polewa - 11092 przepisów (strona:33/740)

Kostki Domino 137

duże jajko 150 gram mąki pszennej 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżka kakao 2 łyżki przyprawy do piernika Dodatkowo: 200 gram białej masy marcepanowej 200 gram konfitury morelowej polewa: 100 gram gorzkiej czekolady, 30 gram masła, 30 ml śmietanki 30% Miód, syrop i masło podgrzewamy w garnuszku do momentu aż tłuszcz się rozpuści. Zdejmujemy z palnika i studzimy(...)obciążyć całość słoikami niezbyt ciężkimi. Masa ma się zespolić. Po 24 godzinach wyciągamy ciasto z lodówki i kroimy na niewielkie kwadraty (1,5 cm x 1,5 cm). Składniki polewy rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Każdy kwadracik nabijamy na patyk (tzw. szaszłyk) i maczamy w polewie. Następnie przekładamy na kratkę by polewa zastygła. Gotowe kostki Domino przechowywałam w lodówce. Smacznego

Mango Papaja
Piernik z powidłami 153

szkl cukier - 1 szkl mąka - 2,5 szkl jajka - 2 szt kakao - 3-4 łyżki przyprawa do piernika - 1 opak soda - 1,5 łyżeczki powidła śliwkowe - 4 łyżki Polewa : kakao - 3 łyżki woda - 3 łyżki masło - 1/3 kost cukier - 3 łyżki Dodatkowo : orzechy włoskie Przygotowanie : Ciasto Wybić jajka do miski, zmiksować. Następnie dodać cukier, dobrze utrzeć. Do utartych jajek(...)samym końcu dodać powidła śliwkowe, zmiksować. Przelać ciasto do wysmarowanej tłuszczem blaszki, piec w nagrzanym piekarniku, w temp 180 stop. przez około 35 minut, lub do tzw.suchego patyczka. Polewa  Do rondelka wrzucić pokrojone masło, dodać cukier i wodę, zagotować. Dodać kakao , mieszając doprowadzić do zagotowania i zgęstnienia polewy. Gotowe ciasto, polać polewą czekoladową. Posypać pokrojonymi orzechami . https://www.youtube.com

Kuchnia Danusi
Miodownik z jabłkami 236

stężenia. Masa budyniowa: Budyń ugotować wg przepisu na opakowaniu. Gorący przykryć folią aby nie zrobił się kożuszek. Miękkie masło zmiksować na puch z cukrem pudrem, stopniowo dodawać ostudzony budyń. Polewa kakaowa: Żelatynę zalać niewielką ilością wody zimnej (ok 2-3 łyżki). Pozostałe składniki roztopić i doprowadzić do wrzenia. Gdy żelatyna napęcznieje podgrzać do całkowitego rozpuszczenia i wymieszać z polewą(...)Wystudzić.  Pierwszy blat ułożyć w foremce, posmarować masą budyniową. Można wstawić do lodówki na chwilę aby masa stwardniała. Na masę wylać tężejącą masę jabłkową, przykryć drugim blatem. Polać polewą i posypać kolorowymi posypkami Delecta

Smakołyki Asi
Chatka Baba Jagi 174

wyszło tym  razem najlepiej bo ciastka się połamały ale potem ja w lodówce twardnieje to można formować jeszcze i poprawiać ;) ciasto wstawiamy do lodówki i robimy polewę , Wszystkie składniki na polewę dajemy do garnka, doprowadzamy do wrzenia i na malutkim ogniu trzymamy ok 5 minut cały czas mieszając ,jeśli jest za gęsta dodajemy 1-2 łyzki wody ,studzimy(...)godzinach możemy polać ciasto polewą i wstawić do lodówki najlepiej na kilka godzin lub całą noc :) Smacznego

Wypieki Rene
Słodkie środy - Świąteczny piernik z powidłami śliwkowymi 154

miodu 125 g masła 3 jajka 1 szczypta soli 3 czubate łyżki gęstej kwaśnej śmietany 18% 1 opakowanie przyprawy do piernika 1 ½ łyżeczki sody oczyszczonej 2 łyżki kakao Polewa i dekoracja 180 ml śmietany 30% 150 g gorzkiej czekolady biały maczek cukrowy Do przełożenia około 460 g powideł śliwkowych Do smarowania formy masło i mąka do oprószenia(...)Zimne piernikowe ciasto przekrajemy na pół, smarujemy powidłami,  przykrywamy drugą częścią i smarujemy boki i wierzch.  Wstawiamy do lodówki na kilka godzin by powidła zastygły.  Przygotowujemy polewę. Śmietanę podgrzewamy, dodajemy starta czekoladę i mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji polewy. Oblewamy cały piernik, dekorujemy białym maczkiem. Wstawiamy do lodówki na kilka godzin by polewa zastygła

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Waniliowe babeczki z truskawkami 144

formą, poruszajcie je delikatnie palcami. KREMOWA POLEWA LUKROWA: Wszystkie składniki mieszamy ze sobą- za pomocą miksera- około 1 minuty, aż uzyskamy gładką, gęstą masę bez żadnych grudek. Gotową polewę, przed użyciem do dekorowania- warto wstawić na 20 min. do lodówki. DEKOROWANIE: Truskawki kroimy wzdłuż. Na wierzchu babeczek rozprowadzamy równomiernie polewę lukrową. Na polewie układamy pokrojone truskawki. Obsypujemy babeczki startą

Domowe Torty
Sernik z nutą orzechową 559

pokojowej): 500 g twarogu trzykrotnie zmielonego lub gotowego twarogu do serników 500 g sera mascarpone 4 jajka 3 czubate łyżki mąki ziemniaczanej 1 szklanka cukru 2 łyżki masła orzechowego Polewa kajmakowa: 230 g masy kajmakowej o smaku orzechowym 1 łyżka masła Dodatkowo: masło do wysmarowania formy, 3/4 szklanki drobno posiekanych migdałów Spód: Ciastka rozdrobnić w malakserze. Wymieszać łyżką(...)termoobiegiem), następnie zmniejszyć temperaturę do 120°C i piec jeszcze ok. 90 minut. Po wyłączeniu piekarnika uchylić drzwiczki i pozostawić sernik na jeszcze ok. 15 minut. Polewa kajmakowa: Masę kajmakową wymieszać łyżką z masłem i podgrzać przez chwilę na małym ogniu. Zimny sernik polać przygotowaną polewą i ozdobić posiekanymi migdałami. Sernik przechowywać w lodówce. Schłodzić co najmniej kilka godzin

Bullio
Ciasto Fale Dunaju 143

łyżki wody lub mleka 1,5 łyżki kakao wiśnie (mrożone lub świeże) Masa: 0,5 l. mleka budyń waniliowy z cukrem 250 g. masła 1 łyżka cukru waniliowego Polewa: tabliczka czekolady deserowej lub gorzkiej 1 łyżka masła 1 łyżka mleka (opcjonalnie) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ciasto: Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodać cukier, żółtka, olej, mleko(...)niego po łyżce wystudzonego budyniu i miksować do uzyskania jednolitej konsystencji.  Na wystudzone ciasto wyłożyć masę budyniową i zostawić na kilka godzin w lodówce, aby masa zastygła. Polewa: Czekoladę z masłem rozpuścić w kąpieli wodnej. Jeśli polewa będzie zbyt gęsta lub nam się zważy dodać łyżkę mleka i dokładnie rozmieszać. Wyłożyć na zastygnięty krem. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Chałupka Baby Jagi 280

paschy, na Boże Narodzenie zamiast sernika. Coś absolutnie boskiego, najlepszego na świecie. Nieco pracochłonny, ale efekt wart jest wysiłku. Mama zwykle polewała go mleczną i gorzką czekoladą pół na pół, jednak ja, tylko tym razem, polałam go polewą kakaową (przyczyna jest prosta - dziecię wyjadło czekolady). Do środka często wkładałyśmy coś "na wypełnienie", kiedy za wiele masy zostało wyjedzone z miski(...)wierzchnią warstwę herbatników, ale tylko na środkowym pasku, po długości. Ma utworzyć się kopczyk.  Następnie z pomocą folii zwinąć ciasto w trójkątny kształt - kształt chatki. Schłodzić porządnie. POLEWA: W rondelku umieścić margarynę i cukier puder, rozpuścić. Zdjąć z ognia, dodać kakao i rozpuszczoną żelatynę, wymieszać, lekko przestudzić, polać deser

Cakes By Kejt
Kokosowe batoniki z dodatkiem cytryny 151

kulek. Staraj się, żeby były jak najbardziej "zbite". 2. Ułóż na talerzu i włóż na kilka minut do zamrażarki (lub na kilkanaście do lodówki). 3. W tym czasie przygotuj polewę czekoladową. W kąpieli wodnej rozpuść ksylitol w łyżce wody i soku z cytryny. 4. Dodaj olej kokosowy, a gdy się rozpuści zdejmij z ognia, dodaj przesiane przez sito kakao(...)energicznie mieszaj do uzyskania gładkiej masy. 5. Wyjmij batony z lodówki i ułóż je ciasno koło siebie - będzie łatwiej pokryć je polewą. 6. Za pomocą silikonowego pędzelka posmaruj z góry batoniki polewą, następnie posyp orzechami i skórką cytrynową. 7. Przechowuj w lodówce. Energia (1 batonik) Białko Tłuszcz Węglowodany Błonnik 167 kcal

Powiedz dietom nie
Czekoladowa rolada 158

lodówki. Ściągnąć papier i polać ganaszem czekoladowym. Można od razu serwować, ale kroić się będzie lepiej, gdy polewa zastygnie ( ja do czasu przyjazdu gości schowałam roladę z ostudzoną polewą do lodówki, aby śmietana się nie rozpłynęła ). Kroić przed podaniem, podawać w towarzystwie domowej frużeliny wiśniowej. The post Czekoladowa rolada appeared first on Moja Delicja - Przepisy kulinarne

Moja Delicja
Sernik czekoladowy z gruszkami 153

sernik odstawić do całkowitego ostygnięcia ( od razu po wyjęciu może być ciut „galaretowaty”, ale proszę się nie przejmować, jak ostygnie to stężeje). Przestygnięty wstawić do lodówki na parę godzin. Polewa: 8. Czekoladę poszatkować. Śmietankę zagotować z przyprawami, zdjąć z ognia i dodać poszatkowaną czekoladę, mieszać, aż czekolada się roztopi i powstanie jednolita masa. Polewę odstawić na około 15 minut(...)przestygnięcia. 9. Sernik ostrożnie wyjąć z tortownicy (oddzielić nożem ciasto od brzegów tortownicy) i polać gotową polewą. Przed podaniem posypałam go jeszcze szczyptą cynamonu. Udanych wypieków

Mała Cukierenka
Trójkolorowy torcik serowy z truskawkami i polewą czekoladową 199

żółta, czerwona i zielona) 1 szklanka cukru pudru 150 g masła ok. 200 g truskawek kilka sztuk okrągłych biszkoptów 2 opakowania rurek waflowych (200 g) – użyłam rurek bez nadzienia Polewa czekoladowa: 100 g mlecznej czekolady ok. 50 ml śmietany kremówki (30%) Wykonanie: Przygotowujemy galaretki według przepisu na opakowaniu, zużywając do każdej połowę wymaganej wody. Odstawiamy do wystudzenia. Masło miksujemy(...)serową, wyrównujemy jej powierzchnię i posypujemy resztą owoców. Na koniec wykładamy ostatnią masę. Ostrożnie przenosimy torcik do lodówki, gdzie pozostawiamy go na kilka godzin do całkowitego stężenia. Aby otrzymać polewę rozpuszczamy czekoladę razem ze śmietanką w kąpieli wodnej. Mieszamy, aż składniki dokładnie połączą się w jednolitą, lśniącą masę. Gdy polewa ostygnie (ale nadal będzie płynna) nakładamy ją na wierzch

MyCookBook.pl
Chatka serowa z truskawkami i polewą czekoladową 200

truskawką-niespodzianką w środku) robi wrażenie na degustatorach :) Składniki: 800 g twarogu sernikowego 180 g cukru pudru 3 łyżeczki żelatyny (czubate) 1 laska wanilii kilkanaście sztuk truskawek 24 herbatniki Polewa czekoladowa: 100 g czekolady gorzkiej (użyłam 74%) 100 g czekolady mlecznej 3-5 łyżek mleka Wykonanie: Truskawki myjemy, usuwamy szypułki i dokładnie osuszamy. Twaróg sernikowy ucieramy wraz z cukrem(...)masa serowa stężeje, a herbatniki lekko zmiękną). Czekoladę łamiemy na kawałeczki, przekładamy do miski i rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Dolewamy 3-5 łyżek mleka, aby powstała gęsta, błyszcząca, czekoladowa polewa. Polewę odstawiamy, aby lekko przestygła (ale nie zastygła). Półpłynną czekoladą smarujemy ciasto (najlepiej robić to przy pomocy pędzelka). Chatkę wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc. Smacznego

MyCookBook.pl
Kampania Streetcom - Opinie na temat ciasteczek Dr Gerarda część I 161

polewa mnie rozczarowała. Pierwsza nuta smakowa jest bardzo kwaśna, bardziej przypominająca cytrynę niż jogurt. Później... No cóż, później robi się za słodko. Także ciasteczko na plus, natomiast polewa niestety dla nas była zdecydowanie za słodka i za mało jogurtowa. 4. Pryncy Torcik Cieniutkie i bardzo kruche wafelki przełożone mleczną czekoladą okazały się doskonałą przekąską. Smak jest dobrze wyważony(...)spotkanie z planszówkami wzięła jakiekolwiek inne ciasteczka, nie dałabym rady ich podzielić między tych wszystkich ludzi. Malti keksy cieszyły się dużo większym zainteresowaniem niż gry, przy których były pochrupywane. Polewa z cudownej, aksamitnej czekolady sprawiła, że z kumpelą nie mogłyśmy się oderwać. Kruchy środek - pychotka! Teraz już wiem, co kupować na spotkania w większym gronie ;)  To tyle, jeśli

W poszukiwaniu inspiracji

Proponowane wyszukiwania