polewa - 11092 przepisów (strona:7/740)

Ciasto czekoladowa fantazja z gruszkami 56

masła 1 gorzka czekolada (100 g) 150 g mąki orkiszowej jasnej typ 650 100 g mąki orkiszowej graham typ 1850 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody dodatkowo: polewa czekoladowa, sezonowe owoce do dekoracji (u mnie polewa czekoladowa gruszkowa, przepis podaję na końcu wpisu) WYKONANIE Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 ° C, dno okrągłej formy tortowej o średnicy(...)mieszając szpatułką. Gotową masę przelać do formy, wyrównać górę, włożyć do piekarnika i piec około 35 minut. Upieczone ciasto wyciągnąć z piekarnika i zostawić do ostudzenia. Ostudzone polać dowolną polewą czekoladową i udekorować. Wspomniałam powyżej, że moje ciasto polane jest polewą czekoladową gruszkową, więc dla zainteresowanych podaję poniżej przepis na nią. Polewa czekoladowa gruszkowa. SKŁADNIKI 1 gruszka 1 gorzka

Passions hobbies life
Wielkanocna Babka Drożdżowa w Polewie Czekoladowej 93

polewą czekoladową, ja udekoruję polewą czekoladową. Polewę przygotowałam według tego przepisu z połowy porcji: Link do wpisu na blogu:  Polewa czekoladowa z kakao Można również przygotować polewę według tego przepisu: Link do wpisu na blogu:  Polewa czekoladowa bez masła Tak przygotowaną i przestudzoną polewą dekoruję babkę ( można polać lub pomalować pędzelkiem) i odstawiam do zastygnięcia polewy

Uwaga Babcia Gotuje
MURZYNKOWY SERNIK 587

sera białego półtłustego 8 jajek 1 szklanka cukru pudru 1 margaryna 1 budyń śmietankowy ciemna polewa: 125g margaryny 2 łyżki mleka 4 łyżki cukru 2 łyżki kakao jasna polewa: tabliczka białej czekolady 2 łyżki mleka Sposób przygotowania: ciasto: Margarynę utrzeć z cukrem pudrem, stopniowo dodawać żółtka. Do utartej masy dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, kakao(...)stopni C przez 1h. ciemna polewa: Wszystkie składniki rozpuszczamy w rondelku i krótko zagotowujemy. Polewamy wystudzone ciasto. jasna polewa: Białą czekoladę rozpuszczamy w mleku i polewamy na ciemną polewę. SMACZNEGO

Prosto i Smacznie z Anetą
CZEKOLADOWE CIASTO Z BURAKAMI (REWELACYJNE) 101

sokiem z buraka. Polewa jest przepyszna, nie spływa z ciasta, ma bardzo delikatną, żelową konsystencję, a przy tym pozostaje idealnie śmietankowa. Ciasto możecie oczywiście przygotować bez tej polewy, albo polać je tylko czekoladą, oprószyć cukrem pudrem, jak wolicie. Ale byłoby szkoda... Bo polewa wymiata :D Na wierzchu zrobiłam esy-floresy na wzór jednego z buraczanych(...)łyżeczki proszku do pieczenia 100 g czekolady (np. pół na pół gorzkiej i mlecznej / ja dałam mleczną) 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub kilka kropel aromatu wanilinowego SKŁADNIKI NA POLEWĘ: 100 ml śmietany kremówki 36% (około 6 łyżek) 100 g białej czekolady 2 łyżki soku z buraków 1 pełna łyżeczka żelatyny 2-3 łyżeczki gorącej wody WYKONANIE: CIASTO: Piekarnik nagrzej

Słodko-Słony Świat Ilony
Metrowiec z masą budyniową 95

łyżeczki proszku do pieczenia Masa budyniowa : - 800 ml mleka - 270 g masła - 60 g mąki pszennej - 65 g mąki ziemniaczanej - 130 g cukru - kilka kropel olejku waniliowego Polewa czekoladowa - 120 ml mleka - 65 g kakao - 90 g masła - 110 g cukru - 1 duża łyżka śmietany 18 %   Margarynę ucierać do białej masy ,dodawać na przemian cukier i żółtko ,dodać(...)masą i przykładamy drugi plasterek i tak do końca :) ciasto wychodzi bardzo długie dlatego najlepiej podzielić je na dwa krótsze :) Jak zostanie masy to smarujemy ciasto po wierzchu. Robimy polewę , mieszamy wszystkie składniki bez śmietany i gotujemy chwilę ,jak polewa trochę ostygnie dodajemy śmietanę i mieszamy ,jeśli polewa jest bardzo gęsta dodajemy mleka ,mieszamy do konsystencji jaka chcemy

Wypieki Rene
Nawiedzone ciasto 66

cukru pudru 2 łyżki ciemnego kakao 2 łyżki wody Bezowe duszki: 2 białka (w temperaturze pokojowej) 200 g cukru Dodatkowo: 4-5 okrągłych, dowolnych ciastek z czekoladową polewą 1 czubata łyżeczka cukru pudru (na lukier) kilka kropli wody (do lukru) Wykonanie: Bezowe duszki: Białka ubijamy na sztywną pianę. Następnie cały czas miksując (na wolnych obrotach) dodajemy łyżka po łyżce cukier(...)puder umieszczamy w garnuszku i podgrzewamy na wolnym ogniu cały czas mieszając, aż masło i cukier się roztopią i połączą z resztą składników na gładką i lśniącą, płynną masę. Polewę zdejmujemy z ognia i odstawiamy do przestudzenia. Kremem pomarańczowym smarujemy dolną część ciasta. Przykrywamy ją drugim plackiem. Na wierzchu rozprowadzamy wystudzoną, ale wciąż płynną, polewę posypując ją następnie pokruszonym ciastem

MyCookBook.pl
Ciasto czekoladowe z pomarańczą 151

szklanki) oleju 100g gorzkiej czekolady 3 jajka 40g kakao 1 łyżka ekstraktu z wanilii 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej skórka otarta z jednej dużej pomarańczy polewa czekoladowa 35g mlecznej czekolady 35g gorzkiej czekolady 60ml śmietanki 30% Wykonanie: CIASTO - składniki powinny być w temperaturze pokojowej - czekoladę roztopić w kąpieli wodnej, ostudzić - jajka roztrzepać z cukrem(...)formy, wyrównać - ciasto piec w 170-180 stopniach przez 45-50 minut do tzw. suchego patyczka - upieczone ciasto wyjąć z piekarnika, po wstępnym przestudzeniu zdjąć obręcz tortownicy, całkowicie ostudzić POLEWA CZEKOLADOWA - czekoladę posiekać na mniejsze kawałki - do rondelka wlać śmietankę, podgrzewać niemal do zawrzenia, od razu zdjąć z palnika - do gorącej śmietanki wrzucić posiekaną czekoladę, odstawić

Smakołyki Bereniki
Eklerki z Kremem z Advocatem i Kremem Kawowym polane Polewą Czekoladowo Kawową, czyli Eklerki Blondynki ;) 126

ognia, krem przykryłam folią spożywczą aby dotykał powierzchni kremu i odstawiłam do całkowitego ostygnięcia. Jak już krem ostygł, wstawiłam go do lodówki. Zajęłam się kolejnym kremem. Kawowym. Uwaga, polewa szybko zastyga. Można delikatnie podgrzać, aby ponownie nabrała płynnej konsystencji.  POLEWA CZEKOLADOWO - KAWOWA: 100 g czekolady mlecznej 70 ml śmietanki kremówki 30 % 1 łyżka miodu akacjowego 2 płaskie(...)wrzuciłam mleczną czekoladę połamaną na kosteczki i wymieszałam w gorącej śmietance, w taki sposób też się rozpuściła, na koniec dodałam masło w temperaturze pokojowej i również wymieszałam. Póki polewa była ciepła, ale nie gorąca, poprzecinałam suche eklerki i maczałam wierzchnie części w polewie, poukładałam je na tacy i potem wstawiłam na chwilę do lodówki, aby zastygła. WYKONANIE CAŁOŚCI

Blondynka Gotuje
Pieczone pączki z polewą czekoladową 115

ciasta. Zostawiamy w ciepłym miejscu na 20 minut. Piekarnik nagrzewamy do 180°C bez termoobiegu. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 12-14 minut. W tym czasie przygotowujemy polewę. Wszystkie(...)składniki (oprócz posypki oczywiście) należy rozpuścić na małym ogniu w rondelku, co jakiś czas mieszając. Gdy polewa będzie jednolita zdejmujemy z ognia. Polewamy nią pieczone pączki i posypujemy posypką Dr. Oetker. Pamiętajcie, że polewa jest niezbędna – można ją zastąpić lukrem jeśli lubicie. Post Pieczone pączki z polewą czekoladową pochodzi z bloga Poezja smaku

Poezja smaku
Ciasto marchewkowe z polewą z białej czekolady 274

minut. Na 10 minut przed końcem pieczenia można (aby wierzch się nie spiekł, a ciasto upiekło) zmienić ustawienie piekarnika na samą grzałkę dolną. Upieczone ciasto wystudzić. W międzyczasie przygotować polewę. Czekoladę połamać na kawałki, wrzucić do szklanej miseczki wraz z mlekiem i masłem. Miseczkę położyć na rondelek z gotującą się wodą i rozpuszczać czekoladę stale mieszając (tzw. kąpiel wodna(...)kąpieli wodnej), dodać przesiany cukier puder i zblendować na gładką masę (tak, aby polewa nie miała grudek). Lekko przestudzić. Wystudzone ciasto dokładnie oblać (zaczynając od czubka) lekko przestudzoną polewą. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Jest to przepis na tortownicę o średnicy 24 cm. Waga marchewki - 220 g - to waga po obraniu i starciu na tarce. Tyle mają ważyć gotowe wiórki

Gospodyni Miejska
Placek z gotowanym serem i jabłkami - kuchnia podkarpacka 192

patelni. Ściągamy z ognia, dodajemy galaretkę i dobrze mieszamy. Gorące jabłka wykładamy na drugi placek i przykrywamy trzecim. Placki przełożone ciepłymi jabłkami i serem zmiękną. Kiedy ciasto wystygnie przygotowujemy polewę. Żelatynę zalewamy w kubku łyżką gorącej wody i dobrze rozpuszczamy. W niewielkim garnku lub garnuszku na małym ogniu rozpuszczamy margarynę. Dodajemy cukier puder oraz mleko i gotujemy do rozpuszczenia cukru(...)dodajemy rozpuszczoną żelatynę i kakao. Wszystko dobrze mieszamy i studzimy na tyle, by polewa nie była bardzo rzadka, ale też żeby nie stężała. Polewamy ciasto cienkim strumieniem. Nie rozsmarowujemy – ewentualnie przechylamy ciasto, jeśli polewa ma się lepiej rozprowadzać. Posypujemy posiekanymi orzechami. Ciasto wstawiamy do lodówki na godzinę lub dwie. Najlepiej jednak smakuje jeśli przed podaniem znowu nabierze temperatury

Trzeci talerz
BABKA GOTOWANA NA MĄCE ORKISZOWEJ, BEZ DODATKU CUKRU 75

czekoladowa: - 60g masła - 1/2 szklanki mielonego ksylitolu (lub pudru) - 2 łyżki kakao - 1 łyżeczka mleka W rondelku rozpuścić masło z ksylitolem, następnie dosypać kakao i wlać mleko. Zagotować. Gdyby polewa się zważyła dolać odrobinę chłodnej wody i energicznie rozmieszać. Można również umieścić wszystkie składniki w rondelku i mieszając (na małym palniku) doprowadzić całość do wrzenia i dokładnego rozpuszczenia składników(...)Jeszcze ciepłą polewę rozsmarować na ciepłej babce (szybko zastyga). Polewa II- ganache: - 70g czekolady (gorzkiej deserowej lub mlecznej, jaką wolimy) - 80g kremówki 30% Śmietanę dobrze podgrzać w rondelku (nie trzeba zagotowywać), zestawić z palnika, wrzucić połamaną na mniejsze kawałki czekoladę i pozostawić do rozpuszczenia, następnie zamieszać i polewa gotowa. Smacznego

Smaczne Zdrowe
Słonecznikowiec 269

trzcinowego Krem: 500 ml śmietanki kremówki 30-36% 400 g (puszka) masy kajmakowej 2 łyżeczki żelatyny + 5 łyżeczek wody Poncz: Szklanka herbaty 4 łyżki brandy lub amaretto (opcjonalnie) Polewa: 75 g masła 6 łyżek kakao 4 łyżki cukru 8 łyżek mleka Dekoracja: 100 ml śmietanki kremówki 30-36 % 3 łyżki cukru Przygotowanie: Przygotowanie słonecznikowca zaczyna od zrobienia biszkopt(...)zmacerowaniu się ciasta, robimy polewę. W rondelku łączymy wszystkie składniki polewy i gotujemy na malutkim ogniu do połączenia się wszystkich składników. Polewa powinna być jednolita i błyszcząca. Ostudzoną polewą polewamy ciasto. Po tym ubijamy kremówkę z cukrem i dekorujemy wierzch ciasta rozetkami. Całość posypujemy pozostałym chrupiącym słonecznikiem.  Smacznego

Kuchnia Łukasza
Pączki pieczone z polewą czekoladową 49

, która pasuje do nich idealnie. Przepis znalazłam na blogu  Poezja Smaku  i na pewno jeszcze nie raz je zrobię, choć tym razem nie wyszła mi trochę polewa. Pączki: 500 g mąki pszennej 50 g świeżych drożdży 1/2 szklanki mleka 4 łyżki cukru pudru 3 jajka 1 żółtko 1 łyżka śmietany 18% 150 g margaryny marmolada wieloowocowa(...)szczypta soli Polewa czekoladowa: 100 g margaryny 4 łyżki kakao 4 łyżki cukru pudru 1 łyżka śmietany 18% kolorowa posypka Mleko podgrzać, dodać do niego 2 łyżki mąki pszennej i łyżkę cukru pudru. Całość dokładnie wymieszać razem z rozkruszonymi drożdżami. Zaczyn odstawić na około 15 minut, aż potroją swoją objętość. Do misy miksera przesiać mąkę, dodać cukier puder

Ewusiowe Smaki
Polewa do ciasta 67

przypadł ..i wiem , że już innej raczej nie będę robić..polecam...Moja polewa już jest na cieście, a nawet dwóch.. [ przepisy wkrótce]..nie zrobiłam osobnego zdjęcia dla polewy ,ale uznałam , że osobny wpis powinien być..Przepis na super polewę znalazłam tutaj. .Składniki można zwiększyć w razie potrzeby..ja robiłam z podwójnej porcji i starczyło na dwa ciasta. Rady(...)rozpuszczeniu cukru dodać pokrojone na małe kawałeczki masło i rozpuścić. Zdjąć z ognia i wsypać przesiane kakao. Energicznie wymieszać (najlepiej rózgą lub trzepaczką) by powstała gładka, lśniąca polewa. Lekko przestudzić i polać ciasto

Moje domowe kucharzenie
Sernik z polewą toffi 122

cukru 2 łyżki śmietanki kremówki Masa serowa 1 kg. twarogu sernikowego 4 jajka 2 szklanki cukru pudru 15 g cukru waniliowego 100 ml śmietanki kremówki 3 łyżki mąki ziemniaczanej Polewa Przygotowanie: Najpierw robimy ciasto. Do głębokiej miski wkładamy miękką margarynę oraz żółtka i wsypujemy mąkę oraz cukier. Ze składników dokładnie zagniatamy ciasto, które wkładamy na 20 minut do zamrażalki(...)Dokładnie mieszamy. Masę serową wylewamy na podpieczony spód ciasta. Pieczemy około 60 minut w temperaturze 180 stopni. Upieczone odstawiamy na blat i studzimy. Na sam koniec do zrobienia została polewa tofii. Wszystkie składniki przełóż do rondla i podgrzewaj na wolnym ogniu. Podgrzewaj do momentu, aż masa odparuje, zbrązowieje i zgęstnieje. Pod koniec masa może szybko gęstnieć. Jeżeli uznasz

Smaczne Potrawy
Ale piernik! (druga część przepisu) 96

przełożenia. Od razu po upieczeniu może być trochę suchy, jednak obiecuję, że po kilku dniach stanie się mięciutki i pyszny. Należy też pamiętać, że lukrujemy go lub polewamy czekoladą najwcześniej dopiero na dzień przed podaniem. Jest to więc ciasto, które przygotowujemy etapami, ale zapewniam, że za każdym razem nie potrzebuje bardzo dużo naszej uwagi. A w sumie(...)przepisu z 29 listopada 2015 r. (znajdziesz go tutaj ) 120 g migdałów 150 g rodzynek (najlepiej jasnych i miękkich) 500 g marcepanu 600 g powideł śliwkowych Do polewy i dekotacji : (taka ilość polewy wystarczy na grube pokrycie 4 dużych pierników) 200 g mlecznej czekolady 200 g gorzkiej czekolady 200 g słodkiej śmietanki 30% 120 g dobrej jakości masła

Ratunku obiad
Aksamitny sernik z chałwą 96

szklanki cukru brązowego albo może być zwykły biały 4 duże jajka (rozmiar L) 3 łyżki płaskie mąki ziemniaczanej 1 łyżka ekstraktu z wanilii ewentualnie całe opakowanie cukru wanilinowego Polewa: 150 gr chałwy waniliowej 250 gr sera mascarpone Tortownicę wysmarować tłuszczem. Chałwę pokruszyć, wyłożyć dno tortownicy. Przygotować masę sernikową: Ser umieścić w misie malaksera, zmielić na gładką masę, tylko(...)kąpieli wodnej . Po tym czasie piekarnik uchylić lekko i ostudzić całkowicie sernik (można na całą noc zostawić go w piekarniku, żeby ostygł). Jak już osiągnie pokojową temperaturę przygotować polewę. Chałwę i mascarpone mielimy na gładką masę, podgrzać aby chałwa dokładnie się rozpuściła. (nie doprowadzamy do wrzenia). Polewę wylać na sernik, ostudzić, włożyć do lodówki. Podawać po 1-2 godzinie

moj przepis na
Ciasto z kremem krówkowym i prażonym słonecznikiem w karmelu 121

Skruszyć 3/4 uprażonego słonecznika i dodać go do kremu krówkowego, wymieszać. 11. Ostygnięty biszkopt nasączyć kawą i wyłożyć na nim krem ze słonecznikiem, wyrównać. Na wierzchu poukładać herbatniki. Polewa: 12. Wszystkie składniki na polewę przełożyć do rondelka z grubym dnem i zagotować. Zmniejszyć ogień i gotować polewę przez około 4-5 minut, aż polewa troszkę zgęstnieje. Zdjąć(...)ognia i odstawić do przestygnięcia na około 10 minut. 13. Herbatniki nasączyć wódką (użyłam silikonowego pędzla) i polać je przygotowaną polewą, wyrównać. Pozostały słonecznik skruszyć i posypać nim ciasto. Ciasto odstawić na parę godzin w chłodne miejsce, najlepiej na całą noc. Udanych wypieków

Mała Cukierenka
piernik sześciotygodniowy (staropolski) 66

które mi odpowiada. Ciasto musi leżakować w chłodnym miejscu od 2 do 6 tygodni. Na cztery dni przed wigilią piecze się blaty i przekłada, a dzień przed polewa polewą. Ciekawostka dotycząca tego wypieku, jaką gdzieś podsłyszałam mówi, że dawniej ciasto na piernik zarabiano w dniu urodzin córki, następnie w glinianym naczyniu zakopywano. Odkopywano je i pieczono dopiero z okazji(...)margaryny 2 łyżki śmietany kwaśnej 18% 4 łyżki cukru 2 łyżki kakao 1 łyżeczka żelatyny rozpuszczona w odrobinie wody Margarynę, cukier i kakao podgrzewać na małym ogniu mieszając.Kiedy polewa będzie jednolita dodać śmietanę i żelatynę i zdjąć z ognia. Mieszać do  dokładnego połączenia.  Polewa jest błyszcząca i  gęsta, przez co dobrze dekoruje się nią

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Ciasto z kremem krówkowym i prażonym słonecznikiem w karmelu 341

Skruszyć 3/4 uprażonego słonecznika i dodać go do kremu krówkowego, wymieszać. 11. Ostygnięty biszkopt nasączyć kawą i wyłożyć na nim krem ze słonecznikiem, wyrównać. Na wierzchu poukładać herbatniki. Polewa: 12. Wszystkie składniki na polewę przełożyć do rondelka z grubym dnem i zagotować. Zmniejszyć ogień i gotować polewę przez około 4-5 minut, aż polewa troszkę zgęstnieje. Zdjąć(...)ognia i odstawić do przestygnięcia na około 10 minut. 13. Herbatniki nasączyć wódką (użyłam silikonowego pędzla) i polać je przygotowaną polewą, wyrównać. Pozostały słonecznik skruszyć i posypać nim ciasto. Ciasto odstawić na parę godzin w chłodne miejsce, najlepiej na całą noc. Udanych wypieków

Mała Cukierenka
Co zrobić gdy zwarzy się polewa czekoladowa? 1985

chyba chociaż raz w życiu robił polewę czekoladową. Za pewne większości chociaż raz się polewa zwarzyła (i tu uwaga do osób mających uwagi co do ortografii - śmietana, ser, polewa się warzą czyli oddziela się tłuszcz od reszty, która robi się grudkowata. My natomiast te rzeczy możemy zważyć - czyli sprawdzić ich masę - one same się nie zważą, a jedynie(...)zwarzą :) No dobra... polewa się zwarzyła i co dalej? Broń Boże nie wylewać! Nic nie jest jeszcze stracone! Gdy polewa nam się zwarzy (będzie na górze pływała warstwa tłuszczu, zaś pod nią gęsta, grudkowata papka czekoladowa) to nic prostrzego jak dodać 2 łyżki GORĄCEJ WODY lub MLEKA, wstawić to następnie na lekki gaz i przez chwilę podgrzewać cały

Jedzeniomania
Tort Marcepanowy z Konfiturą z Róży, Masą Śmietanową oraz Polewą Czekoladową 95

sobą komponują tworząc słodki i wyjątkowy w smaku tort. Torcik idealny dla wielbicieli marcepanu i słodkich ciast.   Tort Marcepanowy z Konfiturą z Róży, Masą Ś m ietanową oraz Polewą Czekoladową - Składniki: Biszkopt: 4 jajka (osobno żółtka i białka) 8 łyżek cukru 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej 1 łyżka mąki tortowej  1 łyżeczka proszku do pieczenia cukier waniliowy Masa Śmietanowa(...)masy marcepanowej (gotowej lub z tego przepisu ) Polewa Czekoladowa: 100 g czekolady gorzkiej 50 g masła Tort Marcepanowy z Konfiturą z Róży, Masą Ś m ietanową oraz Polewą Czekoladową - Sposób przygotowania: Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Tortownice (ok. 21 cm) wykładamy pergaminem, boki smarujemy masłem. Mąki przesiewamy. Oddzielamy białka od żółtek.  Na wysokich obrotach miksera ubijamy

Słodka Strona
Kakaowo-kawowa babka na oleju i z polewą z białej czekolady 58

tego wilgotna w środku. Długo utrzymuje świeżość. Do tego polewa - u mnie z białej czekolady, podkreśla jej delikatny smak. Babka nie jest słodka. Słodyczy nadaje jej polewa. Polecam z czystym sumieniem. 'kakaowo-kawowa babka na oleju i z  polewą z białej czekolady' Składniki (na formę z kominem o śr.20cm): * ciasto : - 5 jajek rozm.L - niepełna szklanka cukru(...)użyłam silikonowej) i wsadzić do zimnego piekarnika. Nastawić temperaturę na 180C i piec ok 40-45 minut, do tzw. "suchego patyczka". Po upieczeniu, ciasto od razu wyjąć z formy. Polewa: Mleko zagotować. Czekoladę połamać na mniejsze kawałki.  Czekoladę z masłem zalać wrzącym mlekiem i porządnie wymieszać.  Gotową polewą polać ciasto. Smacznego

CookYourself
Wafle z kremem czekoladowym 54

składniki ze sobą połączyć i mleko w proszku. Wymieszać. Przygotowaną masą przełożyć wafle. Przycisnąć deską z jakimiś obciążnikami i poczekać, aż wafle się ze sobą połączą. Następnie polać przygotowaną polewą czekoladową i ozdobić orzechami laskowymi. Gdy polewa zastygnie pokroić na zgrabne kawałki.  *Moja polewa czekoladowa:  60 g margaryny 1/4 szklanki cukru pudru 2 łyżki gorzkiego kakao(...)wymieszać. Podgrzewać na bardzo małym ogniu, aby nic się nie rozwarstwiło. Zdjąć z ognia, dodać gorzkie kakao i żelatynę rozpuszczoną we wrzątku. Wszystko ze sobą wymieszać i poczekać aż polewa ostygnie

Ugotować
Profiteroles nadziewane kremem pomarańczowym z advocatem w polewie czekoladowej 64

Krem pomarańczowy: 600 g śmietany kremówki 36% starta skórka z 1 pomarańczy: na malutkich oczkach 1-5 łyżeczki advocata kilka kropli świeżego soku z pomarańczy 1 łyżeczka cukru pudru Polewa czekoladowa: 80 ml wody 80 g cukru 200 g deserowej czekolady 1 łyżeczka whisky Przygotowanie: Ciasto parzone: 1. Do garnuszka z wodą dodajemy masło. 2.Podgrzewając doprowadzamy do wrzenia(...)Polewa czekoladowa: Wodę zagotować razem z cukrem. Gdy syrop odrobinę zgęstnieje dodajemy czekoladę. Mieszamy aż polewa odrobinę zgęstnieje, dolewamy 1 łyżeczkę whisky. Polewamy Profiteroles ciepłą czekoladą. Podajemy od razu po polaniu gorącą polewą, bądź studzimy w lodówce i podajemy na zimno. Smacznego

KreatywnePiny
Śmietankowiec z porzeczkami 243

łyżki wody  Na bitą śmietanę 500 ml śmietany kremówki 36% 250 g serka mascarpone 1 łyżeczka cukru 1 opakowanie cukru waniliowego 2 opakowanie śmietan-fix Warstwa porzeczkowa + polewa 1 kg czerwonej porzeczki (może być mrożona) 1/4 szklanki cukru 4 l wody 100 g masła 1/2 szklanki mleka 2/3 szklanki cukru 3-4 łyżki kakao 200 g mleka(...)zacznie wrzeć wyłączyć palnik. Zostawić do ostudzenia, następnie wybrać sitkiem owoce i dobrze odsączyć. Kompot zaś można śmiało wypić (jeżeli jest dla Was za kwaśny, to można jeszcze dosłodzić). Polewa czekoladowa: W garnku zagotować mleko, dodać masło i mieszać do momentu aż się rozpuści. Wsypać cukier i kakao, wymieszać i zostawić do ostudzenia. Następnie przelać do miski, dodać mleko

Passions hobbies life
Sarni grzbiet 333

jajka 100 g gorzkiej czekolady 125 g mielonych migdałów 40 g bułki tartej margaryna do wysmarowania formy migdały w słupkach Polewa czekoladowa  200 g rozpuszczonej czekolady lub polewa domowa:  50 g margaryny 2 łyżki kwaśnej śmietany 18%  2 łyżki cukru  2 łyżeczki kakao  2 łyżeczki żelatyny lub 3/4 płaskiej łyżeczki agar agaru(...)długa półokrągła forma z karbowanym dnem) dobrze natłuścić. Masę przelać do formy, piec w temp. 200 'C około 45-50 min. Po wystudzenia ciasto ostrożnie wyjąć z formy. Posmarować polewą (rozpuszczoną czekoladą lub polewą przygotowaną sposobem domowym), ozdobić migdałami w słupkach. Polewa czekoladowa - jak zrobić? Przygotować  polewę czekoladową . Jeśli używasz żelatyny, rozpuść ją w niewielkiej ilości wody

Moje Qulinaria
Polewa czekoladowa ekspresowa ! 36

naszego garnka ! ). Gdy już całkowicie margaryna się nam rozpuści wsypujemy do niej czekoladę połamaną na drobne kawałki. Dalej mieszamy cały czas,aż do całkowitego rozpuszczenia się czekolady. Gorącą polewą oblewamy nasze ciasta i odstawiamy do całkowitego zastygnięcia polewy. W ten sposób przygotowana polewa zawsze nam się uda i nie zajmie nam wiele czasu na jej przygotowanie. Ja używam przeważnie(...)Planty,, Możemy zrobić też w ten sam sposób polewę czekoladową białą,wtedy zamiast czekolady gorzkiej dajemy czekoladę białą.                                                                                   Rada

Przepisy i porady kulinarne
Kostka mleczno-marcepanowa 74

połówką. POLEWA CZEKOLADOWA: 100g czekolady mlecznej 50g czekolady gorzkiej 100g masła Masło rozpuszczamy wraz z czekoladą. Odstawiamy do wystudzenia wtedy polewa stężeje. Po wystudzeniu polewamy wierzch biszkopta. Ciasto wkładamy do lodówki. Polewa i krem szybko zastygają. Kiedy polewa zastygnie robimy kleksy z bitej śmietany. DODATKOWO: śmietana kremówka 36% małe opakowanie 3 łyżki cukru pudru kilka borówek(...)Śmietanę ubijamy na puch wraz z cukrem pudrem. Ubitą śmietanę przekładamy do szprycy i robimy kleksy na polewie czekoladowej. Dekorujemy borówką lub innym ulubionym owocem :) Smacznego

Słodkie rewolucje
Rodzynkowiec 1003

masę budyniową, z której ja zrezygnowałam, przygotowując swoją wersję tego wypieku. W moim rodzynkowcu znajdziecie pyszny, lekki krem kawowy powstały na bazie ubitej śmietanki i serka mascarpone.Wierzch rodzynkowca to polewa czekoladowa z dużą zawartością namoczonych w wódce rodzynek. Ponieważ nie przepadamy za zbyt słodkimi polewami, do jej przygotowania wykorzystałam czekoladę deserową, która nadała całości mocno wytrawny smak. Dla tych(...)gorąca- do żelatyny dodać 1-2 łyżeczki masy czekoladowej, wymieszać energicznie- zahartowaną żelatynę wlać do reszty czekolady, wymieszać do uzyskania jednolitej konsystencji- do czekolady wsypać odsączone rodzynki, wymieszać- gotową polewę wyłożyć od razu na wierzch drugiego biszkoptu, rozsmarowując ją tak, by pokryła całą powierzchnię- ciasto schłodzić w lodówce, najlepiej przez całą nocKrojenie rodzynkowca powinno się odbywać po wcześniejszym leżakowaniu

Smakołyki Bereniki