polewa - 11092 przepisów (strona:6/740)

Ciasto z rukoli (z orzechami włoskimi) 66

łączy się z mnóstwem orzechów.... Po prostu pycha! Dla mnie taka wersja jest wystarczająca, ale Wy możecie ciasto przełożyć kremem (np. z bitej śmietany, serka mascarpone) lub użyć dowolnej polewy. (Tortownica o średnicy 18 cm) Ciasto: 100g rukoli 150 ml oleju (polecam rzepakowy z Olejowego Raju ) 2 jajka (duże) 3/4 szklanki cukru/ksylitolu (można dodać nieco więcej) 2 szklanki mąki pszennej(...)niepełne) 1 łyżka cukru waniliowego 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej Dodatkowo: 150g orzechów włoskich Polewa czekoladowa (wg gustu):       60g masła/margaryny 4 łyżki cukru 3 łyżki mleka 2 łyżki kakao Polewa czekoladowa: Polewa krówkowa (opcjonalnie): 3 cukierków "krówki" (większe) 2 łyżki mleka

Di gotuje
Zebra 32

pieczemy 20 minut. Po tym czasie temperaturę zwiększamy do 180'C i pieczemy kolejne 35-40 minut. Upieczone ciasto studzimy na kratce. Ciasto może popękać, ale to zupełnie naturalne. Polewa czekoladowa Do rondelka wlewamy mleko, dodajemy cukier i podgrzewamy do momentu, aż cukier się rozpuści. Dodajemy masło pokrojone na mniejsze kawałki i dalej podgrzewamy. Kiedy masło się rozpuści zdejmujemy(...)ognia i dodajemy kakao. Przy pomocy rózgi kuchennej mieszamy energicznie, aby powstała gładka i lśniąca polewa. Odstawiamy na około 5-10 minut do przestudzenia. Po tym czasie polewamy ciasto polewą. Bardzo ważna jest kolejność rozpuszczania składników jest. Gwarantuje nam to, że polewa będzie lśniąca i gładka. Polewa nie zważy się i nie rozwarstwi. Notatki * można zastąpić wodą

Wędrówki po kuchni
Ciasto fasolowe z czekoladą i gruszkami 496

łó ż  papierem, przelej masę, każdą gruszkę napełnij łyżeczką masy, wstaw do ciast,  dociśnij do dna.   Piecz 40 minut w 175'C .  Wystudź, polej polewą.     Polewa   W rondlu podgrzej masło, mleko i Malibu , kiedy masło się stopi  zdejm ij  z ognia, dodaj czekoladę.  Po 2 minutach wymieszaj do uzyskania(...)gładkiej masy, polej ciasto kiedy polewa zacznie zastygać. Wersja na thermomix   Przygotowanie :   Gruszki   Gruszki o bierz,  zetn i j  ko ńce  z resztką kwiatostan ów  i wydrąż przy pomocy n oża , zostaw ogonek ma górze. Pomarańczę i cytrynę  wyszoru j ,  sparz wrzątkiem, cienko obierz (bez albedo).  W rondlu zagotuj

SzczyptaSmaQ
Ciasto kakaowo - kawowe 32

piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. Piekę przez 35, maksymalnie 40 minut, sprawdzam pod koniec pieczenia patyczkiem, czy jest suche. Wyjmuję z foremki, odkładam na kratkę do przestudzenia. Polewa : w rondelku rozpuszczam masło z cukrem, wodą i mlekiem, dodaję kakao i podgrzewam mieszając, na małym ogniu, aż cukier się zupełnie rozpuści. Dolewam olejek migdałowy i wódkę, jeszcze chwilę podgrzewam(...)czasie polewa zaczyna krzepnąć, zdejmuję ją z ognia, jeśli nie jeszcze chwilę gotuję. Gotową zestawiam na kilka minut do ostudzenia, po czym polewam ciasto. Od razu też posypuję je wiórkami kokosowymi, bo polewa dość szybko zastyga

sio-smutki
Ciasto czekoladowe z burakami (Buraczek) 75

kwaśnej śmietany 18% lub jogurtu greckiego 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia 1 płaska łyżeczka sody 1 łyżka białego octu winnego lub jabłkowego polewa: 150 g czekolady deserowej polewa: 100 ml śmietany kremówki 30% opcjonalnie: posypka do ciast listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content='500 g ugotowanych buraków (ok. 3 średnie sztuki - ja kupiłam już ugotowane(...)szklanki cukru trzcinowego 2 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany 18% lub jogurtu greckiego 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia 1 płaska łyżeczka sody 1 łyżka białego octu winnego lub jabłkowego polewa: 150 g czekolady deserowej polewa: 100 ml śmietany kremówki 30% opcjonalnie: posypka do ciast'; document.write(" "); Ugotowane i obrane buraki kroimy na mniejsze części. Dolewamy do nich olej rzepakowy

Poezja smaku
Prosta Babka Drożdżowa w Polewie Czekoladowej 109

cukier puder. Rondelek stawiam na gazie, podgrzewam go i rozpuszczam mieszając składniki polewy. Należy pamiętać aby polewa się nie zagotowała. Gdy składniki się rozpuszczą i powstanie jednolita lśniąca polewa rondelek zdejmuję z gazu i odstawiam na kilkanaście minut do przestudzenia . Tak przygotowaną polewą dekoruję babkę ( można polać lub pomalować pędzelkiem) i odstawiam do zastygnięcia polewy . Babka drożdżowa jest

Uwaga Babcia Gotuje
Czekoladowa tarta dyniowa 159

każdym elemencie wypieku. Polewa, którą udekorowałam tartę, jest w smaku tylko delikatnie pomarańczowa, spełnia bowiem rolę bardziej wizualną, oddzielając czekoladowy kolor nadzienia od posiekanej czekolady. Tarta bez polewy smakować będzie również wspaniale, ale nie namawiam Was do rezygnacji z tej części przepisu, gdyż tworzy on tzw. "kropkę nad i" tego wypieku. Tartę upiekłam w dużej formie o średnicy 28cm(...)dyniową przełożyć na podpieczony spód z ciasta kruchego, wyrównać, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180-190 stopni, piec przez 30-35 minut do ścięcia się masy - upieczoną tartę ostudzić POLEWA POMARAŃCZOWA - do rondelka przełożyć masło, cukier i sok pomarańczowy, podgrzewać do rozpuszczenia się składników, dodać śmietankę, jeszcze chwilę podgrzewać, żeby całość była gorąca, zdjąć z palnika - do gorącej polewy

Smakołyki Bereniki
Ciasto czekoladowo kokosowe 246

pieca i na gorące ciasto wylać gorącą masę kokosową. Równomiernie rozprowadzić na wierzchu posypać owocami goji i ponownie włożyć na 20 minut do piekarnika. Po upieczeniu odłożyć do ostudzenia. Polewa czekoladowa: Czekoladę połamać na mniejsze kawałki dodać cukier, masło, wodę i rozpuścić w kąpieli wodnej. Gorącą polewą polać zimne ciasto i odłożyć do stężenia polewy. Przepis od Beaty Niebo(...)jajka biała masa kokosowa - 3 szklanki mleka - 7 łyżek kaszy manny - 150 g wiórków kokosowych - nieco więcej niż pół szklanki cukru - kilka garści żurawiny lub innych ulubionych bakalii   polewa : - tabliczka gorzkiej czekolady - łyżeczka cukru - łyżeczka masła - dwie łyżki wody - See more at: http://niebonatalerzu.blogspot.com/2015/04/atwe-ciasto-kokosowe-ciasto-z-czekolada.html#sthash.Tr3sbTU1.dpuf dwie szklanki mąki - czubata łyżeczka proszku do pieczenia - 3 łyżki kakao - 3/4 szklanki

Ala piecze i gotuje
sernik CHATKA BABY JAGI 221

boczne herbatniki i jednocześnie złożyć w trójkąt, docisnąć. 10. Folią zakryć całą chatkę. 11. Wstawić do lodówki na parę godzin, aby herbatniki zmiękły (najlepiej na całą noc). Następnie polać polewą. Po wyjęciu z lodówki chatka wygląda tak: 12. Przed polaniem chatki polewą, proponuję przenieść ją z folii aluminiowej na talerz, na którym będziemy ją podawać. Ja najpierw polałam ciasto polewą(...)przez co później miałam problem z odklejeniem folii aluminiowej. 13. Polewa: Wykonujemy ją w dwóch partiach, tzn. połowę składników rozpuścić w rondelku i lekko przestudzoną (ale nadal płynną) polewą polać chatkę. Następnie przygotować drugą porcję polewy i znów polać chatkę. Wstawić na chwilę do lodówki, aby polewa stężała.  Oczywiście można wykonać polewę z połowy porcji, tak początkowo

Domowa Cookierenka Agi
Kawowa babka z polewą czekoladową 55

Uwielbiam wszelkie ciasta przekładane kremem. Ale to po babkę sięgam najchętniej. Nie jest za słodka, nie sprawia mi tyle problemów co nieszczęsne biszkopty. A przede wszystkim

Pink Envelope
Bananowiec z polewą czekoladową czyli poWeekendowe Łakocie odc.41 55

W sobotę miałam mnóstwo kuchennych zadań. Oprócz chleba orkiszowego, waniliowych chałek, o których niebawem, kotletów na dziś oraz pizzy na kolację musiałam przygotować ciasto niespodziankę dla

Dzieje kuchennej Wiewióry
Ciasto czekoladowe z jagodami i białą polewą 70

Sezon śliwkowy w pełni, małymi krokami zaczyna się dyniowy, a ja dzisiejszym ciastem kończę okres jagodowy :)Wilgotne i miękkie ciasto, które w swoim składzie nie zawiera

Kraina Miodem Płynąca
Przepyszne ciasto orzechowe z białą polewą 257

Ależ to jest pyszne ciasto, mówię Wam ! Coś specjalnie dla wielbicieli orzechów włoskich a my do takich na pewno się zaliczamy. Przygotowuje się je łatwo i

Smaczna Pyza
Babka gotowana śmietankowa 305

mgnieniu oka ;) I nawet nas nie wyrzucili z restauracji, kiedy pojawiła się na stole obok innych zamówionych słodkości  ;) Zobacz również przepisy na inne babki ---->  Babka w polewie ,  Babka piaskowa ,  Babka kminowo-pomarańczowa ,  Babka piaskowa marmurkowa ,  Babka migdałowa ,  Gotowana babka cytrynowa ,  Babka śmietankowa z białą czekoladą ,  Gotowana babka ze skórką pomarańczową(...)jest ugotowany). Po tym czasie zdjąć wieko formy, pozostawić babkę jeszcze na 10 minut w ciepłej wodzie. Po tym czasie babkę wyjąć z formy, odstawić  do wystudzenia. Przygotować polewę czekoladową. Polewa czekoladowa - jak zrobić? Przygotować polewę czekoladową: masło rozpuścić, dodać cukier, wymieszać, by się połączył z masłem. Dodać kakao, dokładnie wymieszać, by nie powstały grudki.  Całość zagotować

Moje Qulinaria
DWUKOLOROWE CIASTO Z GRUSZKAMI I POLEWĄ! 80

Przepis z tamtego roku ale bardzo bardzo aktualny i popularny! Zapraszam! PRZEPIS ZNAJDZIESZ TU

SMYKWKUCHNI
Pączusie w polewie czekoladowej 47

Najzdrowsza wersja pączków jaką znam. Te pączki są małe, pieczone prawie bez tłuszczu i polane wartościowym kakao :-) Składniki : 600 g mąki (typ 480 -650) 25 g

w kuchni i w ogrodzie
GOTOWANY SERNIK Z POLEWĄ CZEKOLADOWĄ 244

Przeglądając rodzinny notes z przepisami natknęłam się na sernik, o którym wcześniej nawet nie słyszałam. Ciasto jest naprawdę dobre i cieszę się, że je upiekłam. Sernik

Przepisy Aleksandry
Wielkanocne ciasto z białą czekoladą i m&m's 103

przygotowujemy polewę. Wszystkie składniki umieszczamy w niewielkim garnuszku, rozpuszczamy i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy ok. 15 min. Gdy polewa zgęstnieje, odstawiamy do lekkiego przestygnięcia. (Jeśli się zagapimy, a polewa wystygnie całkowicie i zgęstnieje zbyt mocno, wystarczy dodać ok. 1-2 łyżki(...)płynnej śmietanki 36% i chwilę podgrzać. Później staramy się polać nią ciasto, zanim stanie się zbyt gęsta. ;)) Całkowicie wystudzone ciasto przekrawamy na dwa równe krążki, przekładamy kremem i polewamy przygotowaną polewą. Dekorujemy m&m'sami zanim polewa zastygnie. Przechowujemy w lodówce. Ciasto okazało się strzałem w 10 i zniknęło bardzo szybko. Byłam dumna, bo na stole wielkanocnym wyglądało

Ratunku obiad
Piernikowe muffinki z polewą cytrynową 84

Propozycja dla dzieci, które niekoniecznie w święta lubią jeść piernik za to na pewno lubią jeść muffinki, a dzięki dodatkowi przyprawy do piernika chętnie je zjedzą

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Ananasowiec z polewą czekoladową. 307

Ananasowiec... Mmm, cudo, nie ciasto. Wyszło rewelacyjne, a goście byli zachwyceni ;) Czytaj więcej »

Paulina Kwiatkowska
Ciasto czekoladowa fantazja z gruszkami 56

masła 1 gorzka czekolada (100 g) 150 g mąki orkiszowej jasnej typ 650 100 g mąki orkiszowej graham typ 1850 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody dodatkowo: polewa czekoladowa, sezonowe owoce do dekoracji (u mnie polewa czekoladowa gruszkowa, przepis podaję na końcu wpisu) WYKONANIE Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 ° C, dno okrągłej formy tortowej o średnicy(...)mieszając szpatułką. Gotową masę przelać do formy, wyrównać górę, włożyć do piekarnika i piec około 35 minut. Upieczone ciasto wyciągnąć z piekarnika i zostawić do ostudzenia. Ostudzone polać dowolną polewą czekoladową i udekorować. Wspomniałam powyżej, że moje ciasto polane jest polewą czekoladową gruszkową, więc dla zainteresowanych podaję poniżej przepis na nią. Polewa czekoladowa gruszkowa. SKŁADNIKI 1 gruszka 1 gorzka

Passions hobbies life
Wielkanocna Babka Drożdżowa w Polewie Czekoladowej 93

polewą czekoladową, ja udekoruję polewą czekoladową. Polewę przygotowałam według tego przepisu z połowy porcji: Link do wpisu na blogu:  Polewa czekoladowa z kakao Można również przygotować polewę według tego przepisu: Link do wpisu na blogu:  Polewa czekoladowa bez masła Tak przygotowaną i przestudzoną polewą dekoruję babkę ( można polać lub pomalować pędzelkiem) i odstawiam do zastygnięcia polewy

Uwaga Babcia Gotuje
MURZYNKOWY SERNIK 587

sera białego półtłustego 8 jajek 1 szklanka cukru pudru 1 margaryna 1 budyń śmietankowy ciemna polewa: 125g margaryny 2 łyżki mleka 4 łyżki cukru 2 łyżki kakao jasna polewa: tabliczka białej czekolady 2 łyżki mleka Sposób przygotowania: ciasto: Margarynę utrzeć z cukrem pudrem, stopniowo dodawać żółtka. Do utartej masy dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, kakao(...)stopni C przez 1h. ciemna polewa: Wszystkie składniki rozpuszczamy w rondelku i krótko zagotowujemy. Polewamy wystudzone ciasto. jasna polewa: Białą czekoladę rozpuszczamy w mleku i polewamy na ciemną polewę. SMACZNEGO

Prosto i Smacznie z Anetą
CZEKOLADOWE CIASTO Z BURAKAMI (REWELACYJNE) 102

sokiem z buraka. Polewa jest przepyszna, nie spływa z ciasta, ma bardzo delikatną, żelową konsystencję, a przy tym pozostaje idealnie śmietankowa. Ciasto możecie oczywiście przygotować bez tej polewy, albo polać je tylko czekoladą, oprószyć cukrem pudrem, jak wolicie. Ale byłoby szkoda... Bo polewa wymiata :D Na wierzchu zrobiłam esy-floresy na wzór jednego z buraczanych(...)łyżeczki proszku do pieczenia 100 g czekolady (np. pół na pół gorzkiej i mlecznej / ja dałam mleczną) 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub kilka kropel aromatu wanilinowego SKŁADNIKI NA POLEWĘ: 100 ml śmietany kremówki 36% (około 6 łyżek) 100 g białej czekolady 2 łyżki soku z buraków 1 pełna łyżeczka żelatyny 2-3 łyżeczki gorącej wody WYKONANIE: CIASTO: Piekarnik nagrzej

Słodko-Słony Świat Ilony
Metrowiec z masą budyniową 95

łyżeczki proszku do pieczenia Masa budyniowa : - 800 ml mleka - 270 g masła - 60 g mąki pszennej - 65 g mąki ziemniaczanej - 130 g cukru - kilka kropel olejku waniliowego Polewa czekoladowa - 120 ml mleka - 65 g kakao - 90 g masła - 110 g cukru - 1 duża łyżka śmietany 18 %   Margarynę ucierać do białej masy ,dodawać na przemian cukier i żółtko ,dodać(...)masą i przykładamy drugi plasterek i tak do końca :) ciasto wychodzi bardzo długie dlatego najlepiej podzielić je na dwa krótsze :) Jak zostanie masy to smarujemy ciasto po wierzchu. Robimy polewę , mieszamy wszystkie składniki bez śmietany i gotujemy chwilę ,jak polewa trochę ostygnie dodajemy śmietanę i mieszamy ,jeśli polewa jest bardzo gęsta dodajemy mleka ,mieszamy do konsystencji jaka chcemy

Wypieki Rene
Nawiedzone ciasto 66

cukru pudru 2 łyżki ciemnego kakao 2 łyżki wody Bezowe duszki: 2 białka (w temperaturze pokojowej) 200 g cukru Dodatkowo: 4-5 okrągłych, dowolnych ciastek z czekoladową polewą 1 czubata łyżeczka cukru pudru (na lukier) kilka kropli wody (do lukru) Wykonanie: Bezowe duszki: Białka ubijamy na sztywną pianę. Następnie cały czas miksując (na wolnych obrotach) dodajemy łyżka po łyżce cukier(...)puder umieszczamy w garnuszku i podgrzewamy na wolnym ogniu cały czas mieszając, aż masło i cukier się roztopią i połączą z resztą składników na gładką i lśniącą, płynną masę. Polewę zdejmujemy z ognia i odstawiamy do przestudzenia. Kremem pomarańczowym smarujemy dolną część ciasta. Przykrywamy ją drugim plackiem. Na wierzchu rozprowadzamy wystudzoną, ale wciąż płynną, polewę posypując ją następnie pokruszonym ciastem

MyCookBook.pl
Ciasto czekoladowe z pomarańczą 151

szklanki) oleju 100g gorzkiej czekolady 3 jajka 40g kakao 1 łyżka ekstraktu z wanilii 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej skórka otarta z jednej dużej pomarańczy polewa czekoladowa 35g mlecznej czekolady 35g gorzkiej czekolady 60ml śmietanki 30% Wykonanie: CIASTO - składniki powinny być w temperaturze pokojowej - czekoladę roztopić w kąpieli wodnej, ostudzić - jajka roztrzepać z cukrem(...)formy, wyrównać - ciasto piec w 170-180 stopniach przez 45-50 minut do tzw. suchego patyczka - upieczone ciasto wyjąć z piekarnika, po wstępnym przestudzeniu zdjąć obręcz tortownicy, całkowicie ostudzić POLEWA CZEKOLADOWA - czekoladę posiekać na mniejsze kawałki - do rondelka wlać śmietankę, podgrzewać niemal do zawrzenia, od razu zdjąć z palnika - do gorącej śmietanki wrzucić posiekaną czekoladę, odstawić

Smakołyki Bereniki
Eklerki z Kremem z Advocatem i Kremem Kawowym polane Polewą Czekoladowo Kawową, czyli Eklerki Blondynki ;) 127

ognia, krem przykryłam folią spożywczą aby dotykał powierzchni kremu i odstawiłam do całkowitego ostygnięcia. Jak już krem ostygł, wstawiłam go do lodówki. Zajęłam się kolejnym kremem. Kawowym. Uwaga, polewa szybko zastyga. Można delikatnie podgrzać, aby ponownie nabrała płynnej konsystencji.  POLEWA CZEKOLADOWO - KAWOWA: 100 g czekolady mlecznej 70 ml śmietanki kremówki 30 % 1 łyżka miodu akacjowego 2 płaskie(...)wrzuciłam mleczną czekoladę połamaną na kosteczki i wymieszałam w gorącej śmietance, w taki sposób też się rozpuściła, na koniec dodałam masło w temperaturze pokojowej i również wymieszałam. Póki polewa była ciepła, ale nie gorąca, poprzecinałam suche eklerki i maczałam wierzchnie części w polewie, poukładałam je na tacy i potem wstawiłam na chwilę do lodówki, aby zastygła. WYKONANIE CAŁOŚCI

Blondynka Gotuje
Pieczone pączki z polewą czekoladową 115

ciasta. Zostawiamy w ciepłym miejscu na 20 minut. Piekarnik nagrzewamy do 180°C bez termoobiegu. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 12-14 minut. W tym czasie przygotowujemy polewę. Wszystkie(...)składniki (oprócz posypki oczywiście) należy rozpuścić na małym ogniu w rondelku, co jakiś czas mieszając. Gdy polewa będzie jednolita zdejmujemy z ognia. Polewamy nią pieczone pączki i posypujemy posypką Dr. Oetker. Pamiętajcie, że polewa jest niezbędna – można ją zastąpić lukrem jeśli lubicie. Post Pieczone pączki z polewą czekoladową pochodzi z bloga Poezja smaku

Poezja smaku