jest najlepszy placek, jaki zrobiłam i wcale się nie chwale, ja po prostu mam talent:) Sezon truskawkowy w pełni wiec musiałam zrobić z nimi ciasto. I wyszło obłędne. Nie dość ze jest proste w wykonaniu, tanie to idealne w smaku. Polecam każdemu łasuchowi. Źródło Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikPyszna tarta - bardzo kruche, maślane ciasto a na nim budyń waniliowy i owoce. Prosty wypiek, z którym każdy sobie poradzi. Nie wiem czy coś może się nie udać - chyba to mało prawdopodobne :D ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna Pyzażurawiną, orzechami włoskimi i pomarańczą. Ciasto jest niezwykle aromatyczne i wilgotne. Dodatkowo odpowiednie jest dla wegan. Aby wzbogacić aromat ciasta, dodałam do niego również przyprawy korzenne, które kojarzą mi się z porą jesienno- zimową...uwielbiaaam. Ciacho jest proste do zrobienia, a poza tym szybkie i co najważniejsze- smaczne 😊 Składniki: mąka pszenna 2 i 1/4 szklanki, proszek do pieczenia(...)mleko, olej, cukier i mieszamy. Następnie dodajemy suche składniki i delikatnie mieszamy szpatułką lub drewnianą łyżką do połączenia składników. Na koniec dodajemy orzechy, żurawinę i ponownie mieszamy. Piekarnik rozgrzewamy. Ciasto wylewamy do małej keksówki, wysmarowanej olejem i obsypanej bułką tartą. Pieczemy w 170 stopniach przez 45-60 min. aż ciasto będzie rumiane, a włożony w placek patyczek będzie suchy. Upieczone
kulinarne odsłony patibabkę piaskową, która została udekorowana polewą cukrową i kolorowymi kuleczkami. Jej przygotowanie jest banalnie proste, a sam smak jest rewelacyjny! Poniższa babka będzie idealnie pasować na wielkanocny stół. Warto dodać, że bardzo długo zachowuje swoją świeżość (nawet do 3-4 dni). Składniki: ciasto 5 dużych jaj 1 szklanka zwykłego cukru 1 i 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
UgotowaćFILM . Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka https://malacukierenka.pl/tort-orzechowy-z-kawa-i-whisky.html (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Tartaletki z truskawkami i kremem waniliowym Składniki na około 9-10 tartaletek o średnicy 10cm: Ciasto: 250g mąki pszennej (użyłam tortowej) 60g cukru pudru 130g schłodzonego masła 1 jajko Krem: 300ml śmietanki kremówki o zawartości tłuszczu 30% lub 36% 1 fix do śmietany (niekoniecznie) 250g serka
Mała Cukierenkaprzestudzone masło oraz mleko i ekstrakt waniliowy, dokładnie całość mieszamy ( ja mikserem ). Odstawiamy na 10 minut. Na rozgrzaną patelnię wlewamy nie dużą ilość oleju. Nalewamy łyżką porcję ciasta i smażymy przez około 2 minuty, przekładamy na drugą stronę i znowu smażymy. Możemy je troszkę dłużej smażyć żeby były bardziej brązowe w kolorze. Ja zrobiłam eksperyment
Kuchnia na wzgórzuTym razem będzie gościnny wpis z przepisem Basi na świąteczne pierniczki :) Warto przygotować chwilę wcześniej aby odpowiednio skruszały i nie były zbyt twarde. Pierniczki najlepiej jest
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Wyborne, miękkie i bardzo puszyste ciasto drożdżowe o niesamowicie maślanym smaku i zapachu, z delikatną cukrową skorupką i migdałami. Jego aromat unosi się po całym domu. Jest wprost idealne do szklanki mleka czy filiżanki gorącej herbaty. Nic też nie stoi na przeszkodzie, aby oderwać kawałeczek i zabrać(...)sobą np. do pracy :) Do jego wykonania można użyć zarówno drożdży świeżych jak i suchych. Przelicznik jest prosty: 7 g drożdży instant odpowiada 25 g drożdży świeżych. Wzbogaceni o tę wiedzę – ruszajcie do piekarników! ;) Pamiętajcie też, że jak każde ciasto drożdżowe także i to potrzebuje spokoju i czasu na wyrastanie, zatem zabierzcie się do pracy, gdy będziecie dysponować dłuższą wolną
MyCookBook.plroku urozmaicić tradycyjny stół bożonarodzeniowy ? I się nie narobić przy okazji :)I tak powstała - pyszna , bardzo prosta w wykonaniu, gwiazda makowa, która świetnie się prezentuje, może więc być ozdobą każdego stołu - szczególnie świątecznego :) SKŁADNIKI2 opakowania ciasta francuskiego250g gotowej masy makowej z bakaliami1 jajko PRZYGOTOWANIEZ każdego ciasta francuskiego przy pomocy dużego talerza wycinamy koło
Moje Kuchenne RewelacjePyszne i kruche ciasto, które cudem udało mi się uchwycić na zdjęciu. Jeszcze ciepłe rozeszło się w kilka minut więc że ten przepis znajdzie się na blogu. Proste i przesmaczne ciacho, idealne do popołudniowej kawy. Składniki na blachę 25 cm x 25 cm: 2 szklanki mąki pszennej 200 gram masła 2 żółtka 1/2 szklanki(...)cukru pudru szczypta soli 1 kilogram fig 3-4 łyżki brązowego cukru Z mąki, zimnego masła, żółtek, cukru pudru i soli zagniatam ciasto. Dno formy wykładam papierem do pieczenia. Figi kroję w plastry. Ciastem wylepiam formę, układam na cieście figi, które posypuję cukrem brązowym. Całość umieszczam w piekarniku nagrzanym do 190 stopni i piekę 45 minut
Mango Papajapomarańczowo cytrynowy sernik . Idealny na zbliżające się święta i każde przyjęcie. Prosta, dość efektowna dekoracja, a do tego wspaniałe aromatyczne cytrynki z miodem i imbirem wraz z puszystą delikatną serową masą tworzą po prostu idealnie pyszne połączenie. Jeśli lubicie serniki, to polecam Wam przygotować właśnie to ciasto. Spróbujcie. Delikatny pomarańczowo cytrynowy sernik Składniki: (na tortownicę
Słodkie okruszkimąki? To proste – wystarczy banan i płatki owsiane górskie, zaś masło i cukier z klasycznej polewy czekoladowej śmiało można zastąpić daktylami i kakao. Dzięki takim kombinacjom ciasto nie zawiera cukru i mąki pszennej, nie ma w nim też tłuszczy (oprócz tych pochodzących z jajek i nieznacznej ilości z innych składników). Gdy użyjemy sera w wersji bardzo odtłuszczonej
Eat me! Fit me!dużej formie do pieczenia. Łyżką nakładałam do 3/4 wysokości ciasto. Wstawiamy do piekarnika, pieczemy około 35-45 minut – aż patyczek będzie suchy ( to zależy od piekarnika ). Wyciągamy muffiny, pozwalamy im wystygnąć ( aczkolwiek ciepłe też są pyszne). Ubijamy schłodzoną śmietanę i dekorujemy nią nasze muffiny. Pyszne i proste :) Wpis powstał w ramach współpracy z Poltino.pl Muffiny
Kuchnia na wzgórzupyszną marmoladą jabłkową i powidłami śliwkowymi. Ciastem jest delikatny biszkopt, który rozpływa się w buzi. Jest to takie ciasto, które dobrze i równo kroi się, dzięki czemu prezentuje się elegancko. Idealne na różne okoliczności, a przy tym proste do zrobienia. SKŁADNIKI: jaja 7 szt. mąka pszenna 1 szkl. cukier puder 1 szkl. proszek do pieczenia(...)szpatułką. Następnie partiami dodawać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, mieszając szpatułką. Masę podzielić na dwie równe części. Formę 35x 20 cm wyłożyć pergaminem i wylać jedną część ciasta. Piec ok. 12-15 min. w 180 stopniach ( najlepiej do suchego patyczka ). Z druga połową postąpić tak samo. Kiedy blaty biszkoptów ostygną, jeden przełożyć z powrotem do formy wierzchem
Kuchnia Paulettesżółtek, żółtka ubić z cukrem i masłem, dodać olej i mąkę. Zmiksować. Białka ubić na sztywną pianę. Pomarańczę wyparzyć i zetrzeć z niej skórkę, potem wycisnąć sok, dodać do ciasta, wymieszać, dodać białko ubijając na najniższych obrotach. Formę wysmarować tłuszczem i podsypać mąką, piec ok. 50 min w 180*C. Gotową babkę można polać lukrem lub posypać cukrem pudem. Smacznego
Idę coś wszamać