Ten przepis na babkę jest chyba najprostszy na świecie, w końcu wystarczy wszystko tylko wymieszać :) Do tego za każdym razem może nam wyjść nieco inny smak
Smakowy RajMuffinki Drożdżowe z Rodzynkami to jedne z najprostszych muffinek jakie możemy przygotować, a jednak o przepysznym i delikatnym smaku. Puszyste, rozpływające się w ustach babeczki
Słodka Stronaszerokim zastosowaniu ciasta francuskiego wiedzą chyba wszyscy. Nie wiem co ono w sobie takiego ma, ale z czym by go nie podać, smakuje wyśmienicie:) Dziś prezentuję przepis na niby proste twisterki, ale niech Was nie zwiedzie mała ilość składników. Wszystko ze sobą komponuje się świetnie i niewielkim nakładem pracy możemy w kilka chwil przygotować super-smaczna przekąskę. Korzystając(...)okazji składam najlepsze życzenia noworoczne – Szczęśliwego Nowego Roku!!! 1 op. ciasta francuskiego 1 małe jajko 1 łyżeczka musztardy pół cebuli około 50-70 g sera cheddar 2-3 łyżki natki pietruszki (u mnie z dodatkiem kolendry) sól Do miseczki wbijamy jajko, dodajemy musztardę i za pomocą widelca roztrzepujemy całość. Cebulkę kroimy najdrobniej jak się da. Łączymy w drugiej misce
Smaki Na Talerzunasze pierwsze krajowe truskawki. Nie mogłam się powstrzymać - kupiłam rabarbar i truskawki. I tak zrodził się pomysł w mojej głowie na ciasto z truskawkami i rabarbarem. Lekki biszkoptowy truskawkowiec przełożony musem truskawkowo-rabarbarowym i bitą śmietaną....Poezja! Przepis prosty i pyszny 😋 Składniki: Biszkopt: 3 duże jajka 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki pszennej 3 łyżeczki octu 2 łyżeczki proszku(...)czas mieszamy aż masa ładnie się połączy żeby nie było grudek. Masę przenosimy do tortownicy. Rabarbar myjemy, osuszamy i kroimy w kawałki, które układamy na wierzchu masy, delikatnie dociskając. Ciasto wkładamy do piekarnika i pieczemy w temp. 180 stopni ok. 25- 35 min, aż boki lekko odejdą od formy, sprawdzamy patyczkiem czy ciasto w środku jest suche. Upieczony biszkopt wyjmujemy
Kuchnia MagdaLenyWymyśliliśmy ciasto, któremu nadaliśmy nazwę " Ciasto Maminkowe "Składa się z kilku warstw o różnych smakach a w całości tworzy ciekawe zestawienie.Wbrew pozorom jest proste w wykonaniu.Zaczynamy: Składniki na kruchy spód:-1,5 szklanki mąki-1/2 szklanki cukru pudru-1/2 kostki margaryny-1 jajko-płaska łyżeczka proszku do pieczenia-aromat śmietankowy-słoiczek dżemu śliwkowego lub agrestowego(...)ciasta.Jeśli klei się do rąk, dosypujemy odrobinę mąki. Cienko rozwałkowujemy. Dno blaszki o wymiarach ok. 35 x 25 cm wykładamy papierem do pieczenia.Placek kruchego ciasta przekładamy na blaszkę. Ziarna zbóż mieszamy z pokrojonymi suszonymi śliwkami. Przygotowujemy masę wiórkową.Oddzielamy żółtka od białek.Białka ubijamy na sztywna pianę.Stopniowo dosypujemy 3/4 szklanki
Maminek kulinarnyciasto na 2 równe części (przyda się waga!), z każdej toczymy wałek i dzielimy go znowu na 2 równe części. Każdą powstałą część wałka dzielimy na 5 jednakowych kawałków. Kawałki rozpłaszczamy po kolei w dłoniach na placek i cienko wałkujemy – starajcie się, żeby środek placka był minimalnie grubszy niż jego brzegi. U Chińczyków wygląda to na mega proste – nie będę ukrywać, że po kilku podchodach do robienia bao moje zawijanie sakiewek dalej pozostawia wiele do życzenia W lewą dłoń bierzemy placek z wywałkowanego ciasta, na środek nakładamy porcję nadzienia. Z lewej dłoni robimy koszyczek w którym trzymamy bao, a kciukiem i palcem wskazującym prawej dłoni zamykamy ciasto, zbierając je z brzegów w falbankę, ruchem odwrotnym
Karo in the Kitchengrillowanej karkówki z dnia poprzedniego " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Polecam , naprawdę fajna sprawa " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Składniki : ciasto 1 kostka smalcu 3,5 szklanki mąki 1/4 szklanki śmietany 30 % sól – jedna płaska łyżeczka Farsz : 1/2 czerwonej papryki ( lub żółtej , czy zielonej 2 plastry grillowanej karkówki ( lub jakiejś pieczeni
Ogrodnik w podróżyGwarancją sukcesu tych ciasteczek będzie trzymanie się przepisu. Jest on bardzo prosty i nie ma co fantazjować, a wzorki czy to z wałka, czy foremek wyjdzie na 100% :) Ciasteczka są bardzo kruche i smaczne. Potrzebujemy: 400 g mąki pszennej 70 g cukru pudru (to ważne, żeby był to puder) szczypta soli 1 jajko 200 g zimnego masła 1 fiolka aromatu(...)waniliowego , u mnie Emix Na blat wysypujemy mąkę, dodajemy cukier, sól, olejek, jajko, a także pokrojone w kostkę zimne masło. Bardzo szybko zagniatamy jednolite ciasto. Ciasto zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na minimum 1 godzinę. Po czasie chłodzenia kawałek ciasta rozwałkowujemy na grubość około 3 mm i wykrawamy ciasteczka wykrawaczami z wzorkami. Ciasteczka układamy na blaszce wyłożonej papierem
MamaOskarkaludzi.Bliny to drożdżowe placuszki z ciasta przygotowanego z mąki gryczanej, gryczano-pszennej lub gryczano-żytniej. Istnieje wiele domowych receptur przyrządzania ciasta na bliny, z różnych rodzajów mąki, z dodatkiem kasz czy ziemniaków. Podawane są na wiele sposobów, od prostych bez dodatków lub z gotowaną rybą, po eleganckie- ze śmietaną, kawałkami łososia, wędzonego jesiotra, solonym i marynowanym śledziem, rybnymi pastami(...)ciepłe miejsce na około 45 minut.Serek z chrzanem mieszamy z posiekanym koperkiem i przyprawiamy pieprzem.Na patelni rozgrzewamy małą ilość klarowanego masła, wlewamy łyżką po 3-4 bardzo małe porcje ciasta i smażymy placuszki z dwóch stron, aż się lekko przyrumienią.Na każdym blinie rozsmarowujemy porcję serka, układamy kawałki śledzia i dekorujemy plasterkiem cytryny
Smakowity Blog Kulinarnydługo,ale nawet niewielka ilość śniegu cieszy :-) Dziś przychodzę do Was z bardzo prostym przepisem na wspaniałą roladę, z bitą śmietaną i powidłami. Zawsze wydawało mi się, że przygotowanie rolady jest trudne, ale po dzisiejszym wypieku stwierdzam-nie jest :-) ale dość pisaniny, zaczynamy CIASTO -5 jajek -3/4 szklanki cukru -3/4 szklanki mąki -1 płaska łyżka mąki
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuustach. Wbrew pozorom znalezienie dobrego przepisu, na naprawdę kruche ciastka - nie jest taką prostą sprawą. Większość wypieków tego typu, niestety po upieczeniu jest dosyć twarda. Sekretem prezentowanych dzisiaj przeze mnie ciasteczek są trzy rzeczy - maka krupczatka, prawdziwe masło i dobre schłodzenie składników przed wyrobieniem ciasta. Jeżeli je spełnimy - to mamy gwarancje udanego wypieku. Ciasteczka są idealne, żeby ugościć
Świat CiastaJeśli planujecie przyjęcie albo mają Was odwiedzić znajomi i przyjaciele, to możecie przygotować szybką, prostą i smaczną sałatkę. Sałatka z kurczakiem i ananasem jest przygotowana
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!legend. Jedna z nich głosi, że ciasto zostało po raz pierwszy wypieczone w Pawii w 750 roku. Ubogi cukiernik upiekł ciasto w nadziei, że zapanuje w mieście pokój. Pawia była bowiem w stanie wojny z królem Alboino. Ten prosty gest skruszył serce najeźdźcy i w konsekwencji doprowadził go do wycofania się z zamiarów podbicia miasta. Inna legenda mówi(...)macie specjalnej formy na gołębicę, namawiam Was na jej upieczenie. Przepis nie jest trudny, trzeba jedynie - jak w przypadku wszystkich drożdżowych wypieków - uzbroić się w cierpliwość i nie poganiać ciasta, a dać mu czas, by rosło swoim tempem. Idealna będzie forma jak na placek drożdżowy - zyskacie wtedy dużą powierzchnię migdałowej skorupki! Colomba di Pasqua to " ciasto, które
KUCHARNIAkuwertury z Lidla, firmy Fin Carre , zawartość 52%). Im większa zawartość kakao w czekoladzie, tym czekolada będzie bardziej gorzka i ciasto będzie mniej słodkie. Osobiście nie rodziłabym używać czekolady z 70% czy większym udziałem kakao. Tort jest bardzo prosty do wykonania, może być zrobiony nawet przez osobę początkującą. Spód tortu warto przygotować dzień wcześniej. Oryginalny przepis pochodzi ze strony Moje(...)każda łyżka ma się całkowicie rozpuścić, przed dodaniem kolejnej. Do czekolady dodać 1/3 ubitych białek, delikatnie wymieszać, dodać pozostałe białka, delikatnie wymieszać. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia, samo dno. Ciasto przelać do formy, wyrównać. Piec w 160 st. przez 23 min. Wyjąć z piekarnika, całkowicie wystudzić. Nie zdejmować obręczy z tortownicy. Składniki na mus z gorzkiej czekolady: 200 gr gorzkiej
moj przepis namąki 0,5 margaryny 4 żółtka 0,25 szklanki cukru 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Ciasto zagniatamy. Najpierw mąkę z proszkiem i margaryną, następnie dodajemy żółtka i cukier. Ciasto dzielimy na 3 części. 70 % wykładamy na blaszkę ( u mnie okrągła tortownica o średnicy 21 cm.) wcześniej pokrytą papierem do pieczenia. Sam spód zapiekamy w temperaturze 180 stopni przez(...)puszystą pianę. Dodać cukier dalej ubijając. Następnie wsypać proszek budyniowy. Na koniec dolać olej cały czas mieszając. OSTATNIA PROSTA Na podpieczony i wystudzony spód wykładamy część borówek, zalewamy pianką i posypujemy resztą borówek. Z zamrażalnika wyjmujemy 2 części ciasta, jasne i ciemne. Ścieramy na tarce o grubym oczkach na przemian. Wstawiamy do piekarnika 180 stopni
Mój Smak na Życie