Owoce często są suszone, ale o wiele smaczniejszą metodą zachowania ich po sezonie jest zamknięcie ich w miodzie. Miód był używany jako środek konserwujący od tysięcy lat i nie ograniczał się do konserwowania owoców. miód już zastyga ,będzie super zimą Sk ładniki 1,5 -2 kg Moreli 2-2½ szklanki miodu płynnego- rozpuszczonego w kąpieli wodnej,u mnie rzepakowy 1- 1½ szklanki wody ½- 1 szkl.cukru opcjonalnie sok z limonki,lub cytryny opcjonalnie płatki dzikiej ró ży - zbierane nad morzem Wyko... czytaj dalej...
Znany od bardzo dawna sposób pasteryzacji niektórych produktów w szczelnie zamkniętym szklanym słoiki jest najlepszym sposobem na przedłużenie ich czasu do spożycia.
Czytaj dalej...Jestem kobietą , której życie co dzień zaczyna się od nowa.. Matką, miłośniczką antyków przedmiotów z duszą i muzyki ... . .. Kolekcjonuję wspomnienia. . Jeszcze wierzę w drugiego człowieka... Gotuję i kocham gotowanie, choć nie znaczy to, że ciągle siedzę w kuchni.
Preferuję kuchnię nieskomplikowaną, w pełni korzystającą z doświadczeń poprzednich pokoleń, ale otwartą na nowości. Jestem przeciwnikiem ścisłego trzymania się wytycznych w przepisach, kocham eksperymenty w dodawaniu do potraw swoich "trzech groszy" - to nic, że nieraz wyjdzie coś nie tak - następnym razem będzie lepiej Uwielbiam to, co związane jest z dobrym jedzeniem - kulinarne zakupy i podróże..