polewa - 11092 przepisów (strona:33/740)

Tort czekoladowo-kawowy z powidłami śliwkowymi 113

łyżki serka mascarpone 1 łyżka cukru pudru 50 g mlecznej czekolady, startej na tarce SKŁADNIKI NA NASĄCZENIE: 130 ml likieru kawowego lub mocnej kawy 50 ml wody SKŁADNIKI NA POLEWĘ KAKAOWĄ Z ŻELATYNĄ (błyszcząca i miękka, nawet wyjęta z lodówki): 4 łyżki cukru 1 łyżeczka żelatyny 60 g masła 2 łyżki kwaśnej śmietany 3 łyżki kakao DODATKOWO: 1 słoiczek powideł(...)wyrównać i przykryć ostatnim blatem ciasta. Napoczować pozostałą mieszanką kawową. Boki posmarować cienką warstwą odłożonego kremu śmietankowego, wyrównując krem z blatami. Boki obsypać startą czekoladą. Wierzch tortu oblać gęstniejącą polewą kakaową. Całość schłodzić. PRZYGOTOWANIE POLEWY KAKAOWEJ Z ŻELATYNĄ: 4 łyżki cukru 1 łyżeczka żelatyny 60 g masła 2 łyżki kwaśnej śmietany 3 łyżki kakao Żelatynę zalać niewielką ilością gorącej wody

Calzonella.com
Łyżeczki z czekolady 162

naszym Walentynkowy Konkursie , może to właśnie Czekoladowe łyżeczki będą Waszymi zwycięskimi słodyczami ;) Potrzebne będą: ulubiona polewa czekoladowa lub czekolada dowolne koraliki cukrowe/pianki marshmallow, krem czekoladowy (u mnie Nutella) Polewę czekoladową rozpuszczamy zgodnie z instrukcją na opakowaniu, jeśli używamy czekolady można rozpuścić ją w kąpieli wodnej. Wypełniamy formę i uderzamy nią kilka razy w blat, żeby uwolnić ewentualne pęcherzyki powietrza(...)Odstawiamy do zastygnięcia (jeśli robimy łyżeczki z czekolady, a nie polewy, wkładamy do lodówki). Po zastygnięciu delikatnie wyciągamy z formy. Nie trzeba się przejmować jeśli któraś z łyżeczek złamie się przy wyciąganiu – można łatwo ją skleić używając rozpuszczonej czekolady. Na gotowe łyżeczki nakładamy czekoladę i dekorację. Ja wykorzystałam Nutellę i rozpuszczoną białą czekoladę. Żeby ułatwić sobie nakładanie czekoladę można

Ciastkozercy
Ciasto Czarna porzeczka wg. Siostry Anastazji. 19281

garnka i zagotować, w drugiej połowie rozpuścić żółtka, budynie,mąkę,cukier i cukier waniliowy. Wlać do gotującego mleka, gotować aż zgęstnieje.    Zimny budyń utrzeć z masłem.  Polewa czekoladowa : 3 tabliczki czekolady mlecznej rozpuścić w kąpieli wodnej z 3 łyżkami śmietanki. Warstwy ciasta : 1. Ciasto ciemne 2. połowa dżemu porzeczkowego 3. połowa masy budyniowej 4. ciasto jasne(...)dżem porzeczkowy 6. masa budyniowa 7. ciasto ciemne 8. polewa 9. wiórki kokosowe Odstawić do lodówki

Sama słodycz i szczypta chili
Kopiec kreta 138

szklance wody galaretkę  l azurową wlać do pojemnika i włożyć cząstki 2 mandarynek,  zostawić do zastygnięcia w lodówce ,później pokroić galaretkę w kostki 2. Przygotować polewę do garnka włożyć margarynę cukier kakao  kilka łyżek wody  podgrzewać aby się dobrze rozpuściło dodać pokruszoną chałwę dobrze  wszystko  wymieszać  można dolać troszkę wody polewa ma być dość rzadka 3. Wystudzone ciasto pokruszyć wymieszać z powstałą polewą połowę  ciasta wyłożyć dno tortownicy 4. Śmietanę ubić z łyżką cukru,dodawać stopniowo ściętą galaretkę  pomarańczową i pokrojone w kostkę pozostałe mandarynki 5. Połowę ubitej śmietany wyłożyć na ciasto w tortownicy  Dać pokrojone galaretki w kostkę resztę śmietany i na samą górę resztę ciasta

W królestwie smaków Beaty
Ciasto Salceson 146

cukru, 1,5 szklanki Mąki Luksusowej Młynomag , 1 czubata łyżka kakao, 1 łyżeczka cynamonu, 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1/2 szklanki oleju, 3 twarde jabłka, Polewa: 1 tabliczka białej czekolady, 1,5 łyżki mleka, kakaowa posypka. PRZYGOTOWANIE: 1. Ciasto: Jabłka obieram, usuwam gniazda nasienne i kroję w kostkę. Jajka razem z cukrem ubijam na puszystą(...)piekę około 40 minut w temperaturze 180 stopni. 3. Polewa: Czekoladę łamię na kostki i rozpuszczam nad kąpielą wodną. Dodaję mleko. Dokładnie mieszam, aby masa była jednolita. Przygotowaną polewą polewam wierzch ciasta. Gotowe ciasto posypuję kakaową posypką.  Do przygotowania ciasta wykorzystałam Mąkę Luksusową pszenną typ 550, którą otrzymałam do testowania od firmy Młynomag . Mąka ta jest produkowana

Tradycyjna kuchnia Kasi
Ciasto ambasador 2007

posiekanej gorzkiej czekolady Terravita 70% cacao z crunchy i owocami 1/2 szkl siekanych orzechów włoskich puszka brzoskwiń ok 30 kakaowych herbatników 2 łyżki kakao 2 łyżki nutelli Polewa: 2 tabl gorzkiej czekolady Terravita 70% cacao 1/2 tabl białej czekolady 6 łyżek śmietanki 30% Biszkopt: Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pod koniec dodać cukier i c.waniliowy, nadal(...)łyżki nutelli, zmiksować. Dodać posiekana czekoladę i orzechy, wymieszać. Masa z brzoskwiniami: brzoskwinie dokładnie odsączyć z zalewy, pokroić w niedużą kostkę i wymieszać z drugą częścią masy. Polewa: Czekolady połamać i roztopić osobno w kąpieli wodnej. Gorzką z 4 a białą z 2 łyżkami śmietanki. Układać warstwy: biszkopt, masa kakaowa, biszkopt, masa brzoskwiniowa, herbatniki, polewa ciemna i jasna

Smakołyki Asi
Placek kokosowo orzechowy z pijanymi rodzynkami 420

dodajemy cukier. Smażymy na małym ogniu ciągle mieszając by się nie przypaliło do momentu uzyskania jednolitej konsystencji. Masło ucieramy na puch i dodajemy po łyżce przestudzonych orzechów.  4. Polewa rodzynkowa: Obrane z ogonków rodzynki zalewamy spirytusem i pozostawiamy do nasączenia na całą noc. Od czasu do czasu mieszamy. Na drugi dzień rodzynki odsączamy z alkoholu. Masło topimy wraz(...)mleczną. Dodajemy odsączone rodzynki oraz 3 łyżki pozostałego z moczenia spirytusu. 5. Przełożenie: Placek orzechowy- 1/2 kremu czekoladowego- placek kokosowy- krem orzechowy- placek kokosowy- pozostały krem czekoladowy- placek orzechowy- polewa rodzynkowa

Kuchnia w czekoladzie
Bezgultenowe brownie z bananem 119

misce połączyć składniki polewy, na początku wydaje się, że nic z tego nie będzie bo kakao nie chce się połączyć z syropem, ale po chwili, robi się lśniąca wspaniała polewa :) Delikatnie rozsmarowujemy ją na zimnym cieście, możemy też ułożyć plastry pomarańcza lub mandarynki i zostawić na chwilę, żeby masa zastygła. To jest pyszne :) Smacznego

Co na wege obiad?
Ciasto Kinder Pingui 14220

dodatkiem cukru pudru, Następnie dodać serek mascarpone i ubijać krótko, do połączenia się składników. Żelatynę zahartować kilkoma łyżkami kremu, po czym dodać ją do reszty kremu. Krótko zmiksować. Polewa:   100g mlecznej i 100g gorzkiej czekolady,  50g masła,  3 łyżki(...)mleka,  łyżeczka oleju. Czekolady połamać na kawałki, dodać resztę składników i stopić na małym ogniu, często mieszając. Ostudzić. Na pierwszy blat ciasta wyłożyć połowę kremu, wylać połowę tężejącej polewy, po czym ciasto schłodzić. Następnie polewę pokryć pozostałym kremem. Przykryć drugim blatem ciasta i polać resztą polewy. Ciasto schłodzić. Źródło:  Arabeska waniliowa

Z miłości do słodkości
Ciasto z bananami i czekoladą „Bananotte” 930

ciasta ( patrz FILM ). 9. Schłodzoną czekoladową śmietankę ubić mikserem i wyłożyć na banany w blaszce, wyrównać ( patrz FILM ). Na wierzchu położyć drugą część biszkoptu i nasączyć go resztą ponczu. Polewa: 10. Składniki na polewę przełożyć do rondelka i zagotować. Gotować na małym ogniu przez około 4-5 minut. Zdjąć z ognia i odstawić do przestygnięcia na około 15 minut(...)Gotową polewą udekorować wierzch ciasta i posypać poszatkowanymi orzechami. Ciasto wstawić do lodówki na parę godzin (można na całą noc). Udanych wypieków

Mała Cukierenka
Krajanka a'la Snickers z sucharami 160

łyżki masła 1 łyżka Nutelli Orzeszki w karmelu: 300 g orzeszków ziemnych, solonych 3 łyżki wody 3/4 szkl cukru 3 łyżki miodu 1 łyżka masła 1 płaska łyżeczka cynamonu Polewa czekoladowa: 3 łyżki mleka 3 łyżki cukru pudru 3 łyżki masła 3 łyżka kakao     Przygotowanie:   Spód z sucharków: Suchary pokruszyć na piach (np. za pomocą wałka(...)orzeszki ziemne. Od razu rozprowadzić je na spodzie z sucharków (karmel będzie bardzo szybko twardnieć) i dobrze podociskać, by obydwie warstwy skleiły się ze sobą. Odstawić do zastygnięcia karmelu. Polewa czekoladowa: Mleko i cukier umieścić w garnuszku. Podgrzewać do rozpuszczenia cukru. Dodać masło, mieszać, aż się stopi. Na koniec wsypać przesiane kakao i energicznie wymieszać. Przestudzić. Gęstniejącą polewę wylać

Nastoletnie Wypiekanie
Ciasto daktylowe z polewą miodową 108

dokładnie wymieszać. Dno formy o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, boki lekko natłuścić. Wyłożyć ciasto, wyrównać. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 40 minut, wystudzić. Polewa - do garnuszka z grubym dnem przełożyć masło i miód. Podgrzewać, ciągle mieszając, aż masa się zagotuje i trzymać na ogniu przez kilka minut, aż lekko zbrązowieje. Zdjąć z ognia, dodać(...)posiekane orzechy i wymieszać. Gotową polewę wyłożyć na przestudzone ciasto. Smacznego

Domowa cukiernia Ewy
OBŁĘDNY SERNIK CZEKOLADOWY Z POLEWĄ MALINOWĄ 256

piekarnika i pozostaw do całkowitego ostudzenia. POLEWA: Konfiturę lub dżem podgrzej w garnuszku z 1-2 łyżeczkami wody, następnie przetrzyj ją przez sito, aby pozbyć się pestek. Posmaruj polewą wierzch ostudzonego sernika i wsadź go lodówki na kilka godzin, a najlepiej całą noc. Gotowe! Smacznego

Słodko-Słony Świat Ilony
Piernikowe serca z marchewką, curry i owocowym maczkiem 124

wykałaczkę, na chwilę zanurzać w polewie, wyciągnąć ocierając spód o brzeg opakowania. Przytrzymać w górze, poczekać aż spłynie nadmiar polewy. Ciastka odkładać na kratkę lub papier do pieczenia. Gdy polewa zacznie tężeć posypać maczkiem owocowym. Smacznego! Przepis dodaję do akcji

Pełny talerz
Fale Dunaju z malinami 296

odstawić do całkowitego wystudzenia. Miękkie masło utrzeć do puszystości. Stopniowo dodawać budyń, łyżka po łyżce za każdym razem miksując. Tak przygotowany krem rozsmarować na ostudzonym cieście. Schłodzić do stężenia. Polewa czekoladowa: Czekolady drobno posiekać. Mleko i pokrojone w kostkę masło umieścić w garnuszku, podgrzewać do rozpuszczenia masła. Uważać, by mieszanka się nie zagotowała. Dodać posiekane czekolady. Wymieszać(...)uzyskania jednolitej, gęstej polewy. Gdy przestygnie, rozprowadzić ją na kremie budyniowym i ponownie schłodzić ciasto w lodówce. Smacznego

Nastoletnie Wypiekanie