zrobić swoją, domową frużelinę. Przygotowanie frużeliny wiśniowej jest bardzo proste, wystarczy nieco cukru i mąki ziemniaczanej. Taki gęsty "kisiel" jest doskonały do deserów, naleśników, placuszków, gofrów, dekoracji ciast i do wyjadania prosto ze słoiczka. A co najważniejsze - można ją długo przechowywać. 1 kg. wiśni (bez pestek) 0,5 kg cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej 0,5 szklanki zimnej
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanieSmaczna, delikatna, chrupka na zewnątrz, piankowa i delikatna w środku. Bardzo prosta w wykonaniu, a jaki efekt! Dziś miałam okazję wykorzystać białka które samotnie czekały
Różowa kuchniawww.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Bardzo prosty i pyszny przepis na cukinię, która świetnie smakuje prosto ze słoika. Jest również doskonałym składnikiem sałatek oraz ciast i deserów. Pycha! 1 kg cukinii 1/2 kg cukru 1 opakowanie cukru waniliowego 2 łyżeczki kwasku cytrynowego ok 5 szt goździków 1,5 l wody Obraną cukinie pokroić w kostkę i umieścić w niewielkim garnuszku
Di gotujeWczoraj naszła mnie ochota na pierogi z truskawkami. To pyszny i prosty sposób na letni obiad. Uwielbiam je polane śmietaną z cukrem... od razu przypominają się czasy dzieciństwa :) :) :) Składniki: * ciasto na pierogi (przepis tutaj) *mąka, woda, sól * truskawki * słodka śmietana * cukier * garnek+ woda do ugotowania pierogów Wykonanie: Truskawki oczyścić i umyć. Wyrobić ciasto
Zrób to smacznieJajecznica to bardzo popularne i proste śniadanie, aby jednak nie była nudna przygotowałam ją z cebulką, suszonymi pomidorami i szparagami, które od niedawna możemy
Oryginalny smakSUSZONE ŚLIWKI W CZERWONYM WINIE Tym razem przepis na prosty, efektowny deser, który możecie przygotować na walentynkowy obiad lub kolację. Życzę Wam wszystkim miłych Walentynek i
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskaProsta babka na oleju idealna do popołudniowej czy porannej kawki. Moje dziecko ją wprost uwielbia. Przy wielu wyszukanych ciastach na wielkanocnym stole zniknęła jako pierwsza. Składniki: 1 szklanka oleju 3/4 szklanki cukru 4 jajka 1/2 torebki proszku do pieczenia 6 łyżek oleju 1 łyżeczka kakao 2 łyżeczki cukru pudru Sposób przygotowania: Żółtka oddzielić od białek, utrzeć z połową
Cukiernia PychotkiTak na ostatnią chwilę, mam jeszcze dla Was przepis na proste i pyszne babeczki z orzeźwiającym aromatem cytryny. Ich przygotowanie zajmuje około 30 minut, a
DefinicjaSmakurewelacyjna przystawka lub lekki obiad, także od święta. W sam raz dla miłośników wypieków i ciepłych przekąsek. Proste w przygotowaniu i BARDZO smaczne trio ryby z twarogiem i koperkiem :) Kulebiak z wędzonym pstrągiem i twarogiem ciasto: 20 g drożdży szczypta cukru 250 ml mleka 500 g mąki pszennej jajko sól farsz: pęczek koperku, posiekany mała
Dzieje kuchennej Wiewióryszklanki orzechów i suszonych owoców, drobno posiekanych (ja użyłam nerkowców, daktyli, migdałów, moreli, śliwek, żurawiny i rodzynek). Przygotowanie jest banalnie proste – wszystko razem zagnieść. Ja robię to w mikserze planetarnym. Jeśli zagniatacie ręką, to najpierw wymieszajcie łyżką, bo ciasto się bardzo klei. Ma mieć konsystencję mokrej gliny. Ciasto przekładam do keksówki wyłożonej papierem. Zostawiam w ciemnym i ciepłym miejscu
ladykitchenFlaczki takie są świetną alternatywą dla ludzi którzy nie lubią tradycyjnych wołowych flaczków. Są bardzo proste i szybkie w przygotowaniu, a smakiem zainteresują każdego. Bardzo
Niezły Młynekmiękki i słodki buraczek, kremowy i słony kozi ser, orzechy laskowe i miodowo-balsamiczny dressing to składniki mojej dzisiejszej pysznej, prostej i zdrowej sałatki. Jeśli zaopatrzyliście się w odrobinę większą ilość buraków przy okazji ostatniego przepisu na Czekoladowe Ciasto z Burakami to podsuwam Wam kolejny pomysł na wykorzystanie tego wartościowego i smacznego warzywa. Sałatkę możecie przyrządzić zarówno
Słodko-Słony Świat Ilonyjajka 1 szklanka cukru ( jak ktoś nie lubi strasznie słodkich ciast niech da mniej niż szklankę) 1,5 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 0,5 szklanki oleju cukier waniliowy około 1 kg truskawek cukier puder do posypania tłuszcz do wysmarowania formy Wykonanie : Jest bardzo proste i wręcz mechaniczne ponieważ wszystko będziemy miksować. Najpierw ubijamy jajka i dodajemy(...)cukry i ubijamy, dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i dalej ubijamy, dodajemy olej i ubijamy. Obrane wcześniej truskawki i umyte wrzucamy do ciasta. Wszystko razem mieszamy i wylewamy tak jak ja do tortownicy albo na blachę ( tą mniejszą, kwadratową) oczywiście pamiętając aby ją wysmarować tłuszczem. Pieczemy od 35-45 minut w temp. 180*C Niedługo więcej przepisów
W Moim Magicznym Domudać przepis bo sezon śliwkowy w pełni… aż szkoda nie wykorzystać tych świetnych owoców w zimie np. do ciasta drożdżowego, czy nawet do zwykłej chałki z masłem i dżemem śliwkowym… mniammmmm. A więc przepis jest bardzo prosty, wyjdą nam dwa słoiczki po około 330 ml. 1 kg śliwek 400 gr cukru (można dodać mniej w zależności od słodkości
moj przepis naGruzji, a dokładniej do górzystej Adżarii. Chaczapuri to wolnym tłumaczeniu "chleb z twarogiem" i duma każdej gruzińskiej gospodyni. Ten prosty wypiek o długiej historii w rejonie Kaukazu doczekał się wielu wersji oraz odmian, różniących się kształtem, rodzajem ciasta i dodatkami. Moja ulubiona adżarska odmiana ma kształt łódki i jest zapiekana z żółtkiem na wierzchu. Tradycyjne chaczapuri wypieka się zwykle
Food Square