proste ciasto - 15398 przepisów (strona:431/1027)

Crumble – rabarbar i truskawki zapiekane pod kruszonką 130

Ciasto bez dna. Tak najłatwiej opisać deser, który składa się tylko z owoców i kruszonki. Szybki i sycący, prosty i pyszny. Do wykonania z wszystkimi sezonowymi owocami.   Bardzo lubię crumble. W tym roku przerobiłam już około 20kg rabarbaru, nie mogło go zabraknąć i w tej postaci. Dla koloru i słodkości dwie solidne garście truskawek. Do smaku – cynamon, gałka muszkatołowa(...)zrobić gorzkie. Owoce dzielimy pomiędzy 4 foremki . Jeśli nie macie foremek do zapiekania, możecie upiec crumble w żaroodpornym naczyniu ceramicznym bądź szklanym. Nie wolno używać metalowych blach do ciast czy deserów z rabarbarem. Jest kwaśny, a metale jak pewnie pamiętacie z lekcji chemii, z kwasami wchodzą w przeróżne reakcje, niekoniecznie dobre dla naszego zdrowia. Kruszonkę szykujemy mieszając cukier z mąką

Karo in the Kitchen
Ciasto na maślance z owocami 112

wtedy ciasto na pewno Wam się uda :) Polecam!  Ps. Jeśli śledzicie mój profil na Instagramie to wiecie z pewnością, że ostatnio żyję tylko budową i remontami. Jeszcze dużo przede mną, ale powoli zaczynam już myśleć o meblach do swojego mieszkanka. Świetną ofertę ma sklep internetowy  http://kdcmeble.com/ , szczególnie spodobały mi się stoły do jadalni - proste, ale efektowne. Podoba mi się to, że każdy mebel można dostosować do swoich oczekiwań, wybredna jestem, więc to coś dla mnie ;)      Składniki na ciasto: 350 g mąki pszennej 1/2 szklanki cukru 1 łyżka cukru waniliowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego 250 ml maślanki  125 ml oleju  2 jajka + dowolne

Domowa cukiernia Ewy
Tarta z brokułami, tuńczykiem i grzybami (Torta salata con broccoletti, tonno e funghi) 180

Jesienna tarta z ciasta francuskiego z brokułami, grzybami, dyni ą  i tuńczykiem zapiekana  w aromatycznym sosie jajeczno-serowym z dodatkiem świeżego tymianku to bardzo aromatyczne danie, proste a zarazem szybkie w przygotowaniu.   Smacznego!   **** La torta salata  realizzata con la pasta sfoglia, farcita con i    broccoletti, il tonno, i funghi(...)zucca e la crema a base di uova, latte e parmigiano, aromatizzata al timo fresco. Un piatto ricco di gusto per un palato. Buon appetito! SKŁADNIKI 1 opakowanie ciasta francuskiego 300 g brokułów 300 g grzybów 200 g tuńczyka w oleju 100 g dyni 50 g parmezanu 200 ml mleka 2 jaja tymianek s ó l, pieprz   oliwa

La grande e la piccola cuoca
Kawowo-adwocatowa babka z białek 173

Kujawskim to oczywiście nie może zabraknąć babki. Bardzo prosta i szybka w przygotowaniu babka z dodatkiem kawy i likieru adwocatowego. W łatwy sposób możemy pozbyć się nadmiaru zalegających białek. Olej nadaje jej miękkości i wilgotności. 8 białek z jajek (L) 150 g cukru 1,5 szklanki maki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej typu ,,pianka(...)talerz. Przygotowujemy polewę. Do rondelka wkładamy margarynę i kawałki czekolady. Dolewamy śmietankę i gotujemy na wolnym ogniu do rozpuszczenia. Cały czas mieszamy – polewa musi być gęsta i lśniąca. Dekorujemy ciasto. Dodatkowo możemy obłożyć ją ziarenkami kawy. ,,Przepis bierze udział w zabawie kulinarnej "Słodkie wypieki z Kujawskim" pod patronatem serwisu  ZPierwszegoTloczenia.pl , którego sponsorem są ZT Kruszwica S.A.producent oleju Kujawski

VioletoweKucharzenie
TARTA Z SUSZONYMI GRZYBAMI 138

można wykorzystać, np. do ugotowania zupy lub podlania gulaszu.  Mimo, że danie przyrządzone z kilku prostych składników, to w efekcie końcowym otrzymaliśmy wykwintny obiad lub kolację. Dzięki suszonym grzybom tarta wyszła bardzo aromatyczna i rewelacyjna w smaku!   Składniki: Ciasto: 3/4 szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki maki pszennej pełnoziarnistej 100 g masła 1 łyżeczka soli 1 żółtko

Kuchnia MagdaLeny
BAZYLIOWY CHLEBEK ODRYWANY 139

czasochłonne, ale za to bardzo proste, a smak i zapach rekompensują poświęcony czas.  Idealny na śniadanie, jako dodatek do zup czy sałatek lub jako przekąska. Składniki: Ciasto: 2,5 szklanki mąki pszennej 20 g świeżych drożdży 150 ml mleka 2 jajka 1 łyżeczka cukru ok. 60 g masła  1 łyżeczka soli Pesto bazyliowe: 1 doniczka bazylii

Kuchnia MagdaLeny
DROŻDŻÓWKI z malinami – proste, tanie (wegańskie) 226

Dzisiejszy przepis to uwielbiane zwłaszcza przez dzieci drożdżówki! Zawsze wychodzą, nie są drogie, a do ich przygotowania nie potrzebujemy wielu składników. Są pyszne z malinami, ale

Via Gusto
Chleb pszenny z ziarnami 133

Chleb pełen ziaren upieczony z mąki pszennej jest smaczny i prosty do przygotowania.

Przepisy Kulinarne
Zapiekane morele z jogurtem i miodem 131

Zapiekane morele z jogurtem i miodem – Pyszny, bardzo prosty w przygotowaniu i szybki deser z aromatycznymi morelami. Do deseru radzę użyć miękkich, słodkich moreli w

Mała Cukierenka
,,Czekoladki z daktylami migdałami i marcepanem’’ 132

Przepyszne czekoladki, które oczarują smakiem, a wbrew pozorom są bajecznie proste do zrobienia. Owinięte marcepanem i polane czekoladą smakują po prostu wyśmienicie. Składniki: 30

Podróż w kulinaria
Surówka Colesław 184

Bardzo popularna, lubiana i wyjątkowo prosta surówka z kapusty, marchewki i cebulki z dodatkiem majonezu i jogurtu naturalnego. Idealna jako dodatek do obiadu, niezależnie od

Oryginalny smak
Polewa czekoladowo-kokosowa z mlekiem w proszku 160

Uwielbiam tę polewę za fantastyczny posmak mleka w proszku i egzotyczny aromat kokosa.  Najlepiej stosować ją do ciast i batoników ponieważ nie zastyga na zupełnie

Ze smakiem bez glutenu
Odwrócony makowiec na biszkopcie 286

Idealna alternatywa dla osób które lubią makowiec ale nie przepadają za wersją z kruchym ciastem. Można użyć zarówno maku z puszki jak i masy makowej własnoręcznie

Ze smakiem bez glutenu
Migdałowiec 184

Jedno z lepszych ciast jakie jadłam, więc przepis oczywiście musiał się tu znaleźć. Pierwszy raz jadłam to ciasto u mojej przyjaciółki Iwonki, która

KuchniaWeDwoje.pl