polewa - 11092 przepisów (strona:34/740)

Ciasto dyniowe 150

ostudź. *Purée przygotujesz, piekąc pokrojoną w kostkę dynię w piekarniku nagrzanym do 200°C przez kwadrans. Po wystudzeniu wystarczy ją zmiksować na gładko za pomocą blendera i gotowe. Polewa Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Masło utrzyj mikserem do białości, następnie dodawaj serek Philadelphia łyżka po łyżce, nie przerywając miksowania. Podobnie postąp z cukrem pudrem, powoli go wsypując(...)cały czas ucieraj masę. Polewą posmaruj zimne ciacho. Całość posyp kandyzowaną skórką pomarańczową i włoskimi orzechami

Food Square
Miodownik (krem z kaszą manną) 149

łyżki miodu (użyłam słonecznikowego ) 2 łyżeczki sody Krem: 1/2 litra mleka  1/4 szklanki kaszy manny  100g masła  3/4 szklanki cukru pudru  kilka kropel aromatu waniliowego Polewa: 40g masła 1/4 szklanki cukru 1 łyżka mleka 2 łyżki kakao Dodatkowo: 5-6 łyżek dżemu (użyłam truskawkowego)  Ciasto. Jajka, cukier i masło/margarynę utrzeć na puszystą(...)sposób postępować z resztą placków. Ostatni blat powinien być pusty. Całość owinąć folia spożywczą i wstawić do lodówki minimum na jedną dobę (moje ciasto stało 2 dni). Przygotować polewę. Masło z cukrem rozpuścić a następnie wymieszać z mlekiem i kakao.  Gotować około 2 minut - do zgęstnienia (niezbyt długo, ponieważ polewa stwardnieje). Polewą posmarować ciasto i udekorwować

Di gotuje
Kakaowe ciasto orkiszowe z jabłkami 606

gniazdek nasiennych) 1 łyżeczka cynamonu Polewa: 2 łyżki śmietanki 30%, 2 łyżki kakao, 2 łyżki cukru, zagotować, dodać 2 łyżki masła, wymieszać aż masło się rozpuści, smarować polewą powierzchnię ciasta, dosyć szybko bo polewa szybko gęstnieje. Przygotowanie : Pokrojone jabłka posypujemy cynamonem, mieszamy. Całe jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Mąkę łączymy z kakao, płatkami, proszkiem do pieczenia(...)czasie sprawdzamy patyczkiem, czy ciasto jest upieczone, jeżeli tak, to jeszcze chwilkę trzymamy ciasto w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach, po czym wyjmujemy i po lekkim ostudzeniu smarujemy polewą czekoladową.Smacznego! The post Kakaowe ciasto orkiszowe z jabłkami appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
WUZETKA W-Z 110

powstał syrop.  dodałam sok z cytryny i rum. Tak uzyskanym syropem polałam dolną i górną warstwę ciasta. Ubiłam krem i odstawiłam go do lodówki. Pozostało jeszcze sporządzenie polewy. W garnuszku z wodą rozpuściłam masło,cukier i kakao. Wymieszałam i odstawiłam do ostygnięcia. Mając już wszystkie składniki nakładałam je na nasączone ponczem ciasto. Najpierw dżem z porzeczek. Jest on kwaskowy(...)bardzo smakowicie kontrastuje z kremem i słodyczą polewy. Następnie warstwa kremu. Przykryłam drugą częścią ciasta i polałam polewą czekoladową. Na wierzch nałożyłam kleksy kremu. Podałam z kawą do której dodałam pozostały jeszcze krem... Pycha i smacznego

potrawyregionalne
CIASTO MAXI KING 366

Jeśli lubicie słodkie ciasta, to Maxi King jest idealne dla Was. Już jednym kawałkiem można się zasłodzić. Ja trochę je zmodyfikowałam i nie zrobiłam polewy. Bez niej i tak jest wystarczająco słodkie. Myślę, że usatysfakcjonuje wszystkich miłośników krówek i batonów. Nie wymaga pieczenia, więc jest szybkie w wykonaniu. Powinno się go dobrze schłodzić w lodówce. Na polewę można użyć: dowolnie(...)szklanka (250 g) cukru 1 szklanka (250 g) mleka 400 g mleka w proszku ( niebieskie opakowanie, miałkie - nie w granulkach) 1,5 kostki masła Składniki na polewę: 2 tabliczki ciemnej lub białej  czekolady  1/4 szklanki mleka puszka solonych orzeszków ziemnych Do garnka wsypałam cukier i cukier wanilinowy. Wlałam szklankę mleka i zagotowałam. Odstawiłam do wystygnięcia. W misce utarłam

potrawyregionalne
ciasto Pani Marzeny (jabłkowo-kokosowe z chałwową polewą) 136

wierzch rozsmarować ciemne ciasto. Piec około 45 minut w 180*C.  Polewa:  Masło rozpuścić z cukrem i mlekiem, dodać pokruszoną chałwę, mieszać do otrzymania gładkiej polewy. Polać ostudzone ciasto, odstawić do zastygnięcia

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Sernik dyniowy z błyszczącą polewą czekoladową 165

żółtka 350 g mus z dyni (przepis tutaj ) 1/3 łyżeczki cynamonu 1 łyżka ekstraktu z wanilii 70 g śmietanki 30% (składniki na sernik muszą mieć temperaturę pokojową) Polewa: 4 łyżki cukru 2 łyżki śmietany 3 łyżki kakao 60g masła 1 łyżeczka żelatyny Wszystkie składniki oprócz żelatyny umieszczamy w rondelku i zagotowujemy. Żelatynę zalewamy małą ilością wrzątku, następnie dodajemy(...)jeszcze 80 minut. Po tym czasie uchylamy delikatnie piekarnik i zostawiamy do wystygnięcia. Gdy sernik będzie już zimny ściągamy obręcz i wkładamy na kilka godzin do lodówki. Polewamy i rozsmarowujemy lekko przestudzoną polewą, dodatkowo posypujemy brzegi posiekanymi orzechami laskowymi

Delicious Titbits
Mazurek czekoladowy z daktylami 102

ciasto 2 jajka 1 szkl mąki pół łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka kakao pół margaryny pół szkl cukru przełożenie 150 g daktyli 1 tabliczka czekolady 1 łyżka margaryny polewa pół szkl cukru 3 łyżki wody 2 łyżki kakao 1 łyżka margaryny prażone płatki migdałowe Margarynę utrzeć z cukrem, stopniowo dodać majka i mąkę oraz kakao i proszek(...)temp 180 st. ciasto przekroić na dwa równe kawałki. Daktyle zemleć. Czekoladę rozpuścić z dodatkiem margaryny, dodać daktyle i dobrze wymieszać. Kiedy nadzienie nadaje się do smarowania, przełożyć ciasto. Polewa; Cukier zagotować z wodą, po kilku minutach kiedy syrop tworzy nitkę, dodać margarynę i kakao, ucierać przez chwilę. Kiedy polewa zaczyna gęstnieć, wylać na ciasto i szybko udekorować

Gotowanie jest łatwe
Grzybki z ajerkoniakiem 165

łyżeczki proszku do pieczenia Masa: 300 ml mleka, 1 opakowanie budyniu śmietankowego, 1 opakowanie cukru waniliowego, 150g masła, 1,5 łyżki cukru pudru, 1 mały kieliszek ajerkoniaku, Polewa: 2 łyżki masła, 3 łyżki wody, 3 łyżki cukru, 3 łyżki kakao, Dodatkowo: 3 łyżki suchego maku, białko PRZYGOTOWANIE: 1. Ciasto: Mąkę przesiewam na stolnicę. Łączę z masłem. Dodaję żółtka, cukier(...)Odstawiam do przestudzenia. Masło ucieram z cukrem pudrem na puszystą masę. Stopniowo dodaję zimny budyń oraz ajerkoniak. Ucieram. Masą wypełniam upieczone kapelusze grzybków, przykrywam krążkiem z dziurką.  6. Polewa : Z masła, wody, cukru i kakao gotuję polewę. Lekko przestudzoną polewą smaruję kapelusze grzybków. Wstawiam do lodówki na 2 godziny.  7. Każdy kapelusz nabijam na wałeczek i grzybek

Tradycyjna kuchnia Kasi
Ciasto korzenne z musem jabłkowym 203

wody 100 ml oleju 2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa jabłkowa: 1 kg oczyszczonych jabłek 3/4 szkl wody 7-8 łyżek cukru 2 budynie śmietankowe b/c 400 ml wody Polewa: 125 g margaryny 0,5 szkl cukru pudru 3 łyżki zimnej wody 3 łyżka kakao  Przygotowanie: Ciasto:  białka ubić z cukrem na sztywno dodawać po 1 żółtku(...)jeśli będą kawałki jabłek zmiksować blenderem na mus). Budynie rozmieszać w wodzie wlać do gotujących się jabłek, mieszając zagotować i gorący mus wylać na zimne ciasto. Pozostawić do wystudzenia. Polewa:  Margarynę rozpuścić (nie gotować). Zdjąć z ognia dodać resztę składników i energicznie wymieszać. Lekko przestudzoną polewę rozprowadzić na cieście. Inspiracja klik

Ala piecze i gotuje
Cynamonowiec ze śliwkami 174

zapamiętania?! :) Ciasto: * mąka pszenna- 220 g * masło- 220 g * cukier- 220 g * jajka- 4 szt. * cynamon- 2 łaskie łyżeczki * proszek do pieczenia- 2 płaskie łyżeczki * śliwki- kilkanaście szt. Polewa: * biała czekolada- 50 g * olej- 1 łyżeczka * cynamon- 1/2 łyżeczki Ciasto: Piekarnik nastawić na 180 stopni. Miękkie masło utrzeć z cukrem na jasną masę, wbić jajka i wymieszać. Proszek(...)przełożyć ciasto (jest gęste), a na wierzchu poukładać śliwki przekrojone na pół (cięciem do góry). Piec około  35-40 minut, a najlepiej do 'suchego patyczka'. Ostudzić i polać polewą cynamonową. Polewa: połamaną czekoladę umieścić w miseczce, wlać olej, wsypać cynamon i roztopić w mikrofali. Smacznego

Kraina Miodem Płynąca
Sernik czekoladowy z gruszkami 244

sernik odstawić do całkowitego ostygnięcia ( od razu po wyjęciu może być ciut „galaretowaty”, ale proszę się nie przejmować, jak ostygnie to stężeje). Przestygnięty wstawić do lodówki na parę godzin. Polewa: 8. Czekoladę poszatkować. Śmietankę zagotować z przyprawami, zdjąć z ognia i dodać poszatkowaną czekoladę, mieszać, aż czekolada się roztopi i powstanie jednolita masa. Polewę odstawić na około 15 minut(...)przestygnięcia. 9. Sernik ostrożnie wyjąć z tortownicy (oddzielić nożem ciasto od brzegów tortownicy) i polać gotową polewą. Przed podaniem posypałam go jeszcze szczyptą cynamonu. Udanych wypieków

Mała Cukierenka
Ciasto z kremem straciatella i truskawkami 467

pół. Krem straciatella: Zimną kremówkę ubić z cukrem pudrem na sztywno. Wlać rozpuszczoną letnią żelatynę i zmiksować. Wsypać rozdrobnioną w blenderze lub starta na tarce czekoladę i wymieszać. Polewa: Margarynę rozpuścić (nie gotować). Zdjąć z ognia dodać resztę składników i energicznie wymieszać. Lekko przestudzoną polewę rozprowadzić na cieście. Warstwy ciasta: biszkopt, napączować sokiem malinowym, cienko posmarować dżemem truskawkowym, ułożyć(...)truskawki, zalać tężejącą galaretką. Odłożyć na dwie godziny do lodówki. Rozsmarować krem straciatella, położyć biszkopt, lekko napączować sokiem malinowym, cieniutko posmarować dżemem i rozprowadzić letnią polewę. Ciasto włożyć na kilka godzin do lodówki by stężało

Ala piecze i gotuje
Muffiny czekoladowe 195

cukier waniliowy 15 g 1 szklanka mleka 300 g masła, roztopionego 240 g gorzkiej czekolady, pokrojonej na kawałeczki 2 łyżki mąki do obsypania czekolady    Polewa : 200 g gorzkiej czekolady 100 g białej czekolady   Wykonanie: Do misy wbijamy jaja , dodajemy ksylitol i miksujemy na puszystą masę ( potroi się ) . Mąkę przesiewamy z proszkiem(...)łyżkami mąki i dodajemy do reszty składników. Do formy od muffin wkładamy papilotki i napełniamy je ciastem tak do połowy. Pieczemy w 170 stopniach 25 minut. Polewa : Rozpuszczamy czekoladę gorzką  w kąpieli wodnej i polewamy ostudzone muffinki. Rozpuszczamy białą czekoladę w kąpieli wodnej , polewamy na czekoladę gorzką

Różowa kuchnia
„Czekolaczek – aroniaczek ” zawsze się udaje ;) 193

class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Całość chowamy na noc do lodówki .Do małego rondelka wsypujemy cukier puder , kakao i masło ( czyli wszystko z listy polewa " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> ), mieszamy podgrzewając na małym ogniu do momentu rozpuszczenia składników . Następnie dodajemy śmietankę(...)szybko mieszając , powinno się wszystko ładnie scalić w masę kakaową , zdejmujemy z ognia . Ciasto wyciągnięte z lodówki możemy od razu polać polewą , bo jest bardzo zimne , będzie się ona błyskawicznie ścinać . Gotowe , można kroić i podawać " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Post „Czekolaczek – aroniaczek

Ogrodnik w podróży

Proponowane wyszukiwania