przepis na chleb - 13000 przepisów (strona:15/867)

Chleb à la graham 190

Chleb à la graham to prosty w wykonaniu chleb na bazie kilku typów mąki, z dodatkiem świeżych drożdży. Do jego przygotowania wykorzystałam większą część mąki pszennej oraz dwie mniejsze części dwóch rodzajów mąki: graham i żytniej.Chleb przygotowuje się podobnie jak drożdżowe wypieki - najpierw należy wykonać ciasto, które odstawione w ciepłe miejsce podwoi swoją objętość, następnie uformowany bochenek pozostawić(...)powietrza, rozciągnąć na placek i 1-2 razy złożyć jak kopertę, uformować podłużny bochenek- formę keksową nasmarować olejem, przełożyć do niej ciasto, wyrównać (powinno zajmować 1/2-2/3 wysokości formy)- uformowany chleb ponownie przykryć, odstawić na kolejne 30-60 minut do momentu, aż wyrośnie do wysokości formy- podczas gdy bochenek wyrasta, nagrzać piekarnik do 200-220 stopni- na dnie piekarnika ustawić szerokie

Smakołyki Bereniki
Chleb orkiszowy na drożdżach 313

Przepis znalazłam na stronie Moje Wypieki . Na ogół nie robię chlebów na drożdżach (poza takim tostowym). Dzisiaj lenistwo wzięło górę i postanowiłam zrobić kolejne podejście do chleba drożdżowego. No cóż. Jeżeli pieczecie w domu chleb na zakwasie, to niestety w większości przypadków chleb na drożdżach przegrywa. Ten ma tę zaletę że ciasto wyrabia się szybko i przyjemnie(...)szybko jest gotowy do jedzenia.  I oczywiście mimo pewnych braków  - wiemy co jemy , a to chyba ważne. Tak więc jako szybki awaryjny  - bardzo polecam, jako chleb na co dzień , chyba mniej , ale myślę że to też sprawa gustu :) Niewątpliwą zaletą jest to, że długo, jak na chleb drożdżowy, zachowuje świeżośćskładniki: (na 2 foremki)800 g mąki orkiszowej

Stare Gary
Chleb pszenny z Vermont na zakwasie Hamelman'a 161

piekarskiego amatora, takiego jak ja, ta książka to prawdziwe wyzwanie!  Długo się zbierałam (książka bez obrazków, więc tym bardziej trudno ), aż wreszcie pierwsza próba została podjęta. I przepadłam! Chleb wyszedł pyszny, upiekłam dwa bochenki, jeden zniknął wieczorem!  Wypiek czasochłonny, ale wart pilnowania! Źródło Jeffrey Hamelman "Chleb"składnikizaczyn 140 g mąki chlebowej pszennej170 g wody2 łyżki aktywnego zakwasu(...)międzyczasie nagrzać piekarnik do 240 st. C. Jeżeli używamy kamienia do pizzy, ułożyć go na środkowym poziomie i nagrzewać w wysokiej temperaturze przez min 40 min.  Kiedy chleb wyrośnie,  przełożyć go na łopatę do chleba,  szybko naciąć, i zsunąć na kamień lub blachę . Dużo łatwiej zsuwa się chleb, jeżeli na łopacie położymy papier do pieczenia, posypiemy

Stare Gary
Chleb na zakwasie - Pain au levain J.Hamelman 154

Kolejny przepis z książki  "Chleb" Jeffrey Hamelman'a. Tym razem chleb francuski. Wyszły wspaniale dwa bochenki, bardzo długo smaczne. Oczywiście najpyszniejsze zaraz po lekkim przestudzeniu - jeden z bochenków został zjedzony już pierwszego wieczora. Chlebowa duma mnie rozpiera! składnikizaczyn 130 g mąki chlebowej pszennej10 g mąki chlebowej żytniej90 g wody2 łyżki (30g) aktywnego zakwasu (dokarmionego(...)nagrzać piekarnik do 240 st. C. Jeżeli używamy kamienia do pizzy, ułożyć go na środkowym poziomie i nagrzewać w wysokiej temperaturze przez min 40 min.  Kiedy chleb wyrośnie,  przełożyć go na łopatę do chleba,  szybko naciąć, i zsunąć na kamień lub blachę . Dużo łatwiej zsuwa się chleb, jeżeli na łopacie położymy papier do pieczenia, posypiemy

Stare Gary
Chleb z Vermont na zakwasie z mąką pszenną razową Hamelman'a 144

Chleb pszenny z dodatkiem mąki pszennej razowej. Jak większość chlebów które do tej pory upiekłam wg przepisów J. Hamelman'a - świetny.  Przepis z książki  "Chleb", autor Jeffrey Hamelman.składnikizaczyn 140 g mąki chlebowej pszennej170 g wody30 g aktywnego zakwasu (dokarmionego ok 12 g wcześniej)ciasto właściwe680 g mąki pszennej chlebowa90 g mąki pszenna razowej420(...)nagrzać piekarnik do 240 st. C. Jeżeli używamy kamienia do pizzy, ułożyć go na środkowym poziomie i nagrzewać w wysokiej temperaturze przez min 40 min.  Kiedy chleb wyrośnie,  przełożyć go na łopatę do chleba,  szybko naciąć, i zsunąć na kamień lub blachę . Dużo łatwiej zsuwa się chleb, jeżeli na łopacie położymy papier do pieczenia, posypiemy

Stare Gary
Chleb litewski - listopadowa piekarnia 174

Piekarnia listopadowa to żytni chleb litewski. Bardzo dawno nie piekłam czysto żytniego chleba, z chęcią więc przystąpiłam do pieczenia. Przepis tym razem zaproponowała Kamila z Ogrodów Babilonu a przepis oryginalny znaleźć można na blogu Mirabbelki. Mój chleb wyszedł bardzo smaczny, ale dosyć niski. W foremkach rósł ładnie, ale zaraz po włożeniu do piekarnika mocno opadł(...)już zostało. Nie wpłynęło to, na szczęście, na smak chleba. Jest mocno kminkowy, długo utrzymuje świeżość i nie jest pracochłonny (wymaga jedynie czasu). Z gęsim smalcem - pychota! Polecam!Przepis cytuję ze strony Amber porcja ciasta na 2 formy keksowe Źródło przepisu Mirabbelka50 g zakwasu130 g mąki żytniej120 g wody Składniki wymieszać i odstawić na 8 – 12 godzin.ca

Stare Gary
Chleb dyniowy 158

zobaczyłam ten chleb dyniowy u Wisły to wiedziałam, że będę musiała go zrobić I zrobiłam…. I oczywiście się nie zawiodłam…. Chleb smakuje i wygląda obłędnie :)! Ja użyłam do jego przygotowania puree z dyni piżmowej butternut. Jednak kolor chleba pewnie będzie zmieniał intensywność w zależności od tego, z jakiej dyni zrobimy puree. Troszkę oszpeciłam ten chleb, kiedy go nacinałam(...)jakoś nie mam odpowiednio ostrego noża do takich prac. Ale to nic… chleb naprawdę smakuje wspaniale, do tego ma – dzięki dyni – wilgotny miękisz i dłużej pozostaje świeży! Musicie koniecznie go zrobić :)!Chleb dyniowy na zakwasieZaczyn:40 g zakwasu (dałam żytni)200 g mąki chlebowej150 g wodySkładniki zmieszać i zostawić na 10-12 godzin do wyrośnięcia.Ciasto:cały

UgotujmyTo.pl
Chleb drożdżowy super prosty 197

Chleb drożdżowy jest łatwy i szybki w wykonaniu, no i rośnie jak na drożdżach :)Ja oczywiście robię ciasto w maszynie do chleba (program 1,5h), potem przekładam do formy na ok 1h i piękę, po zsumowaniu wychodzi nam, że od chwili gdy zapragniemy zjeść świeży chlebek do posmarowania kromki masłem mija 3-3,5h. Dla przypomnienia chleb na zakwasie zabierze(...)około 12h od chwili dokarmienia zakwasu. :) Tyle tylko, że chleb na zakwasie możemy jeść bezkarnie gorący a po gorącym drożdżowym możemy mieć lekkie boleści   :)Ale wróćmy do chleba:700 g mąki (ja mieszam różne rodzaje)2 łyżeczki soli25 g masła1 saszetka suchych drożdży (7 g)1 łyżeczka cukru150 ml mleka300 ml wodyGdy robimy chleb w maszynie nie martwimy się

Z butelką mleczka w tle
Chleb z ryżem? Dlaczego nie? 150

późno... Śnieg cieszy mnie do połowy stycznia, potem jest już, niestety, tylko utrapieniem. Hmm... Chyba dorastam...Cóż... Na rozgrzanie po takim zimowym spacerze najlepsza jest gorąca herbatka i kromka chleba z masełkiem. Zgodnie z postanowieniem noworocznym nie piekę ciast - dopiero wczoraj upiekłam pierwszą tegoroczną szarlotkę, ale taką niemal dietetyczną, więc się niemal nie liczy - więc nadrabiam pieczeniem chleba. Uwielbiam spędzać(...)czas w kuchni i nie potrafię sobie tego odmówić. A taki chleb zajmuje i czas, i myśli. Tym razem sięgnęłam do książki Pieczenie chleba w domu Gertrud Weidenger i Marie-Theres Wiener. Miałam trochę ryżu z obiadu, a pamiętałam, że właśnie tam widziałam bardzo apetyczny bochenek z ryżem właśnie. Przepis pozmieniałam - zamiast lekko słodkawo-cytrynowego, mlecznego chleba upiekłam taki

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Chleb z kakao. I pierwsze objawy jesiennej depresji 155

dezorganizacji...? Mi naprawdę rzadko, nie wiem, co wczoraj mnie dopadło. Na szczęście minęło, i mam nadzieję, że szybko nie wróci.Zanim mój umysł odmówił współpracy, zdążyłam jednak upiec chleb. Zupełnie wyjątkowy! Na drożdżach, więc banalnie prosty i stosunkowo szybki. Za to wygląd... Robi niesamowite wrażenie.Gdy tylko zobaczyłam go na blogu Smakowity chleb wiedziałam, że też muszę taki mieć(...)składników. Jedyne co, to do połowy ciasta dodaje się kakao, a później całość razem zwija. Efekt - rewelacja. Świetnie wygląda taki czarno-biały chleb.Kakao jest lekko wyczuwalne w smaku, ale chleb nie jest słodki. Wszak porządne, gorzkie kakao jest... Gorzkie. Chleb jest pyszny z dżemem czy nutellą, ale z wędliną czy serem również smakuje wyśmienicie. Polecam szczególnie mamom - gwarantuję, że największy

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Chleb pszenny z sezamem 146

Chleb pszenny z sezamem...Puszysty, delikatny ze złocistą, chrupiącą skórką.Oprószony ziarnami sezamu.Idealny do kanapek!Komu kromeczkę? Zapraszam!Składniki:2 szklanki mąki pszennej;1 łyżeczka soli;62,5 g (tj. 1/4 kostki) margaryny;20 g świeżych drożdży;1 łyżka cukru;200 ml zimnego mleka;1 jajo;2 łyżki sezamu do posypania po wierzchu;Margaryna + bułka tarta do posmarowania keksówki(...)stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) przez 35 - 40 minut.Chleb studzić na kratce.SMACZNEGO!Uwagi do przepisu:Ciasto jest dość rzadkie i takie powinno być.W przypadku gdyby chleb zbyt szybko się przypiekał na wierzchu należy ustawić piekarnik na grzanie od dołu i zmniejszyć temperaturę do 200 stopni.Ja piekłam chleb w keksówce o wymiarach 34x12 cm i wyszedł długi

Gospodyni Miejska
Chleb razowy żytni 80% 159

całości uformuj jeden okrągły bądź podłużny bochenek, który powinien wyrastać w formie lub koszyku do wyrastania około 1 godziny w cieple.  Piekarnik nagrzej do ok. 240 °C, wyłóż chleb z koszyka lub też wstaw formę, w której wyrastał, uprzednio nacięty kilkakrotnie ostrym nożem. Piecz w tej temperaturze 15 minut, następnie zredukuj do 220 °C i kontynuuj pieczenie jeszcze(...)dalsze 35 do 40 minut.Chleb dzięki dużej ilości maki żytniej razowej (otrąb) ma bardzo wyrazisty smak i pozostaje długo świeży.wyrobione ciasto odpoczywaciasto w formachwypieczony chlebprzepis zaczerpnięty z blogu Chleb - moja domowa piekarnia

Grahamka, weka i kajzerka
Chleb razowy żytni 70% Detmolder 169

Chleb z udziałem 70% mąki żytniej na 3-fazowym cieście zakwaszanym. Przepis bazuje recepturze opracowanej przez Jeffreya Hamelmana.Zaczyn I etap: 1 łyżeczka dojrzałego zakwasu żytniego8 g mąki żytniej razowej12 g wodyCałość zagnieć i pozostaw do przefermentowania na 5-6 godzin w temperaturze ok. 25 °C.Zaczyn II etap: 24 g zaczynu z etapu I.100 g maki żytniej76 g wodyDo mieszanki dodaj(...)Ciasto chlebowe: 680 g zaczynu z III etapu.350 g mąki żytniej razowej300 g mąki pszennej wysokoproteinowej420 g wody10 g świeżych drożdży (opcjonalnie)1 łyżka soli Przygotowanie chleba: W dzień wypieku wymieszaj dobrze wszystkie składniki. Ciasto powinno być niestety lekko klejące z powodu małej ilości mąki pszennej. Po lekkim wyrobieniu ciasto powinno odpoczywać przykryte około 20 minut. Z całości uformuj

Grahamka, weka i kajzerka
CHLEB BEZGLUTENOWY, ZMIENIAJĄCY ŻYCIE, JAGLANY 188

Troszkę na bazie chleba, który piekłam w ubiegłym roku, troszkę bazując na tym, jednak modyfikując go, upiekłam (za drugim podejściem, pierwszy się nie dopiekł środkiem) idealny jaglany chlebek. O tym, że zdrowy nie trzeba chyba nikogo przekonywać, dla mnie jednak najważniejsze, że wyszedł baaardzo smaczny. Chleby na zakwasie, które piekę na codzień też są bardzo smaczne i zdrowe ale mała(...)Chlebek jest bezglutenowy, pełen ziaren i orzechów, czy zmieniający życie...? Niekoniecznie, ale warto się pokusić i upiec taki, choćby dla samych walorów smakowych. Ja piekłam w metalowej formie do chleba 30x11cm, wyszedł dość niski ale to zupełnie nie przeszkadza, chciałam by się dobrze wypiekł, poprzedni środkiem mi się zapadł (forma była krótsza i wyższa). Piekąc w mniejszej formie proponuję wydłużyć

Smaczne Zdrowe
Chleb żytnio-gryczany z suszonymi pomidorami 192

Bardzo lubię sama piec pieczywo. Jak tylko mam na to czas piekę po kilka chlebów albo zapas bułek i część z nich zamrażam. Zaletą domowego pieczywa jest nie tylko brak konserwantów i polepszaczy, ale również to, że za każdym razem można dodać do niego inne dodatki albo zmienić rodzaj mąki, pomieszać z inną itd. Ja osobiście najbardziej lubię chleby(...)mąki pszennej, z suszonymi owocami albo ziarnami. Czasami piekę je w automacie do wypieku chleba albo w piekarniku gdy chcę aby miały inny kształt. Tym razem upiekłam chleb z suszonymi pomidorami, oregano i bazylią. Również bardzo smaczny, mężowi też zasmakował :) Marzy mi się idealny chleb na zakwasie, ale niestety z zakwasem jeszcze się nie polubiliśmy mimo kilku podejść, może macie

Ze smakiem i z pasją