krówek (najlepiej kruche) 100 ml adwokatu 260 g mąki + 1 łyżka 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 200 g masła 150 g cukru 4 jajka Polewa: 100 ml śmietany 30% 100 g masła 70 g cukru 50 g krówek Krówki posiekać i wymieszać z jedną łyżką mąki. Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodawać po jednym(...)Ciasto przelać do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką formy. Babkę piec w temperaturze 180 stopni przez 60 minut (sprawdzić patyczkiem). Ciasto wystudzić i wyjąć z formy. W międzyczasie przygotować polewę. Wszystkie składniki polewy umieścić w garnku i doprowadzić do wrzenia (od czasu do czasu mieszając). Następnie zmniejszyć ogień i gotować około 7-10 minut aż masa zgęstnieje. Polewę chwilę przestudzić
My simple kitchenMasło utrzeć na puch i partiami dodawać zimny budyń. Gotowy krem wyłożyć na ciasto i przykryć ostatnim plackiem. Ciasto należy równomiernie obciążyć, aby blaty zmiękły.Odstawiamy na całą noc. Polewa: Przygotowujemy ją na następny dzień. Rozpuszczamy margarynę. Dodajemy cukier puder, mieszamy a następnie dodajemy kakao. Masa powinna lekko zgęstnieć. Zdejmujemy z ognia i dolewamy wodę energicznie mieszając. Odstawiamy(...)chwilę do przestygnięcia i gdy polewa tylko zacznie gęstnieć wylewamy ją na ciasto i równomiernie rozprowadzamy. Ciasto posypujemy siekanymi orzechami. Ciasto składamy w kolejności: placek miodowy - masa jabłkowa - placek miodowy - krem budyniowy - placek miodowy - polewa - siekane orzechy
My simple kitchenmiksujemy na gładki puch. Dodajemy cukier puder a następnie po łyżce zimnego budyniu. Na końcu wlewamy wódkę. Mieszamy aż krem będzie miał jednolitą konsystencję. Rozsmarowujemy go na masie wiśniowej. Polewa czekoladowa: Masło rozpuszczamy w rondelku. Zdejmujemy z ognia i dodajemy cukier puder. Dokładnie mieszamy aż masło z cukrem się połączą i wsypujemy kakao. Polewa powinna lekko zgęstnieć(...)końcu dolewamy 2 łyżki wody i odstawiamy na chwilę, aby przestygła. Jeszcze ciepłą polewę rozprowadzamy na kremie
My simple kitchenczekoladowy - mocno czekoladowy - czekoladowy biszkopt, czekoladowy krem, czekoladowa polewa i zamiast wisienki na torcie były małe beziki! Wyglądał tak dostojnie! (Na zdjęciu naszego tortu czekoladowego nie ma ani polewy, ani bezików, ale obawiałyśmy jak będzie wyglądał nasz tort jak go dowieziemy do domu, więc posmarowałyśmy go tylko kremem czekoladowym!) Tort orzechowy z kawałkami orzechów i kremem czekoladowym - pyszny, dobrze
Plate of Joynajwiększych obrotach do powstania jednolitej masy. 6. Przełożyć na wierzch stężałego musu truskawkowego. 7. Mrozić przez około 20-40 min, po czym przełożyć do lodówki do całkowitego stężenia Polewa: 1. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. 2. Dodać miód, śmietankę, alkohol i kawę 3. Wymieszać do uzyskania płynnej polewy 1.Mus wyjąć z filiżanek, upewnić się, że dobrze stężał. 2. Użyć(...)filiżankę na małym talerzyku do góry dnem i uderzać o denko. Mus powinien wyjść bez problemu w nienaruszonej formie. 5. Wstawić na 10-15 min do zamrażalnika. 6 Polać polewą, 7. Dekorować wiórkami czekoladowymi jeszcze na mokrej polewie 8. Przed podaniem schłodzić przez minimum 15 minut w lodówce. Podawać schłodzone Smacznego :) Zobacz także
KreatywnePinyjeszcze mokre, czy już nie. Jak jest to musimy czas jeszcze o kilka minut wydłużać, jak już jest suche to można wyjąć. Wyjmujemy od razu i odstawiamy do ostygnięcia. POLEWA CZEKOLADOWA: 200 ml śmietanki kremówki 200 g gorzkiej czekolady 1,5 łyżeczki żelatyny 50 g masła Żelatynę namaczamy w łyżce zimnej, przegotowanej wody i odstawiamy do napęcznienia(...)rozpuści. Następnie dodajemy żelatynę i również mieszamy do całkowitego rozpuszczenia. Odstawiamy na dosłownie 5 min i po tym czasie dodajemy drobno pokrojone masło. Mieszamy do całkowitego rozpuszczenia. Miskę z polewą wstawiamy do zimnej wody albo ( jeśli nie ma ostrych mrozów, jednak jest zimno) wystawiamy za okno lub na balkon i co jakiś czas mieszamy. Musimy uważać żeby nie zamarzła. DODATKOWO
Jedzeniomaniakakaowy biszkopt i bita śmietana. Osobiście z dzieciństwa pamiętam w-zkę z ciasta bardzo ciemnego, przygotowywanego jak na Murzynka z dużą ilością pięknie ubitej kwaskowej wiejskiej śmietany, oblanej pyszną polewą czekoladową. "Wisienką" na tej pyszności były kleksiki bitej śmietany. Nie wiem, czy uda mi się ten ideał kiedyś zrobić... Składniki na ciasto: 1,5 szklanki cukru kryształu; 1,5 szklanki(...)zagotować (gotować około 3 minuty). Gorącą masę wystudzić cały czas mieszając (ja mieszałam bardzo często, ale nie cały czas:)). W przepisie było podane, żeby pół szklanki masy odlać na polewę, ja odlałam, ale na polewę nie wykorzystałam. Do wystudzonej masy dodawać po jednym żółtku, cały czas miksując. Następnie dodać mąkę pszenną wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną oraz
In my kitchenPolecam! 'wuzetka' Składniki: * ciasto: - 7 jajek - 2/3 szklanki gorzkiego kakao - 2/3 szklanki mąki pszennej - 2/3 szklanki cukru * masa: - 1l śmietany kremówki (schłodzonej) - 3/4-1 szklanka cukru pudru - 1 łyżka żelatyny* * polewa: - 200g gorzkiej czekolady - 1-2 łyżki cukru - 2 łyżki masła - 200ml mleka * dodatkowo: - 1 słoiczek powideł śliwkowych - sok z 1 limonki - 5 łyżek malibu Ciasto: Białka oddzielić(...)limonki z malibu. Jeden blat ciasta nasączyć połową ponczu. Wyłożyć ubitą śmietanę (zostawić 3/4 szklanki na dekorację). Następnie wyłożyć drugi blat. Nasączyć go pozostałym ponczem. Wstawić do lodówki. Polewa: Mleko zagrzać, dodać cukier i rozpuścić w nim masło. Zdjąć z ognia. Wrzucić połamaną czekoladę. Porządnie wymieszać, do uzyskania błyszczącej polewy. Lekko przestudzić. Polewą pokryć wierzch wuzetki. Pozostałą śmietanę włożyć
CookYourselfChciałam Wam zaproponować znaleziony w sieci przepis na polewę czekoladową. Polewa jest uniwersalna- można ją stosować do polewania ciast, ciasteczek, muffinek. Może przykryć całą powierzchnię naszego wypieku lub możemy nią udekorować robiąc esy- floresy. Polewa czekoladowa Składniki: 100 g masła, 3 łyżki gorącej wody, 3 łyżki kakao, 3 łyżki cukru pudru . Wykonanie: Do garnuszka wlać gorącą(...)cukier puder i cały czas mieszając podgrzewać na małym ogniu. Dodać pokrojone w kostkę masło i całkowicie je rozpuścić. Na koniec dodać kakao i całość dokładnie wymieszać. Polewę lekko przestudzić i udekorować nią ciasto. Smacznego
paapilotkaałyżeczki skórki z pomarańczy kandyzowanej lub otartą skórkę z 1 świeżej pomarańczy. Polewa: 30g czekolady np. deserowej 30ml mleka (jeśli ktoś chce oblać cały sernik polewą wtedy powiększamy ilość do 100g czekolady i 100ml mleka) Twaróg dwukrotnie mielimy lub przepuszczamy przez praskę. Białka oddzielamy od żółtek. Miękkie masło ucieramy z cukrem, do białości, a następnie dodajemy żółtka(...)gotujemy na wolnym ogniu, stale mieszając, aż czekolada się całkowicie rozpuści i zagotuje. Po zagotowaniu polewę pozostawiamy jeszcze przez około 3 minuty na ogniu, po czym polewamy nią sernik i pozostawiamy, by polewa stwardniała. R E K L A M A (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); var linkwithin_site_id = 1628261; linkwithin_text='Zobacz także
Smakowy RajNutellą. Zalej masę gorącą wodą i szybko zamieszaj. Jeśli polewa jest zbyt płynna, stopniowo dodawaj cukru pudru lub Nutelli, aż do uzyskania pożądanej konsystencji. Mocz donuty w polewie (do połowy). Posyp je kolorową, cukrową posypką (jeśli chcesz). Smacznego! Paulina MOGĄ CI SIĘ SPODOBAĆ: Podobał Ci się post? Coś Cię zainspirowało
Gotowanie to kochanieJeszcze chwilę miksujemy. Ciasto przelewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (moja ma wymiary ok 24x24cm). Pieczemy w temperaturze 180 C przez około 30 minut. Upieczony biszkopt studzimy. Przygotowujemy polewę: czekoladę łamiemy na kawałki, wkładamy do rondelka, dodajemy pozostałe składniki i podgrzewamy na małym gazie, cały czas mieszając, aż wszystkie składniki się rozpuszczą. Polewę trochę studzimy. Następnie robimy masę. Żelatynę(...)cukier waniliowy. Serek mascarpone miksujemy, dodajemy śmietankę i ostudzoną żelatynę. Miksujemy aż składniki połączą się na głodki krem. Biszkopt przekrawamy na dwa placki. Dolny placek smarujemy połową masy, polewamy połową polewy czekoladowej, wyrównujemy i wstawiamy do zamrażalnika na 10 minut. Następnie polewę smarujemy pozostałą masą, przykrywamy drugim plackiem i smarujemy pozostałą polewą. Placek odstawiamy do lodówki na 2-3 godziny
e-PrzepisyKulinarnełyżeczka proszku do pieczenia 1 szklanka cukru 3 łyżki kakao Polewa czekoladowa: 2 łyżki margaryny 2 łyżki wody 2 łyżki kakao 4 łyżki cukru 1 opakowane białej polewy Krem: 1 kostka masła 3 serki Danio (3x150g) 250 g mleka w proszku 1 śmietan fix Dodatkowo: 1/2 szklanki mocnej kawy cappucino ( 10 łyżeczek) opakowanie okrągłych biszkoptów 180g WYKONANIE: Przygotowujemy(...)połowę kremu, kładziemy drugi biszkopt. Nakładamy połowę kremu , który został i układamy biszkopty jeden obok drugiego, namaczając je w kawie, Wykładamy resztę kremu i równo rozsmarowujemy.Wierzch polewamy polewą ciemną. Polewę biała podgrzewamy w gorącej wodzie i polewamy po ciemnej tworząc nierówne zawijasy. SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej
W kuchennym oknie Ewyduże łyżki kakao Ok. 750g jabłek Krem budyniowy: ½ litra mleka 2 płaskie łyżki mąki pszennej 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej ½ szklanki cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego 200g masła 82% Polewa: 100g czekolady (deserowej lub gorzkiej) 100ml śmietany kremówki Miękka margarynę ucieramy mikserem. Osobno ucieramy jajka z cukrem do czasu, gdy cukier się rozpuści. Następnie łączymy utarte jajka z margaryną(...)czekolada się rozpuści, a cała masa zagotuje. Ciepłą masę pozostawiamy na chwilę, by przestygła lub wkładamy do naczynia z zimną wodą i mieszamy. Po chwili powinna być gotowa. Polewa ma być zimna, ale płynna. Zbyt ciepła polewa rozpuści nasz krem budyniowy, a twardniejącą będzie trudno rozprowadzić po cieście. Zimną polewą oblewamy wierzch ciasta i pozostawiamy, by wystygło
Smakowy Raj750ml mleka 3,2% 200g miękkiego masła 82% Dodatkowo: 1 ½ szklanki łuskanego słonecznika ( około 225g) Ok. 200g prostokątnych herbatników (około 20 sztuk) Ok. ½ szklanki przegotowanej zimnej wody lub wódki Polewa: 100g czekolady np. deserowej 100ml śmietany kremówki Dekoracja: Kokos Kolorowe posypki do ciasta Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy do nich cukier, jeszcze chwilę miksujemy, po czym dodajemy kolejno(...)koniec wyrównać powierzchnię kremu nożem. Następnie układamy herbatniki, lekko skrapiamy wodą (lub alkoholem) i odstawiamy ciasto na około godzinę w zimne miejsce, by krem stwardniał. Po tym czasie przygotowujemy polewę. Czekoladę koimy lub łamiemy na mniejsze kawałki, wkładamy do rondelka, zalewamy śmietaną i gotujemy na wolnym ogniu, stale mieszając, by czekolada dobrze się rozpuściła i zagotowała. Po około
Smakowy Raj