A to lubiana sałatka szwedzka, tym razem w wersji mojej mamy. Jest równie pyszna jak i tradycyjna, a do tego kolorowa. W oryginalnym przepisie jest dodatek oleju - moja mama oleju w ogóle nie dodaje, bo nie lubi. Można po prostu olej zamienić na wodę. Składniki: 2 kg ogórków 250 g cebuli 250 g marchewki 2 czerwone papryki 5 ząbków czosnku 3 łyżki posiekanej natki koperku lub pietruszki (można pominąć) 1 łyżka soli Zalewa: 1,5 szklanki wody 0,5 szklanki cukru 0,5 szklanki octu 10% 0,5 szklanki oleju rzepakowego... czytaj dalej...
Znany od bardzo dawna sposób pasteryzacji niektórych produktów w szczelnie zamkniętym szklanym słoiki jest najlepszym sposobem na przedłużenie ich czasu do spożycia.
Czytaj dalej...Większość ludzi ślepo wierzy w mity gdzieś tam zasłyszane, a nie skupia się nad ich sensem. Postaramy się odpowiedzieć jak to jest z ogórkiem i pomidorem, łączyć czy nie?
Czytaj dalej...