Ogórki kanapkowe Jeśli nie macie pomysłu na ogórki do słoików, to koniecznie wypróbujcie poniższego przepisu. Najlepsze będą ogórki średniej wielkości, ja wykorzystuję
na moim stole...Ogórki kiszone w kamionce – prosty przepis Ogórki kiszone. Mogłabym tu napisać krótko – uwielbiam je! Idealny dodatek do obiadu, niezliczonych sałatek, koreczków i
Słodkie okruszkiOgórki w pomidorach to bardzo smaczna i szybka do zrobienia sałatka do słoików na zimę. Do przygotowania takiej sałatki możemy wykorzystać ogórki różnej wielkości
Danka PichciOgórki po kozacku są nadzwyczaj smaczne, chrupiące i w pikantno - ostrej zalewie. Polecam sprawdzony przepis. SKŁADNIKI : 4 kg ogórków koper z
Kulinarne Fantazje MarioliZapewne wiele z Was zadaje sobie pytanie, jak zrobić ogórki kiszone, by były smaczne i jędrne. Jak je odpowiednio zawekować, aby były smaczne przez cały
Alle Dobre!Ogórki w zalewie curry to kolejna moja propozycja na zamknięcie ogórków w słoikach. Idealny dodatek do obiadu, grilla, kanapek czy jako przekąska imprezowa. Przepis
Zrób to smacznieOgórki małosolne i mizeria to w sezonie ogórkowym ulubione przysmaki mojej rodziny. Mizeria oczywiście jako dodatek do obiadu, a na kolację i śniadanie ogórki
Danka PichciOgórki krokodylki pierwszy raz jadłam u szwagierki. A z racji tego, że lubię zbierać różne przepisy i tym razem poprosiłam ją o przepis. Czytając składniki
Danka PichciOgórki konserwowe z miętą do słoików to moja kolejna propozycja na prostą do przygotowania i smaczną sałatkę na zimę. Do przygotowania nadadzą się te większe
Dorota SmakujeOgórki kiszone są niezastąpione na zimę, smaczne, twardawe idealne. Polecam mój przepis. SKŁADNIKI : 3 -5 kg ogórków mocno zielonych, najlepiej mniejszych koper z kwiatostanem
Kulinarne Fantazje MarioliOgórki z tego przepisu robię od lat. Są naprawdę pyszne. Przepis dostałam od teściowej więc nie może być inaczej :) Bardzo Wam polecam ten przepis, proporcje
Agusiowe smakołykiOgórki z musztardą chyba każdy zna. Ja wzbogaciłam je o nutkę ostrości czyli dodałam tabasco. Jeszcze ich nie próbowałam bo muszą się przegryźć. Zalewa miała
Ewa w kuchniOgórki w tym roku dopisały, dlatego mam okazję wam przedstawić wersję na ostro. I pochwalić się nowym fartuchem. Składniki: 2,5 kg ogórków 3
W Moim Magicznym DomuOgórki konserwowe to znakomity dodatek do mięsa, szczególnie w sezonie grillowym. Moja propozycja to smaczne i aromatyczne ogóreczki z dodatkiem koncentratu pomidorowego i wyrazistej cebulki
Szalona Kuchnia EwelinyOgórki małosolne z torebki... słyszałam o nich, ale jakoś nie widziałam potrzeby ich robienia. Po co w torebce, skoro można w słoiku ... Spróbowałam i... są
królestwo garówOgórki w zalewie z miodem i chili Sezon ogórkowy ma się już ku końcowi, więc najwyższy czas na ogórki w zalewie z
Gotuj Się Kto MożeOgórki przetwarzałam w tym roku na różne sposoby. Pierwszy i podstawowy to ogórki kiszone, później przecier ogórkowy (na zupę, którą kocham od dziecka) oraz
Karola gotujeOgórki gruntowe na ostro na zimę Chyba nie muszę pisać na jaką okazję są idealne :) Składniki: 2,5 kg ogórków 3 łyżki płaskie stołowe
W Moim Magicznym DomuOgórki w Azjatyckich smakach z curry, kurkumą do słoików na zimę Składniki: 2,5 ogórków Dodatki do słoików: (pojemność 400 ml) 1 mała łyżeczka
W Moim Magicznym DomuOgórki o nucie słodko kwaśnej o łagodnym smaku doskonałe do kanapek Składniki • Ogórki większe Marynata •1,5 szkl octu jabłkowego • 10 łyżek
W królestwie smaków BeatyOgórki konserwowe sprawdzają się świetnie jako dodatek do obiadu, kanapek lub samodzielna przekąska. Przepis na ogórki konserwowe, który zamieszczam poniżej, stosuje od lat . Jest
Ugotujmy CośOgórków małosolnych chyba nikomu nie trzeba ani przedstawiać, ani zachwalać. W moim prywatnym rankingu ogórków są one na samej górze. To znaczy najbardziej lubię
Marder&Marder ManufactureOgórki małosolne pewnie w wielu domach zajmują czołowe miejsce w menu. Są pyszną przekąską, składnikiem sałatek, dodatkiem do obiadu i tak dalej... Niedawno trafiłam w
Kuchnia Beatyskładniki: 2000 g ogórków gruntowych, świeżych 250 ml octu 240 g cukru 8 ząbków czosnku 1 łyżeczka gorczycy 2 łyżeczki curry 2 łyżeczki ziół prowansalskich
Domowy Smak JedzeniaOgórki kanapkowe z kurkumą... Składniki na 6 słoików po 400 ml: 1,5 kg ogórków średniej wielkości (lepsze są te z ciemnozieloną skórką) 2
Pelusiowa KuchniaOgórki w zalewie musztardowej... Składniki: 2 kg małych ogórków listek laurowy, ziele angielskie Zalewa: 5 szkl wody 1 szkl. octu 10% 1 szkl. cukru
Pelusiowa KuchniaOgórki uwielbiam dlatego przygotowuje obok tradycyjnych kiszonych i w occie różne inne wariacje. Te z przyprawą do grilla są pyszne ! Składniki: 4 kg ogórków
Tradycyjna Kuchniaogórki małosolne Dzisiaj będąc na targu warzywnym wypatrzyłem gruntowe ogórki. Oczywiście
Miód i pieprzogórki w octowej zalewie na zimę Są niezastąpionym dodatkiem, do wielu potraw, czy też składnikiem wielu sałatek. Nie mówiąc już o tym, że doskonale komponują
Miód i pieprzOgórki konserwowe inaczej Jeśli nie macie pomysłu co zrobić z dużymi lub powykręcanymi, niekształtnymi ogórkami, to jest na to sposób. Należy ogórki obrać
na moim stole...Ogórki konserwowe, korniszony W tym roku ogórki w moim ogrodzie nie obrodziły. Mało powiedziane, że nie obrodziły, zerwałam z krzaka może 2 ogórki
na moim stole...Ogórki małosolne W okresie letnim nie może zabraknąć na moim stole ogórków małosolnych. W zasadzie robię je co kilka dni, znikają ze słoja w
na moim stole...Ogórki orientalne Składniki ogórki Zalewa (proporcje) 4 litry wody 500 ml octu 4 łyżki soli 250 g cukru pieprz łyżka kuminu mielonego ziele angielskie
R'n'G KitchenOgórki małosolne to rzecz ,której nie możemy sobie nigdy odmówić. W sezonie robimy po kilka razy. Składniki 2 kg ogórków gruntowych główka polskiego młodego
R'n'G Kitchen„Ogórki małosolne mają tę zaletę, że szybko się je robi i już po kilku dniach można je jeść. Ale trzeba je zużyć dość szybko, bo
Wiem co jemOgórki wg tego przepisu ( rodzinnego zresztą ) kisze od lat. I powiem nieskromnie są bardzo smaczne, jędrne i co najważniejsze zawsze się udają :) Ja kiszę ogórki
Kuchnia z widokiem na ogródOgórki konserwowe z papryką w słoikach to świetna sprawa dla tych co cenią sobie dania 2 w 1. Za jednym zamachem mamy i ogóreczki i
Kuchnia z widokiem na ogródOGÓRKI PO MEKSYKAŃSKU.z mojego zeszytu ,robie je co roku i szybko znikają.,,,,,,,,,,,,,,,,,.. SKŁADNIKI.. ogórek gruntowy 2.5 kg, sól 4 łyżki, czosnek 2 główki
w mojej kuchniDo ogórków chili zbierałam się od dłuższego czasu. W końcu znalazłam przepis idealny (mam taka nadzieję), więc pozostało tylko wziąć się do roboty. Oryginalny przepis
Brzuszki Łakomczuszkitylko zupa mamusi;))) Może tym razem uda mi się podbić Jego kubki smakowe;) A tak poważniej to naprawdę super pomysł na kolejny przetwór do słoika na zimę. Mnie się bardzo podoba;)Składniki; 2 kg ogórków, 2 l wody, 2 łyżki grubej soli, Do każdego słoika; gałązka koperku, 3 ziasenka ziela angielskiego, listek laurowy, kawłek cgrzanu /ok 2 cm/ Wykonanie
Anioły w kuchniOstatnio zasmakowały nam zrobione na próbę ogórki w zalewie gyros . Pomyślałam, że z kurkumą też będą dobre. I nie pomyliłam się. Zainspirowałam się przepisem Margarytki . Ogórki wyszły bardzo chrupkie, w smaku słodko-kwaśne. Pyszne. Te ogórki nie muszą długo leżeć, śmiało już po kilku dniach możemy je skosztować i ewentualnie dorobić kolejne porcje. Póki sezon ogórkowy(...)Ogórki pokroiłam wzdłuż na cienkie plastry. Ułożyłam ciasno w uprzednio umytych i wyprażonych słoikach. W garnku zagotowałam wodę z cukrem, solą i przyprawami. Dolałam ocet, garnek przykryłam pokrywką i na wolnym ogniu gotowałam jeszcze ok. 5 minut. Gorącą zalewą zalałam ogórki. Dobrze zakręciłam. Pasteryzowałam około 5-7 minut. Smacznego :) Poniżej podam jeszcze kilka moich sposobów na przetwory
Kuchnia z widokiem na ogródłyżki oraz: ogórki gruntowe: 2 kg posiekany koper: 2 łyżki Ogórki w zalewie curry – przepis Przygotowanie: Ogórki zalej zimną wodą i odstaw na co najmniej godzinę. Następnie dokładnie umyj i odkrój końcówki. Odłóż wszystkie egzemplarze, które są uszkodzone, miękkie lub mają plamy. Ogórki pokrój bez obierania na 2 cm krążki. Pokrojone ogórki powkładaj dosyć(...)wyjmij z wody i pozostaw do wystygnięcia. Przechowuj w chłodnym, ciemnym miejscu. Ogórki w curry Przepis na ogórki curry polecamy wszystkim, którzy szukają zbalansowanego połączenia chrupiących ogórków ze słoika z odrobiną orientalnej przyprawy. Curry doskonale podkręca smak ogórków i pobudza kubki smakowe. Aby ogórki wyszły naprawdę pyszne, warto trzymać się podanych przez nas proporcji. Jeśli
Kuchnia Na WypasiePrzecier z ogórków jest jednym z obowiązkowych punktów na mojej corocznej liście przetworów na zimę. Bardzo lubię używać przecieru ogórkowego do zupy ogórkowej , otwieram słoiczek i już mam gotowe i starte ogórki (w przeciwieństwie do równie pysznych, ale zachowanych w całości ogórków kiszonych ). Do przecieru możemy użyć ogórków zbyt dużych, przerośniętych, nieforemnych. Nie musimy
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanieZakończyłam już przetwory ogórkowe. W tym roku znowu zrobiłam nową sałatkę. Obrodziła mi żółta fasolka szparagowa więc zrobiłam sałatkę z ogórków i fasolki szparagowej w pomidorowej zalewie. Coś nowego i smacznego na zimę. składniki: 2 kg ogórków 2 kg fasolki szparagowej 1 kg cebuli zalewa 3/4 szklanki octu 10 % 1/2 szklanki oleju 2 szklanki cukru 200 g koncentratu
Monia miesza i gotujeOgórki krokodylki w ostatnim czasie cieszą się dużą popularnością. Możemy je przygotować w wersji na ostro, a także na słodko. Przetwory z ogórków najlepiej smakują zimą, kiedy nie mamy dostępu do świeżych ogórków gruntowych, takich prosto z działki. Wówczas sięgając po słoik takich ogórków, możemy cieszyć się ich smakiem przez cały rok. Przepis na ogórki
Alle Dobre!