przepis na chleb - 13000 przepisów (strona:23/867)

1557. Niezawodny chleb 120

Przepis na ten niezawodny i prosty do zrobienia chleb znalazłam  tutaj..Ja nie mogłam się oprzeć i ukroiłam od razu do spróbowania... SKŁADNIKI (na dwa chleby w keksówkach dł. 25 cm): 1/2 kg mąki pszennej (typ 550- 750)  1/3 szkl. otrębów żytnich 1/3 szkl. mąki żytniej (typ 2000)  2 łyżki płatków owsianych  25 g drożdży świeżych(...)urośnie to się do folii przyklei, jeżeli będzie ona za nisko. Zostawić w ciepłym miejscu na 20-30 minut.W tym czasie nagrzać piekarnik do temperatury 230 stopni C.Wyrośnięte chleby tuż przed wstawieniem do piekarnika można posypać dowolnym składnikiem, np. pestkami słonecznika lub dyni, czarnuszką, makiem, płatkami owsianymi [ posypką wileńską].Wstawić do nagrzanego piekarnika na środkową półkę i piec

Moje domowe kucharzenie
Fiński chleb błyskawiczny - wersja z migdałami 175

Migdałowa wariacja na temat fińskiego pieczywa Hätäleipä, czyli chlebowej awarii ciąg dalszy. Dlaczego awaria? Ano cytując za Pracownią Wypieków, jest to "...chleb na sytuacje awaryjne, kiedy nie ma czasu na długie wyrastanie". Nazwa ta ma korzenie w języku fińskim gdzie słowo Hätä oznacza 'awarię', a leipä - 'chleb'. Romans z tym rodzajem pieczywa miałam już wcześniej, kiedy to wypiekałam jego(...)ciepłej wody - u mnie zwykła "kranówa"  100g migdałów - u mnie słupki migdałowe posiekane drobniej nożem kasza manna - do obsypania formy przed pieczeniem melasa rozrobiona z wodą - do posmarowania chleba przed pieczeniem migdały - do obsypania chleba przed pieczeniem, mogą być słupki lub płatki migdałowe   W dużej misce wymieszać mąkę żytnią z solą, melasą, drożdżami, olejem i wodą. Stopniowo

Grunt to przepis!
Pełnoziarnisty chleb z otrębami i pestkami dyni (z automatu) 146

Polecam Wam dziś pyszny pełnoziarnisty chleb z dodatkiem otrębów i pestek dyni do przygotowania w automacie. Przepis pochodzi z instrukcji automatu do wypieku chleba Moulinex, jednak został trochę przeze mnie zmieniony. Na szczęście z pozytywnym skutkiem :) Chlebek jest zwarty, nie sypie się i nie rozlatuje podczas krojenia.Składniki (na chleb ok 1kg): 500g mąki pszennej pełnoziarnistej  320ml letniej wody(...)mnie Kupiec) 12g świeżych drożdży 1/2 szklanki pestek dyni 2,5 łyżki stołowej oleju 2,5 łyżeczki cukru 1,5 łyżeczki soli Przygotowanie w automacie do wypieku chleba:Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Najpierw wlewamy składniki mokre: wodę i olej.  Następnie dodajemy kolejno sól, cukier, mąkę, otręby i na końcu drożdże. Nastawiamy program do wypieku

Ze smakiem i z pasją
CHLEB ODMIENIAJĄCY ŻYCIE, BEZGLUTENOWY 202

już zapewne wiecie, bardzo lubię wiedzieć co jem. Przetestowałam już wiele przepisów na chleb czy bułki, jednak na TEN przepis natknęłam się pierwszy raz. I powiem Wam, że nie do końca byłam pewna, czy piekąc go , podjęłam słuszną decyzję. W końcu chleb bez mąki brzmi trochę dziwnie...  Jestem za tym, by jadać pestki dyni, słonecznika czy inne(...)nasiona lub orzechy, więc gdzieś tam w środku intuicja podpowiadała mi jednak, że decyzja jaką podjęłam była słuszna:)  Pierwsze wrażenie kiedy spróbowałam chleb było...dość zaskakujące . Jednak z każdym kolejnym kęsem miałam ochotę na więcej i więcej...Chleb odmieniający życie to dobra alternatywa  dla tych, którzy ze względu na problemy zdrowotne czy zwyczajną chęć uniknięcia mąki w swojej

Smaczne Zdrowe
CHLEB ORKISZOWY PEŁNOZIARNISTY , NA DROŻDŻACH - NAJLEPSZY 298

Moja rodzina uwielbia chleby z dużą ilością ziaren. Ten jest nie tylko w 100% orkiszowy, jest także z mąki pełnoziarnistej, bardzo wilgotny- to za sprawą ziaren. I jak na chleb pieczony na drożdżach bardzo długo pozostaje świeży. Chlebek baaardzo godny polecenia! W naszym domu zagości jeszcze nieraz. Po pierwsze dlatego ,że bardzo przypomina ten, który piekę na zakwasie(...)drugie dlatego , że na setki upieczonych przeze mnie chlebów, nigdy nie zdarzyło mi się piec chleba, który tak błyskawicznie się przygotowuje. Do tego chleba potrzebujemy miskę, łyżkę i produkty. Chleb bez wyrabiania... A smak - po prostu cudo ! Po 3 dniach ciągle świeżutki, dłużej nie dotrwał... :-))Składniki:- 4 łyżki płatków orkiszowych- 1/2 l ciepłej wody ( nie gorącej)- 2 szkl mąki orkiszowej

Smaczne Zdrowe
Chleb razowy orkiszowo-żytni na zakwasie 118

było już dawno żadnego przepisu na chleb. Dzisiaj więc przepis na chleb razowy z mąki orkiszowej i niewielkim dodatkiem mąki żytniej. Chleb jest aromatyczny, długo pozostaje świeży. Ma fajny miąższ z dużymi dziurkami. Jak to zwykle u mnie, chleb powstał z konieczności, bo potrzebowałam wykończyć mąkę razową orkiszową i resztkę mąki żytniej chlebowej. Chleb przechowywany nawet 5 dni w ściereczce(...)lnianej nie traci aromatu. Bardzo lubię piec chleb w domu. To oczekiwanie na wyrastanie i potem niesamowity zapach, który unosi się nawet na korytarzu. Uwielbiam chleby żytnie, ale do nich trzeba dojrzeć, bo nie każdemu smakują. W takim wypadku, warto mieszać różne rodzaje mąki. Co jeszcze fajne w wypadku chlebów żytnich to fakt, że nie wyrabia się ich. Ciasto wystarczy

Mieszam w Garnku
o zakwasie słów kilka(dziesiąt) i przepis 197

przepisu chciałabym napisać o zakwasie i jego pielęgnacji coś więcej. Po pierwsze nie jestem jakimś ekspertem w tych sprawach, ale mimo jedynie 16 lat na karku upiekłam już kilka chlebów na własnoręcznie wyhodowanym zakwasie i z jego obserwacji co nie co wiem ;) Mam nadzieję, że tym postem uda mi się namówić Was do wyhodowania własnego zakwasu i regularnego pieczenia chleba(...)wierzcie mi! Okej, przejdźmy do sedna sprawy ;) Czysto teoretycznie : zakwas to mieszanka kultur bakterii, której zadaniem jest przeprowadzanie fermentacji odpowiedniej dla danego procesu technologicznego - zakwas jest nie tylko na chleb, ale mamy również zakwas mleczarski (np. do jogurtów, kefirów), zakwas maślarski (ukwasza śmietankę), zakwas gorzelniczy (wykorzystywany przy produkcji drożdży stosowanych w fermentacji alkoholowej) no i nasz zakwas piekarski. Co będzie

chili & sugar
Czosnkowo-serowy chleb 149

Przepis ten dostałam od Koleżanki, za co jestem jej bardzo wdzięczna, bo ten chleb to niebo w gębie! Pracy przy nim niewiele, ale za to ten smak! ahhh My zajadaliśmy się nim do sałatki greckiej, i powiem tak : pychota! Najważniejsze w tym przepisie jest to, żeby użyć 3 rodzajów różnych serów żółtych, tak aby ich smak się zmieszał. Spróbujcie(...)pożałujecie. Z góry przepraszam za jakość zdjęć, ale robione były przy sztucznym świetle. 'czosnkowo-serowy chleb' Składniki: - 1 bochenek chleba - 2-3 łyżki masła - 3 duże ząbki czosnku - 3 rodzaje sera po 100g (użyłam gołdy, chedarra, mozzarelli) - oregano, bazylia, koperek Masło połączyć z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i dodać oregano, bazylię i koperek. Dokładnie wymieszać. Chleb naciąć ostrym nożem

CookYourself
Chleb orkiszowy 131

Kolejna propozycja na pyszny domowy chleb. Przepis na pochodzi z książki "Wypieki prawie bez tłuszczu" Charlotte Bucket. Pomimo dużej zawartości mąki razowej, chleb jest mięciutki i nie jest zbity . Ma też bardzo chrupiącą skórkę, co nam wszystkim odpowiada. Dodam jeszcze, że przygotowanie jest bardzo łatwe. Na pewno jeszcze go upiekę. Ilość drożdży w przepisie jest bardzo duża. Ja zmniejszyłam(...)chleb też wyrósł. Autorka podaje przepis na 1 foremkę 30cm. Mi wyszła 1 x 30cm i 1 x 20cm. Składniki 80g świeżych drożdży (50g- 60g wg mnie wystarczy) 500g drobnej mąki okrkiszowej pełnoziarnistej (typ 2000) 200g mąki pszennej (typ 550) 1 łyżka cukru 750 ml maślanki 2 łyżki przyprawy dochleba (u mnie po prostu wymieszane suszone zioła: rozmaryn, majeranek,oregano

Pełny talerz
CHLEB ŻYTNI Z MELASĄ I PŁATKAMI OWSIANYMI 183

Tupot małych, bosych stópek zbiegających po schodach, czuły uśmiech i życzliwe gesty. O takich marzę porankach.     W moim rodzinnym domu nigdy nie były tradycji pieczenia domowego chleba. Zawsze kupowało się świeży bochenek w pobliskiej piekarni, aby następnie ze smakiem go spałaszować.     Jednak w pewnym momencie nabyliśmy maszynę do pieczenia chleba, wtedy już byłam blogerką, choć(...)każdym razie, maszyna zajęła honorowe miejsce w kuchni i w prawie każdy weekend na stole pojawiało się świeże pieczywo.     Chciałam jednak spróbować czegoś nowego. Postanowiłam upiec chleb bez użycia sprzętu, jedynie mąka, woda, moje dłonie i ciepło piekarnika. Zaczynałam od sodowych chlebków irlandzkich, są bowiem najłatwiejsze i zawsze się udają. Następnie przerzuciłam się na drożdże

W kuchni Karmel-itki
Pan rústico, czyli rustykalny chleb hiszpański 185

Nowy 2015 rok zaczynamy w naszej comiesięcznej piekarni u  Amber  w hiszpańskich rytmach. Tym razem na tapecie jest rustykalny chleb hiszpański, wybrany dla nas przez Anię z bloga  Bajkorada . Chleb jest bardzo puszysty i delikatny . Gdy go przyrumienimy ma pyszną chrupiącą skórkę. Należy tylko pamiętać o tym, żeby starter przygotowywać w dużej(...)misce, ponieważ bardzo rośnie w trakcie fermentacji i może nam niechcący  wyjść na zewnątrz poza miskę. Pan r ú stico, czyli rustykalny chleb hiszpański Czas przygotowania: 27 godzin Proporcje na 1 bochenek Składniki Starter: 150 ml ciepłej wody 1 łyżeczka cukru 26 g świeżych drożdży  125 g mąki pszennej chlebowej 750 Ciasto właściwe

Kulinarne przygody Gatity
Chleb pszenny z kaszą jaglaną 135

Piekłam już różne chleby i w różnych naczyniach. Dziś upiekłam chleb pszenny z kasza jaglaną. Chleb jest pyszny choć jak dla mnie wyszedł troszkę za mało słony. Po upieczeniu jest mięciutki w środku a jego skorka jest chrupiąca. Chleb upiekłam w naczyniu żaroodpornym i ta metoda najbardziej mi odpowiada bo chleb jest taki jak lubię z mocno chrupiącą skórką. Polecam(...)pieczenie tą metodą bo chleb jest rewelacyjny. Rozwiń i czytaj przepis

Ewa w kuchni
Chleb pszenny codziennny 133

wstępie muszę się Wam pochwalić, że mimo iż pracuję zawodowo, to praktycznie nie kupuję już pieczywa, a chleby i bułki dla całej rodziny wypiekam sama. Na początku myślałam, że to nierealne - mama dwójki dzieci, na pełnym etacie, nie kupuje chleba w piekarni - ale okazuje się, że to nic trudnego... wystarczy chcieć i dobrze się zorganizować :) Nie muszę chyba już wspominać(...)okazji ogromna satysfakcja. No i ta radość oczekiwania, że o zapachu w całym domu nie wspomnę :) Ostatnio zakupiłam kilka ciekawych książek kulinarnych - jedną z nich jest książka Piotra Kucharskiego"Chleb", z której to właśnie pochodzi ten przepis.  Składniki na zaczyn: 10 g drożdży100 ml wody100 g maki pszennej 750Składniki na ciasto właściwe: 300 ml wody500 g mąki pszennej

Delicious Titbits
Chleb pszenny razowy wieloziarnisty wg Hamelmana 137

Kolejny pyszny chleb Hamelmana z ksiazki "Chleb".Dodatek ziaren nadaje temu chlebowi wyjatkowy smak,a miod odrobine slodyczy.Fermentycja wstepna dzieki drozdzom trwa tylkogodzine,a chleb jest pelen pszenicznego aromatu.Kombinacje ziaren mozemy skompletowac samodzielnie i za kazdym razem uzyc innej.Ma niezwykle pyszna,chrupiaca skorke.Pomimo tego,ze pszenny - tak samo swiezy i dobry rowniez na drugi dzien.Skladniki na 1 bochenek:maka chlebowa(...)ciasta nie mamy co dzielic.Uformowac wobec tego okragly lub podluzny bochenek,w zaleznosci od ksztaltu koszyka jakiego uzyjemy do wyrastania.FERMENTACJA KONCOWA : okolo 1 godziny w temperaturze 24,5°C.Zlozyc chleb i ulozyc w koszyku zlaczeniem do gory.Wierzch posypac maka,a koszyczek przykryc sciereczka kuchenna. PIECZENIE : piec 40-45 minut w temperaturze 240°C na uprzednio nagrzanym kamieniu.Odwrocic koszyczek i wyrzucic

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
CHLEB 3 ZIARNA 264

jest piękniejszy zapach na świecie od ...zapachu pieczonego chleba? Wg mnie nie ma :). Taki świeży kromal najlepiej smakuje tylko z masłem. Przepis podany poniżej jest bardzo prosty, powinien więc zachęcić szczególnie te osoby, których samodzielny wypiek chleba trochę przeraża. Chleb jest pyszny, mięciutki, odpowiednio wyrośnięty, a dodatek ziarenek wspaniale podkreśla jego smak ...Polecam wypróbować! :))Składniki(...)czarnuszki (można zastąpić siemieniem lnianym)1 czubata łyżka płatków owsianychWykonanie: Mąkę przesiewamy, wkruszamy do niej drożdże i dodajemy wszystkie suche składniki (część ziaren i płatków zostawiamy do posypania chleba). Mieszamy, wlewamy wodę i wyrabiamy gładkie ciasto. Miskę z ciastem odstawiamy na ok. 50 min w ciepłe miejsce. Po tym czasie przekładamy ciasto na blat oprószony mąką i wyrabiamy ciasto

Walijskie Pichcenie