jakby się chciało – powolutku wdrażam się w nową codzienność. Przygotowuję taki plan przepisowy, który pomoże mi się ogarnąć. Na początek 2016 roku proponujemy Wam szybkie i aromatyczne ciasto. Do przygotowania ciasta potrzebujemy: – 100 g masła (temperatura pokojowa) – 2 jajka – 1 łyżeczka przyprawy do piernika – 4 łyżki cukru – 3 łyżki marcepanu – 1 łyżeczka
Szybko Tanio Smaczniewielkanocna to wypiek przygotowany na bazie ciasta drożdżowego, który w swoim składzie zawiera rodzynki. Dzisiaj zapraszam Was do upieczenia unowocześnionych mini babek, których głównym składnikiem jest dodatek majonezu. Dzięki niemu mini babki są puszyste i lekko wilgotne. Uwierzcie mi na słowo, że poniższe babki majonezowe świetnie smakują, a ich przygotowanie jest bardzo proste. Przepis na mini babki(...)Olejem Wielkopolskim”. Jeżeli szukacie innych pomysłów na wykorzystanie Oleju Wielkopolskiego w tradycyjnych daniach, w nowoczesnym wydaniu to zajrzyjcie TUTAJ ( www.olejkonwenanse.pl ). #OlejKonwenanse #OlejWielkopolski Składniki na 12 mini babek: ciasto na mini babki 4 jajka 1 szklanka zwykłego cukru 0,5 szklanki mąki pszennej 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej 0,5 szklanki domowego majonezu* 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Ugotowaćniewielkie kluseczki przygotowywane z mąki i jajek. Zagniecione ciasto drobi się na niewielkie kluseczki, które gotuje się na wrzącej osolonej wodzie. Podaje się je zapiekane z górskim serem Alm Käse, ze skwarkami, z kawałkami kiełbasy lub z kiszoną kapustą. Czasem na słodko.” A smak? Spróbujcie sami. To bardzo proste danie. Korzystałam z tego przepisu. Składniki: - 3 jajka- 300g(...)łyżki masła- cebula- zielona cebulka- różowa sól himalajska Całe jajka wbijamy do miski (czy innego pojemnika), wlewamy wodę i łączymy składniki. Dodajemy przesianą mąkę. Dokładnie wyrabiamy ciasto drewnianą łyżką, do czasu, aż nie będzie grudek, a na powierzchni zaczną się pokazywać pęcherzyki powietrza. Solimy, mieszamy. Odstawiamy na 10 minut. W międzyczasie zagotowujemy wodę. Wrzątek solimy. Do robienia szpecli jest
mojewypiekiinietylkołyżeczki proszku do pieczenia 1/3 szklanki mleka 1 szklanka mąki (+ ewentualnie 1-2 łyżki) szczypta soli Sposób przygotowania: Wszystkie składniki wystarczy dobrze utrzeć mikserem, tak by ciasto było konsystencji gęstej śmietany (jeśli jest zbyt rzadkie można dosypać 1-2 łyżki mąki). Następnie pozostaje napełnić do 3/4 wysokości papierowe papilotki na muffinki i przełożyć je do urządzenia do ich pieczenia
Z notatnikapizzy ułożonym na grillu, ale również bezpośrednio na ruszcie. Ciasto z grilla jest cudownie chrupiące od spodu, a pizza ma lekko dymny posmak i ślady po kratce grilla. Na pizzy z grilla możecie ułożyć dowolne dodatki (sos pomidorowy, mozzarellę i inne składniki), ale ja proponuję Wam bardzo prosty przepis, który nie wymaga sosu pomidorowego i maksymalnie dużo czasu spędzicie
Chilli Czosnek i OliwaBabka, piaskowa bezglutenowa przygotowana wyłącznie na mące ziemniaczanej. Jest bardzo lekka i puszysta... do tego bajecznie prosta w przygotowaniu. Przepis Doroty Świątkowskiej. Składniki: 5 jajek M 1 szklanka cukru pudru 1 szklanka mąki ziemniaczanej (opcjonalnie kukurydzianej) 2 budynie waniliowe bezglutenowe (80g) 180 g masła 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody 1 łyżka octu spirytusowego Sposób(...)końcu dodajemy łyżkę octu (nie będzie wyczuwalny w smaku). Miksujemy tylko do połączenia składników tak aby masa nie opadła i była dobrze napowietrzona. Masło roztopić i dodać do ciasta. Zmiksować do połączenia. Ciasto przelać do formy z kominem. Piec w temperaturze 170ºC przez około 50 - 60 minut do tzw. suchego patyczka. Oprószyć cukrem pudrem
Pyry na Gazpodzielić się z Wami wrażeniami z moich nowych zabaweczek. Otóż dostałem: minutnik , kwadratowy durszlak , formę do ciasta i naczynie do pieczenia chleba . Zanim opiszę po kolei te przedmioty powiedzieć muszę, że niestety Fabryka Form do najtańszych sklepów nie należy. Ale cóż... Gadżety po prosty tyle kosztują, wiem o tym dobrze. W końcu przecież jestem grafikiem/projektantem/dizajnerem (niepotrzebne skreślić). Wiem zatem doskonale(...)pozycja obowiązkowa. Kwadratowy durszlak Joseph Joseph Podobnie jak przy minutniku trudno tutaj o jakąś odkrywczość w działaniu. Durszlak ma mieć dziurki i ma być durszlakiem. Dość prosty mechanizm. Ale nawet rzeczy proste można nieco podkręcić i doprowadzić do perfekcji. Rzeczy proste też mogą być piękne. Ten durszlak z pewnością jest. Występuje w czterech kolorach: czerwonym, zielonym, czarnym
Marder&Marder ManufactureByły już tradycyjne pierogi ruskie, a teraz naszedł czas na pierogi z mięsem. Ciasto robi się dokładnie tak samo, za to napełnia innym środkiem. Jest on równie prosty w przygotowaniu jak do pierogów ruskich, nie zajmuje wiele czasu, a efekt jest powalający. Zresztą sami spróbujcie! Czas przygotowania: 30 minut Ilość porcji: dla 4 osób Składniki: 500g mięsa mielonego Cebula
Kolizje SmakówOchh uwielbiam takie desery. Ten można zaliczyć do tych, które uwielbiam najbardziej. Truskawki zaczynają swój sezon, a ja będę używać ich do rozpieszczenia naszych podniebień. Placki korzenne, są bardzo prostym przepisem, a składniki zazwyczaj są w naszych domach. Jako świetnym uzupełnieniem jest bita śmietana i truskawki, jednak możecie użyć innych owoców np. borówek, malin, czy jeżyn(...)świeżych truskawek 200 ml śmietany 36% 40 g cukru pudru Wszystkie składniki znajdziecie tutaj Przygotowanie: Wszystkie składniki połączyć ze sobą za pomocą robota kuchennego na gładką masę. Ciasto odstawić na 10 minut, następnie smażyć na delikatnie tłustej patelni z obu stron, aż placki ładnie się zarumienią. Z porcji wychodzi ok 10-15 placków Śmietanę dobrze schłodzoną ubijamy
Niezły Młynekpięknie brzmiącą nazwą Leśny Mech. Ja postanowiłam zamiast jednej wielkiej blachy tego pysznego ciasta zrobić babeczki. Dla nie poinformowanych ich głównym składnikiem jest - uwaga - szpinak. Tak nie pomyliłam się;) To bardzo znienawidzone przez wielu z nas warzywko. Babeczki są bardzo dobre, proste w przygotowaniu i delikatne, wręcz rozpływające się w ustach. Nie tylko efektownie wyglądają ale także wybornie(...)czas miksując. Dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, zmiksować. Na sam koniec dodać odmrożony i odsączony szpinak, dokładnie wymieszać. Foremkę na muffiny wyłożyć papilotkami i rozdzielić między nie ciasto. U mnie wyszło 15 babeczek - napełniłam je 2 czubatymi łyżeczkami masy. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 30 minut. Krem: 500 ml śmietanki kremówki galaretka wiśniowa
Krakowskie smaki Anisprawdzonych receptur i to jest jedna z nich. Wykonanie jest bajecznie proste, bez użycia miksera, takie jak przy przygotowywaniu muffinek, czyli mokre+suche, na wierzch owoce i do piekarnika. Zdjęcia były robione 30 minut po wyjęciu z piekarnika. Widać, że rodzince smakowało ;) Bardzo polecam!!! Składniki na szybkie ciasto z rabarbarem: na formę 24x28 cm lub tortownicę o średnicy
Rozpustne gotowaniewcześniejszą informacją tenże syrop powstał na potrzeby zrobienia ciasta na pierniczki. Dzisiaj podzielę się z wami przepisem na wspaniałe pierniczki PIPERKAKUT rodem z odległej Finlandii. Słowem wstępu nadmienię, że jest to przepis tradycyjny i właśnie takie korzenne słodkości wypieka się w tamtejszym rejonie z okazji Bożego narodzenia. Przepis prosty chodź są różnice między naszymi polskimi piernikami a tymi które dzisiaj
vaniliowoczekoladowaMuffinki to jedne z tych słodkości, których przygotowanie wymaga jedynie wymieszania składników. Można je robić na wieeeele sposobów, więc dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na
Via Gustoprzesianą mąką, cukrem, proszkiem do pieczenia oraz sola. Formę do muffinek smarujemy masłem. Na dno każdego dołka wlewamy po łyżeczce miodu i układamy plasterek pomarańczy. Na pomarańcze rozkładamy ciasto. Pieczemy ok. 30 min w temp. 180 stopni. Wyjmujemy muffinki z formy i podajemy plasterkiem pomarańczy u góry. Smacznego
WYSPA SZCZĘSLIWA