polewa - 11092 przepisów (strona:20/740)

Ciasto czekoladowo-buraczkowe 120

cukru trzcinowego 4 jajka 400 g mąki pszennej szczypta soli 40 g kakao 12 g proszku do pieczenia 2 łyżeczki cynamonu 1/2 łyżeczki kardamonu 1/2 łyżeczki mielonych goździków Polewa czekoladowa: 50 g masła 45 g cukru pudru 3 łyżki  mleka 2 czubate łyżki kakao kolorowa posypka Wykonanie: Buraki obieramy, kroimy  w grubą kostkę i dokładnie blendujemy(...)masło i mleko, podgrzewamy je na małym ogniu. Gdy masło się roztopi dodajemy kakao i cukier puder. Wszystko mieszamy i dalej lekko podgrzewamy. Gdy wszystkie składniki dokładnie się połączą, polewa jest gotowa. Gdyby ukazało się, że polewa jest za gęsta, dodajemy do niej jeszcze odrobinę mleka i dokładnie mieszamy. Polewą malujemy ciasto, a następnie posypujemy ją posypką

Kulinarne przygody Gatity
Sernik na piernikowym spodzie 156

masła 2 łyżeczki przyprawy do pierników Masa serowa: 1 kg zmielonego twarogu 280 g cukru pudru 5 jajek 2 czubate łyżki budyniu waniliowego 2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią Polewa: 150 ml jogurtu greckiego 1 łyżka skórki startej z pomarańczy 1 łyżka soku wyciśniętego z pomarańczy 1 łyżeczka przyprawy do piernika Przygotowanie: Spód:  Ciasteczka rozdrabniamy w malakserze(...)nagrzewamy do 180 stopni C i pieczemy sernik około 1 h. Po tym czasie wyłączamy piekarnik, uchylamy drzwiczki i zostawiamy sernik do wystygnięcia. Polewa:  Przygotowujemy polewę- mieszamy wszystkie składniki. Polewamy nią sernik i dopiekamy sernik kolejne 15 minut. Po czym studzimy i wstawiamy na kilka godzin do lodówki

Smakowity Blog Kulinarny
Snickers 149

szklanki mąki pszennej 2 łyżki masła 20 g cukru waniliowego Wierzch: 50-100 g masy kajmakowej/ ugotowanego w puszcze mleka skondensowanego słodzonego ok. 70 g posiekanych orzechów włoskich Wykonanie: Polewa orzechowa: Masło, cukier i miód umieszczamy w garnuszku. Podgrzewamy, by masło się rozpuściło. Dodajemy posiekane orzechy włoskie i chwilę gotujemy. Zdejmujemy z ognia i odstawiamy na bok. Ciasto: Mąkę(...)wielkość spodu formy. Analogicznie postępujemy z trzecią częścią ciasta. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Pieczemy blaty po ok. 15-20 minut (do zezłocenia). Ostatni blat, przed upieczeniem, polewamy przygotowaną uprzednio polewą orzechową (nie trzeba jej studzić, powinna być wciąż ciepła). Rozprowadzamy ją dokładnie i równomiernie na placku. Wsadzamy do piekarnika i pieczemy ok. 20 minut. Upieczone placki studzimy. Warstwa

MyCookBook.pl
Ciasto cytrynowe (cytrynowiec) 208

równo. Kolejno na mały talerzyk wylewamy wódkę i maczamy w niej herbatniki (herbatniki maczamy pojedynczo i natychmiast układamy na b itej śmietanie) . Nasączone herbatniki rozkładamy na bitej śmietanie. Herbatniki polewamy polewą lukrową. Ciasto należy przechowywać w zimnym miejscu.  Przygotowujemy biszkopt Do 0,5l wody dodajemy 2 łyżki cukru delikatnie gotujemy Budynie rozrabiamy z wodą Do gotującej się wody wlewamy(...)cukier pudrowy Miksujemy do sztywności i dodajemy żelatyn, następnie miksujemy całość Przygotowujemy polewę z soku cytryny i cukru pudru Na nasączony biszkopt wylewamy masę cytrynową Równomiernie rozkładamy po całości Rozkładamy bitą śmietanę Na talerzyk wylewamy wódkę i nasączmy ją herbatniki Nasączone herbatniki kładziemy kolejno na cieście Całość polewamy cukrem lukrem-Gotowe

Sprawdzone przepisy kulinarne
Pierniczki z Czekoladą 240

przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 6-10 minut (w zależności od wielkości) w temperaturze 180 stopni do lekkiego zrumienienia brzegów. Upieczone pierniczki całkowicie studzimy.  Polewa Czekoladowa: Śmietankę podgrzewamy , zdejmujemy z ognia i w rzucamy drob no połamaną czekoladę i energicznie mieszamy do rozpuszczenia . Następnie dodajemy miękkie masło i znów mieszamy do otrzymania gładkiej konsystencji(...)Każdy piernic z ek kolejno maczamy w przygotowanej polewie i od razu posypuj emy dowolnymi dekoracjami cukrowymi. Pierniczki już na drugi dzień po przygotowan iu są gotowe do jedzenia jednak im starsze tym lep sze. Pierniczki przechowujemy w szczelnym pojemniku.        przepis z książki "Cukiernia Lidla" Pawła Małeckiego Moje posty

Słodka Strona
Biedronka 567

łyżki kakao 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżka ciepłej wody krem budyniowy: 1/2 l mleka 2 łyżki mąki pszennej opakowanie budyniu waniliowego 2 żółtka 8 łyżek cukru margaryna polewa 100 g masła 2 łyżki wody 4 łyżki cukru pudru 2 łyżki kakao dodatkowo: opakowanie okrągłych biszkoptów galaretka (kolor bez znaczenia, ja dałam żółtą) Sposób przygotowania: Ciasto jasne. Zagnieść ciasto(...)biszkopty nasączone galaretką pozostała część kremu blat Polewa. Masło rozpuścić w rondelku, dodać cukier, wodę i zagotować. Na koniec wyłączyć ogień, wsypać kakao i energicznie wymieszać mieszadełkiem. Przestudzoną polewą polewać wierzch ciasta. Smacznego

na moim stole...
Torcik Sachera 152

torcik Sachera. Składniki; TORT 150g gorzkiej czekolady 1 50g  masła 150g cukru 5 jajek 150 g mąki  2 łyżeczki proszku do pieczenia   Nadzienie: 200g dżemu morelowego Polewa:   80 g gorzkiej czekolady 80 g masła Przygotowanie: Tort : czekoladę łamiemy, wkładamy do małego garnka i rozpuszczamy w kąpieli wodnej  ( można do czekolady dodać trochę mleka) . Wyjęte(...)wyjąć z formy. Nadzienie: do dżemu morelowego dodajemy  2-3 łyżki wody i podgrzewamy . Tort przekroić na dwie warstwy , smarujemy dżemem morelowym i nakładamy warstwy na siebie. Polewa: rozpuszczamy czekoladę z masłem w garnku i intensywnie mieszamy aby się nie przypaliła. Lekko wystudzoną polewę  wylewamy na tort i równo rozsmarowujemy.Zostawiamy aż polewa stwardnieje. Smacznego

Gorący kąsek
Torcik bezowy 117

samo wspomnienie tego torcika ślinka cieknie :) Torcik rewelacyjnie pasuje do kawy. Składniki: bezy: 4 białka 150 g cukru pudru 50 g orzechów ziemnych 1 łyżeczka soku z cytryny polewa: ½ kostki masła 4 łyżki kakao 2 łyżki cukru 2 - 3 łyżki mleka dodatkowo: 300 g śmietanki 30% 70 g orzeszków ziemnych 1 łyżka masła Wykonanie: Przygotować bezy: Piekarnik rozgrzać(...)dłużej. Uprażyć orzechy ziemne: Masło rozpuścić na patelni a następnie dodać orzechy. Orzechy prażyć na średnim ogniu aż się zarumienią. Trzeba uważać żeby nie spalić orzechów. Orzechy ostudzić. Przygotować polewę czekoladową: Wszystkie składniki włożyć go garnka o grubym dnie i podgrzewać na małym ogniu aż wszystko się połączy i rozpuści. Polewę ostudzić. Schłodzoną śmietankę ubić na sztywno. Ostudzony blat

Mama Gotuje
Tort Bajadera 225

truskawkowa 150 g. mlecznej czekolady DO NASĄCZANIA: Słaba, lekko posłodzona herbata z ewentualnym dodatkiem dwóch łyżek rumu(na szklankę). Pamietajcie, że nasączony biszkopt powinien być wilgotny, ale nie mokry! POLEWA: 100 g. masła 8 łyżek cukru 2 łyżki kakao 1 łyżka wody DODATKOWO: kolorowa posypka Wykonanie Tortu: BISZKOPT CZEKOLADOWY : Czekoladę umieszczamy razem z masłem w szklanej misce i rozpuszczamy(...)masy bajaderkowej, dodajemy serek mascarpone oraz roztopioną czekoladę. Wszystko dokładnie- ręcznie mieszamy. Masę bajaderkową wykładamy na ułożony na paterze biszkopt. Delikatnie dociskamy masę dłonią- aby utworzyła ona zwartą całość. POLEWA: Wszystkie składniki polewy podgrzewamy w garnuszku- cały czas mieszając, aż składniki rozpuszczą się i utworzą gęstą, jednolitą masę. Wylewamy polewę na górę tortu- równomiernie ją rozprowadzając. Opruszamy górę tortu

Domowe Torty
Piernik z marcepanem 792

masy marcepanowej 1/2 szklanki śmietanki 30% 1/2 szklanki cukru 3 jajka 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki likieru amaretto POWIDŁA: 1 1/2 szklanki powideł śliwkowych 50g czekolady gorzkiej 70% POLEWA: 1/4 szklanki wody 1/3 szklanki cukru pudru 1 łyżka kakao 50g masła 50g czekolady mlecznej perełki do dekoracji Masło rozpuścić z miodem na małym ogniu, a kiedy przestygnie dobrze(...)rozsmarować na wystudzonym serniku. Przykryć jedną połówką piernika i odwrócić tak, aby sernik był na wierzchu. Przy tej czynności przyda się druga deska. Rozsmarować resztę powideł i przykryć piernikiem. POLEWA. Cukier, wodę i kakao zagotować w garnuszku. Dodać masło, a kiedy się rozpuści, zdjąć z ognia i dodać połamaną czekoladę. Mieszać do uzyskania jednolitej konsystencji. Lekko przestudzoną polewą polać

https:KKuchniaMniam
Warstwowy torcik ala Szarlotka 273

stężeje. POLEWA: Masło rozpuszczamy w rondelku- dodajemy pozostałe składniki. Gotujemy na małym ogniu- cały czas mieszając, aż składniki połączą sie ze soba w gęstą, jednolitą masę. Delikatnie przestygniętą polewę wylewamy na warstwę budyniową. Tortownicę po raz kolejny wkładamy do lodówki- przynajmniej na 20 min, aż polewa zgęstnieje i przylgnie do torcika. ZDOBIENIE: Zastygnięte warstwy utworzą zwartą całość

Domowe Torty
Najprostsze ciasto marchewkowe 155

formy wyłożonej papierem do pieczenia lub natłuszczonej i obsypanej mąką. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez niecałą godzinę. Przed wyjęciem należy sprawdzić patyczkiem, czy ciasto się dopiekło. Upieczone ciasto polewamy polewą czekoladową. Składniki: 100 g masła 1/2 szklanki cukru 6-8 łyżek dobrego gorzkiego kakao 3 łyżki mleka Wszystkie składniki wkładamy do garnka i podgrzewamy na niewielkim ogniu aż całkowitego(...)połączenia i rozpuszczenia cukru. Polewa powinna tylko delikatnie wrzeć. Jeszcze ciepłą rozprowadzamy na cieście. Polewa w ciągu krótkiego czasu zastyga. Lubicie takie ciasta? Bo ja bardzo. Nie są suche, nie zapychają, pysznie smakują i cudownie pachną :) A może skusze kogoś na ciasto buraczkowe ? Brzmi egzotycznie? gwarantuję jednak, że smakuje cudownie

Codzienna kuchnia niecodzienna
Piernik kanadyjski (herbaciany) z kremem daktylowo-pomarańczowym 159

mnie daktyle z oferty Deluxe z Lidla ) sok wyciśnięty z 1 pomarańczy razem z miąższem (ok 1/2 szkl) 1/3 szkl wody 250 g mascarpone 1 łyżka cukru pudru Polewa kakaowa: 125 g masła/margaryny 1/2 szkl cukru pudru 3 łyżki kakao Piernik: 1. Oddzielić żółtka od białek.  2. Białka ubić na sztywno, wsypać cukier, a następnie ciągle miksując(...)Można całość przetrzeć przez sito, żeby uniknąć w kremie niezblendowanych skórek z daktyli. Masę osłodzić do smaku. Przełożenie: Upieczony piernik przekroić na 3 równe części. Przełożyć kremem. Ewentualnie polać polewą. Polewa kakaowa: Masło/margarynę rozpuścić, dodać kakao i cukier puder, mieszając trzymać na ogniu aż wszystkie składniki połączą się na gładką polewę. Do ozdoby użyłam pokrojonych daktyli, skórki

Kto ugości moich gości?
Ciasto czekoladowe 110

SKWORCU Polewa jest łatwa w przygotowaniu. Do garnuszka wsyp 2 łyżki kakao, dodać 2 łyżki wody i 2 łyżki cukru oraz 2 łyżki masła. Rozpuść w kąpieli wodnej, polewa gotowa! Po upieczeniu ciasta, podziel je na połowę, rzecz jasna kiedy będzie już zupełnie zimne! Posmaruj powidłem śliwkowym, nakryj drugą częścią ciasta. Dociśnij. Polej polewą , obsyp kokosem.  Pokrój

Z Kuchni Do Kuchni
DYNIOWIEC 185

drobno posiekanych Krem dyniowy : 700 ml mleka 3 łyżki mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej 2 żółtka 2- 3 łyżki cukru 200 g puree z dyni *250 g masła Polewa : Szklanka cukru 3 łyżki kakao 200 g kostka masła 2 żółtka 4 łyżki mleka SPOSÓB . PRZYGOTOWANA Żółtka oddzielić od białek, i ubić z nich sztywną pianę. Do sztywnej piany(...)kakao cały czas mieszając gotować na małym ogniu około 3-5 minut. Odstawić do przestygnięcia następnie połączyć z żółtkami. Na pierwszym blacie rozsmarować 3/4 kremu przykryć drugim blatem, polać polewą, wstawić do lodówki aby polewa stwardniała, następnie ciasto udekorować kleksami z pozostałego kremu. Ciasto wstawić ponownie do lodówki najlepiej na całą noc. Smacznego :) rrarossa@gmail.com

RAROSSA

Proponowane wyszukiwania