proste ciasto - 15398 przepisów (strona:448/1027)

Prosty mazurek kajmakowy 812

które przygotowujemy tylko raz w roku, z okazji świąt Wielkiej Nocy. Skąd jednak pochodzi tradycja ich wypieku, jaką mają symbolikę, a w końcu jak je przygotować? Z jakiego rodzaju ciasta, czym przełożyć i najważniejsze, w jaki sposób udekorować? To już nie dla każdego jest jasne i wcale się temu nie dziwię. Obecnie mazurek sprowadzany jest często do płaskiego, kruchego placka(...)się nawet nasze babcie, a może i prababcie? ;) Receptura, którą chcę Wam dziś zaproponować jest bardzo prosta, a pochodzi z książki kucharskiej "Kuchnia polska" z 1988 r., czyli ma tyle lat co ja, a prawdopodobnie nawet więcej ;) Spód stanowi delikatne, kruche ciasto, a nadzienie domowa masa kajmakowa z prawdziwą wanilią. Dzięki bakaliowej dekoracji nasz wypiek będzie również wspaniałą ozdobą

Ratunku obiad
Kawałek szczęścia, czyli lekki wegański jabłecznik 182

już nie było, stwierdziła, że to bez sensu piec, gdy wszystko od razu zjedzone, ha! A teraz konkrety: ciasto jest lekkie, ale wilgotne, teoretycznie wytrzyma kilka ładnych dni, ale w praktyce, nie wierzę że dotrwa do dnia następnego. Jest banalnie proste do wykonania i obłędnie dobre, a do tego całkiem fajnie wygląda. Składniki na tortownicę o średnicy(...)razem z cukrem, bananami i syropem klonowym Do powstałej masy przesiej mąkę, proszek do pieczenia, cynamon i sól, wymieszaj. Jabłka obierz i pokrój w 2 cm kostkę. Dodaj do ciasta. Przełóż masę do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz na środkowej półce piekarnika 1 temp. 170-180 C przez około 50 minut. Smacznego!       Artykuł Kawałek szczęścia, czyli

greenscarf
Pająki, posypka do ciast, tortów i babeczek 142

Post z cyklu ,,Zrób to Sam,,. Własnoręcznie wykonane pająki do zdobienia ciast, tortów, muffinek i różnych deserów. Wykonanie ok. 50-80 pająków kosztuje nie więcej niż 1 zł + barwniki spożywcze. Banalnie proste i twórcze, dzieci będą miały fantastyczną zabawę tworząc pajęcze ozdoby.  Składniki: 1 białko  cukier puder, ilość dawkujemy podczas miksowania barwnik spożywczy, czarny i czerwony(...)przez kilka miesięcy. Przepis bierze udział w konkursie ,,Moje wypieki i desery na każdą okazję,, w kategorii ,,Dzieci,, http://www.mojewypieki.com/info/moje-ksiazki Posypki cukrowej nie należy używać do wilgotnych ciast, gdyż pająki mogą podsiąknąć i się rozpuścić

Apetyczna babeczka
125. Słodko - kwaśno czyli: sernik z porzeczkami i białą czekoladą. 229

Witajcie kochani. Ostatni czas to dla nas wciąż okres dużych zmian, poprzez co na prowadzenie bloga i wymyślanie nowych propozycji mamy go stosunkowo niewiele. U każdej

Symfonia Smaków
Bezglutenowy chlebek bananowy 142

Bezglutenowy chlebek bananowy. Słodki, wilgotny i bardzo smaczny. Uwielbiany przez dzieci i nie tylko. Bardzo prosty i szybki do wykonania. Inspiracja z bloga Moje Wypieki.  Polecam :) SKŁADNIKI:  3 dojrzałe banany 1/3 szklanki roztopionego masła 1/2 szklanki ksylitolu (ew. zwykłego cukru) 1 roztrzepane jajko 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 1 łyżeczka sody oczyszczonej szczypta soli 1,5 szklanki(...)rozgnieć widelcem i wymieszaj z roztopionym masłem. Dodaj cukier, jajko i ekstrakt z wanilii. Na końcu dodaj mieszankę mąk wymieszaną z soda i szczyptą soli. Wymieszaj do połączenia składników. Ciasto wylej na wysmarowaną tłuszczem i wysypaną bułką tartą keksówkę (10x20 cm). Piecz w piekarniku nagrzanym do 170 stopniu przez 1 godzinę. Smacznego

Kuchnia bezglutenowa
Babeczki kokosowe (bezglutenowe) 167

mieszamy. Białka osobno, później ubijemy z nich pianę. 4. Dodajemy rozpuszczone i wystudzone masło i mleko na wyczucie. Może być potrzebne trochę więcej lub mniej, w zależności od konsystencji ciasta. Mniej więcej 100 ml powinno wystarczyć. 5. Z białek z odrobiną soli ubijamy białka i dodajemy do ciasta, delikatnie mieszamy. 6. Przygotowujemy 12 papilotek, które zapełniamy do 2/3 wysokości. Nagrzewamy

Kawa z mlekiem
Babka z kremowym serkiem 150

postaramy się, aby do tego czasu, pojawiło się na nim kilka tematycznych przepisów. Zaczynamy od baby, ciasta które obok mazurka, jest znakiem rozpoznawczym Świąt Wielkanocnych. Nasza dzisiejsza baba jest z kremowym serkiem i moim ulubionym mlekiem w proszku Bardzo prosta do wykonania co ważne, nawet jak troszkę zeschnie można posmarować ją masłem i zjeść ze smakiem(...)serek i dokładnie wymieszać. Dodawać pojedynczo jajka mieszając. Dodać mąkę, aromat waniliowy, proszek do pieczenia i mleko w proszku. Wszystko miksujemy. Formę do babki wysmarować, oprószyć bułką tartą. Wlać ciasto. Piekarnik nagrzać do 160 stopni i piec ok. 1 godziny. Babkę można dowolnie udekorować, u nas tym razem posypana cukrem pudrem. Ania

Ania i Marcin gotują
Organizujesz Sylwestra? Pamiętaj o dobrym jedzeniu! 450

zupę z soczewicy, kilka dań z wieprzowiny i 12 całych okrągłych owoców, starannie ułożonych wzdłuż stołu, pomyślałby z pewnością, że taka biesiada to trochę dziwny sen. Podobnie, jak czekoladowe ciasto, niczym niezaskakujące do czasu… podzielenia go na porcje i uszczęśliwienia jednego z gości ukrytą gdzieś wewnątrz niego monetą, która odnajduje się dopiero w czyichś zębach. Chwila niedogodności w trakcie jedzenia

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Krążki cebulowe 204

krążki cebulowe: Krążki cebulowe – słynne amerykańskie onion rings. To nic innego jak chrupiące krążki cebuli otoczone złocistym ciastem. Domowa przekąska, która świetnie sprawdzi się jako małe co nieco do przegryzienia czy podczas imprezy w gronie znajomych. Krążki cebulowe są banalnie prostą i tanią w przygotowaniu zakąską. Składniki do zrobienia onion rings to produkty, które każdy ma w swojej kuchni(...)Każdy plaster musimy rozdzielić na pojedyncze okręgi. Do miski dodajemy mąkę, wodę oraz jajko. Całość dokładnie mieszamy, tak żeby nie powstały grudki. Powinna powstać nam konsystencja naleśnikowego ciasta. Doprawiamy solą, pieprzem oraz szczyptą ostrej papryki i ponownie mieszamy. Każdy krążek musimy zamoczyć w cieście. Smażymy w głębokim rozgrzanym oleju, partiami. Smażymy tak długo, aż po obu stronach uzyskamy złoty kolor

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
Mini-Szarlotki (Babeczki z Jabłkami) 301

klasyczną szarlotkę z aksamitnym mocno jabłkowym nadzieniem i domieszką aromatycznego cynamonu oraz delikatnym, rozpływającym się w ustach ciastem. Szarlotki w postaci słodziutkich tartaletek to oryginalnie, ciekawe podanie klasycznego jabłecznika będącego powiewem dzieciństwa, babcinych wypieków i zbliżającej się jesiennej aury. Proste, a jednocześnie przepyszne babeczki których nie sposób sobie odmówić... Mini - Szarlotki (Babeczki z Jabłkami) - Składniki(...)kwaśniejsze tym więcej trzeba go dodać). Smażymy całość jeszcze kilkanaście minut już bez przykrycia. Odstawiamy do wystudzenia.Ciasto:Masło kroimy na niewielkie kawałki, dodajemy resztę składników i szybko zagniatamy elastyczne ciasto (można użyć food procesora). Gdyby ciasto okazało się zbyt "suche" dodajemy jeszcze trochę śmietany. Masę dzielimy na dwie części: jedna mniejsza, druga troszkę większa. Odstawiamy do lodówki na minimum

Słodka Strona
Jagodzianki – prosty przepis 129

można coś zamienić i wyjdzie cacy, bo najzwyczajniej nie próbowałam robić i nie będę wam wciskać kitu, tylko po to, żeby mi się posty klikały lepiej. Przepis jest prosty, trochę brudzi, trochę pracy trzeba włożyć i wykazać się cierpliwością. Wyjdą. A jak nie wyjdą, to korzystajcie z sezonu na jagody i róbcie do skutku! Składniki: 100 g drożdży (używam świeżych(...)się nie „przytulą” do siebie i dopieką się dokładnie. Jak w połowie roboty odechce się wam lepienia, to ciasto możecie wsadzić do formy do pieczenia i posypać jagodami i dodatkowo brązowym cukrem. Otrzymacie dużą drożdżówkę z jagodami.   Post Jagodzianki – prosty przepis pojawił się poraz pierwszy w LADY KITCHEN

ladykitchen
Bistro La Cocotte 103

punkt, a mus malinowy super. Z karty przygotowanej specjalnie z okazji listopadowego święta Gęsina na świętego Marcina, spróbowaliśmy drobnej przekąski rillette, oczywiście z gęsi, z doskonałym chutney z gruszki. Prosta bardzo sympatyczna przekąska. Jako danie główne zamówiliśmy konfitowaną pierś z gęsi z puree z selera, do tego chutney jabłkowy z cydrem i foie gras. Pierś miękka, soczysta, dodatki doskonale(...)prostu moje smaki. Na desery już nie starczyło nam miejsca – wszystkie porcje były w słusznych rozmiarach. Ale ciasta wyglądały naprawdę nieźle, na pewno na nie kiedyś wrócimy. Szczególnie na tartę cytrynową, która wyglądała obłędnie. W karcie znajdziemy również proste francuskie wina od małych lokalnych producentów w umiarkowanych przestępnych cenach. Polecamy wszystkim nowy adres Bistro La Cocotte Saska

królestwo garów
57.Słonecznie i lekko: czyli wytrawne ciasto z fasoli w nieco pikantnej wersji! 223

lekkie ciasto na bazie fasoli, na której to smakowych towarzyszy wybrałysmy suszone pomidory, ser feta, czosnek oraz karczochy (: Koniecznie spróbujcie jest proste w przygotowaniu i py-szne! Dowodem na to jest to, że nie udało się uchwycić ciasta w całości - ciasto było posiłkiem postnym w Wielką Sobotę, kiedy to wszyscy domownicy byli pochłonięci świątecznymi przygotowaniami, a na dodatek byli

Symfonia Smaków
Babka pomarańczowa 134

Uwielbiam piec babki. Za każdym razem inny smak. Dzisiaj mam dla Was babę pomarańczową. Prosta, ucierana i smaczna. Możecie ją posypać cukrem pudrem, polać karmelowym sosem lub polukrować. Jeśli macie ochotę spróbować upiec inne babki to zapraszam tutaj Nie wiem czy przed świętami pojawią się jeszcze inne baby, ale postaram się coś jeszcze dla Was upiec. Składniki 4 jajka(...)puszystą masę. Dodać sok pomarańczowy. Wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, kurkumę i zmiksować. Miksując wlewać olej. Foremkę do babki z kominem natłuścić i wysypać kaszą manną. Wlać ciasto  i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C do tzw suchego patyczka. 1 szklanka cukru pudru 3 łyżki soku pomarańczowego Wszystkie składniki razem utrzeć na gładko  Polać

O kuchni z uczuciem
Francuskie babeczki jajeczne z pieczarkami 405

ciepło. Świetnie smakują same w sobie, lecz można ich smak wzbogacić np. sosem czosnkowym . (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Francuskie babeczki jajeczne z pieczarkami – Składniki: ok. 300g ciasta francuskiego 500g pieczarek olej do smażenia 3 jajka 250ml śmietany kremówki pęczek koperku mały pęczek szczypiorku pieprz, sól do smaku   (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Francuskie babeczki jajeczne z pieczarkami – Wykonanie: Blaszaną formę

Kulinarne Przeboje