dodajemy żółtko i zagniatamy wszystko jeszcze raz tworząc kulę. Ugniatamy ją chwilę w rękach lub na stolnicy. Owijamy w folię i wkładamy na 30 min do lodówki. Po wyjęciu ciasta z lodówki należy je rozwałkować. Jak już wcześniej pisałam, u mnie posłużył do tego litrowy słoik. Wycinamy dowolny kształt, dowolną szklanką lub kieliszkiem, ewentualnie używamy do tego specjalnych narzędzi(...)miało około 40 do 50 kcal w zależności jakie grube zrobicie i jak je przyozdobicie. Proste ciasteczka na każdą okazję Kruche ciasteczka z ciekawymi dodatkami Ciasteczka z ciasta kruchego podane na drewnianej desce do serwowania Wykorzystanie ciasta kruchego Smacznego!!! Zapisz Zapisz Zapisz
Relaxtimepomysłów, bo z powodzeniem może być nutellą po zamianie proporcji czekolady gorzkiej na rzecz mlecznej, a do tego tak mało wymagający i prosty w przygotowaniu. Fajnie tężeje, co daje wiele możliwości. Oczywiście tu zgadzam się z autorką, ciasto jest bardzo niewdzięczne do wałkowania i przetestowałam obie zaproponowane opcje, czyli forma wałka krojona na plastry i opcja wycinania kształtów
Blondynka Gotujetalerz. Uzupełniajcie olej w blaszce co jakiś czas. Najsmaczniejsze są odsmażane – kiedy ciasto lekko się zrumieni, skarmelizuje i zrobi chrupiące. Podane z przesmażoną cebulką, skwarkami ze słoniny lub boczku, z surówką z selera z jabłkiem lub z pomidorami ze szczypiorem – te proste, ale w żaden sposób nie prostackie pierogi, to niecodzienne danie. Pyszne i głębokie – nie bójcie się(...)śliwek kalifornijskich 2 małe ząbki czosnku 1 płaska łyżeczka cynamonu 1 płaska łyżeczka imbiru 7 zmielonych na pył goździków czarny pieprz sól 3 łyżki oleju CIASTO PIEROGOWE Z JAJKIEM 400g mąki typ 500, poznańskiej 1 jajko rozmiaru M 1 płaska łyżeczka soli 1 łyżka oliwy z oliwek gorąca woda – niepełna szklanka
Karo in the KitchenPochodzi ze Szwabii i zwie się „Träubleskucha” – ciasto z czerwonych porzeczek, znalazłam tutaj , a przygotowanie go to był strzał w dziesiątkę! To przepis babci autorki, a jak wiadomo – babcine receptury są najlepsze. Sama pamiętam jak zarówno u jednej, jak i u drugiej babci rósł krzak czerwonych porzeczek. Zawsze najlepiej smakowały zerwane prosto z krzaka. Teraz niestety(...)przepisie zawiera dodatkowo mielone migdały aromatyzujące wypiek. Składniki i przepis są bardzo proste, dlatego nie warto czekać, tylko od razu zrywać lub kupić porzeczki! Niemieckie ciasto z czerwonych porzeczek: 500 g czerwonych porzeczek 100 g miękkiego masła (pół kostki) 4 jajka 1 szklanka drobnego cukru do wypieków 1 szklanka mąki pszennej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 3/4 szklanki
Poezja smakupewno będą smakowały zarówno wnukom , jak i dorosłym. Polecam ! Przepis ten podpatrzyłam w TV, wypróbowałam i stwierdziłam , że naprawdę są godne polecenia . Przepis jest łatwy w przygotowaniu . Składniki na ciasto ( 12 sztuk) : 100 g margaryny, 100 g cukru, 100 g mąki, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, skórka starta z dobrze wymytej pomarańczy, 3 jaja, Składniki na krem : 100 g przesianego
Pysznosci Babci Basidobry początek tort urodzinowy mojego Syna... Pierwsza wersja. Potem na kolejną imprezę powstała wersja inna ;) Ale o tym następnym razem... Bardzo prosty i lekki biszkopt i troszkę kawowej masy... Cud w prostocie;) Tort cappuccino Składniki: Ciasto I: 8 jajek 28 dag cukru kryształu 16 dg mąki 4 dag kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia Ciasto
Lawendowe Niebomigdałowej wyglądem i smakiem bardzo zbliżony jest do zwykłego chleba pełnoziarnistego , można z niego także zrobić pyszne kanapki. Wiele chlebów paleo bazuje na mące kokosowej i smakiem bardziej przypominają ciasto, za to ten chleb ma lekki posmak orzechowy dzięki mące migdałowej, ale poza tym smakuje jak prawdziwy chleb. To chleb bezglutenowy, bez zbóż, paleo. Kanapka prezentuje się bardzo apetycznie(...)puszkę z mlekiem kokosowym do lodówki, jak ją później otworzysz, to ta gęsta warstwa na górze to właśnie śmietana. Przyrządzenie chleba paleo jest proste : Wymieszaj razem wszystkie suche składniki. Do pojemnika, w którym będziesz wyrabiać ciasto, wbij jajka razem z roztopionym masłem, jogurtem i octem jabłkowym. Mikserem ubijaj mokre składniki, aż się dobrze połączą. Możesz też najpierw chwilę ubijać
PaleoSMAKzapewne tę błyskawiczną, prostą i smaczną szarlotkę. Do jej przygotowania nie potrzeba jajek. Nie ma potrzeby ucierania, zagniatania, wałkowania, podsmażania jabłek itp. Składniki suche mieszamy i przekładamy startymi jabłkami, posypujemy masłem, pieczemy i już:) Po prostu świetna! Dwie uwagi: tylko użycie prawdziwego, dobrej jakości masła daje gwarancję uzyskania wspaniałego maślanego smaku ciasta i pysznej, chrupiącej skorupki na wierzchu; ciasto
6niebowypiek w domu. Cebularze zrobiłam dość nietypowe bo z mozzarellą, dużą ilością tymianku ( to moje ulubione zioło), oliwkami i cebulą oczywiście. Ciasto zrobiłam mocno maślane i aromatyczne. Całość wyszła pysznie! Polecam bo są bardzo proste! Przepis na smykowe cebularze z mozzarellą i oliwkami: - 420 g mąki pszennej - 30 g drożdży świeżych - 220 g letniej wody(...)kruszę drożdże dodaje 70 ml wody i mieszam z częścią mąki, tak około 3 łyżkami na gęstą papkę i tyle. Czekam 20 minut, rozczyn podwaja swoją objętość i zagniatam ciasto z resztą składników, dzięki temu nigdy nie brudzę dodatkowej miski na rozczyn. Ale jeśli masz ochotę zrobić rozczyn w osobnej misce, to oczywiście możesz tak zrobić, w tym celu
SMYKWKUCHNIprezencie jako pamiątkę z podroży do Maroka. Bardzo lubię takie upominki :) A odkąd mianowałam się blogerką kulinarną ;), dostaję ich coraz więcej. I niech to się nie zmienia! ;) Składniki: Ciasto: 200 g mąki pszennej krupczatki 100 g masła (zimnego) 1 jajko 1 łyżeczka soli 2 łyżki zimnej wody Farsz: 300 g mięsa mielonego (wieprzowe lub wieprzowo-wołowe) 1 cukinia
zadanie-gotowanieDomowe żelki z soku owocowego to świetny pomysł na ulubione słodycze dla dzieci, poza wyśmienitym smakiem doskonale się prezentują, do tego są mega proste
Smakowite Daniamoje narzekania błyskawicznie zareagowała sznurkiem do strony BBC Good Food - chyba jej ulubionej - z przepisem na ciasto pomarańczowo-rabarbarowe. Popatrzyłam, pomyślałam, i poszłam do kuchni wyjąć masło i jajka z lodówki. Ciacho jest niezwykle proste w przygotowaniu - trzeba tylko pamiętać, że wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej. Składnikiem, który nadaje mu wyjątkowego smaku, wilgotności i tekstury(...)mielone migdały. Dzięki nim zwykłe ciasto nabiera zupełnie nowego charakteru. Do tego delikatna nuta pomarańczy i soczysty, kwaskowy rabarbar, który sprawia, że ciasto staje się naprawdę ciekawe. Jestem pewna, że zakochacie się w nim od pierwszego kęsa.Niestety, ale nie zdążyłam zrobić żadnego zdjęcia środka - piekłam je wieczorem, więc zanim wystygło, było już zupełnie ciemno, a później nie miała już
Pożeraczka, czyli raz adobrzepiekla. No i prosze jak to dotrzymalam slowa. Nie dosc, ze upieklam ciasto to jeszcze bralam czynny udzial w jego konsumpcji hihihi. Receptura na to ciasto pochodzi z Normandii i jest bardzo prosta. Dzieki startej skorce z cytryny wyczuwalny jest jej delikatny aromat. Mozna zastapic ja pomarancza jesli ktos woli. Wypiek jest niepozorny, ale bardzo smaczny i przyjemnie slodki(...)idealny do popoludniowej herbatki :-) Babkowe ciasto z Normandii skladniki: 300g maki + do obtoczenia rodzynek 200g cukru 250g serka ricotta 3 jajka 110g masla 2 jablka 50g rodzynek 2 torebki cukru waniliowego male opakowanie proszku do pieczenia (wychodza 3 lyzeczki) szczypta soli starta skorka z polowy cytryny lub pomaranczy wykonanie: Rodzynki zalewamy wrzatkiem i moczymy przez 30 minut. Nastepnie odsaczamy
Przysmaki KarolkiGuacamole to meksykańska salsa przyrządzona z awokado. Może być dodatkiem do tortilli, tacos lub do jakiegokolwiek meksykańskiego posiłku. Szybko się ją robi i świetnie smakuje.Składniki
Oryginalny smakwzmocnić i urozmaicić smak. Domowe drożdżówki zawsze będą lepsze od sklepowych gotowców napompowanych polepszaczami i spulchniaczami, wyrób jest bardzo prosty, a smak jak wiadomo jedyny w swoim rodzaju....Emilka dziękuję po raz kolejny za inspirację :). Składniki na ciasto na dwie keksówki: 75 dag mąki pszennej 10 dag cukru 7 dag świeżych drożdży skórka otarta z dwóch cytryn
Apetyczna babeczka