chyba już czas na publikacje ogórkowych przetworów. Nie spieszyłam się z nimi jakoś, bo wiadomo, że te wczesne rzuty ogórków nie są w 100% takie jak być powinny. Myślę jednak, że początek sierpnia to całkiem dobry czas na rozpoczęcia robienia zapasów na zimę. Planów i pomysłów jak zwykle(...)ogórki mam masę, tylko nie mam gdzie tego wszystkiego trzymać. W tym roku więc też muszę się znowu trochę ograniczyć. Póki co mam przygotowane dwa rodzaje ogórków do publikacji. Kiszone już się kiszą, ale jeszcze się zastanawiałam czy będę je tutaj wrzucać. Zobaczę za dwa tygodnie jak będą smakowały, potem będę podejmować decyzje. Póki co, ogórki
Kardamonovywydaniu specjalnym gazetki Przyślij przepis. Przetwory i nalewki - nr 6/2013. Przepis podaję ze zmianami mojej mamy. Polecam serdecznie!Składniki:ok 4 kg ogórków2 kalafiory6 dużych cebul4 duże czerwone paprykiwiązka kopruliście lauroweczosnekgorczycaolejZalewa:4 litry wody3 szklanki octu 10%3 szklanki cukru2 łyżki solipo kilkanaście ziarenek pieprzu i ziela angielskiegoSposób przygotowania:1. Warzywa myjemy, ogórki kroimy w koreczki lub grubsze
Kuchnia domowa AniSpecjalistką od przetworów nie jestem. Brak czasu, dużo roboty przy tym - tak to sobie tłumaczę. A tak naprawdę myślę, że widocznie wcześniej nie byłam gotowa, miałam w dodatku traumę z dzieciństwa związaną z właśnie z ogórkami. Musiałam z mamą nosić w konewkach wodę i podlewać te nikomu do szczęścia nie potrzebne, rosnące zdecydowanie za szybko, zielone ogórki, których
bistro mamaPrzepis na te ogórki pod taką nazwą dostałam od koleżanki. W smaku ogórki po żydowsku są delikatne i aromatyczne. Dla tych, co nie przepadają za kwaśnymi przetworami będą idealne. Ogórki te przygotowuje się bardzo podobnie jak konserwowe. To też dodatkowo mnie zachęciło by mimo nadmiaru ogórków, które już śnią mi się po nocach, rozłożyć warsztat
Pieprzyć z Fantazjąbędę robić tylko w woreczku, smakują rewelacyjnie. Składniki: 1 kg ogórków gruntowych Sucha marynata: 1 łyżka nasion gorczycy 2 łyżeczki soli kamiennej (niejodowanej, do przetworów) 3 ząbki czosnku 10 gałązek kopru Przygotowanie: Ogórki umyć pod bieżącą wodą i moczyć przez godzinę w zimnej wodzie. Odciąć końcówki ogórków, przełożyć do woreczka foliowego i dodać gorczycę, sól, pokrojony
Codziennik KuchennyOgórki małosolne chyba uwielbia każdy. Wystarczy parę dni (z reguły 2-3), by cieszyć się ich smakiem. Są pyszne i szybkie w wykonaniu i nawet
Kulinarne Przebojeszwedzka z ogórków do słoików na zimę – kolejny HIT w sezonie ogórkowym i przetworów na zimę. Z podanych składników wyszło mi 6 słoiczków po 500ml każdy. Więcej przepisów na przetwory znajdziecie tutaj: Przetwory – zapasy na zimę. The post Sałatka szwedzka z ogórków do słoików na zimę appeared first on KulinarnePrzeboje.pl
Kulinarne Przebojewolne miejsce na półce w spiżarni, to polecam te właśnie ogórki w zalewie z kurkumą. Robi się je bardzo szybko, a potem szybko znikają. Jak zresztą inne przetwory. Składniki: ogórki średniej wielkości 1 l wody 1 szklanka (250 ml) octu 10% 1,5 szklanki cukru 1 łyżka soli 2 łyżeczki kurkumy ziele angielski listek laurowy Wykonanie: Ogórki(...)słoiki zalałam zimną zalewą. Słoiki zamknęłam i pasteryzowałam 3 minuty (od momentu zagotowania się wody). Kolejne słoiczki trafiły na półkę do spiżarni. Polecam te ogórki do słoiczków. Jeśli macie ochotę na inne przetwory, zapraszam do MENU: DOMOWE PRZETWORY . Życzę SMACZNEGO! Krys Dziękuję za odwiedziny na moim blogu. Będzie mi miło, jeśli zostawisz komentarz
Kuchnia u Krysiudało mi się wygospodarować co nieco czasu i pozamykać trochę lata w słoikach :) Pod nóż poszły wiśnie, brzoskwinie, morele, maliny, porzeczki, pomidory, papryka, rabarbar i ogórki. A na tym jeszcze nie koniec. Część przetworów już zaczęła w zastraszającym tempie znikać ze spiżarnianych półek, więc próżna nadzieja, że doczekają zimy :) Najwięcej zniknęło słoików z ogórkami w zalewie musztardowej, które
DefinicjaSmakuLato kojarzy mi się z robieniem przetworów z owoców i warzyw z własnego ogródka. Dzisiaj w mojej kuchni gościły ogórki i pięknie pachniało świeżym koprem. Zachęcam do zrobienia ogórków kiszonych. Można je jeść samodzielnie lub używać jako składnik sałatek. Składniki: małe ogórki gruntowe czosnek gałązki kopru z nasiennymi koszyczkami korzeń chrzanu sól Wykonanie: Ogórki
Smak mojego domujuż koniec na ten rok moich zmagań z ogórkami. Tak jak obiecałam w poprzednim poście zamieszczam ostatnie w tym sezonie przepisy.na przetwory z tym warzywem. Jestem bardzo zadowolona bo wypróbowałam 4 nowe przepisy, które mam nadzieję, przypadną nam do smaku i pełna zapału będę mogła w przyszłym roku znowu nieco poeksperymentować :). Ogórki po meksykańsku 4 kg ogórków
Pieguskowa KuchniaSłoikowania ciąg dalszy. Tym razem coś z zupełnie innej beki. Przepis sprawdzony, ogórki według tego przepisu robię od dwóch lat. Ten rodzaj przetworów super nadaje się do wszelkiego rodzaju obiadów, ale także do kanapek i sałatek. Z tej porcji składników wyszło mi 6 średnich słoików, trochę mało jak na cały sezon jesienno-zimowo-wiosenny. Z podwójnej porcji, ostatni słoik
KardamonovyZapraszam wszystkich miłośników domowych przetworów na pyszne ogórki kanapkowe z kurkumą. Kilka słoiczków takich ogórków powinno się znaleźć w każdej spiżarni. Ogórki kanapkowe z kurkumą, jak sama nazwa mówi to idealny dodatek do tradycyjnych kanapek, ale nie tylko. Świetnie smakują do obiadu czy dań i przekąsek z grilla. Przepis na ogórki kanapkowe jest bardzo prosty, dlatego
Alle Dobre!Ogórki kanapkowe Jeśli nie macie pomysłu na ogórki do słoików, to koniecznie wypróbujcie poniższego przepisu. Najlepsze będą ogórki średniej wielkości, ja wykorzystuję
na moim stole...Ogórki kiszone w kamionce – prosty przepis Ogórki kiszone. Mogłabym tu napisać krótko – uwielbiam je! Idealny dodatek do obiadu, niezliczonych sałatek, koreczków i
Słodkie okruszki