To nieprawdopodobne!!! Letnie, wakacyjne miesiące za nami. Nie pamiętam, a mam trochę lat za sobą, by lato było tak gorące, by urodzaj w sadach był taki
Gotuj Sam!Pod koniec sierpnia odwiedziliśmy wraz z koleżankami z grupy naszą profesorkę z języka niemieckiego Marysię. Nie spodziewałam się, że przygotuje nam wraz z mężem tak
Gotuj Sam!Domowe powidła ze śliwek węgierek. Najlepsze i najprostsze jednocześnie. Gęste i słodkie, choć smażone bez dodatku cukru. Sekretem ich skoncentrowanego smaku jest użycie bardzo dojrzałych
cool and mintyKochani, czas na zasłużony urlop. Wybywam na trzy tygodnie, odpocząć i zregenerować siły. Podczas mojej nieobecności, na blogu nadal pojawiać się będą wpisy kulinarne jak i
Kasia i jej kobiecy światPóki trwa sezon na pomidory i możemy kupić je dojrzałe na słońcu, warto to wykorzystać i zamknąć je w słoikach. Na pewno bedą lepsze od tych
królestwo garów4 kg ogórków – najlepiej śremskich, 4 – 5 łyżek soli (najlepiej soli niejodowanej), 250 ml octu 6%*, 0,5 kg cebuli (u mnie cebula cukrowa), 12 ząbków
królestwo garówLetnio - jesienne zbiory czas start! Papryka marynowana inaczej nazywana konserwową. Ten idealny przepis poszukiwany był od wielu sezonów aż w końcu znalazł się i ona
Życie zaczyna się w kuchniPapryka konserwowa to coś, bez czego nie wyobrażam sobie kanapki z pasztetem i bułki z kiełbasą. Serio! Nauczył mnie tego mój tata, który był wielkim koneserem
ladykitchenPowracam do Was po dłuższej przerwie,która była mi bardzo potrzebna. Od trzech tygodni przerabiam śliwki i końca nie widać. Głównie robię
Niespełnione zdolności kulinarneKolejny pomysł na wykorzystanie nadmiaru śliwek. Doskonałe do ciast. Składniki: 3 kg śliwek 1,5 kg cukru sok z cytryny kilka goździków
Niespełnione zdolności kulinarneNie wiem czy Wiecie,ale nie przepadam za dżemami. Jest jednak taki,za który dałabym się pokroić. Dziś właśnie go polecam. Nie za słodki
Niespełnione zdolności kulinarnePaprykę konserwową jest bardzo smaczna, dzisiaj przygotowałam ją na sposób bałkański. Paprykę gotujemy w zalewie, przyprawiamy, dodajemy sporo czosnku i pasteryzujemy w zalewie olejowej. Przepis pochodzi
Kulinarne Fantazje MarioliWszyscy kiszą pomidory więc zakisiłam i ja, na spróbowanie. Przepis taki sam jak kiszone ogórki. Smak mnie nie zaskoczył bo było podobnie jak z kiszoną rzodkiewką
Monia miesza i gotujeTo już chyba końcówka sezonu ogórkowego. Spiżarnia niby pełna, ale postanowiłam zrobić jeszcze jedną wersję ogórków - w occie. Tym razem skorzystałam z przepisu Hanny Szymanderskiej z
Kardamonovy