Dziś szybka i prosta przekąska na słodko. Od przyszłego tygodnia postaram się w piątki publikować przepisy na ciasta, które można postawić na wielkanocnym stole. Święta bowiem już za miesiąc :) Z niecierpliwością czekam na wiosnę, słoneczną pogodę, spacery i rowerowe wycieczki. Tymczasem przygotowuję dla Was niespodziankę na 3 rocznicę mojego bloga. Dość duży projekt, który mam nadzieję przypadnie do gustu
W kuchni wieczoremDziś na blogu będzie słodko-kwaśno, a to za sprawą pysznego kremu cytrynowego, zwanego lemon curd. Krem jest bardzo prosty do zrobienia, jest mocno cytrynowy i bardzo smaczny. Można go wykorzystać do przekładania ciast, ciasteczek, do różnych deserów cz też jako dodatek do lodów. Tym razem moje miejsce w kuchni zajęła starsza córka, a sos, który zrobiła wykorzystała
Kulinarne przygody GatityDrożdzówki z makiem... a raczej mak z dodatkiem ciasta drożdzowego ;)Długo się do nich zbierałam, za długo.. są pyszne, piękne i proste w wykonaniu. Przepis oczywiście z Moich Wypieków ulubionego bloga wielu znanych mi osób. Choć u mnie wyszło 24 małych drożdzówek to w ciągu kilku minut połowy już nie było
Z butelką mleczka w tleróżnicach między cukrem waniliowym, a cukrem wanilinowym pisałam w listopadzie ubiegłego roku >KLIK< Przygotowanie domowego cukru waniliowego jest proste i niedrogie. Wrażenia smakowe i zapachowe - bezcenne :) Esencja waniliowa jest świetnym dodatkiem do ciast i deserów, ale nie tylko - do niektórych potraw mięsnych również można jej dodać. Jeśli ktoś zasmakuje prawdziwej wanilii, nigdy już
Codzienna kuchnia niecodziennajednym ze sklepów cukierniczych w Anglii znalazłam urocze kolorowe cukierki do rozpuszczania, które świetnie nadają się na polewę. Sam pomysł jest banalnie prosty: na specjalne patyczki lub całkiem zwyczajne patyczki do szaszłyków nabijamy kulki zrobione z ciasta - skrawków biszkoptu, babki lub babeczek. Całość maczamy w czekoladzie, kuwerturze czekoladowej lub lukrze, ozdabiamy koralikami, lentilkami, kokosem, bakaliami. Realizacja pomysłu okazała się jednak
Ciastkozercykolejny rok. Można w niektórych sklepach kupić gotowy marcepan, ale nie wszędzie jest więc warto wiedzieć jak go przygotować samemu. Szczególnie, że to prosta rzecz.Zobacz inne przepisy z wykorzystaniem marcepanu :Babka marcepanowa z czekoladąJabłka w cieście z marcepanemMarchewki z marcepanu do ozdoby tortu ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna PyzaKeks nie należy do łatwych ciast, dlatego dzisiaj proponuję babkę z kandyzowanymi owocami. Prosta, szybka w wykonaniu i na prawdę pyszna. Składniki: 2 szklanki mąki 4 jajka kostka masła 15 dag cukru czubata łyżeczka proszku do pieczenia ok. 20 dag owoców kandyzowanych Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy jajka. Następnie dodajemy makę wymieszaną z proszkiem do pieczenia(...)koniec wsypujemy owoce kandyzowane (oprószone mąką) i delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do wąskiej blaszki wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą. Pieczemy 45 minut w temperaturze 180 stopni. Smacznego
Salonik smakówJesień to pora śliwek, oczywiście najlepszych polskich węgierek. Dlatego proponuje wam dzisiaj czekoladowe ciasto z zatopionymi w środku śliwkami. Szybki, prosty i pyszny deser i jesień nam już nie straszna. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikProste i w sumie szybkie do zrobienia ciasto.. 3 jajka 3 łyżki mąki pszennej 0,5 łyżki mąki ziemniaczanej 3/4 szkl cukru 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka kakao 1 cukier waniliowy szczypta soli Dodatkowo budyń [ u mnie malinowy ] mleko do budyniu galaretka [ u mnie wiśniowa] truskawki Oddzielić białka
Moje domowe kucharzeniezielony Pysio ma lepszy smak. Z drugiej strony mojej koleżance bardzo smakowało, więc to chyba rzecz gustu. W każdym bądź razie zapraszam do zrobienia tego ciasta: wygląda bardzo efektownie i jest banalnie proste. Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście
Przepisy Aleksandrypoczątku do końca. Torebki niech sobie leżą, ale w sklepie jak komuś potrzebne. A Karpatka, albo jak mówi mój syn "Garbatka" jest naprawdę bajecznie prosta w wykonaniu! Uwierzcie mi. Składniki na ciasto: 1 szklanka wody 125 g masła 1 szklanka mąki pszennej 5 jajek 1 łyżeczka proszku do pieczenia Wykonanie: Masło rozpuszczamy w garnku, dolewamy wodę i doprowadzamy
Blondynka Gotujedotąd nie miałam okazji nic z nimi zrobić. Jednak ostatnio, gdy zobaczyłam je w lodówce, miałam ochotę na coś prostego z ich udziałem jako deser do obiadu. Słoneczna pogoda stanowczo mnie zdemotywowała do ciasta, więc postawiłam na crumble, czyli owoce pod kruszonką, którą wzbogaciłam o otręby. Poza tym wersja ze śliwkami należy do moich ulubionych – po upieczeniu są one lekko
Fabryka pomysłówSkładniki: 400 g gotowego ciasta francuskiego lub z tego przepisu: Nadzienie – krem czekoladowy OVOMALTINE lub: – 200 g gorzkiej czekolady – 200 ml śmietanki 18% – 50 g masła Przygotowanie: Jeśli nie używamy gotowego kremu czekoladowego np. OVOMALTINE. Przygotowanie kremu samodzielnie jest bardzo proste.Śmietankę podgrzewamy do 40 ᵒC. Zdejmij z ognia i dodawaj czekoladę i masło(...)miksując wszystko do uzyskania gładkiej masy. Następnie przygotowujemy ciasto: Wersja szybka i łatwa: Gotowe ciasto francuskie kroimy na średnie kwadraty. Dodajemy po łyżeczce nadzienia. Zwijamy formując rogaliki. Wkładamy na blaszkę i pieczemy kilka minut w piekarniku aż rogaliki się zarumienią. Wersja trudniejsza: Wyrobić ciasto francuskie. Mąkę i sól wsyp do miski. Dodaj rozdrobnione masło. Rozcieraj palcami aż składniki luźno się
I LOVE LIFEwielkanocnego stołu. Są kruche, posmak migdałów w cieście jest wyczuwalny i bardzo przyjemny. :-) Masa kajmakowa nadaje im słodyczy a samo ciasto zbyt słodkie nie jest, dlatego wszystko się równoważy. Jak dla mnie idealne! Dodatkowo proces produkcji jest szybki, prosty i przyjemny. ;-) Taki przedświąteczny relaks. Spody: 1/2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki mąki migdałowej 125g zimnego masła 1 żółtko 1 czubata(...)kajmakową) płatki migdałów kawałek masy marcepanowej 1. Wszystkie składniki umieszczamy w misce i zagniatamy. Gotową masę wkładamy do foliowego woreczka umieszczamy w lodówce, chłodzimy minimum 1h. 2. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na grubość około 0,5cm i wycinamy jajka za pomocą odpowiedniej foremki. 3. Nakłuwamy je widelcem a dookoła każdego jajka tworzymy otoczkę: odrywamy po kawałeczku ciasta, formujemy kuleczki
Szefowa kuchnitylko do jednej dodałam rodzynki, druga była bez nich (na zdjęciu) - jeden chlebek posypałam kruszonką, ten z rodzynkami, a bez kruszonki poleci ze mną w dalekie strony :) Im ciasto cieniej rozwałkujemy tym bardziej ciekawsze będzie jego"wnętrze"po upieczeniu. A to znalazłam na blogu Ani: "29 września, w przeddzień święta św. Michała Archanioła, w zachodniej Szkocji każda rodzina(...)jest wypiekany również na zakwasie. Nasz przepis zawiera wszystkie tradycyjne składniki i możemy śmiało nazwać go celtyckim chlebem. " chleb na blogach: Akacjowy blog Kuchnia Gucia Kuchennymi drzwiami Ogrody Babilonu Proste potrawy Przepisy na domowy ser i chleb Weekendy w domu i ogrodzie
Proste Potrawy