osób słysząc, że wracam do pracy po wielomiesięcznym odpoczynku, mówiło, że skończą się domowe chlebki i bułeczki. Szczerze mówiąc, wynika to nade wszystko z ogólnego nastawienia do domowego wypiekania chleba. Chciałabym nieco "odczarować" to zjawisko. Oczywiście jest wiele sposobów przygotowywania chleba, wiele faktycznie jest wymagających, czasu, licznych zabiegów czy specjalnych sprzętów lub metod. Takie zostają zarezerwowane na weekendowe pieczenie(...)prawdę mówiąc już od końca roku wybierałam takie sposoby przygotowywania chleba, aby w miarę łatwo dało się kontynuować ich wypiekanie już po powrocie do pracy. I da się! Są i bułki i chleby na zakwasie i na drożdżach. Co się nam zamarzy, powstaje. Mogłabym opowiadać, jak trudno jest piec chleb w domu, jakie to wymagające, mogłabym patrzeć wówczas, jaki
I tu będę miała takie teChleb bezglutenowy na zakwasie piekę już od jakiegoś czasu. Nie jest to nasze stałe menu, ale niekiedy bywa. Co jakiś czas coś zmieniam, dodaję, modyfikuję, by uzyskać chleb idealny. Ostatnia wersja, jest chyba już właśnie idealna, co nie ukrywam przy chlebach bezglutenowych jest nie lada wyzwaniem. Uzyskanie chleba takiego, by zadowolił nasze zmanierowane gusta, przyzwyczajone do chlebów orkiszowych, które(...)prostu cuuuudowne... Co tu dużo mówić, kto jadł, ten wie, że trudno je zastąpić innymi równie smacznymi. Ale wiem, że dla osób z nietolerancją glutenu, nasze chleby są bezużyteczne... I choć poprzednie chleby bezglutenowe, które piekłam, dla osób na diecie bezglutenowej już były mistrzostwem świata, to ja miałam pewien niedosyt... Wreszcie osiągnęłam, to co sobie założyłam, uzyskałam chleb bezglutenowy, który
Smaczne ZdrowePomysł na chleb narodził się po piątkowych zakupach na bazarze Olkuska w Warszawie. Chleb z amarantusem piękę od czasu do czasu, bo lubię jego chrupkość w cieście. Poniższy przepis jest natomiast pierwszym na chleb z mąką żołędziową. Nowe doświadczenie :) Ciekawe było to, że ciasto bardzo szybko się wyrobiło, ładnie urosło i bardzo wygodnie przełożyło się do formy. A na koniec(...)problemu umyłam garnek po cieście. Przy klasycznym chlebie ciasto "lubi" przyschnąć na ściankach i trzeba trochę wysiłku, by je zmyć. Jeśli ktoś kiedyś przekroił żołądź, na pewno wie, jaki zapach się wtedy unosi. Zagniecione ciasto pachnie dokładnie tak samo (mąka nie ma tego zapachu). Składniki (na keksówkę o wymiarach (26 x 8 x 7) cm): chleb amarantusowo-żołędziowy
Weekendy w domu i ogrodzietydzień "Wypiekanie na śniadanie". Tym razem pszenny chleb na drożdżach, który zaproponował Paweł . Mimo, iż nie posiadam żeliwnego garnka to spróbowałam go upiec w naczyniu żaroodpornym i wyszedł mięciutki i puszysty w środku a na zewnątrz z chrupiącą skórką. No i na górze ten efektowny krzyż, dzięki któremu chlebek wygląda zjawiskowo. Zachęcam do upieczenia, chleb jest pyszny. Przepis według(...)mogli potem razem z tym papierem przenieść bochenek do garnka żeliwnego). I zostawiamy do wyrośnięcia. Dobrze by było żeby czas wyrastania nie przekroczył 1 godziny. Chodzi o to, żeby chleb nie przerósł za bardzo. Sęk w tym, że musi wyrastać jeszcze w piekarniku podczas pieczenia. A jak teraz za bardzo wyrośnie to już w piekarniku nie będzie miał siły
Ala piecze i gotujeComiesięczne wyzwanie dla ponad dwudziestu blogerów kulinarnych, czyli piekarnię u Amber z bloga Kuchennymi drzwiami czas zacząć. W marcu pieczemy chleb na zakwasie, mieszany chleb pszenno-żytni z prażoną mąką. Tym razem przepis wybrała dla nas Jola z bloga Smak mojego domu . Chleb wyszedł bardzo smaczny, pięknie pachnie prażoną mąką. Moją mąkę dość mocno(...)uprażyłam, więc mój chleb po upieczeniu jest ciemny. Chleb pszenno-żytni z prażoną mąką Czas przygotowania: 25 godzin Proporcje na 2 keksówki o wymiarach 30 x 7 cm Składniki Zaczyn: 83 g zakwasu żytniego razowego aktywnego (dokarmionego 12 godzin wcześniej) 165 g mąki żytniej razowej 225 g wody Zasmażka: 120 g mąki żytniej 300 g zimnej wody Ciasto właściwe
Kulinarne przygody GatityKolejny chleb, który wejdzie na stałe do naszego chlebowego repertuaru. Pod koniec grudnia pokazała go Jola , która wcześniej zobaczyła go u Lo . Ja oczywiście musiałam delikatnie pozmieniać wykonanie. Po pierwsze dlatego, że nie doczytałam uwagi o zakwasie i zamiast przygotować dzień wcześniej odpowiedni, po prostu dokarmiłam mój. Bez szkody dla chleba. Po drugie jeden bochenek(...)wyrastał w lodówce, a przez jakieś 4 godziny w temperaturze pokojowej. Dlaczego? Dlatego, że potrzebowaliśmy chleba na kolację. Ten, który wyrastał w lodówce, to ten jaśniejszy, cały na zdjęciach. Jednak jaśniejszy jest z powodu skróconego czasu pieczenia (tu musicie wyczuć swój piekarnik). Chleb, który wyrastał w lodówce miał też większe dziury. Jeżeli jednak nie macie
Sto kolorów kuchniMoja przygoda z pieczeniem chleba zaczęła się 3 lata temu. Nieprzerwanie trwa do dzisiaj. Jemy chleb tylko z własnego wypieku. Skończył się też problem z wyrzucaniem pieczywa. To upieczone w domu na prawdziwym zakwasie jest o dziwo nawet na 5- ty dzień wciąż smaczne i jadalne. Nazwa dzisiejszego chleba pochodzi od nazwy szczepu bakteri Lactobacillus Sanfranciscensis, które zawiera zakwas chlebowy(...)Francisco i nie jest to przypadek. Właśnie San Fransisco słynie z najlepszego zakwasu. Nie wiadomo, czy to zasługa tamtejszego klimatu, czy uzdolnionych piekarzy, USA chlubi się bielutkim, bardzo puchatym chlebem. Dla mnie takim bułkowcem raczej. Na szczęście chleb z dzisiejszego przepisu ma dodatek mąki razowej. Dzięki temu dłużej zachowuje świeżość, a dodatek razowej mąki podnosi jego walory zdrowotne. Jest
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!bardzo przyjemny i konkretny w smaku chleb,pelen kolorow i blonnika.Ziarno stanowi 40% wagi maki i w znacznym stopniu wplywa na smak oraz wartosc odzywcza.Zachowuje tez bardzo duzo wilgoci,ktora sprawia,ze chleb dlugo pozostaje swiezy.Rodzaj ziarna i jego udzial w ciescie moze sie zmieniac,pod warunkiemze ogolna hydratacja jest stala.Korzystne jest dla smaku chleba,gdy ciasto rosnie w chlodzie(...)przez cala noc.To moj pierwszy drozdzowy chleb z ksiazki "Chleb" J. Hamelmana. Skladniki na 2 male bochenki:maka chlebowa -227gmaka pszenna razowa -181gmaka zytnia razowa -45gplatki owsiane
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!wspólnego pieczenia organizowanego przez Amber (http://www.kuchennymidrzwiami.pl/) i Wisłę (http://zapachchleba.blogspot.com/), za co bardzo dziękuję :)! Co za przedsięwzięcie :)! Ponad 30 osób piekących w tym samym czasie chleb z jednego przepisu… Przepis, który mieliśmy przygotować to chleb oliwkowy J. Hamelmana wybrany przez Wisłę z Zapachu chleba a znaleziony na blogu http://www.myitaliansmorgasbord.com/. Z tego przepisu można było(...)zrobić 2 bochenki chleba lub 1 bochenek i foccacię. Ja zdecydowałam się zrobić dwa bochenki a dodatkowo dodałam do niego suszonych pomidorów i ziół prowansalskich, żeby chlebki były bardziej aromatyczne. Następnym razem dodam tylko oliwki pokrojone bo z całymi było trochę zabawy, żeby je wyrobić w cieście Jeden przepis na chleb oliwkowy a ponad 30 Piekarek… co z tego
UgotujmyTo.plKolejny raz wzięłam udział we wspólnym pieczeniu organizowanym przez Amber z bloga http://www.kuchennymidrzwiami.pl/. Tym razem za zadanie miałyśmy przygotować chleb z porem karmelizowanym i pestkami. Do przygotowania chleba użyłam zakwasu żytniego i musiałam dodać dużo więcej wody niż w oryginalnym przepisie. W smaku chleb jest obłędny. Por nadaje mu wilgotności, choć go praktycznie nie czuć, a pestki chrupkości(...)mogę się doczekać, żeby zobaczyć jak wyszły bochenki innych Piekarek… Pozdrawiam Wszystkie :)!Chleb z porem karmelizowanym i pestkamiSkładniki:Zaczyn (przygotowujemy dzień wcześniej)2 łyżki zakwasu pszennego (u mnie żytni)1,5 szklanki mąki3/4 szklanki wodyDo zakwasu dodać wodę i rozmieszać. Dodać mąkę i wszystko połączyć na gładką pastę. Przykryć folią i zostawić na minimum 8 godzin. Sprawdzić czy zaczyn
UgotujmyTo.plniedawna jestem współautorką bloga Ugotuj z nami klik i tam proponujemy wam i sobie wyzwania. Jednym z wyzwań było upieczenia chleba z melasą i kuminem według przepisu Ilony Kuchnia Ilony klik. Podjęłam wyzwanie i chleb wedle przepisu zrobiłam. Najbardziej ciekawił mnie kumin co on wniesie do smaku chleba?, czy będzie mi smakowało i reszcie mojej rodzinie. Już za pierwszym kęsem(...)jeszcze upiekę. Gdy zaczęłam wyrabiać ciasto dość mocno się kleiło więc do przepisu dosypałam jeszcze dodatkowy kubek mąki żytniej a do podsypywania użyłam mąki pszennej. Pełna obaw wstawiłam chleb do miski przykryłam ściereczką i czekałam. Od czasu do czasu zerkając czy rośnie i jestttt !ciasto wypełniło miskę !!!!Wedle wskazówek ciasto odgazowałam i jeszcze chwilkę wyrobiłam i włożyłam do przygotowanych blaszek
Basia w kuchniDlaczego NIE-zwykły chleb? Bo każdy wychodzi inaczej, bo można coś dodać, można ująć, można poeksperymentować. Chleb powszedni jak najbardziej wskazany. Bez chleba...jak bez ręki, żyć trudno. Poszperałam sobie po szafkach i znalazłam mąkę z pełnego przemiału, mąkę tortową 450 i mąkę 650. I postanowiłam upiec chleb wg.takiego schematu 1 kg mąki- wymieszałam wszystkie trzy rodzaje, tak by waga(...)wody 50 g świeżych drożdży 5 łyżeczek cukru 4 łyżeczki soli 25 g miękkiego masła MASMAL 25 g białek Wyobrazcie sobie, ale...zapomniałam na śmierć o tych białkach. Chleb wyszedł pyszniutki nawet bez tych białek. Jaka w nich tajemnica to sobie to przeanalizuję następnym razem. Bez paniki, jak się nie da białek to będzie lux bez problemu! Oczywiście pomógł
Z Kuchni Do KuchniDzisiaj kolejne pieczenie z cyklu Wypiekanie na śniadanie. Piekliśmy chleb Tygrysi z przepisu Berniki. Chleb jest pyszny z bardzo chrupiącą skórką którą otrzymujemy dzięki posmarowaniu "papką" na bazie mąki ryżowej. W trakcie pieczenia chleb popękał tworząc piękny wzorek na całej powierzchni chlebka.Ja zmieniłam proporcje na skorupkę oraz usprawniłam sobie sposób wyrastania. Mimo to chleb się udał. Składniki: Zaczyn(...)mąki 55 g wody 7 g suchych droższy 1 łyżka cukru 1/4 łyżeczki soli Na chleb: zaczyn 450-500 g mąki 100 g ciepłej wody 230 g ciepłego mleka 1/2 łyżki cukru 2 łyżeczki soli 2 łyżki oleju rzepakowego Polewa skorupka: 7 g suchych drożdży 100 ml ciepłej wody 1 łyżka cukru 1 łyżka oleju rzepakowego
Ala piecze i gotujeZnalazłam w sieci przepis. Na chleb. Bardzo nietypowy zresztą, bo składa się ledwie z czterech składników. Mąka, sól, drożdże oraz maślanka. I to wszystko. Przetestowałam. I jestem zachwycona. To najlepszy chleb jaki w życiu miałam okazję jeść. Oczywiście, kombinuję z różną mąką, dodatkami. Zawsze wychodzi coś zupełnie nieoczekiwanego, a pysznego. Ważne, aby maślanka była bardzo ciepła, ale nie gorąca(...)Ciasto strasznie się klei, dlatego bochenka z niego nie ukształtujemy. Nadaje się tylko do foremki. Z podanych składników wychodzi jedna wielka keksówka lub 2 mniejsze, ewentualnie cztery wielkości chleba ze sklepu (takiego co ma ok. 350-400g). DROŻDŻOWY CHLEB NA MAŚLANCE - PSZENNY. /wariant podstawowy;/ 1kg mąki pszennej 1 litr maślanki 1 kostka drożdży (100g) 2 łyżeczki soli
W kuchni Karmel-itkiJakiś czas temu koleżanka podsunęła mi pomysł, by podać jakąś recepturę na domowy chleb. Przyznaję, że dotąd chleba nie piekłam, stąd też z pewną taką nieśmiałością podjęłam wyzwanie... Wertując stoisko z przyprawami natknęłam się na przyprawę do chleba włoskiego, na której zawarto też recepturę jego przygotowania - uznałam, że na początek może być:)Sama przyprawa(...)czosnek, bazylię, oregano, czarnuszkę, rozmaryn i tymianek. Na dobrą sprawę, gdybym nie zamarynowała swoich ususzonych pomidorków zalewą, mogłabym być w zakresie przypraw do tego chlebka samowystarczalna;)Ale do rzeczy - chleb wyszedł naprawdę smaczny z aromatem ziół i ciekawym posmakiem - może trochę go spiekałam wydłużając czas praktycznie o dodatkowe 15 minut (miałam wrażenie, że nie jest dostatecznie
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaChleb na zakwasie z dużą ilością dziur! Chleb orkiszowy według zmodyfikowanej receptury wg. J.Hamelmana- Chleba z Vermont Po przepisie na chleb Pain au levain i przepisie na domowy chleb na zakwasie z suszonymi pomidorami , który tak bardzo przypadł Wam do gustu, postanowiłam podzielić się z Wami kolejnym przepisem na chleb. Moim ulubionym chlebem jest niewątpliwie chleb(...)mąki orkiszowej, już dzieliłam się z Wami moim autorskim przepisem na chleb orkiszowy , dzisiaj natomiast, chciałabym pokazać Wam przepis na chleb z Vermont J. Hamelmana, tylko trochę zmodyfikowanym przeze mnie, tak aby chleb powstał taki jak chciałam, a mianowicie właśnie z maki orkiszowej a nie białej. Zwiększyłam też minimalnie ilość zakwasu do zaczynu, aby chleb miał po prostu ładne duże
SMYKWKUCHNIDOMOWY CHLEB NA ZAKWASIE ;-) CHLEB WEDŁUG RECEPTURY J. HAMELMANA Jeffrey Hamelman, to bezkonkurencyjny guru w zakresie wypieków chleba. Jego książka pt. "Chleb", jest określana jako biblia wypieków chleba. Książka to bestseller światowy, a przepisy na chleby według pana Hamelmana, biją rekordy popularności. Dzisiaj dzielę się z Wami przepisem na chleb - Pain au levain. Chleb jest chlebem z mąki(...)pszennej, tylko na zakwasie, ma bardzo cienką i chrupiącą skórkę. Miąższ ma o idealnej strukturze, bardzo miękki i idealnie lekko wilgotny. Chleb według tej receptury robię już trzeci raz, i za każdym razem wychodzi świetnie, dlatego mogę podzielić się z Wami przepisem, bo wiem, że jest sprawdzony. Ma jedyny minus jest czasochłonny, ale wart każdej poświęconej mu minucie ;-) Polecam
SMYKWKUCHNIPszenny domowy chleb na samym zakwasie ;-) Ostatnio dużo na moim blogu przepisów na chleb, bo i dużo chleba piekę. Przestałam kupować pieczywo, i ciągle coś piekę, jak nie bułki, to chleby, to w formie, to na kamieniu, to bagietki, to pszenne, to graham i tak w kółko. A pytań o pieczenie chleba dostaje od Was najwięcej. Ostatnio nagrałam(...)filmik o tym jak zrobić zakwas na chleb, omówiłam w nim wszytko co tylko wiem (filmik był dostępny na Insta stories). Jeśli ktoś z Was ma mimo to pytania odnośnie zakwasu na chleb, to śmiało piszcie. Zachęcam Was do śledzenia mojego profilu na Instagramie, bo tam jestem codziennie i jeśli tylko coś robię, to na gorąco pokazuje to aby móc
SMYKWKUCHNIksiążce Hamelnana znalazłem przepis na chleb pszenny razowy (tak naprawę półrazowy), który po drobnych modyfikacjach może być świetną bazą do wypieku całej gamy chlebów z dodatkami w postaci nasion i orzechów. Chleb zawiera idelanie (moim zdaniem) dobrane proporcje pszennej mąki chlebowej, razowej, wody i zakwasu. Co prawda użyta została pewna ilość drożdży piekarskich, ale w niczym to nie przeszkadza. Ciasto(...)fajną konsystencję, po upieczeniu miękisz ze sporymi dziurkami, trochę przyciemniony od mąki razowej. Skórka nie za twarda, tuż po upieczeniu i ostygnięciu chleba fajnie chrupiąca. Takiemu chlebowi niewiele trzeba, wystarczy go posmarować świeżym masłem. To wszystko sprawia, że chleb szybko znika, zwłaszcza, gdy się go je w sobotni poranek, na werandzie, obserwując wioskowych łobuziaków (patrz ostatnie zdjęcie). Chlen nafaszerowałem nasionami
Grahamka, weka i kajzerkaŻytni zakwas na chleb Upiekłam pierwszy chleb na zakwasie - i z miejsca się zakochałam! Ten smak! Ta świeżość! Wystarczyła kromka, bym się nasyciła. Chleb przeleżał 3 dni i nie stracił nic na świeżości! Myśl o pieczeniu własnego chleba dojrzewała we mnie długo, aż którego dnia po prostu kupiłam niewielką książkę Beaty Pawlikowskiej "Piekę zdrowy chleb! I ciastka!" Krok(...)kroku wprowadza czytelnika w tajniki robienia zakwasu i pieczenia chlebów na zakwasie. Książkę pochłonęłam w godzinę, bo czyta się ją tak, jakby się Beaty Pawlikowskiej słuchało w radiu - z pasją i zaangażowaniem potrafi pisać nawet o żytnim zakwasie! Zachęcona opisami stwierdziłam, że to nie może być tak trudne, jak się wydaje. I nie było! Z pieczołowitością przygotowywałam swój siedmiodniowy zakwas
Moje QulinariaLubicie chleb z ziarnami? jeśli tak, to ten chlebek na pewno Was zasmakuje..w sumie taki chleb można upiec i bez ziaren..ale ja miałam akurat specjalną mieszankę ziaren do pieczenia chleba Rafex ..wsypałam prawie całą szklankę..W skład tej mieszanki wchodzą sezam, słonecznik, siemie lniane złote, siemie lniane ,czarnuszka, kminek cały.I lość i dobór ziaren można dać(...)wody 1 łyżeczka soli 250 g mąki pszennej 250 g mąki żytniej 8 g drożdży 1 łyżka cukru 3/4 szkl. przyprawy do pieczenia chleba Składniki [ najpierw płynne, a potem sypkie] umieścić w pojemniku maszyny do pieczenia. Nastawić 1 program pieczenia, wybrać wagę chleba i średni kolor zarumienienia.W momencie w którym automat wyda dźwięk świadczący
Moje domowe kucharzenieprzeprosiłam się z moim zakwasem i powiem, że były to bardzo udane przeprosiny:) Przepis na ten chlebek znalazłam już dość dawno i czekał on na swoją publikację. Chleb jest niezwykle prosty, nie wymaga jakiś specjalnych zdolności piekarniczych. Chlebek jest bardzo dobry, mięciutki z wyraźnymi dziurkami w swoim miąższu (takie lubimy najbardziej.) Chlebek ten skradł serce nie tylko(...)umieścić w misce i dokładnie wyrobić ciasto, pozostawić je do wyrośnięcia na około 4 godziny. Gdy ciasto podrośnie ponownie je wyrobić i przełożyć do foremek w których będziemy piekli chleb. Każdą foremkę należy bardzo dokładnie wysmarować oliwą z oliwek i obficie obsypać otrębami. Chlebki pozostawić do wyrośnięcia. Przed samym pieczeniem ich wierzch skropić wodą. Chleb pieczemy przez 20 minut
Krakowskie smaki Animarcu Amber zaprosiła nas do wspólnego upieczenia chleba pszenno-żytniego z prażoną mąką. Ten ciekawy przepis został wybrany przez Jolę z bloga Smak Mojego Domu , a pochodzi z bloga Danusi Leśny Zakątek . Przepis podaję za Jolą, bo właściwie nic nie zmieniałam oprócz tego, że zakwas miałam dokarmiony mąką żytnią 700 i zapomniałam o tym 20 minutowym odpoczynku ciasta. Chleb był(...)smaczny choć trochę pracochłonny, no ale coś za coś… Serdecznie zapraszam na pyszny chleb pszenno-żytni z prażoną mąką. Chleb pszenno-żytni z prażoną mąką Składniki na zaczyn: 83 g zakwasu z mąki żytniej razowej (dokarmionego 10-12 godzin wcześniej) 165 g mąki żytniej razowej 225 g wody Składniki mieszamy i pozostawiamy przykryte, na 14-16 godzin w temp
UgotujmyTo.plUdało się! Udało mi się po raz kolejny z rzędu dołączyć do Piekarni . Razem z innymi amatorami domowych wypieków postanowiłam upiec Chleb orkiszowy ubijany. Nie czytałam komentarzy pod przepisem więc ściśle stosowałam się do receptury i mimo, iż ciasto nie było zbyt zwarte dałam sobie z nim radę. Kiedyś już miałam z podobnym do czynienia więc i konsystencja(...)mnie nie zdziwiła. Chleb jest taki trochę bułkowy, tylko lekko chrupiący z miękką skórką, w środku wilgotny, świeży dnia następnego. Dzieciakom smakował bardzo! nawet skórek nie zostawiły co zwykle czynią :) Chleb orkiszowy ubijany przepis pochodzi z książki Hanne Risgaard, Home Baked: Nordic Recipes and Techniques for Organic Bread and Pastry, pochodzi z bloga Lucullian Delights an Italian experience. składniki
Dzieje kuchennej WiewióryZrobiłam po raz pierwszy chleb w maszynie do robienia chleba. Maszynę pożyczyłam od bratowej, bo interesował mnie smak i ogólnie byłam ciekawa jak to jest, włożyć wszystko do środka, zamknąć pokrywę i sobie pójść po prostu na 3 i pół godziny. A następnie wrócić i zastać chleb upieczony. Do upieczenia mojego pierwszego chleba użyłam mąki pszennej(...)żytniej 720 oraz pszennej graham typ 1850 i razowej 2000 Młyn Kopytowa Ogólnie z czterech mieszanek mąk musiałam mieć 650 g mąki ogólnie. Zachciało mi się super razowego chleba. I super razowy chleb mi wyszedł. Bo do upieczenia chleba w maszynie potrzebujemy tylko mąki, oleju, soli,cukru ,drożdży suszonych. Pierwszą krome chleba zjadłam z serem topionym truflowym Lactima
Z Kuchni Do KuchniChleb w wielu kulturach to podstawowe pożywienie,dzięki któremu można przeżyć. Ponoć pierwsze wspomnienie o chlebie sięga 7 tys. lat p.n.e. Chleb, oprócz tego, że stanowi ważny pokarm,niesie też przesłanie symboliczne. Podzielenie się chlebem oznacza po prostu braterstwo.Dzielę się tym razem chlebem z Wami i z Opolską Blogosferą. Dziękuję za wczorajsze spotkanie. Mam nadzieję, że kiedyś przyjdzie(...)dzień i będę mogła zostać do końca :)Nie wiem dlaczego nie piekłam domowego chleba wcześniej.Na chleb na zakwasie jeszcze przyjdzie pora. Teraz rozkoszuję się chlebem, na który nie trzeba długo czekać. Smaku ciepłej i chrupiącej piętki z masłem nie zastąpi żadne kupne pieczywo :)Czytaj więcej
bistro mamaChleb à la graham to prosty w wykonaniu chleb na bazie kilku typów mąki, z dodatkiem świeżych drożdży. Do jego przygotowania wykorzystałam większą część mąki pszennej oraz dwie mniejsze części dwóch rodzajów mąki: graham i żytniej.Chleb przygotowuje się podobnie jak drożdżowe wypieki - najpierw należy wykonać ciasto, które odstawione w ciepłe miejsce podwoi swoją objętość, następnie uformowany bochenek pozostawić(...)powietrza, rozciągnąć na placek i 1-2 razy złożyć jak kopertę, uformować podłużny bochenek- formę keksową nasmarować olejem, przełożyć do niej ciasto, wyrównać (powinno zajmować 1/2-2/3 wysokości formy)- uformowany chleb ponownie przykryć, odstawić na kolejne 30-60 minut do momentu, aż wyrośnie do wysokości formy- podczas gdy bochenek wyrasta, nagrzać piekarnik do 200-220 stopni- na dnie piekarnika ustawić szerokie
Smakołyki BerenikiPrzepis znalazłam na stronie Moje Wypieki . Na ogół nie robię chlebów na drożdżach (poza takim tostowym). Dzisiaj lenistwo wzięło górę i postanowiłam zrobić kolejne podejście do chleba drożdżowego. No cóż. Jeżeli pieczecie w domu chleb na zakwasie, to niestety w większości przypadków chleb na drożdżach przegrywa. Ten ma tę zaletę że ciasto wyrabia się szybko i przyjemnie(...)szybko jest gotowy do jedzenia. I oczywiście mimo pewnych braków - wiemy co jemy , a to chyba ważne. Tak więc jako szybki awaryjny - bardzo polecam, jako chleb na co dzień , chyba mniej , ale myślę że to też sprawa gustu :) Niewątpliwą zaletą jest to, że długo, jak na chleb drożdżowy, zachowuje świeżośćskładniki: (na 2 foremki)800 g mąki orkiszowej
Stare Garypiekarskiego amatora, takiego jak ja, ta książka to prawdziwe wyzwanie! Długo się zbierałam (książka bez obrazków, więc tym bardziej trudno ), aż wreszcie pierwsza próba została podjęta. I przepadłam! Chleb wyszedł pyszny, upiekłam dwa bochenki, jeden zniknął wieczorem! Wypiek czasochłonny, ale wart pilnowania! Źródło Jeffrey Hamelman "Chleb"składnikizaczyn 140 g mąki chlebowej pszennej170 g wody2 łyżki aktywnego zakwasu(...)międzyczasie nagrzać piekarnik do 240 st. C. Jeżeli używamy kamienia do pizzy, ułożyć go na środkowym poziomie i nagrzewać w wysokiej temperaturze przez min 40 min. Kiedy chleb wyrośnie, przełożyć go na łopatę do chleba, szybko naciąć, i zsunąć na kamień lub blachę . Dużo łatwiej zsuwa się chleb, jeżeli na łopacie położymy papier do pieczenia, posypiemy
Stare GaryKolejny przepis z książki "Chleb" Jeffrey Hamelman'a. Tym razem chleb francuski. Wyszły wspaniale dwa bochenki, bardzo długo smaczne. Oczywiście najpyszniejsze zaraz po lekkim przestudzeniu - jeden z bochenków został zjedzony już pierwszego wieczora. Chlebowa duma mnie rozpiera! składnikizaczyn 130 g mąki chlebowej pszennej10 g mąki chlebowej żytniej90 g wody2 łyżki (30g) aktywnego zakwasu (dokarmionego(...)nagrzać piekarnik do 240 st. C. Jeżeli używamy kamienia do pizzy, ułożyć go na środkowym poziomie i nagrzewać w wysokiej temperaturze przez min 40 min. Kiedy chleb wyrośnie, przełożyć go na łopatę do chleba, szybko naciąć, i zsunąć na kamień lub blachę . Dużo łatwiej zsuwa się chleb, jeżeli na łopacie położymy papier do pieczenia, posypiemy
Stare GaryChleb pszenny z dodatkiem mąki pszennej razowej. Jak większość chlebów które do tej pory upiekłam wg przepisów J. Hamelman'a - świetny. Przepis z książki "Chleb", autor Jeffrey Hamelman.składnikizaczyn 140 g mąki chlebowej pszennej170 g wody30 g aktywnego zakwasu (dokarmionego ok 12 g wcześniej)ciasto właściwe680 g mąki pszennej chlebowa90 g mąki pszenna razowej420(...)nagrzać piekarnik do 240 st. C. Jeżeli używamy kamienia do pizzy, ułożyć go na środkowym poziomie i nagrzewać w wysokiej temperaturze przez min 40 min. Kiedy chleb wyrośnie, przełożyć go na łopatę do chleba, szybko naciąć, i zsunąć na kamień lub blachę . Dużo łatwiej zsuwa się chleb, jeżeli na łopacie położymy papier do pieczenia, posypiemy
Stare GaryPiekarnia listopadowa to żytni chleb litewski. Bardzo dawno nie piekłam czysto żytniego chleba, z chęcią więc przystąpiłam do pieczenia. Przepis tym razem zaproponowała Kamila z Ogrodów Babilonu a przepis oryginalny znaleźć można na blogu Mirabbelki. Mój chleb wyszedł bardzo smaczny, ale dosyć niski. W foremkach rósł ładnie, ale zaraz po włożeniu do piekarnika mocno opadł(...)już zostało. Nie wpłynęło to, na szczęście, na smak chleba. Jest mocno kminkowy, długo utrzymuje świeżość i nie jest pracochłonny (wymaga jedynie czasu). Z gęsim smalcem - pychota! Polecam!Przepis cytuję ze strony Amber porcja ciasta na 2 formy keksowe Źródło przepisu Mirabbelka50 g zakwasu130 g mąki żytniej120 g wody Składniki wymieszać i odstawić na 8 – 12 godzin.ca
Stare Garyzobaczyłam ten chleb dyniowy u Wisły to wiedziałam, że będę musiała go zrobić I zrobiłam…. I oczywiście się nie zawiodłam…. Chleb smakuje i wygląda obłędnie :)! Ja użyłam do jego przygotowania puree z dyni piżmowej butternut. Jednak kolor chleba pewnie będzie zmieniał intensywność w zależności od tego, z jakiej dyni zrobimy puree. Troszkę oszpeciłam ten chleb, kiedy go nacinałam(...)jakoś nie mam odpowiednio ostrego noża do takich prac. Ale to nic… chleb naprawdę smakuje wspaniale, do tego ma – dzięki dyni – wilgotny miękisz i dłużej pozostaje świeży! Musicie koniecznie go zrobić :)!Chleb dyniowy na zakwasieZaczyn:40 g zakwasu (dałam żytni)200 g mąki chlebowej150 g wodySkładniki zmieszać i zostawić na 10-12 godzin do wyrośnięcia.Ciasto:cały
UgotujmyTo.plChleb drożdżowy jest łatwy i szybki w wykonaniu, no i rośnie jak na drożdżach :)Ja oczywiście robię ciasto w maszynie do chleba (program 1,5h), potem przekładam do formy na ok 1h i piękę, po zsumowaniu wychodzi nam, że od chwili gdy zapragniemy zjeść świeży chlebek do posmarowania kromki masłem mija 3-3,5h. Dla przypomnienia chleb na zakwasie zabierze(...)około 12h od chwili dokarmienia zakwasu. :) Tyle tylko, że chleb na zakwasie możemy jeść bezkarnie gorący a po gorącym drożdżowym możemy mieć lekkie boleści :)Ale wróćmy do chleba:700 g mąki (ja mieszam różne rodzaje)2 łyżeczki soli25 g masła1 saszetka suchych drożdży (7 g)1 łyżeczka cukru150 ml mleka300 ml wodyGdy robimy chleb w maszynie nie martwimy się
Z butelką mleczka w tlepóźno... Śnieg cieszy mnie do połowy stycznia, potem jest już, niestety, tylko utrapieniem. Hmm... Chyba dorastam...Cóż... Na rozgrzanie po takim zimowym spacerze najlepsza jest gorąca herbatka i kromka chleba z masełkiem. Zgodnie z postanowieniem noworocznym nie piekę ciast - dopiero wczoraj upiekłam pierwszą tegoroczną szarlotkę, ale taką niemal dietetyczną, więc się niemal nie liczy - więc nadrabiam pieczeniem chleba. Uwielbiam spędzać(...)czas w kuchni i nie potrafię sobie tego odmówić. A taki chleb zajmuje i czas, i myśli. Tym razem sięgnęłam do książki Pieczenie chleba w domu Gertrud Weidenger i Marie-Theres Wiener. Miałam trochę ryżu z obiadu, a pamiętałam, że właśnie tam widziałam bardzo apetyczny bochenek z ryżem właśnie. Przepis pozmieniałam - zamiast lekko słodkawo-cytrynowego, mlecznego chleba upiekłam taki
Pożeraczka, czyli raz adobrzedezorganizacji...? Mi naprawdę rzadko, nie wiem, co wczoraj mnie dopadło. Na szczęście minęło, i mam nadzieję, że szybko nie wróci.Zanim mój umysł odmówił współpracy, zdążyłam jednak upiec chleb. Zupełnie wyjątkowy! Na drożdżach, więc banalnie prosty i stosunkowo szybki. Za to wygląd... Robi niesamowite wrażenie.Gdy tylko zobaczyłam go na blogu Smakowity chleb wiedziałam, że też muszę taki mieć(...)składników. Jedyne co, to do połowy ciasta dodaje się kakao, a później całość razem zwija. Efekt - rewelacja. Świetnie wygląda taki czarno-biały chleb.Kakao jest lekko wyczuwalne w smaku, ale chleb nie jest słodki. Wszak porządne, gorzkie kakao jest... Gorzkie. Chleb jest pyszny z dżemem czy nutellą, ale z wędliną czy serem również smakuje wyśmienicie. Polecam szczególnie mamom - gwarantuję, że największy
Pożeraczka, czyli raz adobrzeChleb pszenny z sezamem...Puszysty, delikatny ze złocistą, chrupiącą skórką.Oprószony ziarnami sezamu.Idealny do kanapek!Komu kromeczkę? Zapraszam!Składniki:2 szklanki mąki pszennej;1 łyżeczka soli;62,5 g (tj. 1/4 kostki) margaryny;20 g świeżych drożdży;1 łyżka cukru;200 ml zimnego mleka;1 jajo;2 łyżki sezamu do posypania po wierzchu;Margaryna + bułka tarta do posmarowania keksówki(...)stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) przez 35 - 40 minut.Chleb studzić na kratce.SMACZNEGO!Uwagi do przepisu:Ciasto jest dość rzadkie i takie powinno być.W przypadku gdyby chleb zbyt szybko się przypiekał na wierzchu należy ustawić piekarnik na grzanie od dołu i zmniejszyć temperaturę do 200 stopni.Ja piekłam chleb w keksówce o wymiarach 34x12 cm i wyszedł długi
Gospodyni Miejskacałości uformuj jeden okrągły bądź podłużny bochenek, który powinien wyrastać w formie lub koszyku do wyrastania około 1 godziny w cieple. Piekarnik nagrzej do ok. 240 °C, wyłóż chleb z koszyka lub też wstaw formę, w której wyrastał, uprzednio nacięty kilkakrotnie ostrym nożem. Piecz w tej temperaturze 15 minut, następnie zredukuj do 220 °C i kontynuuj pieczenie jeszcze(...)dalsze 35 do 40 minut.Chleb dzięki dużej ilości maki żytniej razowej (otrąb) ma bardzo wyrazisty smak i pozostaje długo świeży.wyrobione ciasto odpoczywaciasto w formachwypieczony chlebprzepis zaczerpnięty z blogu Chleb - moja domowa piekarnia
Grahamka, weka i kajzerkaChleb z udziałem 70% mąki żytniej na 3-fazowym cieście zakwaszanym. Przepis bazuje recepturze opracowanej przez Jeffreya Hamelmana.Zaczyn I etap: 1 łyżeczka dojrzałego zakwasu żytniego8 g mąki żytniej razowej12 g wodyCałość zagnieć i pozostaw do przefermentowania na 5-6 godzin w temperaturze ok. 25 °C.Zaczyn II etap: 24 g zaczynu z etapu I.100 g maki żytniej76 g wodyDo mieszanki dodaj(...)Ciasto chlebowe: 680 g zaczynu z III etapu.350 g mąki żytniej razowej300 g mąki pszennej wysokoproteinowej420 g wody10 g świeżych drożdży (opcjonalnie)1 łyżka soli Przygotowanie chleba: W dzień wypieku wymieszaj dobrze wszystkie składniki. Ciasto powinno być niestety lekko klejące z powodu małej ilości mąki pszennej. Po lekkim wyrobieniu ciasto powinno odpoczywać przykryte około 20 minut. Z całości uformuj
Grahamka, weka i kajzerkaTroszkę na bazie chleba, który piekłam w ubiegłym roku, troszkę bazując na tym, jednak modyfikując go, upiekłam (za drugim podejściem, pierwszy się nie dopiekł środkiem) idealny jaglany chlebek. O tym, że zdrowy nie trzeba chyba nikogo przekonywać, dla mnie jednak najważniejsze, że wyszedł baaardzo smaczny. Chleby na zakwasie, które piekę na codzień też są bardzo smaczne i zdrowe ale mała(...)Chlebek jest bezglutenowy, pełen ziaren i orzechów, czy zmieniający życie...? Niekoniecznie, ale warto się pokusić i upiec taki, choćby dla samych walorów smakowych. Ja piekłam w metalowej formie do chleba 30x11cm, wyszedł dość niski ale to zupełnie nie przeszkadza, chciałam by się dobrze wypiekł, poprzedni środkiem mi się zapadł (forma była krótsza i wyższa). Piekąc w mniejszej formie proponuję wydłużyć
Smaczne ZdroweBardzo lubię sama piec pieczywo. Jak tylko mam na to czas piekę po kilka chlebów albo zapas bułek i część z nich zamrażam. Zaletą domowego pieczywa jest nie tylko brak konserwantów i polepszaczy, ale również to, że za każdym razem można dodać do niego inne dodatki albo zmienić rodzaj mąki, pomieszać z inną itd. Ja osobiście najbardziej lubię chleby(...)mąki pszennej, z suszonymi owocami albo ziarnami. Czasami piekę je w automacie do wypieku chleba albo w piekarniku gdy chcę aby miały inny kształt. Tym razem upiekłam chleb z suszonymi pomidorami, oregano i bazylią. Również bardzo smaczny, mężowi też zasmakował :) Marzy mi się idealny chleb na zakwasie, ale niestety z zakwasem jeszcze się nie polubiliśmy mimo kilku podejść, może macie
Ze smakiem i z pasjąsamymi pierniczkami człowiek żyje. Teraz więc przyszła pora na wytrawny wypiek, czyli chleb. W Święta bez chleba ani rusz, a już największa radość jest wtedy gdy podamy nasz własnoręcznie upieczony chleb ! Dziś będzie to żytni chleb razowy z dodatkiem ziaren pszenicy. Chleb wypatrzyłam na moim ulubionym chlebowym blogu u Wisły. Zmodyfikowałam go tylko nieco(...)dodając zamiast otrębów ziarna pszenicy. Razowy chleb na zakwasie z ziarnami pszenicy Składniki:Zaczyn120 g aktywnego zakwasu żytniego (dokarmionego dzień wcześniej)50 ml letniej wody135 g mąki żytniej razowejCiasto chlebowe1/2 szklanki ziaren pszenicy450 g mąki żytniej (dałam pół na pół razową 1850 i sitkową)2 łyżeczki soli1,5 szklanki wody Wykonanie: Wieczorem w przeddzień pieczenia sporządzamy
Kulinarne przygody Gatitynajprostszy przepis na pyszny domowy żytni chleb na zakwasie. Swoim przepisem zainspirowała mnie Sara z bloga Pieczarka Mysia, z tym, że ja nie dodawałam do chleba nasion słonecznika. Jeśli Wasz zakwas jest silny nie ma potrzeby dodawania drożdży. Należy tylko pamiętać, że do pieczenia chleba na zakwasie używamy zakwasu aktywnego, czyli takiego który był dokarmiony(...)godzin wcześniej. Pamiętajmy też, że chleb żytni najsmaczniejszy jest kilka godzin po upieczeniu, pozwólmy wiec mu trochę dojrzeć, zanim go pokroimy :-). Najłatwiejszy chleb żytni na zakwasie Składniki:I faza2 łyżki aktywnego zakwasu żytniego150 ml wody150 g mąki żytniej typ 720II faza380 g mąki żytniej typ 7201,5 łyżeczki soli200-230 ml wody w temperaturze pokojowejopcjonalnie
Kulinarne przygody GatityKolejna wariacja na temat chleba cukiniowego Moje pierwsze podejście do tego rodzaju wypieku było za sprawą konhambos, której to chleb z cukinią zainspirował mnie do podobnego wypieku - zielony chleb cukiniowy TU. Od tego czasu zachwyciłam się tym rodzajem pieczywka. Warzywa - dość nietypowy dodatek w chlebie... Kto by pomyślał?... Wychodzi jednak pulchny, miękki i niesamowicie smaczny oraz długo zachowuje(...)pszennej pełnoziarnistej 2 łyżeczki suchych drożdży (7g) 180 ml ciepłej wody 3 łyżeczki płynnego miodu - u mnie ciemny, gryczany 1 łyżka oliwy z oliwek + oliwa do posmarowania chleba przed pieczeniem 1 łyżeczka soli do ciasta + 1 łyżeczka soli do zasypania cukinii 75g cukinia - startej na grubych oczkach tarki i dobrze odciśniętej z soku 50g pora - pokrojonego w półkrążki
Grunt to przepis!