Wspaniałe rogaliki, których wykonanie nie wymaga ani wielkiego wysiłku, ani wyjątkowych umiejętności. Z tym przepisem poradzi sobie każdy :-) A smak nadzienia z pewnością Was zaskoczy. Polecam
babka w formieRolada z jabłkami i cynamonem to niezbędnik jesiennych wypieków. Biszkoptowa rolada z dużą ilością jabłek i cynamonu to ciasto gotowe
KuchniaWeDwoje.plPrzepis na jesienny deser czyli sernik dyniowy. Dynia w ostanim czasie na dobre zagościła w mojej kuchni, dlatego musiałam w końcu zrobić też jakiś deser z
greengoodiesGdy lato w pełni i pogoda nas rozpieszcza najlepiej sprawdzają się najprostsze pomysły na ciasto czy deser. Skusiłam się niedawno na pyszny jogurtowiec z owocami. Za
babka w formieKolejny pomysł na przekąskę z cukinii: babeczki z ciasta francuskiego z cukinią i suszonymi pomidorami Są pyszne i szybkie w
KuchniaWeDwoje.pl{"@context":"http:\/\/schema.org","@type":"Recipe","description":"Cz\u0119sto zdarza si\u0119, \u017ce mamy ochot\u0119 na co\u015b s\u0142odkiego, ale nie bardzo chce nam si
Mostek w kuchniSzybka i tania przekąska na imprezę lub wieczorny seans filmowy. Chrupiące zawijasy z szynką parmeńską najlepiej smakują z sosem. Ja zrobiłam sos czosnkowy
KuchniaWeDwoje.plMięciutkie, wilgotne i aromatyczne muffinki z jabłkami i cynamonem posypane cukrem pudrem to jeden z najprostszych deserów pod słońcem. Idealne do kubka z gorącą kawą lub
Smakowite DaniaDomowy budyń to znakomity pomysł dla dzieci, na deser lub podwieczorek bez dodatku konserwantów i o wiele smaczniejszy niż zrobiony z proszku. Przygotowanie takiego deseru zajmuje
Smakowite DaniaTen przepis na babkę jest chyba najprostszy na świecie, w końcu wystarczy wszystko tylko wymieszać :) Do tego za każdym razem może nam wyjść nieco inny smak
Smakowy RajMuffinki Drożdżowe z Rodzynkami to jedne z najprostszych muffinek jakie możemy przygotować, a jednak o przepysznym i delikatnym smaku. Puszyste, rozpływające się w ustach babeczki
Słodka Stronaszerokim zastosowaniu ciasta francuskiego wiedzą chyba wszyscy. Nie wiem co ono w sobie takiego ma, ale z czym by go nie podać, smakuje wyśmienicie:) Dziś prezentuję przepis na niby proste twisterki, ale niech Was nie zwiedzie mała ilość składników. Wszystko ze sobą komponuje się świetnie i niewielkim nakładem pracy możemy w kilka chwil przygotować super-smaczna przekąskę. Korzystając(...)okazji składam najlepsze życzenia noworoczne – Szczęśliwego Nowego Roku!!! 1 op. ciasta francuskiego 1 małe jajko 1 łyżeczka musztardy pół cebuli około 50-70 g sera cheddar 2-3 łyżki natki pietruszki (u mnie z dodatkiem kolendry) sól Do miseczki wbijamy jajko, dodajemy musztardę i za pomocą widelca roztrzepujemy całość. Cebulkę kroimy najdrobniej jak się da. Łączymy w drugiej misce
Smaki Na Talerzunasze pierwsze krajowe truskawki. Nie mogłam się powstrzymać - kupiłam rabarbar i truskawki. I tak zrodził się pomysł w mojej głowie na ciasto z truskawkami i rabarbarem. Lekki biszkoptowy truskawkowiec przełożony musem truskawkowo-rabarbarowym i bitą śmietaną....Poezja! Przepis prosty i pyszny 😋 Składniki: Biszkopt: 3 duże jajka 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki pszennej 3 łyżeczki octu 2 łyżeczki proszku(...)czas mieszamy aż masa ładnie się połączy żeby nie było grudek. Masę przenosimy do tortownicy. Rabarbar myjemy, osuszamy i kroimy w kawałki, które układamy na wierzchu masy, delikatnie dociskając. Ciasto wkładamy do piekarnika i pieczemy w temp. 180 stopni ok. 25- 35 min, aż boki lekko odejdą od formy, sprawdzamy patyczkiem czy ciasto w środku jest suche. Upieczony biszkopt wyjmujemy
Kuchnia MagdaLenyWymyśliliśmy ciasto, któremu nadaliśmy nazwę " Ciasto Maminkowe "Składa się z kilku warstw o różnych smakach a w całości tworzy ciekawe zestawienie.Wbrew pozorom jest proste w wykonaniu.Zaczynamy: Składniki na kruchy spód:-1,5 szklanki mąki-1/2 szklanki cukru pudru-1/2 kostki margaryny-1 jajko-płaska łyżeczka proszku do pieczenia-aromat śmietankowy-słoiczek dżemu śliwkowego lub agrestowego(...)ciasta.Jeśli klei się do rąk, dosypujemy odrobinę mąki. Cienko rozwałkowujemy. Dno blaszki o wymiarach ok. 35 x 25 cm wykładamy papierem do pieczenia.Placek kruchego ciasta przekładamy na blaszkę. Ziarna zbóż mieszamy z pokrojonymi suszonymi śliwkami. Przygotowujemy masę wiórkową.Oddzielamy żółtka od białek.Białka ubijamy na sztywna pianę.Stopniowo dosypujemy 3/4 szklanki
Maminek kulinarnyciasto na 2 równe części (przyda się waga!), z każdej toczymy wałek i dzielimy go znowu na 2 równe części. Każdą powstałą część wałka dzielimy na 5 jednakowych kawałków. Kawałki rozpłaszczamy po kolei w dłoniach na placek i cienko wałkujemy – starajcie się, żeby środek placka był minimalnie grubszy niż jego brzegi. U Chińczyków wygląda to na mega proste – nie będę ukrywać, że po kilku podchodach do robienia bao moje zawijanie sakiewek dalej pozostawia wiele do życzenia W lewą dłoń bierzemy placek z wywałkowanego ciasta, na środek nakładamy porcję nadzienia. Z lewej dłoni robimy koszyczek w którym trzymamy bao, a kciukiem i palcem wskazującym prawej dłoni zamykamy ciasto, zbierając je z brzegów w falbankę, ruchem odwrotnym
Karo in the Kitchen