przetwory - 14998 przepisów (strona:625/1000)

Domowa biała kiełbasa na Boże Narodzenie 119

Robicie białą kiełbasę na Święta? Ja robię 2 razy w roku, innej nie jem, bo biała, to jednak nie słonina i podgardle, a mam wrażenie, że

Gosia gotuje
Własnoręcznie zrobione apetyczne prezenty na Święta 211

Nic nie cieszy tak, jak własnoręcznie przygotowany prezent. Taki od serca. Dopasowany do osoby obdarowanej. Zrobienie czegoś samemu wcale nie musi być trudne czy pracochłonne. Przygotowałam

Poezja smaku
Dżem wiśniowo-kakaowy 146

Sezon na wiśnie wciąż trwa, dlatego nadeszła teraz pora na zrobienie przepysznych dżemów na cały rok. Nie byłam bym jednak sobą gdybym czegoś nie dodała od

Ciasta z tradycjami
Cynamonowy deser z chia + przepis na prażone jabłka z cynamonem 126

  Dziś zapraszam Was na pyszny cynamonowy deser chia z prażonymi jabłkami . W jesienne czy zimowe dni w mojej kuchni królują cynamonowe smaki. Dlatego też nie

Słodkie okruszki
Ketchup bananowy 173

Kiedy usłyszałam o ketchupie z bananów mina mi zrzedła. Lubię banany na surowo, ale jakoś nie przepadam za ich smakiem w potrawach na gorąco. Ale podjęłam

Smaczna Pyza
z ciemnych winogron i jabłek domowy dżem... 156

Składniki: jabłka 3 kg + woda 1/2 szklanki, ciemne winogrona 5 kg + woda 2 litry, cukier 3/4 kg, cukier wanilinowy 2 opakowania, 3:1 dżemfix 2 opakowania

W Mojej Kuchni Lubię
Konfitura żurawinowa do mięs i serów 123

Dotychczas taką żurawinową konfiturę jadłam zakupioną w sklepie lub przywiezioną z gór.  Prawda jest taka, że do niedawna nie znałam jej smaku w ogóle, nie

Życie zaczyna się w kuchni
Jak zrobić zakwas na barszcz wigilijny? – wideo 266

Czym byłyby święta Bożego Narodzenia bez czerwonego barszczu, a czym byłby ten właśnie barszcz bez prawdziwego zakwasu! Prosty i sprawdzony przepis na zaczyn pod barszcz czerwony

MarcinChef
Kimchi z czerwonej kapusty pekińskiej 140

 O kimchi słyszałam wiele.  Zabierałam się od dwóch lat, ale kiedy spróbowałam po raz pierwszy postanowiłam wziąć się w garść i zrobić.  Przeczytałam

AZgotuj!
Zakwas z buraków wg Magdy Gessler 306

Zakwas z buraków stanowi podstawę tradycyjnego, wigilijnego czerwonego barszczu z uszkami. Jeśli jednak nie chcemy kupować gotowego zakwasu, możemy bez problemu przygotować go w domowych warunkach

PysiaGotuje.pl
Papryka kiszona faszerowana kapustą 130

Paprykowe strąki nadziewane kiszoną kapustą to podobno węgierski pomysł. Wielkie słoje kolorowych papryk z kapuścianym farszem widziałam kiedyś na targach regionalnych i w sklepie z węgierskimi

Smaczna Pyza
Oliwki w zalewie z oliwy w rozmarynie i czosnku 117

Kiedyś nie przepadałam za bardzo za oliwkami. Może dlatego, że u nas w domu była bardzo tradycyjna kuchnia polska, raczej nie ukierunkowana na inne kuchnie i

Zasmakuj Kuchni
Dynia marynowana w zalewie słodko-kwaśnej 182

Dynia marynowana w zalewie słodko-kwaśnej to pyszny pomysł na wykorzystanie dużej ilości jesiennych zbiorów. Tak przygotowaną dynię można używać jako dodatek

KuchniaWeDwoje.pl