polewa - 11092 przepisów (strona:15/740)

Ciasto Kinder Pingui 242

Jeszcze chwilę miksujemy. Ciasto przelewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (moja ma wymiary ok 24x24cm). Pieczemy w temperaturze 180 C przez około 30 minut. Upieczony biszkopt studzimy. Przygotowujemy polewę: czekoladę łamiemy na kawałki, wkładamy do rondelka, dodajemy pozostałe składniki i podgrzewamy na małym gazie, cały czas mieszając, aż wszystkie składniki się rozpuszczą. Polewę trochę studzimy. Następnie robimy masę. Żelatynę(...)cukier waniliowy. Serek mascarpone miksujemy, dodajemy śmietankę i ostudzoną żelatynę. Miksujemy aż składniki połączą się na głodki krem. Biszkopt przekrawamy na dwa placki. Dolny placek smarujemy połową masy, polewamy połową polewy czekoladowej, wyrównujemy i wstawiamy do zamrażalnika na 10 minut. Następnie polewę smarujemy pozostałą masą, przykrywamy drugim plackiem i smarujemy pozostałą polewą. Placek odstawiamy do lodówki na 2-3 godziny

e-PrzepisyKulinarne
Walentynkowy torcik z kremem czekoladowym 154

rośnie, bajecznie pachnie i bardzo łatwo się kroi. Krem... cóż, czy jest ktoś, kto nie lubi kremowego serka z dodatkiem czekolady? Wykończenie i dekoracja  są bardzo skromne - niezawodna polewa (wykorzystana również w tym cieście ) i eleganckie srebrne perełki. Torcik dla wszystkich zakochanych i nie tylko :) Blaty czekoladowe : 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej 1i 1/2  szklanki cukru(...)wymieszać łyżką, rozcierając grudki.  Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec dosypując cukier. Przełożyć śmietanę do czekoladowej masy i delikatnie, krótko zmiksować. Umieścić w lodówce do czasu przełożenia. Polewa : 150 g czekolady gorzkiej 30 g masła Masło umieścić w garnuszku i rozpuścić na małym ogniu, wrzucić połamaną czekoladę i mieszać do rozpuszczenia i uzyskania jednolitej polewy.  Wykonanie

Chocolate Muffin Blog
Szybki sernik gotowany na herbatnikach 7638

mniejszą) wykładamy papierem lub folią. Układamy warstwę herbatników. Wylewamy połowę masy (gorącej) i rozsmarowujemy. Przykrywamy drugą warstwą herbatników i wylewamy pozostałą masę. Po wyrównaniu układamy ostatnią warstwę herbatników. Polewamy ciasto polewą czekoladową i posypujemy wiórkami. Wstawiamy do lodówki na co najmniej kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Przykładowa polewa czekoladowa I: 3 czubate łyżki masła, 3-4 łyżki(...)cukru, 2-3 łyżki kakao, 2 łyżki kwaśnej śmietany, 1 łyżka wody – zagotowujemy, często mieszając. Przykładowa polewa czekoladowa II: 100 g gorzkiej czekolady + 100 g mlecznej czekolady siekamy na małe kawałki, a następnie zalewamy 150 ml śmietanki 30% – zostawiamy na 1 minutę i mieszamy do połączenia. * Jeśli używamy sera wiaderkowego to musi on być gęsty – jeśli

Poezja smaku
Maliny nadziane białym musem w polewie czekoladowej 155

wkładałam całą malinę do garnuszka z polewą i łyżką 'wyławiałam'), ułożyć na papierze do pieczenia i odstawić do lodówki do zastygnięcia polewy czekoladowej (ja niestety nie czekałam zbytnio i polewa była lekko płynna, dlatego wyszły trochę 'rozciapane', następnym razem się postaram bardziej ;)) Dodatkowo można posypać kakao. Smacznego

Kraina Miodem Płynąca
TORT SACHERA - PODEJŚCIE 1. 197

następuje,  przeczytaj wskazówkę (***). Zdejmuję z ognia, mieszam z pozostałym alkoholem. Jedną trzecią masy morelowej rozkładam na biszkopcie, przykrywam drugim blatem, na wierzchu oraz po bokach rozsmarowuję pozostałe nadzienie. polewa czekoladowa: 250g cukru 125ml wody 200g posiekanej gorzkiej czekolady Wodę mieszam z cukrem, zagotowuję, a gdy osiągnie 104 stopnie (mierząc termometrem kuchennym), dodaję posiekaną czekoladę. Może zdarzyć się(...)namiętnie, aby powstałe grudki rozmieszać (udaje się!). Następnie, gdy czekolada osiągnie 110 stopni, zdejmuję z ognia i mieszam, aż powstanie gładka masa. Tak przygotowaną polewą dekoruję tort, ułożony na papierze do pieczenia. Należy polewać uważnie i dużą ilością masy, gdyż nie powinno się rozsmarowywać polewy (choć u mnie się to dało zrobić). Odstawić ciasto na godzinę, aby polewa stężała

W kuchni Karmel-itki
TORT PIERNIKOWY Z KREMEM KARPATKOWYM 264

rondelku rozpuszczam masło bądź margarynę, dodaję cukier puder. Kiedy się rozpuści, zdejmuję z ognia,wsypuję kakao. Na końcu wlewam żelatynę i mieszam,odstawiam do przestudzenia kontrolując, aby polewa dała się bez problemu rozsmarować na cieście. Jest lśniąca i nie kruszy się. dodatkowo:4-5 łyżek dżemu wiśniowego1 opakowanie pierniczków typu Katarzynki, ale bez czekolady  ajerkoniak(...)marcepanowe do ozdoby25g startej gorzkiej czekolady Pierniczki polewam ajerkoniakiem i odstawiam na kilka minut, aby nasiąknęły alkoholem. Pierwszy blat biszkoptu smaruję dżemem wiśniowym, wykładam połowękremu. Układam namoczone pierniczki, zakrywam pozostałym krememi przykrywam kolejnym blatem ciasta. Trzeci biszkopt zawijam w folię aluminiową i zostawiam do wykorzystania następnym razem.Tak przygotowany tort pokrywam polewą, układam pokrojonebatoniki marcepanowe, posypuję startą czekoladą

W kuchni Karmel-itki
Ciasto "Królewiec" 408

szklanki cukrucukier waniliowy1/2 szklanki mąki tortowej1/2 łyżeczki proszku do pieczeniaMasa:500 ml mleka1/2 szklanki cukruczubata łyżka mąki ziemniaczanejczubata łyżka mąki pszennejcukier waniliowy150 g masła Polewa:100 g gorzkiej czekolady100 ml śmietanki 20 g białej czekolady (opcjonalnie)20 ml białej czekolady (opcjonalnie)ok. 150 g powideł śliwkowych Ciasto "Królewiec" - Sposób przygotowania:Kruche Ciasto: Mąkę przesiewamy. Masło ścieramy na tarce(...)wrzucamy drobno połamaną gorzką czekoladę i mieszamy do rozpuszczenia oraz otrzymania gładkiej konsystencji. Aby uzyskać efekt "białych zygzaków" tak samo postępujemy z białą czekoladą. Po całkowitym zastygnięciu ciemnej polewy strużkami białej czekolady wykonujemy "zygzaki".Ciasto powinno spędzić noc w lodówce. Królewiec im starszy - tym lepszy, dlatego warto zaczekać 1-2 dni przed jego degustacją.   Moje

Słodka Strona
Ciasto bananowe 226

najmniejszych obrotach do połączenia.Banany kroimy w plasterki i zalewamy sokiem z cytryny.Dodajemy je do masy i delikatnie mieszamy.Masą pokrywamy ciasto i całość schładzamy co najmniej 2 godziny.Przygotowujemy polewę.Masło roztapiamy w garnuszku.Dodajemy cukier puder, mleko i kakao.Dokładnie mieszamy nie doprowadzając do zagotowania.Gdyby polewa się zważyła dodajemy trochę zimnego mleka i mieszamy do uzyskania gładkiej masy.Odstawiamy(...)przestudzania po czym polewamy ciasto.Smacznego

Mienta blog
Nie taki stary piernik z niego ... 180

około 1 h w 170 stopniach C. Ciasto po upieczeniu studzimy, przekrawamy i smarujemy powidłami. Dekorujemy polewą.Polewa: w kąpieli wodnej rozpuszczamy połamaną czekoladę, ze śmietanką, masłem. Gotową polewą dekorujemy piernik. I póki jeszcze polewa nie zastygła dowolnie dekorujemy bakaliami. Piernik zachowuje świeżość przez cały tydzień. piernik czekoladowy

Bon Appetit Małgorzaty
Pierniczki alpejskie z powidłami 474

cukru 50 g kwaśnej śmietany 2 jajka 1 łyżka kakao 20 g przyprawy do piernika 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej powidła śliwkowe Polewa 140 g masła 75 g cukru 3 łyżka kakao 1 łyżka żelatyny 3 łyżki zimnej wody  Przygotowanie:   Miód, przyprawę do piernika i kakao  mieszając zagotować. Zdjąć z ognia(...)Wycinać foremkami ciastka i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 10-12 minut w 180*C. Pozostałe ciasto zagnieść, rozwałkować i robić tak jak poprzednio.  Polewa Żelatynę wsypać do zimnej wodzie, wymieszać i pozostawić do napęcznienia. Masło, cukier, kakao, napęczniałą żelatynę podgrzewać w garnuszku na średnim ogniu i mieszać by się nie przypaliło. Nie doprowadzić

Ala piecze i gotuje
Marcepanki vel talarki marcepanowe-pyszne 221

dopasowany ksztaltem marcepan,lekko dociskajac brzegi. W kapieli wodnej rozpuscic czekolade.Kazde ciasteczko posmarowac polewa czekoladowa i ulozyc na kratce do zastygniecia polewy.Najlepiej zostawic je na cala noc. Gdy polewa calkowicie zastygnie przelozyc i przechowywac w zamknietym naczyniu lub puszce. Smacznego! Przepis II na rodzinne "falszywe" marcepanki: Przepis na kruche ciasto ( 70 ciasteczek): 100 g cukru pudru(...)cale male 2 plaskie lyzeczki proszku do pieczenia Masa marcepanowa: 250 g grysiku 250 g cukru pudru 80 g masla 1 olejek migdalowy 2-3 lyzki amaretto lub starowinu Polewa jak wyzej w przepisie I. Alkohol mozna opuscic,bo wystepuje juz w masie marcepanowej i dodac samo mleko. Wykonanie: Wykonanie identyczne jak wyzej,w przepisie I. Roznica polega

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
CIASTO JOGURTOWE Z ŻURAWINĄ I POLEWĄ Z BIAŁEJ CZEKOLADY I POMARAŃCZY 378

łyżeczki proszku do pieczenia 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej szczypta soli 250 g świeżej żurawiny (albo 150 g świeżej + 100 g suszonej lub 300 g suszonej) SKŁADNIKI NA POLEWĘ: 100 g białej czekolady 3 łyżki śmietany kremówki (opcjonalnie śmietany 18%) skórka starta z połowy średniej pomarańczy WYKONANIE: CIASTO: Piekarnik nagrzej do temperatury  180 stopni C. Keksówkę o wymiarach(...)połamaną na kostki czekoladę i dobrze zamieszaj do całkowitego rozpuszczenia się czekolady.  Zdejmij garnuszek z ognia, dodaj startą skórkę z pomarańczy i jeszcze dokładnie wszystko wymieszaj. Lekko ciepłą polewą polej ciasto. Gotowe! Smacznego! Przepis, lekko zmodyfikowany pochodzi z tej strony

Słodko-Słony Świat Ilony
Tort Makowy z Masą Budyniową i Konfiturą z Czarnych Porzeczek 367

tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia cukier waniliowy 1/2 szklanki maku Masa: 500 ml mleka budyń śmietankowy łyżka mąki ziemniaczanej 1/3 szklanki cukru żółtko 125 g masła cukier waniliowy Polewa: 50 g czekolady gorzkie 50 g czekolady mlecznej 50 g masła konfitura z czarnej porzeczki (ewentualnie dżem) wiórki kokosowe (opcjonalnie) Tort Makowy z Masą Budyniową i Konfiturą z Czarnych(...)smarujemy porzeczkami, wykładamy masę i kładziemy kolejny biszkopt od wewnątrz pokryty konfiturą. W takiej postaci ciasto powinno spędzić kilka godzin, a najlepiej całą noc w lodówce (do zgęstnienia kremu). Polewa: W kąpieli wodnej rozpuszczamy masło i połamaną czekoladę. Gdy tylko składniki ulegną stopieniu dokładnie mieszamy i polewamy całe ciasto. Brzegi tortu oprószamy kokosem (opcjonalnie). Moje posty

Słodka Strona
Tort Czekoladowy z Kremem z Masła Orzechowego, Karmelem i Polewą Czekoladową (Tort a'la Snickers) 263

popularny batonik Snickers długo nie trzeba namawiać do przygotowania tego ciasta. Polecam, bo smak tego tortu jest naprawdę wyjątkowy.  Tort Czekoladowy z Kremem z Masła Orzechowego, Karmelem i Polewą Czekoladową (Tort a'la Snickers) - Składniki : Biszkopt: 4 jajka 8 łyżek cukru cukier waniliowy 1/2 szklanki mąki tortowej 1 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej płaska łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki(...)odrobina sody 200 g masła orzechowego ok. 100 g orzeszków ziemnych Polewa Czekoladowa: 80 g czekolady gorzkiej 40 g masła Tort Czekoladowy z Kremem z Masła Orzechowego, Karmelem i Polewą Czekoladową (Tort a'la Snickers) - Sposób przygotowania : Tortownice (21 cm) wykładamy pergaminem. Mąki przesiewamy. Oddzielamy białka od żółtek.  Na wysokich obrotach miksera ubijamy białka na sztywną pianę

Słodka Strona
Ciasto marchewkowe z kremem i polewą marchewkową 2570

szklanki marchewki starej na małych oczkach Krem: 250g serka mascarpone 200g śmietanki kremówki 36% 3-4 łyżki cukru pudru skórka starta z 1/2 cytryny 1 łyżka soku z cytryny Polewa: 1 budyń waniliowy bez cukru 1 galaretka pomarańczowa 500ml soku marchewkowego Dodatkowo: marcepan barwnik spożywczy pomarańczowy i zielony   Ciasto: 1. Mąkę przesiać i wymieszać z sodą, cynamonem(...)serek, skórkę z cytryny, sok i wymieszać mikserem na średnich obrotach do połączenia składników. 5. Na ciasto w blaszce wyłożyć krem i przykryć go drugą połową ciasta, lekko docisnąć. Polewa: 5. Na soku marchewkowym ugotować budyń. Kiedy budyń się zagotuje, zdjąć go z ognia i dodać do niego galaretkę w proszku, wymieszać, aż galaretka się rozpuści. Polewę odstawić

Mała Cukierenka