Dziś pokażę Wam świetny przepis na ogórki małosolne. Kiszenie jest ekspresowe, bo już następnego dnia są gotowe do jedzenia. Kiszenie nie odbywa się tradycyjnie w słoiku z zalewą solankową, ale w worku foliowym z dodatkiem suchej marynaty. Do kiszenia tą metodą potrzebujemy grubego woreczka foliowego, przeznaczonego do kontaktu z żywnością np. takiego na mrożonki. Do kiszenia 1 kg ogórków użyłam 3-litrowego woreczka strunowego. Ogórki przygotowane tą metodą nie kwaśnieją, jak te z zalewy, które dzie... czytaj dalej...
Znany od bardzo dawna sposób pasteryzacji niektórych produktów w szczelnie zamkniętym szklanym słoiki jest najlepszym sposobem na przedłużenie ich czasu do spożycia.
Czytaj dalej...Większość ludzi ślepo wierzy w mity gdzieś tam zasłyszane, a nie skupia się nad ich sensem. Postaramy się odpowiedzieć jak to jest z ogórkiem i pomidorem, łączyć czy nie?
Czytaj dalej...Na blogu Codziennik Kuchenny dzielę się pasją do kulinariów.