polewa - 11092 przepisów (strona:26/740)

"SERNIK - PIERNIK" BEZGLUTENOWY /Sernik piernikowy z musem czekoladowo-orzechowym i z chałwowo-czekoladową polewą. 140

najlepiej trzcinowego) - pół szklanki kremu czekolado-orzechowego (najlepiej domowego) - 3 łyżki drobnej kaszki kukurydzianej - szklanka pokruszonych, domowych pierników bezglutenowych   /Przepis na pierniki: tutaj . - skórka pomarańczowa domowa pół szklanki POLEWA: - chałwa 200g - pół tabliczki czekolady mlecznej - 2-3 łyżki masła - 2-3 łyżki mleka WYKONANIE: Masło ucieramy na puch, powoli dodajemy cukier i po 1 żółtku, cały czas ucierając(...)wysypujemy kaszką kukurydzianą, wlewamy masę piernikową, następnie masę nutellową i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170st na 50 minut bez wiatraka Gdy nasz serniko piernik się piecze, przygotowujemy polewę. w garnku podgrzewamy mleko, dorzucamy masło, hałwę i połamaną w kostkę czekoladę, wszystko podgrzewamy do uzyskania jednolitej masy, dodajemy serek mascarpone 50g, dokładnie mieszamy, delikatnie podgrzewamy a z masa zrobi się

Wypisz Wymaluj
Makowo kokosowe z żurawiną 3168

masła   Masa z żurawiny 120 g żurawiny suszonej Kresto 2 łyżki cukru 150 ml wody 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 75 ml wiśniówki Polewa  100 g białej czekolady 4 łyżki kremówki Przygotowanie: Ciasto: białka ubijać mikserem, stopniowo dodawać cukier i ubijać tak długo aż białka będą sztywne, białe i lśniące. Nadal miksować(...)dodać cukier, żurawinę, sok z cytryny i gotować na wolnym ogniu około 12-15 minut. W wiśniówce rozmieszać łyżeczkę mąki ziemniaczanej wlać do żurawiny i zagotować. Odłożyć do ostudzenia. Polewa: w kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę z śmietaną. Letnią polewę rozsmarować na cieście. Warstwy ciasta: ciasto, masa z żurawiny, krem budyniowy, ciasto, polewa. Ciasto odłożyć w chłodne miejsce

Ala piecze i gotuje
Ciasto czekoladowe… poczwórnie! 367

łyżeczka kawy rozpuszczalnej zmieszana z 125 ml wrzątku) 125 ml mleka 1 łyżeczka extraktu wanili Krem: 200 g czekolady (u mnie gorzka) 125 g masła 150 g cukru pudru Polewa: zobacz tutaj   W jednej misce mieszam przesianą mąkę, kakao, proszek do pieczenia i sodę. W drugiej mieszam zimną kawę, mleko i wanilię. Masło miksuję z cukrem aż zrobi(...)Krem: Czekoladę rozpuszczam w kapieli wodnej i zostawiam do wystygnięcia. Miękkie masło miksuję (użyłam blendera) z cukrem pudrem i dodaję po trochu przestudzonej czekolady. Spody przekładam kremem a wierzch polewam polewą czekoladową i posypuję startą czekoladą. Uwaga: krem po wstawieniu do lodówki stwardnieje, więc trzeba ciasto zjeść po przyrządzeniu albo wyjąć z lodówki 2-3 godziny przed jedzeniem. Smacznego

UgotujmyTo.pl
Sernik dyniowy 199

drzwiczkach. Po wyjęciu z piekarnika zanim przestygnie dobrze jest oddzielić ciasto ostrym nożem od brzegów tortownicy. Wystudzony sernik wstawić do lodówki na kilka godzin (najlepiej na całą noc). 4. Polewa: mleko skondensowane niesłodzone, masło i cukier brązowy gotować około 20 minut na małym ogniu. Mieszać często drewnianą łyżką i BARDZO uważać przy próbowaniu, bo masa jest bardzo gorąca(...)przestygnie, lekko ciepłym sosem polać sernik. Można również podać z ubitą śmietaną, orzechami….lub inną polewą. Smacznego Źródło: http://www.kingarthurflour.com/recipes/pumpkin-cheesecake-with-gingersnap-crust-recipe Post Sernik dyniowy pojawił się poraz pierwszy w UgotujmyTo.pl

UgotujmyTo.pl
CIASTO MAXI KING 86249

ciemnego kakao SKŁADNIKI NA MASĘ MLECZNA: 200 ml mleka 3/2 % 100 ml śmietany kremówki 36% 450 g mleka w proszku 250 g masła 220 g cukru pudru SKŁADNIKI NA POLEWĘ CZEKOLADOWĄ: 200 g mlecznej czekolady 70 ml śmnietany kremówki 100 g orzechów laskowych DODATKOWO: 1 puszka masy kajmakowej (510 g) WYKONANIE: SPÓD CIASTECZKOWY: Dno tortownicy o wymiarach(...)kremówkę, dodaj do niej połamaną czekoladę i mieszaj aż do jej rozpuszczenia. Zdejmij garnuszek z ognia i dosyp większą cześć posiekanych wcześniej orzechów. Wyjmij ciasto z lodówki i posmaruj polewą. Posyp górę resztą siekanych orzechów.  Chłodź ciasto jeszcze przez 3-4 h (u mnie cała noc) . Ciasto możesz wyjąć na 30 minut przed podaniem, aby lepiej się kroiło. Gotowe

Słodko-Słony Świat Ilony
Pierniczki nadziewane 530

ładnie się błyszczy i dobrze rozprowadza po pierniczkach, jednakże nie jest całkiem twarda i może lekko się lepić. Jeśli potrzebujemy przechować pierniczki jeden na drugim, warto pominąć w polewie dodatek śmietanki lub wykorzystać gotową polewę. Czekolada może być wtedy bardziej gęsta i najlepiej zamiast maczać w niej pierniki, smarować je pędzelkiem. Nie będą się tak ładnie błyszczeć, ale łatwiej

Smakołyki Bereniki
SERNIK NA SPODZIE Z HERBATNIKÓW Z MASŁEM ORZECHOWYM 261

masy serowej dodać pokruszoną czekoladę i sztywną piane z białek  i delikatnie wymieszać. Masę serową  wylać na schłodzony spód z ciasteczek. Piec godzinę w temperaturze 200 C Polewa W rondelku rozpuścić masło, cały czas podgrzewająca dodać cukier, mleko oraz kakao  gotować na małym ogniu około 3-5 minut. Odstawić do przestygnięcia następnie połączyć z żółtkami. Zimny(...)sernik pola ć gorącą polewą. rrarossa@gmail.com

RAROSSA
Rewelacyjny Czekoladowy Sernik ze spodem Brownies 204

łyżeczka mąki pszennej łyżeczka mąki ziemniaczanej 2 jajka 1/3 szklanki śmietanki kremówki 30% (ok. 100 ml) 50 g czekolady mlecznej 50 g czekolady gorzkiej 2 łyżki kakao cukier waniliowy Polewa: 60 g czekolady 40 g masła Rewelacyjny Czekoladowy Sernik ze spodem Brownies - Sposób przygotowania: Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Spod Brownies: Czekoladę mleczną, gorzką rozpuszczamy(...)czasie wyłączamy piec i pozostawiamy w nim sernik na kolejne 30 minut. Studzimy przy uchylonych drzwiczkach. Gdy ciasto ostygnie przygotowujemy polewę: Połamaną czekoladę wraz z masłem rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Mieszamy do uzyskania gładkiej konsystencji - polewamy cały sernik.  Moje posty

Słodka Strona
Karpatka Królewska 358

szklanki cukru (lub więcej) 2 żółtka cukier waniliowy ok. 100 g miękkiego masła ziarenka z laski wanilii (lub cukier z prawdziwą wanilią) łyżka kakao 400 ml śmietany kremówki 30% Polewa czekoladowa: 75 ml śmietany kremówki 30% 75 g czekolady gorzkiej (lub mlecznej) łyżeczka wódki   cukier puder Karpatka Królewska - Sposób przygotowania: Ciasto: Wodę zagotowujemy z masłem, a następnie wsypujemy(...)Przykrywamy górną częścią ciasta.  Całość oprószamy cukrem pudrem.  Ciasto możemy dodatkowo udekorować polewą czekoladową:  Śmietankę podgrzewamy (nie doprowadzamy do wrzenia). Następnie ściągamy z ognia i dodajemy drobno połamaną czekoladę oraz alkohol - mieszamy do momentu otrzymania gładkiej kuwertury. Gdy trochę przestygnie polewamy "zygzakami" wierzch Karpatki. Ciasto po przygotowaniu musi koniecznie spędzić minimum 4 h w lodówce. Karpatka najlepiej

Słodka Strona
Ciasto karmelowe 168

Piec około 40-45 minut w keksówce lub formie od babki. Temperatura pieca to około 175-180 stopni. Ciasto można podawać na zimno lub na ciepło polane polewą karmelową. Polewa karmelowa: Do rondelka wrzucam 3-4 łyżki cukru , karmelizuję go do lekkiego zbrązowienia. Garnek odstawiam na chwilę z ognia, aby karmel lekko ostygł. Powinien być gorący, ale nie skwierczący(...)twarda powłoka, która rozpuści się w mleku. Gotujemy przez około 10 minut odparowując nadmiar wody z mleka. Następnie dodajemy 4-5 łyżek masła , mieszamy i jeszcze chwilę gotujemy, aż polewa nabierze odpowiedniej gęstości. Pamiętajmy, że po przestygnięciu będzie ciut gęstsza. Jeśli chcemy sprawdzić gęstość, wlewamy odrobinę na zimny talerz i przechylamy go lekko. Polewa błyskawicznie się schłodzi

Codzienna kuchnia niecodzienna
Pączki na Tłusty Czwartek, czyli i ja uległam temu szaleństwu 140

firmy VOG , posiekane drobno i uprażone na suchej patelni orzechy, kolorowa posypka do dekoracji, polewa czekoladowa, kolorowy lukier,  cukier puder. biały lukier + kolorowa posypka czekoladowa polewa + uprażone orzeszki cukier puder + czerwona polewa + cukrowe gwiazdki biały lukier + mieszanka skórek i owoców Gold Pack czerwony lukier + kolorowa posypka + listki melisy Ciasto

Codzienna kuchnia niecodzienna
Stefanka 326

łyżki miodu; 2 jaja; 1 łyżeczka sody. Krem: 1 litr mleka (u mnie 0,5%); 3/4 szklanki białego cukru; 200 g margaryny; 1 cukier wanilinowy; 9 łyżek kaszy manny. Polewa: 100 g gorzkiej czekolady; 125 g margaryny. Sposób wykonania: Ciasto: Wszystkie składniki ciasta zagnieść (tak jak ciasto kruche). Ja robię tak, że do misy od robota kuchennego wsypuję wszystkie(...)blatów ciasta włożyć na dno blachy, w której był pieczony. Na ciasto wyłożyć połowę masy, przykryć drugim blatem, wyłożyć pozostałą część masy i przykryć ostatnim blatem. Lekko docisnąć. Polewa: Skałdniki polewy rozpuścić w kąpieli wodnej. Gotowe ciasto polać polewą i pozostawić, aż czekolada stężeje. Następnie ciasto włożyć na minimum kilka godzin do lodówki. Ciasto najlepiej smakuje następnego dnia. Uwagi

Gospodyni Miejska
Murzynek piernikowy 189

jajo; 3 łyżeczki powideł śliwkowych; 1 łyżeczka sody oczyszczonej; 1 szklanka mleka; 1/2 szklanki oleju; 2 łyżki kakao; Opakowanie przyprawy do piernika (40g); Margaryna + bułka tarta do wysmarowania keksówki. Polewa kakaowa: 2 łyżki kakao; 2 łyżki białego cukru; 2 łyżki margaryny; 2 łyżki mleka. Sposób przygotowania: Jajo utrzeć mikserem z cukrem na puszystą masę. Stale miksując dodać pozostałe składniki(...)wysmarować margaryną i obsypać bułką tartą. Wlać ciasto. Murzynka piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (3 półka, grzałka górna i dolna) przez około 45 - 60 minut. Wystudzić. Przygotować polewę. Wszystkie składniki polewy włożyć do małego rondelka i cały czas mieszając zagotować. Wystudzić. Wystudzone ciasto polać wystudzoną polewą. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Jest to przepis na keksówkę o wymiarach 12x26

Gospodyni Miejska
Sernik z suszonymi śliwkami 1086

innym serkiem kremowym) lub gęstego z wiaderka 100g kwaśnej śmietany 18% 85g śliwek suszonych 75g cukru 2 jajka 1 pełna łyżka (15g) mąki pszennej ziarenka z 1 laski wanilii polewa 115g śliwek suszonych 75ml śmietanki 30% 75g czekolady deserowej 25g czekolady mlecznej 1/2 łyżeczki (2g) żelatyny 1 łyżka wody Dodaj napis Wykonanie: - ciasteczka rozdrobnić na proszek - masło i miód(...)gorącej wrzucać po kawałku czekoladę, wymieszać  - żelatynę rozpuścić w 1 łyżce wody, gdy napęcznieje, krótko podgrzać (kilka sekund) w kuchence mikrofalowej - żelatynę wlać do rozpuszczonej czekolady, wymieszać - polewę od razu wykładać na wierzch śliwek, pokrywając je i cały wierzch sernika - sernik po ostygnięciu polewy ponownie schłodzić w lodówce - sernik należy kroić ostrym nożem, uważając na lekko ciągnące się śliwki

Smakołyki Bereniki
Piernik orkiszowy, długodojrzewający 246

drugim i wyrównaj wszystkie cztery boki odcinając nożem nadmiar ciasta. Przełóż piernik powidłami, lekko dociśnij warstwy. Znów zawiń w folię aluminiową i odstaw na 1 dzień. Czas na polewę. Przygotuj ją, i kiedy jeszcze nie zgęstniała za bardzo, rozprowadź ją szerokim nożem wierzch i boki piernika. Posyp piernik z góry kruszonymi orzechami laskowymi. Nie rzucaj się na piernik od razu(...)chociaż zastygnąć polewie :) A jeszcze lepiej będzie, jeśli dasz piernikowi 1 dzień więcej, aby powidła trochę wsiąkły w ciasto. Ciasto gotowe do dojrzewania. Pkt 3. Miesiąc później. Część ciasta w formie, gotowe do pieczenia. Pkt 6. Pierwsza warstwa piernika upieczona. Ciasto wyrównane po bokach (pkt.10) i przełożone powidłami. Polane i posypane. Piernik po przekrojeniu. Piernik z bliska. Piernik w całej

Grahamka, weka i kajzerka

Proponowane wyszukiwania