Ogórki konserwowe, korniszony W tym roku ogórki w moim ogrodzie nie obrodziły. Mało powiedziane, że nie obrodziły, zerwałam z krzaka może 2 ogórki
na moim stole...Ogórki małosolne W okresie letnim nie może zabraknąć na moim stole ogórków małosolnych. W zasadzie robię je co kilka dni, znikają ze słoja w
na moim stole...Ogórki orientalne Składniki ogórki Zalewa (proporcje) 4 litry wody 500 ml octu 4 łyżki soli 250 g cukru pieprz łyżka kuminu mielonego ziele angielskie
R'n'G KitchenOgórki małosolne to rzecz ,której nie możemy sobie nigdy odmówić. W sezonie robimy po kilka razy. Składniki 2 kg ogórków gruntowych główka polskiego młodego
R'n'G Kitchen„Ogórki małosolne mają tę zaletę, że szybko się je robi i już po kilku dniach można je jeść. Ale trzeba je zużyć dość szybko, bo
Wiem co jemOgórki wg tego przepisu ( rodzinnego zresztą ) kisze od lat. I powiem nieskromnie są bardzo smaczne, jędrne i co najważniejsze zawsze się udają :) Ja kiszę ogórki
Kuchnia z widokiem na ogródOgórki konserwowe z papryką w słoikach to świetna sprawa dla tych co cenią sobie dania 2 w 1. Za jednym zamachem mamy i ogóreczki i
Kuchnia z widokiem na ogródOGÓRKI PO MEKSYKAŃSKU.z mojego zeszytu ,robie je co roku i szybko znikają.,,,,,,,,,,,,,,,,,.. SKŁADNIKI.. ogórek gruntowy 2.5 kg, sól 4 łyżki, czosnek 2 główki
w mojej kuchniDo ogórków chili zbierałam się od dłuższego czasu. W końcu znalazłam przepis idealny (mam taka nadzieję), więc pozostało tylko wziąć się do roboty. Oryginalny przepis
Brzuszki Łakomczuszkitylko zupa mamusi;))) Może tym razem uda mi się podbić Jego kubki smakowe;) A tak poważniej to naprawdę super pomysł na kolejny przetwór do słoika na zimę. Mnie się bardzo podoba;)Składniki; 2 kg ogórków, 2 l wody, 2 łyżki grubej soli, Do każdego słoika; gałązka koperku, 3 ziasenka ziela angielskiego, listek laurowy, kawłek cgrzanu /ok 2 cm/ Wykonanie
Anioły w kuchniOstatnio zasmakowały nam zrobione na próbę ogórki w zalewie gyros . Pomyślałam, że z kurkumą też będą dobre. I nie pomyliłam się. Zainspirowałam się przepisem Margarytki . Ogórki wyszły bardzo chrupkie, w smaku słodko-kwaśne. Pyszne. Te ogórki nie muszą długo leżeć, śmiało już po kilku dniach możemy je skosztować i ewentualnie dorobić kolejne porcje. Póki sezon ogórkowy(...)Ogórki pokroiłam wzdłuż na cienkie plastry. Ułożyłam ciasno w uprzednio umytych i wyprażonych słoikach. W garnku zagotowałam wodę z cukrem, solą i przyprawami. Dolałam ocet, garnek przykryłam pokrywką i na wolnym ogniu gotowałam jeszcze ok. 5 minut. Gorącą zalewą zalałam ogórki. Dobrze zakręciłam. Pasteryzowałam około 5-7 minut. Smacznego :) Poniżej podam jeszcze kilka moich sposobów na przetwory
Kuchnia z widokiem na ogródłyżki oraz: ogórki gruntowe: 2 kg posiekany koper: 2 łyżki Ogórki w zalewie curry – przepis Przygotowanie: Ogórki zalej zimną wodą i odstaw na co najmniej godzinę. Następnie dokładnie umyj i odkrój końcówki. Odłóż wszystkie egzemplarze, które są uszkodzone, miękkie lub mają plamy. Ogórki pokrój bez obierania na 2 cm krążki. Pokrojone ogórki powkładaj dosyć(...)wyjmij z wody i pozostaw do wystygnięcia. Przechowuj w chłodnym, ciemnym miejscu. Ogórki w curry Przepis na ogórki curry polecamy wszystkim, którzy szukają zbalansowanego połączenia chrupiących ogórków ze słoika z odrobiną orientalnej przyprawy. Curry doskonale podkręca smak ogórków i pobudza kubki smakowe. Aby ogórki wyszły naprawdę pyszne, warto trzymać się podanych przez nas proporcji. Jeśli
Kuchnia Na WypasiePrzecier z ogórków jest jednym z obowiązkowych punktów na mojej corocznej liście przetworów na zimę. Bardzo lubię używać przecieru ogórkowego do zupy ogórkowej , otwieram słoiczek i już mam gotowe i starte ogórki (w przeciwieństwie do równie pysznych, ale zachowanych w całości ogórków kiszonych ). Do przecieru możemy użyć ogórków zbyt dużych, przerośniętych, nieforemnych. Nie musimy
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanieZakończyłam już przetwory ogórkowe. W tym roku znowu zrobiłam nową sałatkę. Obrodziła mi żółta fasolka szparagowa więc zrobiłam sałatkę z ogórków i fasolki szparagowej w pomidorowej zalewie. Coś nowego i smacznego na zimę. składniki: 2 kg ogórków 2 kg fasolki szparagowej 1 kg cebuli zalewa 3/4 szklanki octu 10 % 1/2 szklanki oleju 2 szklanki cukru 200 g koncentratu
Monia miesza i gotujeOgórki krokodylki w ostatnim czasie cieszą się dużą popularnością. Możemy je przygotować w wersji na ostro, a także na słodko. Przetwory z ogórków najlepiej smakują zimą, kiedy nie mamy dostępu do świeżych ogórków gruntowych, takich prosto z działki. Wówczas sięgając po słoik takich ogórków, możemy cieszyć się ich smakiem przez cały rok. Przepis na ogórki
Alle Dobre!