przepis na chleb - 13000 przepisów (strona:25/867)

Tort kanapkowy / Tort z chleba 231

powstrzymać zrobiłam od razu dwa:) Dziś pokażę Wam pierwszy z nich i podzielę się sugestiami - bo kolejne moje wersje będą wymagały pewnych modyfikacji. Tort kanapkowy Przede wszystkim odpowiedni dobór chleba - moje miały zbyt spieczoną i twardą skórkę - która sama w sobie jest pyszna ale przy takim wykorzystaniu trochę okazała się problematyczna przy późniejszym porcjowaniu. Kolejna kwestia to podział na krążki(...)swoje chleby podzieliłam na cztery, okazało się jednak, że warstwy chleba były zbyt grube - chleby były dosyć sporych rozmiarów dlatego należałoby je podzielić na więcej warstw (no nic, uczymy się na błędach:) Najprzyjemniejszy moment to przekładanie poszczególnych warstw i późniejsza dekoracja. Wykorzystałam ulubione składniki tj. suszone pomidory, roszponkę,  wędzonego łososia, jajka, szczypior, kiszone ogórki, mozzarellę, pomidorki koktajlowe, bazylię, oliwki

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
CHLEB NA ZAKWASIE Z SUSZONYMI ŚLIWKAMI I OTRĘBAMI! 178

CHLEB NA ZAKWASIE ZE ŚLIWKAMI I OTRĘBAMI PRZEPYSZNY PRZEPIS NA CHLEB Chleby na zakwasie, jak dobrze wiecie uwielbiam ;-). Ten dzisiejszy jest fenomenalny, idealnie cienka, wypieczona skórka, miąższ o nierównomiernej strukturze, z dużymi dziurami. Z dużą ilością śliwek i otrębów orkiszowych. Z dodatkiem prawdziwego spadziowego miodu. W tym bochenku chleba rozkochaliśmy się. Przepyszny chleb. Przepis na chleb podaje poniżej. PRZEPIS(...)CHLEB NA ZAKWASIE (modyfikacja przepisu chleba z Vermont) ZACZYN NA CHLEB: - 100 g mąki pszennej typ- chlebowa - 45 g mąki orkiszowej typ 630 - 170 g wody - 2 łyżki zakwasu żytniego dokarmionego 10-12 godzin wcześniej W/w składniki wymieszaj w misce, przykryj folią i odstaw na 12 godzin (najlepiej na noc) CIASTO NA CHLEB: - 120 g mąki żytniej

SMYKWKUCHNI
Wstęp do pieczenia chleba. 181

czyli " nie z każdej mąki bedzie chleb" Najciekawsze w pieczeniu chleba jest to, że można potraktować to całkiem serio, albo z przymróżeniem oka, licząc na fajne doświadczenie a niekiedy chęć sprawdzenia się. Przeczytałam kiedyś w książce, że "robienie wina i sera jest trudne - chleb to co innego" W każdym z tych przypadków zachodzi proces fermentacji. Zrobienie dobrego wina, lub sera(...)miarę Bordeaux czy Cheddara z Montgomery, graniczy z cudem, jednak wypiekanie znakomitego chleba wymaga  jedynie znajomości podstaw i doświadczenia. O rodzjach mąki, czy technice ugniatania chleba, można by napisać długi post - za długi jak na moje możliwości czasowe, i waszą cierpliwość.  Postaram się zawrzeć najważniejsze fakty, które powinien znać każdy zjadacz/ wypiekacz chleba. Mąka  Rodzajów jest mnóstwo

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
Chleb z Garnka Żeliwnego - Łatwy i Długo Świeży 211

dłuższego czasu chodził za mną chleb, który chciałam upiec w swoim garnku żeliwnym Staub . Byłam bardzo ciekawa jak taki chleb smakuje i czy jest trudny w przygotowaniu. Sprawdziłam. Nie dość, że bezproblemowy w pieczeniu, to ten smak..... mmmmm, brak słów. Kiedy tylko wystygł, dziecko oczywiście zgarnęło piętkę i jemu brakło słów. Taki był pyszny! A jedliśmy go z kremowym domowym(...)dnia przygotowałam. Kawałek zostało nam na drugi dzień i jeśli chodzi o świeżość, to następnego dnia jest równie smaczny i mięciutki. Tu po przepis wpadłam do Pawła z bloga Chleby Info , bo sobie przypomniałam, że kiedyś u niego widziałam fajny chleb. Aaa i zapomniałabym, jeśli nie masz i nie chcesz mieć garnka żeliwnego ten chleb wychodzi również w dużym naczyniu

Blondynka Gotuje
Chleb Tartine 137

który upiekłem trzy tygodnie temu. W kwietniu, dostałem propozycję od Ani z bloga Kuchennymi drzwiami , aby wybrać przepis na majowy wypiek do Piekarni Amber . Padło na Tartine Country Bread - chleb wiejski z piekarni Tartine. Przepis na ten chleb stworzył Chad Robertson, pasjonat pieczenia chleba i właściciel piekarni Tartine Bakery w San Francisco.  Tartine widziałem już dość często(...)różnych blogach, szukając pomysłów na jakiś nowy chleb. Podchodziłem jednak do niego jak pies do jeża. Luźne ciasto, składanie w misce, pieczenie w garnku żeliwnym - to wszystko mnie, piekącego dotychczas dosyć proste chleby (zazwyczaj w formie), trochę odstraszało. Niepotrzebnie! Okazuje się, że nie taki diabeł straszny, jak go malują :)  Pierwsze trzy chleby, które upiekłem

Przepisy na domowy ser i chleb
Najprostszy chleb pszenny z chrupiącą skórką 191

Dzisiaj mamy dla Was coś zupełnie nowego. Tak, wiemy, wiemy, zwykły prosty pszenny chleb jakby nowością na naszym blogu nie jest. Ale ten chleb ma taką skórkę, jakiej jeszcze nie robiliśmy. Jest bardzo chrupiąca, ale jednocześnie wcale nie twarda, coś jak na chlebie baltonowskim. Od teraz ten patent będziemy zdecydowanie wcześniej stosować. W ciągu kilku chwil robi się specjalną pomadę(...)którą smaruje się chleb tuż przed pieczeniem. I to właśnie ta pomada daje taki efekt. A podpatrzyliśmy ją u Joanny na blogu Grunt to przepis .       Na chleb (2 bochenki): 700 g mąki pszennej chlebowej (typ 750) 300 ml wody 130 ml mleka 2 łyżeczki soli 2 łyżeczki cukru 2 łyżeczki drożdży instant (albo około 20 g świeżych

Marder&Marder Manufacture
Chleb graham pszenno-żytni na zakwasie 204

Ostatnimi czasy z braku czasu byłam zmuszona po raz pierwszy od kilku lat kupić chleb. Poszłam do piekarni, którą kiedyś uważaliśmy za najlepszą. Wybrałam najciemniejszy chleb i z tym łupem ucieszona wróciłam do domu. Przekroiłam chleb, żeby zrobić kanapkę i zamiast konkretnego ciemnego chleba moim oczom ukazał się chleb … jasny, zaciągnięty jakąś mąką pełnoziarnistą. Ciemna była jedynie skórka(...)muszę mówić, jak zła byłam… Wrrrr. Dwie kromki chleba domowego i człowiek jest najedzony. Tego chleba sklepowego mogłam zjeść zdecydowanie więcej niż 2 kromki i dużej różnicy nie poczułam. Po zjedzeniu 2 kanapek jak zwykle, byłam głodna już po 1-2h. Chciałam pójść na skróty i wyszło jak zawsze… z pokorą wzięłam się zaraz za upieczenie własnego

Mieszam w Garnku
Chleb żytni razowy z siemieniem lnianym (szybki) 136

Kiedyś koleżanka powiedziała mi, że piecze tylko chleby pełnoziarniste i razowe oraz, że najczęściej takie szybkie, że jest w stanie upiec z rana zanim domownicy wstaną. Dała mi przepis, dodałam do niego siemię lniane, olej i oprószyłam wierzch mąką. Mój pierwszy razowy chleb. Pierwszy.. Co prawda zanim mi wyszedł tak jak powinien zrobiłam 3 próby ;) ale to dlatego(...)pierwszym razem miałam jakieś trefne drożdże, potem zamieniłam na suszone, ale nie wiedziałam jaka dokładnie powinna być konsystencja ciasta.. Ale trzeci wypiek już był jak najbardziej udany :) Chleb jest szybki pod tym względem, że ciasto miesza się w jednej misce i łyżką - mało mycia! A wyrasta już w blaszce, więc też nie trzeba dużo pracy poświęcać na jego przygotowanie

Kolorowy Przepisownik
Chleb paleo bananowy (z migdałami) 233

Szukając ciekawych przepisów na paleo chleby trafiłem na chleb bananowy z migdałami. Niewiele się zastanawiając upiekłem go – wyszedł bardzo smaczny i dość słodki pomimo tylko jednej łyżki miodu w przepisie . To chleb bezglutenowy i bez nabiału (jajka to nie nabiał). Nie jest to typowy chleb, bo przypomina bardziej ciasto, ale można go jeść z masłem. Zawierając dużo węglowodanów, tłuszczu(...)białka, ten chleb zapewni poczucie sytości na długo i może stanowić pożywne śniadanie dla dzieci w domu albo drugie śniadanie do szkoły. Chleb paleo bananowy z migdałami – bezglutenowy i bez nabiału – przepis: banany – 3 dojrzałe olej kokosowy – 3 łyżki miód – łyżka ekstrakt waniliowy – łyżka jajka – 4 duże lub 5 małych mąka migdałowa

PaleoSMAK
Chleb Pszenny na Zakwasie 210

Witam serdecznie Podzielę się przepisem na prosty domowy chleb pszenny na zakwasie . Będziemy potrzebować : z podanych proporcji wyjdzie chleb o wadze około 800 g 500 g mąki pszennej ( użyłam poznańskiej ) 260 ml letniej wody 250 g aktywnego dokarmionego zakwasu pszennego 15 g cukru 10 g soli mąka do podsypania blatu użyłam foremki o wymiarach(...)naczynie z wodą do wstawienia do piekarnika Link do filmu z przepisem : Chleb pszenny  https://www.youtube.com/watch?v=yVjJD8Hbac8 Przygotowanie : Ciasto na chleb można przygotować robotem lub ręcznie , ja przygotuję ręcznie ale jeżeli używamy robota to kolejność przygotowania jest taka sam . Do miski daję zakwas , wlewam letnią wodę i mieszam tak długo aż zakwas rozpuści się w wodzie Do rozpuszczonego zakwasu

Uwaga Babcia Piecze Chleb
Chleb pszenny z ziarnami słonecznika 147

Parę dni temu upiekłam miękki, smaczny i bardzo puszysty chleb pszenny z ziarnami słonecznika. Pieczywo idealne na kanapki z dżemem, wędliną bądź z samymi warzywami. Domowy chleb możecie upiec z bardzo małej ilości składników. Uwierzcie mi - taki wypiek jest o wiele smaczniejszy niż kupny. Zdradzę Wam sekret, że uwielbiam zapach drożdżowych wypieków, dlatego też przygotowanie poniższego chleba sprawiło mi niesamowitą(...)przykryć ściereczką i poczekać, aż delikatnie podrośnie. Przygotowane ciasto piec w temperaturze 225ºC  przez około 20-25 minut (aż do uzyskania złotego koloru). Jeżeli lubicie miękką skórkę chleba to do piekarnika wstawcie dodatkowe naczynie z wodą. Dzięki temu skórka pieczywa nie stwardnieje. Chleb zachowuje swoją świeżość przez około 2-3 dni. Pomysł na przepis z książki Pauliny

Ugotować
Chleb szwajcarski 165

Chleb szwajcarski nie ma za wiele wspólnego ze Szwajcarią ale został wypieczony w ramach naszego wspólnego wypiekania "Wypiekanie na śniadanie" [ klik ] Gospodarzem wydarzenia jest Paweł z Madzią. Przepis jest pomysłem autorskim właśnie Pawła który wymyślając go oglądał wiadomości hi hi na temat franka szwajcarskiego, stąd nazwa. Więcej o powstaniu chleba poczytacie na stronie wydarzenia. Chleb jest pyszny, miękki(...)powinien być wypiekany w garnku żeliwnym którego nie posiadam i dlatego piekłam go w naczyniu żaroodpornym o średnicy 27 centymetrów. Już na wstępie chcę napisać że chleb jest pyszny ale w moim przypadku za bardzo urósł przed pieczeniem i pęknięcie nie jest tak ładne jak być powinno ale o tym w przepisie. Chleb szwajcarski. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
ZAKWAS ORKISZOWY PEŁNOZIARNISTY, KROK PO KROKU 182

postępowania z nim są wynikiem moich kilkuletnich doświadczeń. Przez jakiś czas bazowałam głównie na zakwasie żytnim, a ponieważ lubię eksperymentować po jakimś czasie stworzyłam również zakwas orkiszowy. Kiedyś piekłam chleby raz na na jednym, raz na drugim, z czasem zaczęłam dodawać jeden i drugi po połowie, i choć niekiedy jeszcze wracam do przygotowywania chlebów na jednym zakwasie, to jest(...)krótkotrwałe, bowiem najbardziej smakują nam chleby przygotowywane na obydwu zakwasach równocześnie. Każdy ma w sobie to coś, co czyni chleb niepowtarzalnym w smaku. Taki zakwas to dosłownie cud natury, to tylko mąka i woda a potrafią zdziałać  prawdziwe cuda. Obserwowanie pracującego zakwasu jest niesamowitym przeżyciem. Zbijam go a on pracuje nadal... Aż buzuje... Polecam wszystkim, szczególnie tym, którzy chcieliby

Smaczne Zdrowe
Pyszny chleb jaglany 206

pory najlepszy bezglutenowy chleb jaki piekłam :) Bardzo smaczny z chrupiącą skórką, polecam! Przepis dostałam od kuzynki. Jest to zmodyfikowana przez nią wersja przepisu z książki kucharskiej Thermomix. Najlepszy jest świeży jednak przechowywany w papierowej torebce wytrzyma kilka dni. U mnie pod lnianą ściereczką stwardniał po 3 dniach więc następnym razem będę go piekła z połowy porcji w mniejszej formie(...)siemienia lnianego (dodałam zmielone) 50 g sezamu masło do posmarowania formy łyżka płatków owsianych bezglutenowych do posypania formy Wszystkie składniki zagniatamy za pomocą robota lub wypiekacza do chleba. Formę smarujemy masłem i posypujemy płatkami owsianymi. Wykładamy do niej ciasto i odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce. Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni. Chleb pieczemy 40 minut po czym odstawiamy na kratkę

Mienta blog
Chleb pszenno-żytni z prażoną mąką 157

Odpowiedziałam na marcowe zaproszenie Amber. Tym razem chleb, którego wypiek w czasie był trochę długi okazał się smaczny, a przepis nie taki skomplikowany :) przepis podaję za Leśnym Zakątkiem . Wyboru zaś dokonała  Jol a Składniki na zaczyn: 83 g zakwasu z mąki żytniej razowej (dokarmionego 10-12 godzin wcześniej) 165 g mąki żytniej razowej 225 g wody Składniki mieszamy(...)odpoczęło. Przekładamy do dwóch keksówek o wymiarach 30×7 cm (wysmarowanych tłuszczem i wysypanych otrębami). Wierzch wyrównujemy. Pozostawiamy do wyrośnięcia (ja wkładam keksówki do toreb foliowych). Chleb pieczemy przez 10 minut w 250 stopniach C, następnie zmniejszamy temperaturę do 230 stopni C i pieczemy kolejne 10 minut. Zmniejszamy temperaturę do 210 stopni C i dopiekamy jeszcze 25 minut. Chleb jest

Proste Potrawy

Proponowane wyszukiwania