dipów . Świetnie sprawdzają się w zimnym bufecie, idealne na karnawał. Oczywiście upiekłam zawijasy z domowym pesto . Ciasto na zawijańce przypomina te do pizzy. Pieczenie chleba to nieskomplikowane zajęcie. Warto więc poświęcić trochę czasu i upiec chlebek własnej roboty. Zawijasy są naprawdę proste w wykonaniu. Największy laik w pieczeniu sobie z nimi poradzi. Zawijasy z pesto Składniki(...)zimnej wody 5 łyżek pesto 1 łyżeczki soli 100 g utartej mozzarella jajko do posmarowania sól morska do posypania Rozpuść drożdże w wodzie. Dodaj mąkę i zagnieć gładkie elastyczne ciasto. Przykryj folią i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 40 minut. Wyrośnięte ciasto rozwałkuj na prostokąt o grubości 1 cm. Posmaruj pesto, posyp mozzarella, złóż na pół i potnij
codojedzeniaKolejna pyszna szarlotka :).Wzbogacona budyniową pianką i powidłami śliwkowymi.Pyszna lekka i znika bardzo szybko.Zapraszam :). SKŁADNIKI Ciasto 3 szklanki mąki 4 żółtka 2 łyżki śmietany 18
Mała w garnku mieszaPierożki pieczone z mielonym mięsem i warzywami Pierożki pieczone z mielonym mięsem i warzywami. Pierożki pieczone z mielonym mięsem i warzywami, kto takich
Kuchnia na wzgórzuMusiałam wspiąć się na wysoką górę. Bez przygotowania. Bez przewodnika. Bez zastanowienia. Musiałam ją pokonać. Wyrosła przede mną na drodze, a na mojej mapie nie było
KUCHARNIASkładniki:600 g serka homogenizowanego waniliowego2 op. galaretki truskawkowej150 g biszkoptów okrągłych200 g truskawek (świeżych lub z kompotu)Przepis:Tortownicę o średnicy ok. 27 cm (może
Emcia Pichcibiszkoptów osobno. Więc pewnego razu wpadłam na pomysł żeby kokosową bezę wyłożyć na kakaowe ciasto. Wyszło pyszne i często u nas gościło. Przyznaję się trochę ostatnio o nim zapomniałam. Dziś upiekłam i dzielę się z Wami moim przepisem. Polecam, jest bardzo proste i szybkie w wykonaniu. SKŁADNIKI NA BLACHĘ O WYM. 25/40 CM MASA: 1,5 szklanki(...)budyń śmietankowy lub waniliowy 1 kopiata łyżka mąki ziemniaczanej 2/3 -0,5 szklanki kawy zbożowej lub cappuccino 1-2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 4 żółtka kostka masła 1 łyżka żelatyny CIASTO KAKAOWE 2 całe jajka 1 szklanka mleka 1 szklanka cukru 0,5 szklanki oleju 2 szklanki mąki 2 łyżeczki sody 1 łyżeczka proszku 2 łyżki kakao 2 łyżki dżemu
Pani na deserskładniki dodajemy do suchych i dokładnie mieszamy. Dodajemy czekoladę pokrojoną na małe kawałeczki lub wsypujemy dropsy czekoladowe i ponownie mieszamy. Formę do muffinek wykładamy papierowymi papilotkami i wypełniamy je ciastem na wysokość około 1 cm od brzegu. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni i pieczemy 20-25 minut. Smacznego
kuchnia doskigrubsze przed wyłożeniem foremki delikatnie rozbijamy tłuczkiem do mięsa aby nam nie sterczały i lepiej przylgnęły do ciasta. Jeśli nie macie możliwości zerwania tataraku, szukajcie w swoich rejonach na bazarkach przed Zielonymi Świątkami. W tym roku przypadają 20 maja. Chleb jest bardzo prosty, pachnący i wyjątkowo smaczny:) Żytni chleb na liściach tataraku Wieczór przed pieczeniem, 70g zakwasu z mąki żytniej
Leśny Zakątekprzetestowania poniższego przepisu. Przepis pochodzi z książki, której recenzję kilka dni temu umieściliśmy na naszej stronie. Możecie ją znaleźć tutaj: „RETRO WARZYWA” – RECENZJA . 170 min 10 sztuk SKŁADNIKI: ciasto 250 ml mleka 500 g mąki pszennej tortowej 50 g świeżych drożdży 70 g cukru 1 opakowanie cukru waniliowego 70 g masła nadzienie 150 g rabarbaru 50 g powideł śliwkowych
Ania i Marcin gotująproporcji i poniżej przedstawiłam już te moje.) Są to jedne z najłatwiejszych babeczek, których proporcje bardzo łatwo zapamiętać. Francuskie ciasto Quatre-quarts (cztery ćwiartki) - czyli zawierające cztery podstawowe składniki: jajka, cukier, masło i mąkę - odmierzane w takiej samej ilości. Proste, prawda? Babeczki zostały wzbogacone o cytrynę i aromat wanilii. Nie da się opisać jak pięknie pachniały! Można(...)polukrować lub upiec w jednej większej foremce - oczywiście wydłużając czas pieczenia. (Ja użyłam uroczych papilotek z PapilArt , które prostym wypiekom nadają niezwykłego charakteru. Ach te słodkie kropeczki...) Ktoś chętny na taką babeczkę? (około 8-9 sztuk) 100g mąki pszennej 100g cukru 100g masła 2 jajka (około 100g) 1 łyżeczka cukru waniliowego 1 łyżeczka soku z cytryny
Di gotujeoprócz tego, że jest przepyszna!!! 😋 Kilka prostych składników, parę minut roboty, 20 minut w piekarniku i na stole ląduje wyśmienity obiad lub kolacja 👍 Całość jest tak prosta w przygotowaniu, że śmiało możecie zagonić do pracy Wasze Dzieci 😉 Taka tarta sprawdzi się również idealnie na wszelakich imprezach, dlatego jeśli jakąś organizujecie, od razu zróbcie jej więcej(...)posmarowałam bazyliowym pesto,więc jeśli macie ochotę możecie pokusić się o jego samodzielne przygotowanie ( przepis TU ) lub po prostu użyć kupnego, dobrej jakości. Smacznego! SKŁADNIKI: 1 opakowanie ciasta francuskiego (375 g) 4 pomidory 2-3 kuli mozzarelli (po 125 g każda) kilka łyżeczek pesto (kupnego lub z tego przepisu ) świeże listki bazylii sól i świeżo zmielony
Słodko-Słony Świat Ilonymrożonek. Tak jest - skusiłam się i postanowiłam przygotować to danie. I nie żałuję. Ta tarta to szybki, prosty a zarazem efektowny pomysł na obiad. I gorącą ją polecam :) Najlepiej smakuje na ciepło, choć na zimno tez jest niczego sobie :) Składniki: opakowanie ciasta francuskiego opakowanie warzyw na patelnię - 450 g 1/2 puszki groszku lub kukurydzy 100 g sera feta 1 ząbek
My simple kitchenWitam serdecznie Ostatnio zrobiłam mini pączki które są bardzo smaczne i proste w przygotowaniu, więc podzielę się przepisem, może komuś przepis się spodoba i zrobi takie same mini pączki lub podobne. Polecam wypróbować przepis bo pączusie są naprawdę smaczne i bardzo szybko się je robi :). Będziemy potrzebować: 350 g mąki pszennej (użyłam poznańskiej) 150 g serka ricotta 2 łyżki(...)cynamonem do posypania gotowych pączków około 1 litra tłuszczu do smażenia Link do filmu z przygotowania: Mini pączki https://www.youtube.com/watch?v=IIne8ixaQgg Przygotowanie: Do miski daję wszystkie składniki na ciasto oprócz mąki i proszku dopieczenia. Składniki w misce mieszam dokładnie rózgą (można wymieszać mikserem). Następnie do wymieszanych składników dodaję mąkę z proszkiem do pieczenia i na początku mieszam palcem
Uwaga Babcia Gotujeproste do zrobienia i wyjątkowo smaczne. Dzięki serowi pleśniowemu sakiewki nabierają wyrazistego smaku, a orzechy pekan nadają przyjemnej chrupkości. Orzechy pekan możecie zastąpić orzechami włoskimi, które są bardzo podobne w smaku. Polecam Składniki (na 15 sakiewek): około 180 g mięsa z rosołu 100 g sera lazur 1/4 szklanki orzechów pekan 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 1 opakowanie ciasta francuskiego
Oryginalny smak