piątek, 2 sierpnia 2019

Morele w miodzie




Owoce często są suszone, ale o wiele smaczniejszą metodą zachowania ich po sezonie
 jest zamknięcie ich w miodzie. Miód był używany jako środek konserwujący od tysięcy lat i nie ograniczał się do konserwowania owoców.
miód już zastyga ,będzie super zimą


Składniki
  • 1,5 -2 kg Moreli
  • 2-2½  szklanki miodu płynnego- rozpuszczonego w kąpieli wodnej,u mnie rzepakowy
  • 1- 1½ szklanki wody
  • ½- 1  szkl.cukru
  • opcjonalnie sok z limonki,lub cytryny
  • opcjonalnie płatki dzikiej róży - zbierane nad morzem

Wykonanie

Słoiki umyć ,wyparzyć ,osuszyć .
Umyte i osuszone owoce wypestkować.
Morele włożyć do słoików.
Połączyć cukier i wodę w garnku ,zagotować do rozpuszczenia cukru.
Dodać miód wymieszać .
Gorący syrop miodowy wlać do słoików, aż morele zostaną przykryte.
Pozostawić 0,5 cm wolnej przestrzeni u góry słoików.
Natychmiast zakręcić pokrywka i postawić do góry dnem.
Słoiki z owocami w miodzie będą dobre około do 6 miesięcy, jeśli nie zostaną otwarte i będą prawidłowo przechowywane w ciemnym chłodnym miejscu .
Po otwarciu trzymać w lodówce :))
ps     .największy słoik zalany samym miodem rozpuszczonym w kąpieli wodnej





1 komentarz:

  1. Świetny sposób na przetwory owocowe. Nadmiar owoców się nie zmarnuje :)

    OdpowiedzUsuń

777pepin777@gmail.com