Dzisiejsze parówki w cieście francuskim to idealna przekąska na domówkę, czy każdą inną imprezę, na której chcemy zaserwować coś prostego, a jednocześnie wyjątkowego, smacznego i wygodnego. Są świetne w każdym calu – od przygotowania, aż po zjedzenie U mnie te parówki sprawdzają się niekiedy na kolacji i zawsze słyszę to samo – że są obłędne,a wydawałoby się
NiePieprz.plDziś Kulinarne przygody Gatity zapraszają Was na rewelacyjne korzenne ciasto dyniowe z orzechami. Dlaczego warto je upiec ? Otóż powodów jest kilka 😊. Po pierwsze jest bardzo proste do przygotowania, wystarczy tylko wymieszać wszystkie składniki. Po drugie robi się je bardzo szybko, a po trzecie jest pyszne, wilgotne, puszyste i to już ostatni moment na to, żeby upiec coś(...)dyni, zanim rzucimy się w wir robienia pierniczków 😄. Mam nadzieję, że Was przekonałam ! Korzenne ciasto dyniowe z orzechami Czas przygotowania: 50 minut Proporcje na formę o wymiarach 23 x 23 cm Składniki: 250 g pieczonej dyni 3 jajka 60 g oleju 1 szklanka maślanki 1 szklanka cukru 250 g mąki Puszystej Tortowej Lubella 1 łyżeczka proszku
Kulinarne przygody Gatitysmakują one najlepiej, a cały proces ich przygotowywania to dla mnie niemalże magia...;). Piernik, który Wam dziś polecam, to bardzo aromatyczne, wilgotne, mięsiste ciasto wzbogacone o suszone śliwki, wcześniej namoczone w rumie. Pycha! Piernik jest bardzo prosty w wykonaniu i na pewno Wam się uda, a oblany polewą czekoladową nie ma sobie równych :). Gorąco polecam! :). Składniki: 320 g mąki pszennej(...)zalać rumem, odstawić na całą noc. Następnego dnia, jeżeli śliwki nie wchłonęły całego alkoholu, odcedzić je na sitku. Alkohol pozostały z moczenia śliwek można zachować i dodać do ciasta, ja tak zrobiłam :). Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę pszenną oraz sodę przesiać i wymieszać. W garnuszku umieścić masło, mleko, cukier, miód, kakao, przyprawę do piernika
Opowieści z piekarnikaKiedy już ciasto wyrosło, ostrym nożem nacięłam ukośnie jego wierzch w kilku miejscach. Piekarnik włączyłam na 200 °C (g/d). Rozmąciłam jajko z mlekiem i przed włożeniem ciasta do piekarnika posmarowałam go dokładnie z wierzchu i po bokach. Dodatkowo posypałam ziarenkami maku. Wstawiłam do piekarnika na około 30 minut. Po upieczeniu wyjęłam z piekarnika i pozostawiłam na kratce(...)Musiałam jednak poczekać, żeby chleb całkiem ostygł i można go było ładnie kroić... Przepis jest bardzo prosty a podana ilość składników jest dokładnie wymierzona. Nie potrzeba więc nic dosypywać, dolewać. Ciasto daje się idealnie wyrobić. Teraz chyba podejmiecie decyzję o upieczeniu tego chleba. Nie wymaga więcej czasu niż upieczenie zwykłego ciasta. Spróbujcie. Życzę SMACZNEGO! Krys Dziękuję
Kuchnia u KrysiWszyscy pieką na potęgę - więc ja też ;) Moja przygodę z pieczywem zaczynam od bułek. Przepis pochodzi z książki Familienküche. Schnell, preiswert und immer eine neue Idee. Przepis jest bardzo prosty i co najważniejsze nie trzeba długo czekać na pałaszowanie ;) Bułki są cudownie mięciutkie i świetnie sprawdzą się na leniwe weekendowe poranki z rodziną :) Zapraszam! Bułki śniadaniowe drożdżowe Składniki: 200g mąki(...)wymieszać z 100g ziaren, drożdżami, cukrem, solą, olejem i 150ml ciepłej wody. Wyrabiamy na gładko. Odstawiamy na 10 minut w ciepłe miejsce. Po tym czasie na stolnicy obsypujemy ciasto maka i jeszcze raz wyrabiamy. Następnie rolujemy, nie rozciągając zbytnio. tak przygotowany wałek tniemy na porcje z których formujemy w dłoniach bułeczki. Te z kolei kładziemy na blaszce wyłożonej
Tagebuch po polskupochodzi z www.mgotuje.pl Babka makowa na białkach jest banalnie prosta w wykonaniu. Wystarczy zaledwie godzina, aby wyczarować pyszną, lekką i wilgotną babkę pieguskową. Ja akurat miałam nadmiar białek w lodówce i wykorzystałam je na przygotowanie tej oto babeczki. Przepis na ciasto znalazłam w starym zeszycie mojej mamy
Marta Gotujeserniki im się nie udają . Placek jest na bazie śmietany , a upieczony smakuje jak sernik . Ja do wypieku użyłam blaszki o wymiarach 36 x 20 cm . Przygotowujemy produkty na ciasto : 3 szklanki mąki, 1 kostka margaryny „Kasia” 0,5 szklanki cukru, 4 żółtka, 1 łyżeczka proszku do pieczenia. kakao 1-1,5 łyżki , (ale nie koniecznie
Pysznosci Babci Basiposypania, Sposób przygotowania : Żółtka oddzielam od białek, wkładam do szklanki. W drugą szklankę wlewam taką samą co żółtka ilość. Mąkę przesiewam. Dodaję żółtka, piwo,, sól i cukier. Zagniatam ciasto i wyrabiam ,aż będzie elastyczne. By się lepiej napowietrzyło, warto przez ok. 10 minut „obić” je wałkiem. Przykrywam folią i odstawiam do lodówki na 1-2 godziny do wypoczęcia. Ciasto bardzo
Pysznosci Babci BasiPrzygotowanie lodów w domu jest proste. Wcale nie potrzeba specjalnej maszynki, ani wymyślnych składników. Lody truskawkowo-ciasteczkowe to kolejny przepis, w
Kolorowy Przepisowniksezonowe desery. Tym razem na ogrodzie moich rodziców obrodziły czereśnie i dodałam ich do waniliowych babeczek. Tak powstały muffiny z czereśniami. To prosty przepis, który zawsze wychodzi. Muffiny ładnie wyrastają i są puszyste. Składniki: ciasto: - 2 szklanki mąki pszennej - 2/3 szklanki cukru - 1 cukier waniliowy - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - 2 jajka - 1 szklanka mleka - 1/3 szklanki oleju roślinnego
Kuchnia co dniaFantastyczne , proste danie , które możemy podać jako przystawkę , na śniadanie , kolację lub obiad. Ciasto na naleśniki : ************************** 20 dag. mąki pszennej 1 szkla. wody 1 szkl.mleka 2 jajka 1 łyżka oliwy sól 0.5 łyżeczki gałki muszkatołowej 0.5 łyżeczki przyprawy myśliwskiej olej do smażenia Farsz : ************************ 25 dag.małych pieczarek 2 cebule sól i pieprz pół łyżeczki zmielonego jałowca
Kocurkowe rozmyślania w kuchni AnielkiSzarlotka to ciasto, które chyba nigdy mi się nie znudzi, można ją zrobić na wiele sposobów i zawsze jest pyszna. Tym razem postanowiłam trochę pokombinować
Cynamonowe szczęściepóźniej to trzeba szczelnie zawinąć je w folię. Pierożki bezglutenowe gotujemy na parze przez około 10-15 minut w zależności jakie grube jest ciasto. Serwujemy ciepłe z np. sosem sojowym. Smacznego! Artykuł Pierożki bezglutenowe, mega prosty przepis pochodzi z serwisu paleolife
PaleoLifeCiastka pełne wiórków kokosowych. Niezwykle proste i do szybkiego przygotowania.
Przepisy KulinarneWitajcie w poniedziałek. Zapraszam na pyszną, domową pizzę z mnóstwem dodatków. Taka domowa pizza jest prosta do przygotowania a jak smakuje! Polecam na kolację lub obiad. Składniki: ciasto: 1 szkl mąki pszennej 1 łyżeczka soli 2 łyżki oleju rzepakowego 1 łyżeczka suszonych drożdży 100 ml ciepłej wody oraz: 2-3 łyżki ketchupu lub sosu pomidorowego 125 g mozzarelli
słodkie i nie tylko historie kulinarne