polewa - 11092 przepisów (strona:10/740)

ciasto "śliwkowo-kawowa furora" 175

kilka minut mieszając, aby polewa nie zastygła całkiem. Orzechy drobno siekamy. Gdy polewa będzie już mniej-więcej w temp. pokojowej polewamy nią ciasto i posypujemy orzechami. Wkładamy do lodówki do momentu zastygnięcia polewy. Najlepiej też przechowywać ciasto w lodówce. Smacznego! :) PRZEPIS BIERZE UDZIAŁ W KONKURSIE WALENTYNKOWYM FOODMANIA I OWOCOWY

chili & sugar
Świąteczna babka z kaszy manny 168

sprawia że jest wilgotna lekka i wyjątkowa.Nie może jej zabraknąć na wielkanocnym stole, jeszcze zdążycie ją upiec choćby jutro? Ja polecam, bardzo ją lubię :) Ważne jest aby z polewą trzymać ją w piekarniku nie dłużej niż 2 minuty, tak tylko 2 minuty, jeśli przegapicie będzie  wiórowata i nie smaczna . To będzie chyba mój ostatni wpis przed świętami, więc(...)skończenia, następnie do masy dodajemy szczyptę soli i cynamon, oraz skórkę pomarańczową, delikatnie mieszamy. Całość wylewamy do silikonowej formy na babę, pieczemy około 40 minut w temp 190*c. POLEWA MLECZNA:  Mleko zagotowujemy z cukrem waniliowym oraz wydrążonym miąższem z wanilii i gorącą polewę wylewamy na babkę pieczemy jeszcze około 2-3 minut aż do wchłonięcia się całej

Wanilia i Kardamon
Proste cakepops – ciasto na patyczkach 221

powinno mieć konsystencję plasteliny. Formujemy z niego kulki, układamy na papierze do pieczenia i przekładamy na 5 minut do zamrażarki. W czasie, kiedy ciasto chłodzi się w zamrażarce rozpuszczamy polewę i przygotowujemy ozdoby. Masę cukrową rozwałkowujemy na stole podsypując w razie potrzeby cukrem pudrem. Wycinamy malutkie kwiatuszki. Do każdego kwiatuszka przyczepiamy na środek cukrowe koraliki – wystarczy zwilżyć masę pędzelkiem(...)wbijamy (wkręcamy) w kulki. Wkładamy znowu na 5 minut do zamrażarki, żeby polewa stężała i patyczki dobrze przyczepiły się do lizaków. Po wyciągnięciu z zamrażarki lizaki zamaczamy w polewie, strząsamy nadmiar i układamy na podstawce, żeby wyschły. Jeśli nie macie podstawki, możecie łatwo zrobić ją samemu z dowolnego pudełka. Ja wykorzystałam kartonik po dziecięcych butach i spisał się lepiej

Ciastkozercy
Kolorowa babka z białek 402

białek 1 szkl. cukru 1 i 1/2 szkl. mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3/4 szkl. oleju 4 łyżki wody 1 kisiel truskawkowy 2 łyżki kakao 1 łyżka mąki polewa czekoladowa - u mnie własnego wyrobu, przepis idealny (!) do znalezienia TU kolorowe groszki czekoladowe - do udekorowania po wierzchu Białka ubić mikserem ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pod koniec ubijania(...)łatwiej odchodzić o silikonu - odwrócić i zostawić do zupełnego ostygnięcia na metalowej kratce, aby równomiernie się odparowało.   Po ostudzeniu babkę dowolnie udekorować. U mnie posłużyła temu ulubiona polewa czekoladowa i czekoladowe, kolorowe groszki - wychodzę z założenia że czekolady w cieście nigdy nie jest za dużo :) Przy pomocy łyżki oblać babkę polewą czekoladową - metodą wielu prób, rozczarowań

Grunt to przepis!
Tort z małych pączków z dziurką 142

kremu tak by powstały w sumie 4 warstwy pączków a ostatnią warstwą był krem z bitej śmietany. Tort luźno nakryć folią aluminiową i wstawić na noc do lodówki. Przygotować polewę: Czekoladę posiekać. Śmietanę zagotować z cukrem i kawą po czym dodać do niej posiekaną czekoladę. Gdy czekolada będzie miękka całość mieszać lub zmiksować aż wszystkie składniki się połączą a polewa zgęstnieje. Tort ściągnąć z tortownicy, wierzch tortu posmarować polewą pozwalając by polewa spływała z boków tortu na pączki. Tort udekorować pączkami, które zostały np. smarując je polewą i dekorując dowolnymi dekorkami

Mama Gotuje
Dietetyczna babka czekoladowo-serowa 138

będzie bardzo gęste) nadzienie serowe - ok. 200 g sera zmielonego jak na sernik - cukier waniliowy (15 g) - budyń waniliowy (40g) - tabliczka białej czekolady - jajko + ew. kilka łyżek wiórek kokosowych polewa - 100 g jogurtu naturalnego (najlepiej gęstego) - 2 łyżki miodu - łyżeczka żelatyny + kilka łyżek wody do jej rozpuszczenia - łyżka mleka w proszku lub skrobi (jeśli polewa będzie zbyt(...)pokryć pozostałym ciastem. Piec przez ok. 50 minut do tzw. ,,suchego patyczka" w 170 stopniach. (!)Podczas pieczenia nie należy otwierać piekarnika, bo ciasto opadnie. Studzić przy uchylonych drzwiczkach. Polewa: Żelatynę rozpuścić w kilku łyżkach wody i podgrzać chwilę w mikrofalówce (na ok.10 sekund), odstawić do przestudzenia. Jogurt wymieszać z miodem i ew. mlekiem w proszku. Przy pomocy trzepaczki połączyć

Kuchnia Ellie
Sernik kajmakowy 242

względu na słony spód, który niestety nie posmakował domownikom. Zmodyfikowałam więc trochę przepis i tak powstał pyszny, dosyć "ciężki" kremowy sernik na kruchym, mocno orzechowym spodzie ze słodką kajmakową polewą i chrupiącymi płatkami migdałów. Czy to nie brzmi pysznie? :) Polecam na Wielkanoc! :) Składniki na tortownicę o średnicy ok 24 cm: Spód: 100g orzeszków ziemnych prażonych (mogą być solone, jeśli lubicie(...)normalnego) 3 łyżeczki masła Prażone płatki migdałów Do rondelka wkladamy masę kajmakową, mleko i masło i podgrzewamy mieszając aż powstanie gładka masa (jeśli ma grudki-musimy ją zmiksować). Gotową polewę odstawiamy, aby trochę ostygla i zgęstniała. Wykładamy ją na zupełnie ostudzony sernik, posypujemy prażonymi migdałami i wkładamy ciasto do lodówki na min 2 godziny

Zawsze głodna!
Najlepsze ciasto ucierane – cytrynowe z makiem i porzeczkami – Puszyste i wilgotne 112

etapie krótko miksować. Gotowe ciasto przekładamy do formy. Na wierzchu układamy umyte, osuszone i oderwane ze szypułek porzeczki. Pieczemy ok. 60 minut do tzw. suchego patyczka. Przygotowujemy polewę: Do głębokiego talerza wsypujemy cukier oraz 1 -2 łyżki soku z cytryny. Mieszamy łyżką i obserwujemy konsystencję – ma być gęsta, ale lekko lejąca – taka(...)nałożona na łyżkę wolno z niej spływała. Jeśli polewa jest zbyt gęsta dodajemy znów trochę soku i ponownie mieszamy. Czynność powtarzamy do momentu uzyskania zadowalającego efektu. Gotową polewą polewamy ostudzone ciasto (nakładamy polewę na łyżkę i trzymając ją nad ciastem pozwalamy jej spływać, tworząc na cieście esy-floresy). Dekorujemy makiem i porzeczkami.   źródło: Na podstawie przepisu z magazynu

Moja Delicja
Ciasteczka na patyczku 118

jajka 100 g masła 3 łyżki cukru  4 łyżki mleka 60 g wiórków kokosowych 215 g mąki pszennej Ponadto:  serek śmietankowy typu Almette 5 łyżek kremu czekoladowego Polewa kakaowa: 2 łyżki mleka łyżka masła niepełna szklanka cukru pudru  3 łyżki kakao Wykonanie: Wszystkie składniki umieść w misce (mąkę należy przesiać) i dokładnie wymieszaj aż uzyskasz jasną(...)łyżek kremu czekoladowego, wszystko dokładnie wymieszaj, ciasto powinno być zwarte. Następnie uformuj je w kulki i wsadź do lodówki na około 20 minut.  W tym czasie przygotuj polewę. Wszystkie składniki umieść w garnuszku i podgrzewaj do czasu, aż cukier się rozpuści a masa będzie jednolita. Następnie umaczaj w polewie patyczek i wsadź go w środek ciasteczka, odstaw na chwilę

Krakowskie smaki Ani
Słodkie środy - Murzynek z bitą smietaną i czekoladową pajęczyną 319

łyżki mleka 1,5 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia Na bitą śmietanę: 400 ml śmietany 30 4 łyżki cukru pudru 2 łyżki żelatyny Dodatkowo: polewa biała polewa mleczna tłuszcz do wysmarowania foremki bułka tarta do foremki  PRZYGOTOWANIE: Do roztopionej margaryny dodajemy cukier i mieszamy do rozpuszczenia. Następnie dodajemy mleko i kakao i mieszamy aż składniki(...)ubijamy, na koniec dodajemy cukier puder i cienkim strumieniem wlewamy żelatynę. Ostudzonego murzynka przekrawamy na pół i wykładamy śmietanę, po czym przykrywamy górą. Murzynka dekorujemy polewami ciemną i jasną. Aby zrobić pajęczynę najpierw polewam ciemną czekoladą i kiedy ona będzie jeszcze mokra białą czekoladą rysujemy jakby spiralę i przeciągamy wykałaczką po czekoladzie od środka na zewnątrz ciasta

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Muffinki czekoladowe z niespodzianką 118

należy użyć mniej mleka niż w instrukcji i dołożyć kilka łyżek soku z odmrożonych porzeczek. Pod koniec robienia budyniu dodać odsączone przez sitko porzeczki (nie wszystkie, zostawić też do polewy) i delikatnie wymieszać, tak żeby masa gotowała się jeszcze kilkanaście sekund. Gotową masę zostawić do ostudzenia. Piekarnik nagrzać do temperatury 180°C. Do formy do muffinek włożyć papierowe foremki (może(...)mieszać. Muffinki można oblać już gorącą czekoladą, lub też ostudzić ją żeby miała gęstszą konsystencję i tak nie spływała z muffin (ja polewałam gorącą). Zdjęcia zrobione w trakcie robienia muffinek.     Jak zostanie Wam budyń i polewa, to nie wyrzucajcie, bo można zrobić smaczny deser. Wystarczy włożyć budyń do miseczki i oblać go polewą. Poniżej zdjęcie

Passions hobbies life
Przekładaniec z kremem budyniowym i polewą czekoladową-pyszne"Biuściki" 131

troche przydlugi,ale wykonanie jest niezwykle proste.Bardzo polecam! Ciasto sklada sie z blatu biszkoptowego,warstwy z dzemem jezynowym,kremu budyniowego,warstwy z okraglych biszkoptow i wisienek nasaczonych alkoholem oraz polewy czekoladowej. Skladniki na biszkopt :( blaszka 32x24cm) 4 jajka 1 szklanka maki 1 niepelna szklanka cukru 1 lyzeczka proszku do pieczenia szczypta soli Wykonanie: Biala odzielic od zoltek i ubic(...)dzemu rozsmarowac krem Biszkopty maczac w ponczu(1/3 szklanki wody+2 lyzki alkoholu) i ukladac na kremie.Na kazdym biszkopcie ulozyc po 1 wisnience.  Pozostal juz ostatni etap,przygotowanie polewy czekoladowej. Czekolade rozpuscic w kapieli wodnej z dodatkiem mleka ( lub smietanki kremowki) i lyzki masla.Gestosc polewy regulowac dodatkiem mleka.Polewa powinna byc dosyc gesta,a jednoczesnie dac sie latwo naniesc

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
TANIE PYSZNE CIASTO CZEKOLADOWE BEZ JAJEK, MASŁA I MLEKA, BEZ UŻYCIA MIKSERA 461

mogą je jeść osoby na nie uczulone bądź na diecie. "Najkosztowniejszym" elementem ciasta jest polewa czekoladowa, do której potrzebne jest 250 g gorzkiej czekolady, ale z powodzeniem można polewę pominąć lub zrobić domową w zdrowej wersji- z wody, cukru, kakao i oleju roślinnego. Kiedy poczęstowałam tym ciastem moje Dzieci byłam przekonana, że będą wybrzydzać i kręcić nosem... Okazało się(...)Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej (umieść garnuszek z połamaną czekoladą w innym garnku lub naczyniu z wrzącą wodą i mieszaj do rozpuszczenia się czekolady). Dodaj olej i dokładnie wymieszaj. Polewę rozprowadź na ostudzonym cieście. Ciasto wsadź do lodówki, aby polewa zastygła. Możesz je serwować zimne, prosto z lodówki lub wyciągnąć je z niej na 15-20 minut przed podaniem

Słodko-Słony Świat Ilony
Stefanka 149

rozpuści, zestawić garnek z gazu i energicznie mieszając dodać ok. 2 łyżek kakao. Gdy polewa będzie już gładka, postać garnek jeszcze na 1-2 minutki na gaz żeby polewa(...)tylko zdążyła lekko zakipieć i się nie zwarzyła. Kakao bardzo zagęszcza polewę, więc jeśli okaże się za gęsta, należy dodać 1-2 łyżki przegotowanej wody i dobrze wymieszać. Polewamy ciasto polewą (fot.4) i odstawiamy je w chłodne miejsce, najlepiej na całą

Świat Ciasta
Tarte ciasto z kokosem 182

orzechami (fot.3) . Na wierzch starkować ostatni kawałek jasnego ciasta. Piec w temp. 200ºC około 45 minut. Po wyjęciu ponakłuwać całość patyczkiem do pieczenia (fot.4) , tak aby później nasza polewa czekoladowa mogła wniknąć w całe ciasto. Przygotować polewę. Rozpuścić w rondelku 200 g margaryny. Wsypać szklankę cukru, 4 łyżki wody, cukier waniliowy i 3 łyżki kakao. Intensywnie mieszać(...)momentu kiedy polewa zacznie gęstnieć. Zdjąć z ognia i odstawić do przestudzenia. Kiedy polewa zacznie gęstnieć a na jej powierzchni zacznie ścinać się górna warstwa - polać nią wystudzone ciasto.   Naprawdę kokosowa pychota :) Ze względu na brak cukru w cieście zasadniczym jest mało słodkie. Polecam! Przepis wyszperany na blogu cukierniczka

Świat Ciasta

Proponowane wyszukiwania