składniki: ok. 750 g gruszek 250 g cukru 600 ml wody 1 laska cynamonu 4 – 5 goździków sok z 1 cytryny wykonanie: Gruszki myjemy, obieramy
Domowy Smak JedzeniaSezon na dynię uważam na bardzo rozpoczęty. Został mi kawałek mojej wielkiej dyni i stąd pomysł na przerobienie go na mus, tak abym mogła spokojnie dodawać
Gotowanie z pasjąMimo, że w kalendarzu mamy jeszcze jesień, a za oknem temperatury także ciągle letnie, to już powoli dni stają się coraz krótsze, noce coraz zimniejsze, a
Kulinarne przygody Gatity20 dojrzałych twardych fig, 250 ml miodu wielokwiatowego, 500 ml wody, 150 ml octu balsamicznego (no i nie mam na myśli drogiego, leżakującego latami octu, ot
królestwo garówDżem z jeżyn. Sprawdzony przepis na dżem jeżynowy Dżem z jeżyn to smak dojrzałego lata zamknięty w słoiku. Ten słodki przysmak wzbogacony smakiem skórki cytrynowej i
KorniszonkiTo nieprawdopodobne!!! Letnie, wakacyjne miesiące za nami. Nie pamiętam, a mam trochę lat za sobą, by lato było tak gorące, by urodzaj w sadach był taki
Gotuj Sam!Pod koniec sierpnia odwiedziliśmy wraz z koleżankami z grupy naszą profesorkę z języka niemieckiego Marysię. Nie spodziewałam się, że przygotuje nam wraz z mężem tak
Gotuj Sam!Domowe powidła ze śliwek węgierek. Najlepsze i najprostsze jednocześnie. Gęste i słodkie, choć smażone bez dodatku cukru. Sekretem ich skoncentrowanego smaku jest użycie bardzo dojrzałych
cool and mintyPóki trwa sezon na pomidory i możemy kupić je dojrzałe na słońcu, warto to wykorzystać i zamknąć je w słoikach. Na pewno bedą lepsze od tych
królestwo garów4 kg ogórków – najlepiej śremskich, 4 – 5 łyżek soli (najlepiej soli niejodowanej), 250 ml octu 6%*, 0,5 kg cebuli (u mnie cebula cukrowa), 12 ząbków
królestwo garówLetnio - jesienne zbiory czas start! Papryka marynowana inaczej nazywana konserwową. Ten idealny przepis poszukiwany był od wielu sezonów aż w końcu znalazł się i ona
Życie zaczyna się w kuchniPapryka konserwowa to coś, bez czego nie wyobrażam sobie kanapki z pasztetem i bułki z kiełbasą. Serio! Nauczył mnie tego mój tata, który był wielkim koneserem
ladykitchenPowracam do Was po dłuższej przerwie,która była mi bardzo potrzebna. Od trzech tygodni przerabiam śliwki i końca nie widać. Głównie robię
Niespełnione zdolności kulinarneKolejny pomysł na wykorzystanie nadmiaru śliwek. Doskonałe do ciast. Składniki: 3 kg śliwek 1,5 kg cukru sok z cytryny kilka goździków
Niespełnione zdolności kulinarne