proste ciasto - 15398 przepisów (strona:364/1027)

Sztuka dekoracji cukierniczej - książka mistrzów Squires Kitchen 268

podziałem na wielkości tortu - zaczynając od 12,5 cm a kończąc na 30 cm! Mamy konkretne informacje w jaki sposób podzielić ciasto na warstwy, w jaki sposób należy przekładać ciasto nadzieniem i robić podkład pod lukier. Poza tym dowiemy się w jaki sposób obłożyć tort marcepanem lub lukrem królewskim oraz jak obłożyć tort marcepanem pod lukier plastyczny.  Kolejny dział(...)sposób jak krok po kroku zrobić taki rękaw samemu przy pomocy papieru do pieczenia! Poznamy sposoby jak zrobić proste dekoracje płaskie, zawijane różyczki czy nakrapiane falbanki. Przedstawione nam są również dekoracje tortu na pierwsze urodziny! Poznajemy sposoby dekoracji boków ciasta, jak zrobić obrzeża z muszelkami, jak wyciskać kwiatki, wszystko po to, aby przygotować dekoracje tortu na Dzień Mamy

Plate of Joy
Diablotki serowe do zup 128

Diablotki to wypieki z francuskiego lub kruchego ciasta w kształcie krążka lub pałeczki, podawany do bulionu lub barszczu. Wykonanie ich jest proste i szybkie. Dziś o smaku serowym. Składniki: 20 dag mąki, 10 dag masła, 1 jajko, 2 łyżki śmietany, 3 dag utartego ostrego sera, sól do smaku, pieprz do smaku. Wykonanie: Do mąki dodać masło, sól i pieprz(...)szczypcie) i posiekać nożem, następnie dodać żółtko i śmietanę. Zagnieść ciasto , zawinąć w spożywczą folię i włożyć do lodówki na godzinę. Ciasto rozwałkować na grubość 0,5 cm, posmarować białkiem, obłożyć serem i pokroić w paski. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i zrumienić w piekarniku na złoty kolor. Podawać do czystych zup, najlepiej bezpośrednio

Tradycyjna Kuchnia
Sernik z bananami 158

Sernik bez dodatku mąki,cukru i masła. Prosty i szybki w wykonaniu.Inspiracja od E. Wachowicz.Przepis jest na dużą blachę.- 1,5 kilo zmielonego twarogu- 600 g

Pasje Jolki
Drożdżówki z budyniem, truskawkami i kruszonką 152

Drożdżówki z budyniem i truskawkami polecają się na śniadanie, podwieczorek, kolację lub przekąskę do kawy :) Proste w przygotowaniu zachwycają w smaku i w wyglądzie. A ten zapach... spróbujcie koniecznie! Drożdżówki z budyniem i truskawkami Składniki:  2,5 szklanki mąki pół szklanki cukru 2 jajka 3/4 szklanki mleka 3 dag świeżych drożdży 80g rozpuszczonego masła szczypta soli 1 opakowanie(...)podgrzanego mleka pokruszyć drożdże, następnie łyżeczkę cukru i mąki oraz sól. Dokładnie wymieszać. Odstawić na około 15 minut do wyrośnięcia. Wymieszać mąkę z zaczynem, resztą cukru i jajkami. Zagnieść ciasto (około 10 minut). Po tym czasie dodać rozpuszczone, schłodzone masło i znów bardzo dokładnie wymieszać. Odstawić na godzinę w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Przygotować budyń i zostawić, aby przestygnął

Tagebuch po polsku
Kruche babeczki z budyniem 242

klasyczne kruche babeczki nadziane budyniem waniliowym . Proste w wykonaniu i pyszne w smaku.  Przepis był już na blogu przy babeczkach karmelowych .Tutaj w wersji z budyniem CIASTO: 30 dag mąki ( 2 szklanki) 12 dag masła 1/2 szkl cukru 1 jajo 2 łyżeczki zsiadłego mleka lub śmietany na czubek noża sodki oczyszczonej KREM: 1 szkl mleka 1 jajo

Z Marcepanem
Babka cytrynowa na oleju 115

Pomału zabieram się za wielkanocne przepisy dla Was. Dzisiaj tradycyjna cytrynowa babka na oleju. Prosta, bezproblemowa, smacznie wilgotna. Na świątecznym stole na pewno się odnajdzie ;). Polecam!   Składniki: (na dwie małe lub jedną większą babkę)   Ciasto: 2 duże jajka 1/2 szkl cukru 110 g oleju rzepakowego sok i skórka z 1 cytryny

Nastoletnie Wypiekanie
Wilgotne ciasto czekoladowe z pomarańczową nutą 135

także opinie, że drugiego dnia jest jeszcze lepsze, jeszcze bardziej wilgotne i pełne kawałków czekolady, która zaraz po upieczeniu jest roztopiona. To wilgotne ciasto czekoladowe rozpieści Was i na pewno poprawi humor. Do tego jest proste i szybkie. Składniki: 200g mąki pszennej 230 g cukru brązowego, najlepiej drobnego 80 g kakao ciemnego 175g gorzkiej czekolady ok. 100 ml soku(...)roztopione ale nie gorące), jajka, skórkę pomarańczy, śmietanę oraz sodę. Dodawać wrzącą wodę i miksować na najwyższych obrotach; dodać sok z pomarańczy oraz posiekaną drobno czekoladę, wymieszać krótko. Przygotowane ciasto wylać do foremki wysmarowanej masłem i wysypanej mąką (ja używam foremki o wymiarach ok. 28×9 cm). Piec w rozgrzanym piekarniku (180 stopni) przez około godzinę – do suchego

Pociąg Do Kuchni
Tartaletki z truskawkami 153

tartaletki z musem truskawkowym.Ciasto kruche może być białe..ale  do ciasta kruchego dodałam kakao i kawę ...chociaż to nie jest konieczne  .. Proste..i smaczne..można zrobić dużą tartę lub kilka tartaletek. CIASTO: 1 ¼ szklanki mąki 0,5  szkl. cukru pudru 1 łyżka  kakao 1 łyżka kawy rozpuszczalnej ½ łyżeczki sody szczypta soli 18 dkg margaryny

Moje domowe kucharzenie
Mazurek Paryski Wielkanocny 188

Mazurek przygotowuje się zazwyczaj z kruchego ciasta, może być przekładane warstwą kolejnego ciasta, np. ciastem maślanym (ja taki Wam dziś zaprezentuję). Można przygotować go także z ciasta piaskowego (połączenie obu mąk: pszennej i ziemniaczanej w stosunku 1:1). Istnieją także wersje mega szybkie w przygotowaniu: przekładane wafle, najczęściej smarowane marmoladą, czekoladą, kajmakiem, nawet budyniem. Mazurek może być kwadratowy, prostokątny(...)jedna:) I choć Mazurek jest typowo Wielkanocnym deserem - mogłabym go przygotowywać w różnych wersjach na inne okazje, nie tylko na Wielkanoc - jest taki prosty w przygotowaniu, a prezentacja - jak tylko poniesie nas kulinarna fantazja! Składniki: na ciasto kruche: 110 g mąki pszennej + 1 łyżeczka 70 g masła 40 g cukru pudru 1 jajko łyżka mleka lub śmietany na ciasto maślane

Zasmakuj Kuchni
Jesienne ciasto gruszkowe 153

Dziś zapraszam na cudownie wilgotne i aromatyczne jesienne  ciasto z gruszkami  z dodatkiem świeżego imbiru oraz korzennych przypraw. Jego przygotowanie jest banalnie proste i trwa dosłownie parę chwil, wystarczy tylko wymieszać wszystkie składniki. Natomiast mam tylko uwagę co do owoców. Gruszki, których użyłam były twarde i nie do końca się(...)upiekły. Dlatego proponuję używać już lekko dojrzałych owoców lub, przed pieczeniem, obgotować pokrojone gruszki przez chwilę we wrzątku. Inspiracja  Bistro mama Jesienne ciasto gruszkowe Proporcje na tortownicę o średnicy 22 cm Czas przygotowania:  60 minut Składniki: 250 g mąki pszennej 170 g brązowego cukru 2 jajka 130 ml kwaśniej śmietany 18 % 130 ml oleju 1 łyżeczka proszku

Kulinarne przygody Gatity
Tarta z camembertem i żurawiną 137

Tarta z ciasta francuskiego z serem pleśniowym i suszoną żurawiną to prosta wegetariańska potrawa smaczna zarówno na zimno jak i po podgrzaniu. Składniki: 1 płat ciasta francuskiego 200 g sera camembert garść suszonej żurawiny 2 jaja 250 g gęstej śmietany tymianek pieprz Piekarnik nastawić na 200 stopni C. Ciasto francuskie wyłożyć na formę do tarty i ponakłuwać spód widelcem

wyzwania kuchenne
Oponki po wiedeńsku (pączki, gniazda) 151

digotuje.blogspot.com   Przepis z blogu: Poezja smaku. Są to pączki (znane także jako pączki wiedeńskie lub hiszpańskie) z ciasta ptysiowego - moje ulubione!  Bardzo szybko znikają, ale i wbrew pozorom - są bardzo proste w przygotowaniu .   (około 50 sztuk) 500 ml wody 150g masła 300g mąki pszennej 6 jajek 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (lub spirytusu) szczypta soli olej(...)rondelku zagotować wodę z masłem i solą.   Rondel zdjąć z ognia i wsypać mąkę - energicznie mieszając drewnianą łyżką. Ponownie postawić na palnik i ucierać do uzyskania jednolitej masy (ciasto ma odstawać od ścianek garnuszka). Ostudzić. W międzyczasie - arkusz papieru do pieczenia posmarować olejem.   Masę utrzeć (najlepiej mikserem) z jajkami (dodając je pojedynczo). Na końcu dodać łyżeczkę ekstraktu waniliowego

Di gotuje
babka cytrusowa z bąbelkami 131

weekend piekę konkretniejsze ciasta a w tygodniu coś szybszego i lżejszego. Ta babka jest bardzo prosta w przygotowaniu, ma świeży cytrusowy smak i zapach. Piwo nie jest wyczuwalne ale nadaje jej puszystości i sprawia, że mocno wyrasta, jest wilgotna i lekka. Oczywiście piwo można zastąpić dowolnym gazowanym napojem. Składniki na średnią foremkę do babki (około(...)jajka były dobrze ubite, bo od tego zależy sukces babki. Nadal ubijając dodawać na zmianę mąkę, olej i piwo (oranżadę). Na końcu wlać soki z cytrusów i wsypać skórkę. Ciasto przelać do foremki, najlepiej silikonowej i piec w 180*C około 50 minut do tzw. suchego patyczka. Po wystudzeniu polukrować lub posypać cukrem pudrem.  inspiracja: Margarytka

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
DOMOWY EKSTRAKT WANILIOWY 101

mocnego alkoholu dodać przepołowione laski wanilii. Może to być taki "niekończący się" dodatek do deserów i ciast, wystarczy uzupełniać alkohol i wanilię. SKŁADNIKI: - 250 ml alkoholu (u mnie wódka) - 3 laski laski wanilii WYKONIE EKSTRAKTU Z WANILII jest banalnie proste :) Wystarczy przekroić laski wanilii na pół i dodać do alkoholu. PO TYGODNIU EKSTRAKT nabierze ładnego brązowego koloru, jednak taki

Kuchnia bezglutenowa Loli
Gâteau au Yaourt – Ekspresowe ciasto jogurtowe 661

Gâteau au YaourtCiasto jogurtowe znane we Francji tak dobrze, jak w Polsce szarlotka.Pierwsze ciasto, jakie francuskie dzieci robią samodzielnie w domu.I nie ma się czemu dziwić – nie tylko jest pyszne , ale i niezwykle proste w wykonaniu!Spróbujcie!Ja zajadałam się nim zaraz po wyciągnięciu z piekarnika – smakuje obłędnie!W sam raz do porannej kawki ;) Uwaga!Tego ciasta

Ostra na Słodko