proste ciasto - 15398 przepisów (strona:431/1027)

Wiejski kisz z karkówką 131

grillowanej karkówki z dnia poprzedniego " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Polecam , naprawdę fajna sprawa " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Składniki : ciasto 1 kostka smalcu 3,5 szklanki mąki 1/4 szklanki śmietany 30 % sól – jedna płaska łyżeczka Farsz : 1/2 czerwonej papryki ( lub żółtej , czy zielonej 2 plastry grillowanej karkówki ( lub jakiejś pieczeni

Ogrodnik w podróży
Kruche ciasteczka do wzorków 169

Gwarancją sukcesu tych ciasteczek będzie trzymanie się przepisu. Jest on bardzo prosty i nie ma co fantazjować, a wzorki czy to z wałka, czy foremek wyjdzie na 100% :) Ciasteczka są bardzo kruche i smaczne. Potrzebujemy: 400 g mąki pszennej 70 g cukru pudru (to ważne, żeby był to puder) szczypta soli 1 jajko 200 g zimnego masła 1 fiolka aromatu(...)waniliowego , u mnie Emix Na blat wysypujemy mąkę, dodajemy cukier, sól, olejek, jajko, a także pokrojone w kostkę zimne masło. Bardzo szybko zagniatamy jednolite ciasto. Ciasto zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na minimum 1 godzinę. Po czasie chłodzenia kawałek ciasta rozwałkowujemy na grubość około 3 mm i wykrawamy ciasteczka wykrawaczami z wzorkami. Ciasteczka układamy na blaszce wyłożonej papierem

MamaOskarka
Bliny z serkiem chrzanowym i śledziem 182

ludzi.Bliny to drożdżowe placuszki z ciasta przygotowanego z mąki gryczanej, gryczano-pszennej lub gryczano-żytniej. Istnieje wiele domowych receptur przyrządzania ciasta na bliny, z różnych rodzajów mąki, z dodatkiem kasz czy ziemniaków. Podawane są na wiele sposobów, od prostych bez dodatków lub z gotowaną rybą, po eleganckie- ze śmietaną, kawałkami łososia, wędzonego jesiotra, solonym i marynowanym śledziem, rybnymi pastami(...)ciepłe miejsce na około 45 minut.Serek z chrzanem mieszamy z posiekanym koperkiem i przyprawiamy pieprzem.Na patelni rozgrzewamy małą ilość klarowanego masła, wlewamy łyżką po 3-4 bardzo małe porcje ciasta i smażymy placuszki z dwóch stron, aż się lekko przyrumienią.Na każdym blinie rozsmarowujemy porcję serka, układamy kawałki śledzia i dekorujemy plasterkiem cytryny

Smakowity Blog Kulinarny
Kakaowa rolada z powidłami i bitą śmietaną :-) 130

długo,ale nawet niewielka ilość śniegu cieszy :-) Dziś przychodzę do Was z bardzo prostym przepisem na wspaniałą roladę, z bitą śmietaną i powidłami. Zawsze wydawało mi się, że przygotowanie rolady jest trudne, ale po dzisiejszym wypieku stwierdzam-nie jest :-)  ale dość pisaniny, zaczynamy CIASTO -5 jajek -3/4 szklanki cukru -3/4 szklanki mąki -1 płaska łyżka mąki

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Bardzo kruche ciasteczka maślane 115

ustach. Wbrew pozorom znalezienie dobrego przepisu, na naprawdę kruche ciastka - nie jest taką prostą sprawą. Większość wypieków tego typu, niestety po upieczeniu jest dosyć twarda.  Sekretem prezentowanych dzisiaj przeze mnie ciasteczek są trzy rzeczy - maka krupczatka, prawdziwe masło i dobre schłodzenie składników przed wyrobieniem ciasta. Jeżeli je spełnimy - to mamy gwarancje udanego wypieku. Ciasteczka są idealne, żeby ugościć

Świat Ciasta
Sałatka z kurczakiem i ananasem 317

Jeśli planujecie przyjęcie albo mają Was odwiedzić znajomi i przyjaciele, to możecie przygotować szybką, prostą i smaczną sałatkę. Sałatka z kurczakiem i ananasem jest przygotowana

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
O tym, jak baba zamieniła się w wielkanocnego gołębia. Colomba di Pasqua na trzy blogi - ciasto, które wie o wiośnie. 142

legend. Jedna z nich głosi, że ciasto zostało po raz pierwszy wypieczone w Pawii w 750 roku. Ubogi cukiernik upiekł ciasto w nadziei, że zapanuje w mieście pokój. Pawia była bowiem w stanie wojny z królem Alboino. Ten prosty gest skruszył serce najeźdźcy i w konsekwencji doprowadził go do wycofania się z zamiarów podbicia miasta.  Inna legenda mówi(...)macie specjalnej formy na gołębicę, namawiam Was na jej upieczenie. Przepis nie jest trudny, trzeba jedynie - jak w przypadku wszystkich drożdżowych wypieków - uzbroić się w cierpliwość i nie poganiać ciasta, a dać mu czas, by rosło swoim tempem. Idealna będzie forma jak na placek drożdżowy - zyskacie wtedy dużą powierzchnię migdałowej skorupki!   Colomba di Pasqua to " ciasto, które

KUCHARNIA
Delikatny tort musowy 221

kuwertury z Lidla, firmy Fin Carre , zawartość 52%). Im większa zawartość kakao w czekoladzie, tym czekolada będzie bardziej gorzka i ciasto będzie mniej słodkie. Osobiście nie rodziłabym używać czekolady z 70% czy większym udziałem kakao. Tort jest bardzo prosty do wykonania, może być zrobiony nawet przez osobę początkującą. Spód tortu warto przygotować dzień wcześniej. Oryginalny przepis pochodzi ze strony Moje(...)każda łyżka ma się całkowicie rozpuścić, przed dodaniem kolejnej. Do czekolady dodać 1/3 ubitych białek, delikatnie wymieszać, dodać pozostałe białka, delikatnie wymieszać. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia, samo dno. Ciasto przelać do formy, wyrównać. Piec w 160 st. przez 23 min. Wyjąć z piekarnika, całkowicie wystudzić. Nie zdejmować obręczy z tortownicy. Składniki na mus z gorzkiej czekolady: 200 gr gorzkiej

moj przepis na
Ciasto kruche z borówkami na puszystej piance 79

mąki 0,5 margaryny 4 żółtka 0,25 szklanki cukru 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Ciasto zagniatamy. Najpierw mąkę z proszkiem i margaryną, następnie dodajemy żółtka i cukier. Ciasto dzielimy na 3 części. 70 % wykładamy na blaszkę ( u mnie okrągła tortownica o średnicy 21 cm.) wcześniej pokrytą papierem do pieczenia. Sam spód zapiekamy w temperaturze 180 stopni przez(...)puszystą pianę. Dodać cukier dalej ubijając. Następnie wsypać proszek budyniowy. Na koniec dolać olej cały czas mieszając.  OSTATNIA PROSTA Na podpieczony i wystudzony spód wykładamy część borówek, zalewamy pianką i posypujemy resztą borówek. Z zamrażalnika wyjmujemy 2 części ciasta, jasne i ciemne. Ścieramy na tarce o grubym oczkach na przemian.  Wstawiamy do piekarnika 180 stopni

Mój Smak na Życie
Crumble – rabarbar i truskawki zapiekane pod kruszonką 121

Ciasto bez dna. Tak najłatwiej opisać deser, który składa się tylko z owoców i kruszonki. Szybki i sycący, prosty i pyszny. Do wykonania z wszystkimi sezonowymi owocami.   Bardzo lubię crumble. W tym roku przerobiłam już około 20kg rabarbaru, nie mogło go zabraknąć i w tej postaci. Dla koloru i słodkości dwie solidne garście truskawek. Do smaku – cynamon, gałka muszkatołowa(...)zrobić gorzkie. Owoce dzielimy pomiędzy 4 foremki . Jeśli nie macie foremek do zapiekania, możecie upiec crumble w żaroodpornym naczyniu ceramicznym bądź szklanym. Nie wolno używać metalowych blach do ciast czy deserów z rabarbarem. Jest kwaśny, a metale jak pewnie pamiętacie z lekcji chemii, z kwasami wchodzą w przeróżne reakcje, niekoniecznie dobre dla naszego zdrowia. Kruszonkę szykujemy mieszając cukier z mąką

Karo in the Kitchen
Ciasto na maślance z owocami 103

wtedy ciasto na pewno Wam się uda :) Polecam!  Ps. Jeśli śledzicie mój profil na Instagramie to wiecie z pewnością, że ostatnio żyję tylko budową i remontami. Jeszcze dużo przede mną, ale powoli zaczynam już myśleć o meblach do swojego mieszkanka. Świetną ofertę ma sklep internetowy  http://kdcmeble.com/ , szczególnie spodobały mi się stoły do jadalni - proste, ale efektowne. Podoba mi się to, że każdy mebel można dostosować do swoich oczekiwań, wybredna jestem, więc to coś dla mnie ;)      Składniki na ciasto: 350 g mąki pszennej 1/2 szklanki cukru 1 łyżka cukru waniliowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego 250 ml maślanki  125 ml oleju  2 jajka + dowolne

Domowa cukiernia Ewy
Tarta z brokułami, tuńczykiem i grzybami (Torta salata con broccoletti, tonno e funghi) 173

Jesienna tarta z ciasta francuskiego z brokułami, grzybami, dyni ą  i tuńczykiem zapiekana  w aromatycznym sosie jajeczno-serowym z dodatkiem świeżego tymianku to bardzo aromatyczne danie, proste a zarazem szybkie w przygotowaniu.   Smacznego!   **** La torta salata  realizzata con la pasta sfoglia, farcita con i    broccoletti, il tonno, i funghi(...)zucca e la crema a base di uova, latte e parmigiano, aromatizzata al timo fresco. Un piatto ricco di gusto per un palato. Buon appetito! SKŁADNIKI 1 opakowanie ciasta francuskiego 300 g brokułów 300 g grzybów 200 g tuńczyka w oleju 100 g dyni 50 g parmezanu 200 ml mleka 2 jaja tymianek s ó l, pieprz   oliwa

La grande e la piccola cuoca
Kawowo-adwocatowa babka z białek 171

Kujawskim to oczywiście nie może zabraknąć babki. Bardzo prosta i szybka w przygotowaniu babka z dodatkiem kawy i likieru adwocatowego. W łatwy sposób możemy pozbyć się nadmiaru zalegających białek. Olej nadaje jej miękkości i wilgotności. 8 białek z jajek (L) 150 g cukru 1,5 szklanki maki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej typu ,,pianka(...)talerz. Przygotowujemy polewę. Do rondelka wkładamy margarynę i kawałki czekolady. Dolewamy śmietankę i gotujemy na wolnym ogniu do rozpuszczenia. Cały czas mieszamy – polewa musi być gęsta i lśniąca. Dekorujemy ciasto. Dodatkowo możemy obłożyć ją ziarenkami kawy. ,,Przepis bierze udział w zabawie kulinarnej "Słodkie wypieki z Kujawskim" pod patronatem serwisu  ZPierwszegoTloczenia.pl , którego sponsorem są ZT Kruszwica S.A.producent oleju Kujawski

VioletoweKucharzenie
TARTA Z SUSZONYMI GRZYBAMI 131

można wykorzystać, np. do ugotowania zupy lub podlania gulaszu.  Mimo, że danie przyrządzone z kilku prostych składników, to w efekcie końcowym otrzymaliśmy wykwintny obiad lub kolację. Dzięki suszonym grzybom tarta wyszła bardzo aromatyczna i rewelacyjna w smaku!   Składniki: Ciasto: 3/4 szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki maki pszennej pełnoziarnistej 100 g masła 1 łyżeczka soli 1 żółtko

Kuchnia MagdaLeny
BAZYLIOWY CHLEBEK ODRYWANY 135

czasochłonne, ale za to bardzo proste, a smak i zapach rekompensują poświęcony czas.  Idealny na śniadanie, jako dodatek do zup czy sałatek lub jako przekąska. Składniki: Ciasto: 2,5 szklanki mąki pszennej 20 g świeżych drożdży 150 ml mleka 2 jajka 1 łyżeczka cukru ok. 60 g masła  1 łyżeczka soli Pesto bazyliowe: 1 doniczka bazylii

Kuchnia MagdaLeny