polewa - 11092 przepisów (strona:32/740)

Mazurek orzechy-karmel-czekolada 188

konsystencję POLEWA CZEKOLADOWA - czekoladę posiekać na mniejsze kawałki - śmietankę podgrzać w kąpieli wodnej, nie gotować - gorącą śmietankę zdjąć na blat, dodać czekoladę, wymieszać do momentu uzyskania gładkiej, jednolitej polewy - polewę odstawić na krótko do lekkiego zgęstnienia, następnie użyć do dekoracji PRZEŁOŻENIE MAZURKA - ciasto kruche posmarować cienką warstwą masła orzechowego, pozostawiając wolny wyższy brzeg - na maśle orzechowym poukładać połówki orzechów(...)ziemnych - orzechy równomiernie polać sosem karmelowym - całość udekorować czekoladą, najlepiej robiąc z niej nieregularne linie - ciasto schłodzić do momentu zastygnięcia polewy, przechowywać w chłodnym miejscu

Smakołyki Bereniki
Moje trzy tegoroczne świąteczne wypieki 179

eksperymentowania. Zawsze się opłaca. Najważniejsze, by smakowało! I pamiętaj, że te ciasta nie muszą być tylko na Boże Narodzenia. Chociaż wtedy smakują jakoś tak lepiej :) Makowiec czekoladowy w polewie czekoladowej ozdobiony cukrową posypką i posiekanymi orzechami włoskimi. Do zrobienia mojego makowca użyłam rodzynek, orzechów włoskich, gorzkiej i mlecznej czekolady oraz żurawiny suszonej. Piekłam z 2/3 porcji, ale zapomniałam, by piec(...)krócej. W efekcie przypalił mi się z góry i stał się bardzo kruchy i trochę za suchy. Ścięłam przypalony wierzch, a po odwróceniu polałam ciasto polewą. Kawałek ciasta odłamał mi się, więc go wykorzystałam do sernika. Ciasto pyszne, mocno makowe. Słyszałam, że świetnie pasuje do niego krem kawowy, zamierzam to sprawdzić w nowym roku. Aż mi ślinka cieknie na myśl

Anioszek w kuchni
Ciasto marchewkowe 107

marchwi (ok. 5 dorodnych marchewek) Na polewę:    1/4 kostki masła    7 łyżek wody    3 łyżki kakao    opcjonalnie cukier jeśli chcecie aby polewa była słodka płatki migdałowe do posypania Ciasto marchewkowe Ciasto: Do miski wbijamy jajka, dodajemy cukier i miksujemy. Cały czas miksując dosypujemy przesianą mąkę, i oba oleje (można użyć jeden(...)przy pomocy łyżki. Ciasto wylewany do blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 40-50 minut (do suchego patyczka). Wyjmujemy z piekarnika i studzimy. Polewa: Do niedużego rondelka wlewamy wodę i wkładamy masło, rozpuszczamy na niedużym ogniu. Po rozpuszczeniu dodajemy kakao i jeszcze chwilę podgrzewamy. Polewamy równomiernie wystudzone ciasto. Wierzch posypujemy płatkami migdałowymi. Ciasto

peggiwkuchni
Mazurek czekoladowy. 217

wylewa się na blachę, po schłodzeniu kroi w paseczki lub kostkę. To ciasto ma podobny smak, tylko wykonanie jest inne. Polewa czekoladowa jest na kruchym spodzie, a pod polewą spora warstwa bakalii. Ciasto jest pyszne i warte wypróbowania. Polecam!   MAZUREK CZEKOLADOWY.           Składniki: Ciasto: 300 g mąki pszennej tortowej 2 żółtka 2 łyżki czubate(...)cukier, masło i połamaną na małe kawałki czekoladę zagotować. Zdjąć z ognia, dosypać przesiane przez sito mleko w proszku i dokładnie całość wymieszać. Na wystudzone ciasto wyłożyć bakalie, polać polewą i posypać wierzch pokrojonymi orzechami nerkowca. Odstawić do zastygnięcia. Smacznego

Zakątek rozkoszy kulinarnych
Metrowiec 441

łyżki mąki ziemniaczanej     2 łyżki cukru     kilka kropelek olejku migdałowego     120g masła     1 łyżka cukru pudru   polewa:     2 tabliczki gorzkiej czekolady     2 łyżki masła     2 łyżki mleka Przygotowanie:   Ciasto jasne: oddzielić białka od żółtek. Żółtka utrzeć(...)kromką" ciemnego ciasta. Robić tak na przemiennie.  Pozostałą masą budyniową posmarować metrowca. Metrowca włożyć do lodówki aby nasze "kromki" dobrze się skleiły.  W tym czasie można zrobić polewę. W kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę. Dodać masło i mleko, mieszać aż składniki połączą się. Gdy polewa jest zbyt gęsta dodać jeszcze odrobinę mleka. Wystudzoną polewą polać metrowca i rozsmarować

Amatorka kuchenna
Ciasto Makowy Ślimaczek 361

się mleka. Mieszamy i zdejmujemy z gazu. Tak przygotowany budyń odstawiamy do wystudzenia. Masło ucieramy na puch. Następnie nadal ucierając dodajemy po łyżce zimnego budyniu, aż powstanie gładka masa. Polewa: Żelatynę rozpuszczamy w 2 łyżkach gorącej wody.  Margarynę, cukier i kakao umieszczamy w garnuszku i podgrzewamy, aż do połączenia składników. Następnie dodajemy żelatynę, ale już nie gotujemy masy(...)masa wystygnie dodajemy po łyżce śmietany i mieszamy.  Przełożenie ciasta: Zwykły blat  Połowa kremu budyniowego Blat z makowymi roladami Druga połowa budyniowego kremu  Zwykły blat  Polewa  Gotowe! :) Przepis pochodzi ze strony www.goujzcukiereczkiem.blogspot.com

Czerwona Porzeczka
Jabłka w cieście twarogowym 149

buzi :) 2 1/2 szklanki mąki pszennej 3 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 200 g masła 150 g twarogu zmielonego 1 jajko 1 żółtko ok 4 jabłka POLEWA: 1/2 szklanki cukru pudru 2 łyżki soku z czarnej porzeczki Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać zimne masło i pozostałe składniki, oprócz jabłek. Zagnieść ciasto i odstawić(...)gęstość lukru. Polać po upieczonych ciasteczkach. Mogą być jeszcze ciepłe. Smacznego :) Kategoria: A-Z SŁODKO , Ciasta z owocami , Ciasteczka , Dla dzieci , Tarty i kruche ciasta , Wykorzystanie żółtek Tagged: jabłka , polewa , twaróg

https:KKuchniaMniam
Sernik Tahini (Tahini cheesecake) 139

sera (najlepiej już przemielonego) 200 g cukru 1 cukier waniliowy 80 ml śmietany 2 jajka 2 łyżki śmietany 30% 2 łyżki mąki ziemniaczanej 4 łyżki pasty sezamowej (Tahini) polewa: 1/2 szklanki pasty sezamowej   2 łyżki śmietany 30% Przygotowanie: spód: Sezam prażymy lekko na suchej patelni , do otrzymania złotego koloru i studzimy. Ciastka rozkruszamy na drobny pył. Masło roztapiamy(...)minut. Sernik studzimy w piekarniku przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika. Do piekarnika, w którym pieczemy sernik dobrze jest wstawić naczynie żaroodporne z wodą, aby sernik nie pękał. polewa:   Pastę sezamowa łączymy ze śmietaną i lekko  podgrzewamy. Polewę rozsmarowujemy na ostudzonym serniku

Bon appetit mon amie
Wafle z masą śmietankową i żurawiną 111

cukier i wszystko gotujemy około 5 minut cały czas mieszając. Lekko przestudzona m as ę zabi e lamy mlekiem w proszku lub ś mietank ą do kawy . S tudzimy. polewa: Czekoladę gorzką min. 70% kakao rozpuszczamy w kąpieli wodnej z mlekiem, pamiętając aby miska, w której rozpuszczamy czekolad ę nie dotykała dnem wrzącej wody. Przekładamy do worka cukierniczego. Wafle(...)smarujemy masą śmietankową, przykrywamy kolejnym waflem i ponownie smarujemy masą śmietankową.  Na kolejne 2 wafle smarujemy masę żurawinową, a na następne dwa,dwie warstwy masy śmietanowej.  Wierzch polewamy polewą z czekolady która jest świetnym uzupełnieniem całości

Bon appetit mon amie
Mleczna kanapka 103

pieczenia 3 łyżeczki kakao 1 szczypta soli krem: 1/2 szklanki mleka 3/4 szklanki cukru 250 g margaryny  1 opakowanie cukru waniliowego 2 szklanki mleka w proszku  polewa: 2 tabliczki czekolady mlecznej 6 łyżek mleka Przygotowanie: ciasto: Białka ubijamy na sztywno z odrobiną soli i cukrem. Następnie dalej ubijając dodajemy po jednym żółtku. Mąkę wymieszaną z proszkiem(...)temperaturze pokojowej (ważne) ucieramy dodając ostudzone mleko. Na koniec do may dodajemy mleko w proszku i mieszamy Kremem przekładamy biszkopt. polewa: Czekoladę rozpuszczamy z mlekiem i polewamy ciasto. Odstawiamy do stężenia polewy

Bon appetit mon amie
Tęczowa babka białkowa 142

proszku do pieczenia 3/4 szkl. oleju 1 olejek aromatyzujący waniliowy 4 łyżki wody 1 łyżka kakao 3 łyżki mąki barwniki spożywcze w proszku - u mnie żółty, błękitny i czerwony polewa waniliowa - do dekoracji kolorowe posypka cukrowa - do dekoracji Białka ubić mikserem ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier. Mąkę z proszkiem przesiać przez sito(...)będzie łatwiej odchodzić o silikonu - odwrócić i zostawić do zupełnego ostygnięcia na metalowej kratce, aby równomiernie się odparowało.   Po ostudzeniu babkę dowolnie udekorować. U mnie posłużyła temu polewa waniliowa - przyznaję, że kupna - i kolorowa posypka. WYPIEKAŁAM WSPÓLNIE

Grunt to przepis!
Przepis na idealne polewy do wypieków 109

uzyskania jednolitej masy, mieszając Lukier: 15 łyżek cukru pudru wymieszać z 1 łyżką gorącej wody oraz dodając 1 łyżkę soku z cytryny bądź pomarańczy, mieszając do uzyskania jednolitej masy Polewa Kokosowa: 100 g margaryny połączyć z 100 g cukru dodać również 2 łyżki mąki, 2 łyżki mleka i 100 g wiórków kokosowych. Wszystko razem gotować do zgęstnienia masy, mieszając(...)Polewa z orzechami: Podgrzewamy 100 g margaryny z 200 g posiekanych orzechów , 12 łyżek kremówki, 8 łyżek cukru i 2 łyżki kakao, podgrzewany do zgęstnienia mieszając

W Moim Magicznym Domu
Ciasto marchewkowe z polewą serkową 112

Jeśli masa jest zbyt gęsta - można dolać odrobinę mleka.) Piec (w rozgrzanym piekarniku) 45-60 minut (w zależności od wielkości blaszki; do tzw. suchego patyczka) w 180 stopniach. Przygotować polewę. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody. Serek wymieszać z cukrem i połączyć z przestygniętą żelatyną. (Uprzednio wymieszaną z 2 łyżeczkami masy.) Ostudzone ciasto polać polewą, posypać startą czekoladą(...)schłodzić w lodówce - aby serek całkowicie stężał. (Ostudzone ciasto wyjęłam z formy, a następnie polałam serkiem - dla efektu rozpływającej się polewy.)   (*) Ciasto piekłam w tortownicy o średnicy 16 cm, więc dlatego wyszło mi wysokie

Di gotuje
limonkowy nerkownik polewą malinową przykryty 102

choćby jednym kęsie. SKŁADNIKI: SPÓD 100g migdałów 8 suszonych śliwek 2 łyżki płatków owsianych 2 łyżki wody MASA szklanka nerkowców (180g) 1/2 łyżeczki cynamonu sok z połowy limonki POLEWA łyżka mleka kokosowego 2 garści malin łyżka ksylitolu WYKONANIE: Śliwki zalewamy wrzącą wodą na ok 15 min, następnie blędujemy je z pozostałymi składnikami na spód ciasta- po zblendowaniu przekładamy(...)Całość dosładzamy ksylitolem, po czym blenujemy i przelewamy do pojemniczka. Nerkownik umieszczamy w lodówce na ok 2,5 godziny. Gotowt nerkownik wyciągamy z formy i polewamy malinową polewą.    A tak prezentował się nerkownik bez polewy

healthy dreams