polewa - 11092 przepisów (strona:34/740)

Ciasto orzechowe 213

Masło utrzeć do białości, dodawać po łyżce zimnego budyniu i utrzeć. Krem równomiernie rozsmarować na biszkopcie. Orzechy posiekać nożem i rozsypać po całej powierzchni lekko dociskając w krem.  Polewa: Margarynę rozpuścić ale nie gotować i zdjąć z ognia. Dodać wodę, kakao, cukier puder i dokładnie wymieszać. Mieszając lekko przestudzić i gdy zacznie tężeć wylać na orzechy. Odłożyć(...)chłodne miejsce do stężenia najlepiej na całą noc. Polewa nie może być zbyt gorąca bo rozpuści się krem

Ala piecze i gotuje
Stefanka 255

konsystencji ,podzielić na trzy równe części , blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i rozwałkować ciasto ,zrobić tak ze wszystkimi częściami i na papierze wstawić do lodówki na 20 minut . Składniki na polewę ( bez spirytusu )zagotować i doprowadzić do konsystencji gęstej śmietany, zdjąć z ognia i po 10 minutach dodać spirytus ,wymieszać i odstawić do ostudzenia. Mleko na masę grysikową połączyć z grysikiem(...)papierem ,smarujemy połową powideł , na powidła wykładamy połowę masy , kładziemy na to drugi blat i delikatnie dociskamy ,smarujemy powidłami  i wykładamy resztę masy ,przykrywamy trzecim blatem i polewamy letnią polewą . Wstawiamy do lodówki lub dajemy w chłodne miejsce na kilka godzin a potem przechowujemy w lodówce . Ciasto najlepsze jest po dwóch dniach. Smacznego

Wypieki Rene
Katarzynka 116

wystudzenia. Kawę rozpuścić w minimalnej ilości gorącej wody, odstawić. Miękkie masło utrzeć na jasną, puszystą masę, stopniowo dodawać budyń, cały czas miksując. Dodać kawę wymieszaną z wódką, połączyć. Polewa - czekoladę rozpuścić ze śmietanką w kąpieli wodnej, mieszając od czasu do czasu, aż składniki całkowicie się połączą, odstawić. Wykonanie - Pierwszy blat biszkoptowy ułożyć w formie. Wyłożyć połowę kremu i poukładać(...)pierniczki. Przykryć drugą warstwą kremu i drugim biszkoptem, lekko docisnąć. Wierzch udekorować polewą czekoladową, posypać czekoladową posypką. Schłodzić w lodówce. Smacznego :) Przepis dodaję do akcji

Domowa cukiernia Ewy
Wybuchowy tort czekoladowy z granatem i chrupiącą praliną orzechową 320

łyżki cukru pudru Galaretka z granatu: owoce małego granatu 1 łyżeczka żelatyny 50 ml gorącej wody 1 łyżka cukru Poncz: 1/4 szkl wody+1/4 szkl soku z granatu Polewa: 60 g mlecznej czekolady 2 łyżki śmietany kremówki 36% Dodatkowo: 1/2 owoców z granatu do dekoracji Przygotowanie: Ciasto czekoladowo-orzechowe: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej! Masło, kakao(...)nałożyć drugą warstwę musu czekoladowego i przykryć ostatnim blatem ciasta, który uprzednio nasączyć wodą z sokiem. Wierch i boki torty wysmarować resztą musu. Schłodzić minimum 2 godziny w lodówce. Polewa czekoladowa: Czekoladę wraz ze śmietaną rozpuścić w kąpieli wodnej. Gdy polewa ostygnie, rozprowadzić ją na górze tortu, pozwalając, by spływała po bokach. Wierzch udekorować owocami granatu. Smacznego

Nastoletnie Wypiekanie
Metrowiec 151

łyżki proszek do pieczenia -3 łyżeczki Olej Rapso-16 łyżek woda -16 łyżek Masa : mąka -8 łyżek czubatych cukier -8 łyżek masło -1 i 1/2 kost mleko -3 szkl Polewa : cukier -4 łyżki woda -1 łyżka kakao - 2 łyżki margaryna -0,5 kost Przygotowanie: Ciasto: Do rondla wlać wodę, dodać cukier, mieszając doprowadzić do rozpuszczenia się cukru i zagotowania(...)margaryny dodawać po łyżce zimnego budyniu z mąki, miksować by powstała puszysta masa. Placek ostudzony, kroić w kromki i smarować je masą na przemian, raz białą, raz ciemną. Polewa :  Do rondla włożyć wszystkie składniki polewy, zagotować i ostudzić.  Gotowe ciasto polać polewą. (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return

Kuchnia Danusi
Kostki Domino 113

duże jajko 150 gram mąki pszennej 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżka kakao 2 łyżki przyprawy do piernika Dodatkowo: 200 gram białej masy marcepanowej 200 gram konfitury morelowej polewa: 100 gram gorzkiej czekolady, 30 gram masła, 30 ml śmietanki 30% Miód, syrop i masło podgrzewamy w garnuszku do momentu aż tłuszcz się rozpuści. Zdejmujemy z palnika i studzimy(...)obciążyć całość słoikami niezbyt ciężkimi. Masa ma się zespolić. Po 24 godzinach wyciągamy ciasto z lodówki i kroimy na niewielkie kwadraty (1,5 cm x 1,5 cm). Składniki polewy rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Każdy kwadracik nabijamy na patyk (tzw. szaszłyk) i maczamy w polewie. Następnie przekładamy na kratkę by polewa zastygła. Gotowe kostki Domino przechowywałam w lodówce. Smacznego

Mango Papaja
Szybki piernik przekładany powidłami i masą grysikową 203

wrzeć, dodać kaszę mannę i energicznie mieszać do zgęstnienia masy. Zdjąć z ognia i odstawić do wystudzenia. Miękkie masło utrzeć do puszystości, dodając pod koniec ostudzoną masę grysikową.   Polewa czekoladowa: Mleko i cukier umieścić w garnuszku, podgrzewać. Gdy cukier się rozpuści, dodać pokrojone w kostkę masło i mieszać, aż się stopi. Na koniec wsypać przesiane kakao i dobrze(...)wymieszać. Piernik wyjąć z keksówki i przekroić na 3 blaty. Przełożyć go powidłami i masą grysikową. Gdy polewa czekoladowa przestygnie i zgęstnieje, polać nią piernik. Odstawić do zastygnięcia. Dodatkowo można posypać, np. posiekanymi orzechami. Smacznego

Nastoletnie Wypiekanie
Piernik z powidłami 126

szkl cukier - 1 szkl mąka - 2,5 szkl jajka - 2 szt kakao - 3-4 łyżki przyprawa do piernika - 1 opak soda - 1,5 łyżeczki powidła śliwkowe - 4 łyżki Polewa : kakao - 3 łyżki woda - 3 łyżki masło - 1/3 kost cukier - 3 łyżki Dodatkowo : orzechy włoskie Przygotowanie : Ciasto Wybić jajka do miski, zmiksować. Następnie dodać cukier, dobrze utrzeć. Do utartych jajek(...)samym końcu dodać powidła śliwkowe, zmiksować. Przelać ciasto do wysmarowanej tłuszczem blaszki, piec w nagrzanym piekarniku, w temp 180 stop. przez około 35 minut, lub do tzw.suchego patyczka. Polewa  Do rondelka wrzucić pokrojone masło, dodać cukier i wodę, zagotować. Dodać kakao , mieszając doprowadzić do zagotowania i zgęstnienia polewy. Gotowe ciasto, polać polewą czekoladową. Posypać pokrojonymi orzechami . https://www.youtube.com

Kuchnia Danusi
Miodownik z jabłkami 206

stężenia. Masa budyniowa: Budyń ugotować wg przepisu na opakowaniu. Gorący przykryć folią aby nie zrobił się kożuszek. Miękkie masło zmiksować na puch z cukrem pudrem, stopniowo dodawać ostudzony budyń. Polewa kakaowa: Żelatynę zalać niewielką ilością wody zimnej (ok 2-3 łyżki). Pozostałe składniki roztopić i doprowadzić do wrzenia. Gdy żelatyna napęcznieje podgrzać do całkowitego rozpuszczenia i wymieszać z polewą(...)Wystudzić.  Pierwszy blat ułożyć w foremce, posmarować masą budyniową. Można wstawić do lodówki na chwilę aby masa stwardniała. Na masę wylać tężejącą masę jabłkową, przykryć drugim blatem. Polać polewą i posypać kolorowymi posypkami Delecta

Smakołyki Asi
Chatka Baba Jagi 147

wyszło tym  razem najlepiej bo ciastka się połamały ale potem ja w lodówce twardnieje to można formować jeszcze i poprawiać ;) ciasto wstawiamy do lodówki i robimy polewę , Wszystkie składniki na polewę dajemy do garnka, doprowadzamy do wrzenia i na malutkim ogniu trzymamy ok 5 minut cały czas mieszając ,jeśli jest za gęsta dodajemy 1-2 łyzki wody ,studzimy(...)godzinach możemy polać ciasto polewą i wstawić do lodówki najlepiej na kilka godzin lub całą noc :) Smacznego

Wypieki Rene
Słodkie środy - Świąteczny piernik z powidłami śliwkowymi 123

miodu 125 g masła 3 jajka 1 szczypta soli 3 czubate łyżki gęstej kwaśnej śmietany 18% 1 opakowanie przyprawy do piernika 1 ½ łyżeczki sody oczyszczonej 2 łyżki kakao Polewa i dekoracja 180 ml śmietany 30% 150 g gorzkiej czekolady biały maczek cukrowy Do przełożenia około 460 g powideł śliwkowych Do smarowania formy masło i mąka do oprószenia(...)Zimne piernikowe ciasto przekrajemy na pół, smarujemy powidłami,  przykrywamy drugą częścią i smarujemy boki i wierzch.  Wstawiamy do lodówki na kilka godzin by powidła zastygły.  Przygotowujemy polewę. Śmietanę podgrzewamy, dodajemy starta czekoladę i mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji polewy. Oblewamy cały piernik, dekorujemy białym maczkiem. Wstawiamy do lodówki na kilka godzin by polewa zastygła

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Waniliowe babeczki z truskawkami 120

formą, poruszajcie je delikatnie palcami. KREMOWA POLEWA LUKROWA: Wszystkie składniki mieszamy ze sobą- za pomocą miksera- około 1 minuty, aż uzyskamy gładką, gęstą masę bez żadnych grudek. Gotową polewę, przed użyciem do dekorowania- warto wstawić na 20 min. do lodówki. DEKOROWANIE: Truskawki kroimy wzdłuż. Na wierzchu babeczek rozprowadzamy równomiernie polewę lukrową. Na polewie układamy pokrojone truskawki. Obsypujemy babeczki startą

Domowe Torty
Sernik z nutą orzechową 504

pokojowej): 500 g twarogu trzykrotnie zmielonego lub gotowego twarogu do serników 500 g sera mascarpone 4 jajka 3 czubate łyżki mąki ziemniaczanej 1 szklanka cukru 2 łyżki masła orzechowego Polewa kajmakowa: 230 g masy kajmakowej o smaku orzechowym 1 łyżka masła Dodatkowo: masło do wysmarowania formy, 3/4 szklanki drobno posiekanych migdałów Spód: Ciastka rozdrobnić w malakserze. Wymieszać łyżką(...)termoobiegiem), następnie zmniejszyć temperaturę do 120°C i piec jeszcze ok. 90 minut. Po wyłączeniu piekarnika uchylić drzwiczki i pozostawić sernik na jeszcze ok. 15 minut. Polewa kajmakowa: Masę kajmakową wymieszać łyżką z masłem i podgrzać przez chwilę na małym ogniu. Zimny sernik polać przygotowaną polewą i ozdobić posiekanymi migdałami. Sernik przechowywać w lodówce. Schłodzić co najmniej kilka godzin

Bullio
Ciasto Fale Dunaju 120

łyżki wody lub mleka 1,5 łyżki kakao wiśnie (mrożone lub świeże) Masa: 0,5 l. mleka budyń waniliowy z cukrem 250 g. masła 1 łyżka cukru waniliowego Polewa: tabliczka czekolady deserowej lub gorzkiej 1 łyżka masła 1 łyżka mleka (opcjonalnie) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ciasto: Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodać cukier, żółtka, olej, mleko(...)niego po łyżce wystudzonego budyniu i miksować do uzyskania jednolitej konsystencji.  Na wystudzone ciasto wyłożyć masę budyniową i zostawić na kilka godzin w lodówce, aby masa zastygła. Polewa: Czekoladę z masłem rozpuścić w kąpieli wodnej. Jeśli polewa będzie zbyt gęsta lub nam się zważy dodać łyżkę mleka i dokładnie rozmieszać. Wyłożyć na zastygnięty krem. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie