garnku: -na dnie garnka zawsze układam zużytą, ale zawsze czystą ściereczkę kuchenną -woda powinna sięgać mniej więcej do połowy wysokości słoików -jeżeli przetwory zalewamy gorącą zalewą to słoiki wstawiamy do garnka z gorącą wodą -jeżeli przetwory zalewamy zalewą już przestudzoną, słoki wstawiamy do garnka z zimną wodą. Przed wstawieniem kolejnej porcji dolewamy zawsze nieco zimnej wody, aby schłodzić temperaturę. -słoiki(...)zagotowaniu zmniejszamy ogień. Woda powinna lekko buzować. -gwinty słoków powinny być zawsze dokładnie wyczyszczone i osuszone -zakrętki nie powinny nosić żadnych śladów zużycia- rdzy, zadrapań Sałatka z ogórków na zimę 3 kg ogórków (obranych i pokrojonych w cienkie plasterki) 0,5 kg cebuli (pokrojonych w drobną kostkę) 2 łyżki soli Zalewa 0,5 szklanki octu 0,5 szklanki
Pieguskowa KuchniaDziś w zasadzie uzupełnienie poprzedniego wpisu, gdyż ogórki małosolne robiłam dopiero przy okazji drugiej partii kiszonych ;) Składniki są dokładnie takie same, jak w tym przepisie
Kulinarne zapędy Kokosamojej spiżarni najwięcej jest przetworów z ogórkami, ponieważ mam te warzywa z własnego ogrodu. Jednak robię również inne przetwory i dzisiaj mam dla was przepis na paprykę w zalewie miodowo-octowej. Zimową porą sprawdzi się jako dodatek do kanapek lub lecza. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 2 kg papryki (u mnie kolorowa) 1-2 cebule 1 główka czosnku do każdego
Danka PichciOstatnio natknęłam się na nowy sposób przygotowania ogórków po żydowsku, spodobał mi się, więc korzystając z tego, że jeszcze trochę ogórków na działce rośnie
Pieguskowa KuchniaCo roku mamy u siebie bardzo dużo ogórków, w tym roku pogoda również sprzyja zbiorom. Prócz standardowych hitów ogórkowych, czyli kiszonych i tych z curry
Pasja Smakuskładniki: ogórki gruntowe (dowolna ilość) 2 ząbki czosnku korzeń chrzanu 2 baldachy kopru z nasionami kilka liści z czarnej porzeczki 1 łyżka soli na litr
Domowy Smak Jedzeniapostać w domu około 3 dni aż puszczą soki. Wówczas słoiki odwracamy do góry dnem. Czekamy jeden dzień i wynosimy do piwnicy. Ogórki są twarde, chrupkie i wytrzymują dwie zimy. Przepis dołącza do miksa przetwory
Humanistka w kuchniPamiętam z dzieciństwa, gdy mój tata przynosił do domu worek, a w nim 15-20 kg ogórków. Potem w dużym pokoju wykładaliśmy całą podłogę gazetami
Kulinarne zapędy KokosaKolejny pomysł na przetwory. Dzisiaj ogórki z chili, a właściwie z ostrą papryką mieloną. W zależności co wybierzecie tak ostre będą ogórki. Z zimie idealne do obiadu ale też fajna przekąska do wódeczki. Polecam spróbować. Składniki : * około kg ogórków gruntowych * 2 łyżki soli * 4 łyżki oleju * pół łyżeczki papryki ostrej mielonej * pół główki czosnku * szklanka cukru
Magiczne Życie Martykonserwowania o długości ok. 7,5-10 cm 1 szklanka soli do przetworów zimna woda Dzień 2. 3,5 litra wody 800ml octu spirytusowego 10% 21 ząbków czosnku, każdy pocięty na 4 plastry 21 baldachów kopru 5 łyżeczek gorczycy 1 łyżka soli do przetworów Przepis na ogórki konserwowe PRZYGOTOWANIE: Dzień 1. ogórki umyć pod bieżącą wodą(...)wystawić słoiki na blat wyłożony czystą ściereczką, do góry dnem, przykryć kolejną ściereczką i pozostawić do całkowitego wystudzenia. Po 24 godzinach przetwory przenosimy w chłodne i ciemne miejsce. Słoiki, które się nie zamknęły, należy przechowywać w lodówce. Smacznego :) Ogórki zostały przygotowane wg. przepisu Jennifer MacKenzie. Z niewielkimi zmianami. Rewelacyjne. Polecam! Ogórki konserwowe fot. Moja Książka Kucharska Ogórki
Moja Książka Kucharskaogórkowe weki. Były już tradycyjne ogórki konserwowe, były ogórki z chili, sałatki z ogórków, a teraz przyszła pora na jeszcze coś innego, a mianowicie ogórki w zalewie musztardowej. Przepisów na takie ogórki (jak z resztą każde inne) jest wiele, ja robię po swojemu. Ale atut jest taki, że te ogórki są bardzo szybkie(...)gałązkę kopru. Ogórki myję w zimnej wodzie i układam ciasno w przygotowanych słoikach. Składniki na zalewę, czyli wodę, ocet, musztardę i cukier umieszczam w garnku i mieszając zagotowuję. Gorącą zalewą napełniam słoiki z ogórkami. Słoiki zakręcam i ustawiam w dużym garnku wyłożonym na dnie ściereczką. Nalewam wody do 3/4 wysokości słoików i zagotowuję. Słoiki z ogórkami
Waniliowe ImprowizacjeRozpoczął się sezon ogórkowy. A to kojarzy mi się z wakacjami, słońcem, plażą i...chlebem z masłem i ogórkiem małosolnym :) Zauważyliście, że taka kanapka na plaży
Codzienna kuchnia niecodziennaPrzetwarzania cd. Ogórki nadal na topie, tym razem wyproszona przez córkę sałatka z ogórków bardzo popularna na sklepowych polkach czyli ogórki po szwedzku
Bernika - moj kulinarny pamietnikTe ogórki chodziły za mną od dawna, dlatego w tym roku w końcu postanowiłam się z nim zmierzyć. Przepis jest wypadkowa różnych przeczytanych przeze mnie
Bernika - moj kulinarny pamietnikmuszę dokupić słoików, bo jakiś chochlik wszystkie mi schował gdzieś, gdzie znaleźć ich nie mogę ;)W poprzednich latach robiłam ogórki w zalewie musztardowej, ale pomyślałam, że skoro cukinii jest tak dużo i jest ona tak bardzo do ogórka podobna, to można ją również zamarynować w taki sposób. Celowo kroiłam ją na duże kawałki, aby móc wykorzystać(...)szklanki octu, 3 łyżki oleju, 2 łyżki soli, słoiczek ulubionej musztardy.Dodatkowe przyprawy na każdy 1 słoik:kilka-kilkanaście ziaren pieprzu - w zależności jak bardzo pikantne przetwory lubimy,kilka ziaren ziela angielskiego,mały listek laurowy,1/2 - 1/3 łyżeczki ziaren białej gorczycy.Wszystkie składniki zalewy razem zagotować i przestudzić.Cukinię pokroić w słupki. Jeśli jest już
Codzienna kuchnia niecodzienna