polewa - 11092 przepisów (strona:2/740)

Pieczone jabłka z lodami i polewą 146

otwory trochę powiększyć, ściąć czapeczki. Otwory wypełnić masą kajmakową z orzechami, nakryć czapeczkami. Ułożyć w formie do zapiekania i piec w piekarniku około 20 minut w temp. 190 oC. Polewa Wymieszać sok jabłkowy, wino i cukier. Gotować na małym ogniu, aż do zredukowania do 1/3 objętości początkowej. Jeżeli polewa jest za rzadka, zaciągnąć mąką kukurydzianą wymieszaną z odrobiną(...)wody. Jabłka podać polane polewą z gałką lodów

Kulinarny karnet Christophera
Ciasto marchewkowe z polewą 186

około 60-70 minut. Najlepiej sprawdzić ciasto patyczkiem, jeśli jest suchy, ciasto jest gotowe. Ciasto studzimy na kratce. W międzyczasie możemy przygotować polewę. Cukier puder ucieramy z masłem na puszystą masę, potem dodajemy serek i wszystko miksujemy do uzyskania gładkiej masy. Gdy ciasto już całkowicie wystygnie kroimy(...)wzdłuż na pół. Dół ciasta smarujemy połową polewy i przykrywamy ciastem, lekko dociskając. Drugą częścią polewy smarujemy wierzch ciasta

Kulinarne przygody Gatity
Tort gruszkowy dla alergika 161

dużą ilością polewy czekoladowej. Zarówno krem jak i polewa zostały zrobione na produktach niezawierających mleka. Torcik jest pyszniutki, lekki, delikatny, kokosowego smaku praktycznie nie czuć, a czekoladowa polewa stawia „kropkę nad i”, nie zapomnijcie jej zrobić. Inspiracja Moje Wypieki (krem) i Moje Wypieki (polewa) . Składniki na formę 17 cm. Biszkopt: 3 duże jajka 6 łyżek(...)cytryną i odrobiną cukru) lub 100 ml nalewki gruszkowej (wersja dla dorosłych). W rondelku umieścić margarynę, roztopić, dodać kakao, cukier, mleko, dokładnie wymieszać, żeby nie było żadnych grudek, polewa ma być aksamitnie gładka. Jeżeli są grudki można użyć blendera. Zagotować na małym gazie. We wrzątku rozpuścić żelatynę. Dokładnie rozpuścić. Żelatynę wlać do gorącej polewa, dokładnie wymieszać, w miarę

moj przepis na
Babka cytrynowa z polewą czekoladową 266

mąki pszennej 550 20 dag rozpuszczonego masła starta skórka z 1 cytryny sok z 1 cytryny 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka   domowego cukru waniliowego Polewa czekoladowa: 100 g czekolady 2-3 łyżki masła Wykonanie: Jajka powinny mieć temperaturę pokojową. Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni. Formę na babkę dokładnie smarujemy tłuszczem i wysypujemy tartą bułką(...)parze w garnuszku rozpuszczamy czekoladę, dodajemy masło i mieszamy do uzyskania gładkiej masy. Gdy ciasto przestygnie wyjmujemy je z formy i dekorujemy polewa czekoladową

Kulinarne przygody Gatity
Ciasto marchewkowe z polewą czekoladową 217

proszku do pieczenia 1/3 szklanki skórek pomarańczowej 1/3 szklanki kwaśnego mleka 1/3 szklanki oleju 1/3 szklanki wody gazowanej 2 szklanki marchewki startej na grubych oczkach jarzynowych orzechy do posypania polewa czekoladowa wg tego przepisu Przygotowanie: W jednej misce łączymy suche składniki: mąkę ze szczyptą soli, sodą, proszkiem do pieczenia, skórką pomarańczową, zmielonymi orzechami. Do drugiej miski wbijamy całe jajko(...)pieczenia. Przekładamy do niej ciasto, wyrównujemy. Ciasto marchewkowe pieczemy w nagrzanym piekarniku w temp. 180 stopni z termoobiegiem ok. 30 minut. Studzimy ciasto przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Wierzch smarujemy polewą czekoladową i posypujemy siekanymi orzechami. Smacznego! The post Ciasto marchewkowe z polewą czekoladową appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Pączusie w polewie czekoladowej 151

folię lub papier do pieczenia polewamy trochę oleju i układamy kulki. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na jakieś 15-20 minut. Czas zależy od wielkości kulek. W połowie czasu kiedy z wierzchu zrobią się rumiane pączki warto przekręcić na drugą stronę. Jeśli chcemy do nich dodać nadzienie to wstrzykujemy je przed nałożeniem polewy. Polewa czekoladowa: mieszamy(...)dolewamy 6 łyżek wody i powoli podgrzewając mieszamy do rozpuszczenia składników (staramy się nie doprowadzić do wrzenia). Do ciepłej masy dodajemy 6 łyżek masła lub margaryny i mieszamy. Gdy polewa będzie gotowa maczamy w niej pączusie. Polecam też przepis na  faworki

prawdziwe jedzenie
Sernik kokosowy z polewą krówkową 154

ksylitolu 4 jajka (osobno białka i żółtka) 3 łyżki budyniu śmietankowego w proszku lub mąki ziemniaczanej spód: 180 g ciastek owsianych 1 łyżka kakao 90 g roztopionego masła polewa: 200 g krówek 4 łyżki mleka (lub więcej) ewentualnie płatki kokosowe do dekoracji Przygotowanie: SPÓD: Masło rozpuścić i lekko przestudzić. Ciastka i kakao zmiksować w blenderze. Do zmiksowanych ciastek wlać(...)masą serową. Masę wylać na spód z ciastek i piec w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez 60-65 min, aż sernik się zarumieni. Studzić w wyłączonym, uchylonym piekarniku. POLEWA: Krówki  roztopić z mlekiem w kąpieli wodnej cały czas mieszając. Tak przygotowaną polewę wylać na przestudzony sernik. Wierzch można posypać płatkami kokosowymi

Ze smakiem i z pasją
Jabłecznik kokosowy z chałwową polewą 294

szkl. mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki ciemnego kakao 5o g wiórków kokosowych i zmielonych migdałów tłuszcz i bułka tarta do tortownicy Wierzch: słoik prażonych jabłek Polewa : 4 łyżki mleka 100 g masła 70 g cukru pudru 2 batoniki chałwy ( użyłam dużych to do ciasta zużyłam 1,5 ) Przygotowanie ciasta : Jaja rozbic , oddzielic żółtka od białek(...)ciasto jasne ( ciasto jest dośc rzadkie więc trzeba cierpliwie urywac kawałek po kawałku i poukładac na wierzchu ciasta) Ciasto pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 C ok. 1 godz. Polewa chałwowa W rondelku zagotowac mleko , dodac masło , cukier puder , pokruszoną chałwę i wymieszac , aż sie rozpuści. Ciepła polewę posmarowac ciasto

Słodkości i nie tylko
Babka w polewie czekoladowej 155

mąka ziemniaczana 1/2 szkl proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki jajka 6 szt cukier 1 szkl margaryna 1 kostka cukier wanilinowy olej 6 łyżek ocet 2 łyżki olejek cytrynowy polewa czekoladowa wiórki kokosowe Sposób przygotowania Żółtka ucieramy z cukrem na puszystą masę, ucierając, stopniowo dodajemy margarynę. Dodajemy obie mąki, proszek, olej, ocet, olejek, cukier waniliowy(...)dokładnie mieszamy. Z białek ubijamy pianę na sztywno, dodajemy do ciasta i delikatnie mieszamy. Ciasto przelewamy do formy i pieczemy godzinę w temp. 180 stopni. Po upieczeniu i wystygnięciu, polewamy polewą czekoladową i posypujemy wiórkami kokosowymi (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/pl_PL/all.js#xfbml=1"; fjs.parentNode.insertBefore

Kuchnia Danusi
Śmietankowy sernik z mleczną polewą. 2408

dodawać kolejno po jednym jajku. Wlać śmietanę , wsypać proszek budyniowy i mąkę . Ponownie zmiksować . Wlać powstałą masę na przygotowany wcześniej spód. Piec ok godziny w 180'C Mleczna polewa : 100 g masła 2 łyżki wody 2 łyżki cukru 5 czubatych łyżek mleka w proszku Masło z wodą i cukrem rozpuścić na małym ogniu. Zdjąć z ognia i wsypać mleko(...)utrzeć na jednolitą gładką masę. Polać polewą lekko wystudzony sernik Smacznego :) Polecam

Malinowa Kawiarenka
Sernik mango z polewą miodowo-jogurtową 158

ciasteczek 3/4 kostki rozpuszczonego masła Sernik: 400 g zmielonego twarogu 200 g śmietany 18% 3 jajka szklanka cukru pudru dojrzałe mango 2 łyżki mąki ziemniaczanej pół łyżeczki cynamonu Polewa: 200 g jogurtu greckiego 5 łyżek miodu łyżeczka żelatyny Pszczółki: 150 g masy marcepanowej barwniki - żółty, czarny migdały w płatkach      Ciasteczka kruszymy na mniejsze części i miksujemy(...)przez 15 minut, a dopiero potem pozbyć się grudek. Łączymy ją następnie z jogurtem greckim oraz miodem, wykładamy na wierzch wystudzonego sernika. Wstawiamy do lodówki na kilka godzin, żeby polewa dobrze stężała.      Masę marcepanową zagniatamy z odrobiną żółtego barwnika, najlepiej robiąc to w gumowych rękawiczkach, żeby potem nie próbować domyć rąk przez 40 minut ;) W dłoniach

sama złodycz
Ciasteczka Bounty 439

odpowiadającej połowie liczby ciasteczek - na połowę ciasteczek nałożyć równomiernie sporą ilość masy, delikatnie docisnąć drugim ciasteczkiem, boki masy wyrównać łyżeczką lub palcem - ciasteczka można od razu po przełożeniu udekorować polewą czekoladową, radzę jednak schować je do pojemnika i schłodzić, dzięki temu polewa będzie szybciej zastygać na zimnym ciastku POLEWA CZEKOLADOWA - w kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę mleczną i gorzką(...)dodatkiem oleju - najlepiej po rozpuszczeniu czekolady wyłączyć palnik pod garnkiem z kąpielą, ale nie zdejmować polewy na blat, żeby utrzymała rzadką konsystencję przez cały czas trwania dekorowania - ciasteczka zanurzać do połowy w polewie czekoladowej, chwilę odczekać, aż nadmiar polewy spłynie, odkładać na kratkę, stawiając na sztorc, częścią bez polewy do kratki lub jeśli nie macie kratki, na folię aluminiową - ciasteczka

Smakołyki Bereniki
Klasyczny Sernik z czekoladową polewą 216

łyżka czubata mąki ziemniaczanej- 3 łyżki czubate kaszy manny- szklanka rodzynek wyparzonych i namoczonych w rumie - sok z jednej pomarańczy - skórka z umytej i wyparzonej cytrynyNa polewę czekoladową:- 100 g czekolady deserowej- 100 g czekolady mlecznej- 100 g masła- 2 łyżki mlekaMasło i cukier ubij na puszystą masę. Żółtka oddziel od białek.Kolejno, ciągle ubijając dodaj pojedynczo żółtka(...)posypanej bułką tartą. Piecz 60 minut w 175-180 °. Po tym czasie wyłącz piekarnik, ale sernik w nim pozostaw do ostygnięcia, uchylając lekko drzwiczki. Gdy przestygnie oblej go gorącą polewą czekoladową, poczekaj do jutra i wsuwaj.POLEWA: W kąpieli wodnej rozpuść masło i czekoladę, dodaj mleko, wymieszaj.NIE GOTUJ !polej ciasto, będziesz zachwycony/a.SMACZNEGO.CMOK

Pasje Jolki
Kostki w polewie czekoladowej i kokosie 400

polewie czekoladowej i kokosie SKŁADNIKI: CIASTO 100 g masło, 3 łyżki miód, 3 łyżeczki proszek do pieczenia, 1 szkl cukier, 2 i 1/2 szkl mąka, 1 opak gotowa polewa, 400 g wiórki kokosowe PRZYGOTOWANIE: CIASTO  Mąkę wysypać do miski, dodać masło miód, proszek do pieczenia i cukier, zagnieść ciasto.   Brytfannę do pieczenia ciasta wysmarować(...)tłuszczem.  Ciasto wyłożyć do brytfanny, włożyć do piekarnika, piec w 180 stop. przez około 40 minut.   Upieczone ciasto kroimy na kawałki, zanurzamy kawałki ciasta w rozpuszczonej polewie czekoladowej i obtaczamy w wiórkach kokosowych.  Odstawiamy kokoski do lodówki do schłodzenia. (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement

Kuchnia Danusi
Fasolowe babeczki z serkiem, jeżynami i polewą czekoladową 167

znów masą czekoladową. Formę z babeczkami wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy około 20 minut. Wyciągamy babeczki, odstawiamy do ostygnięcia. Przygotowujemy polewę czekoladową, podgrzewamy w rondelku nalewkę, dodajemy połamane kostki czekolady, mieszamy aż masa będzie gładka. Na babeczkach układamy jeżyny, polewamy każdą masą czekoladową, na środku babeczki kładziemy po 1 jeżynie, obsypujemy siekanymi, karmelizowanymi orzechami laskowymi. Smacznego(...)post Fasolowe babeczki z serkiem, jeżynami i polewą czekoladową appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Sernik z polewą toffi 323

masła Składniki na sernik: 1 kg sera twarogowego mielonego  6 jajek 1 szklanka cukru 1/2 szklanki śmietanki 30% 5 łyżek mąki pszennej 2 łyżki cukru waniliowego domowej roboty Polewa toffi: 200 g krówek mlecznych kruchych 1 łyżka masła 4 łyżki mleka Przepis na spód: Herbatniki przekładamy do miski i dokładnie zgniatamy na "mąkę". Następnie masło rozpuszczamy w rondelku(...)minut, a następnie zmniejszamy temperaturę do 125C i pieczemy przez kolejnych 90 minut. Po upływie tego czasu upieczony sernik wyciągamy z piekarnika i pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia. Przepis na polewę: Krówki wraz z masłem i mlekiem umieszczamy w rondelku i rozpuszczamy na małym ogniu ciągle mieszając (nie zagotowujemy!). Po ściągnięciu polewy z ognia przelewamy ją na wierzch sernika delikatnie wyrównując

Emcia Pichci
Sernik z dynią i polewą o smaku toffi 160

połączenie;) A, że miałam jeszcze dynię, postanowiłam przepis od razu wypróbować. Okazało się, że w smaku w ogóle nie czuć dyni, jedynie nadaje ona ciastu piękny żółty kolor. Polewa idealnie pasuje - o smaku krówki, lekko ciągnąca... Pycha! Inspiracja Spód: 200g herbatników,  125g masła lub margaryny,  szczypta cynamonu. Herbatniki zmielić w blenderze na pył. Dodać cynamon oraz stopione(...)Masę wylać na przygotowany spód.  Piec ok. 90min w temp. 150st.  Ostudzić i wstawić na noc do lodówki.          Polewa toffi:   1/2 szklanki cukru,  50g masła lub margaryny,  laska wanilii,  szklanka śmietanki 30%. Cukier rozpuścić na wolnym ogniu, aż się rozpuści i lekko zbrązowieje. Dodać masło

Z miłości do słodkości
Wafle przekładane z czekoladową polewą 192

Helio   * polewa i dekoracja mleczna Helio   Przygotowanie : Wafle przekładamy masą. U mnie dwa smaki. Przykrywamy szczelnie folią spożywczą, dociskamy deseczkami i odstawiamy na noc. Wafle polewamy rozpuszczoną polewą i odstawiamy na 20 minut do przestygnięcia. Kroimy w prostokąty

Magiczne Życie Marty
Tarta z jabłkami i polewą migdałowo-miodową 167

łyżeczki proszku do pieczenia jajko i żółtko Krem: 25 g mielonych orzechów włoskich 25 g cukru 25 g masła 25 g mąki jajko 2 łyżki bułki tartej Polewa: 80 g miodu 50 g śmietany 20 g masła 80 g posiekanych migdałów łyżeczka mąki Przygotowanie ciasta : Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto, formujemy w kulę i wkładamy(...)kremie. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 C ok. 45 min. W tym czasie na małym ogniu podgrzewamy miód, śmietanę i masło, aż masa zgęstnieje. Dodajemy mąkę , migdały , mieszamy. Polewę wykładamy na ciasto i zapiekamy jeszcze przez 15 minut. Smacznego

Słodkości i nie tylko

Proponowane wyszukiwania