łyżki wody, jabłuszko starte na tarce 3 jajka szklanka mąki pół szklanki cukru 1/3 łyżeczki sody łyżeczka octu jabłkowego lub soku z cytryny szczypta cynamonu Pozostałe składniki: polewa czekoladowa (kakao, cukier, margaryna) 2 banany ser twarogowy (200g) powidła śliwkowe lub dżem porzeczkowy Ciasto smażę na patelni z pokrywką. Wpierw robię karmel z wody, cukru i jabłka startego(...)inny koniecznie kwaskowy) rozrzedzam wodą i mieszam z odrobiną alkoholu (według uznania). Masa serkowa: Twaróg miksuję z bananami na gładką masę. Jeśli wolicie słodsze nadzienie dodajecie jeszcze cukru pudru. Polewa czekoladowa: możecie rozpuścić tabliczkę wybranej czekolady w kąpieli wodnej lub podgrzać margarynę, kakao i cukier z wodą. Wszystkie składniki w stosunku 1:1, czyli np. po 6 łyżek. Użyłam
prawdziwe jedzeniemielonego (u mnie z wiaderka ) - 0,5l kremówki - 1 galaretka malinowa+1 łyżeczka żelatyny Składniki warstwy owocowej: - 250g odszypułkowanych truskawek - 1 galaretka agrestowa - 2 galaretki truskawkowe lub malinowe Składniki polewy: - 100g gorzkiej czekolady (u mnie 60%) - 100ml kremówki - 1 łyżeczka żelatyny Przygotować sobie 3 kubeczki i w każdym rozpuścić potrzebne nam galaretki,tzn. *w pierwszym kubku rozpuszczamy galaretkę potrzebną(...)rozpuszczamy dokładnie żelatynę i dodajemy ją do rozpuszczonej polewy czekoladowej. Odstawiamy do lekkiego przestudzenia. Gdy polewa jest już letnia wyjmujemy blaszkę z lodówki i wylewamy na wierzch naszą polewę czekoladową. Rozprowadzamy ją równomiernie, wygładzamy i odstawiamy na kilka godzin do lodówki. Najlepiej przygotować to ciasto dzień wcześniej. Smacznego
Smaczne Zdroweżółtko 100g cukru 4-5 łyżek mleka masa jabłkowa 500g startych jabłek 3 łyżki cukru 2 łyżki miodu 2 łyżki margaryny 3 łyżki budyniu śmietankowego w proszku bez cukru polewa 1 łyżka margaryny 1 łyżka miodu 1-2 łyżki mleka 3-4 łyżki cukru 50g płatków owsianych Wykonanie: - cukier rozpuścić do momentu, aż przyjmie płynną konsystencję i brązową barwę(...)ciasto nakłuć widelcem i podpiec w temperaturze 180-190 stopni przez około 8-10 minut - na wyjęte z piekarnika ciasto wyłożyć masę jabłkową - margarynę, miód, cukier i mleko na polewę rozpuścić, na koniec dodać płatki i wymieszać, podsmażać całość przez 1-2 minuty - gorącą polewę wylać na ciasto i rozsmarować, pokrywając równo masę jabłkową (brzeg ciasta pozostanie trochę wyższy
Smakołyki BerenikiKrem II - cappucino śmietana kremówka łaciata czerwona 400ml 2 śmietan- fix 4 łyżki cappuccino cukier puder 2 łyżki / do smaku/ Kremówkę ubić, dodać śmietan-fixy, cappucino i cukier puder. Polewa czekoladowa 3 czubate łyżki cukru pudru 3 łyżki gorącej wody 2 łyżki kakao 2 łyżki masła W małym rondelku wymieszać cukier puder, kakao i wodę. Chwilę podgrzać , cały czas(...)miesza ć aż do połączenia składników . Zdjąć z ognia. Dodać masło. Mieszać do uzyskania jednolitej konsystencji. Jeszcze ciepłą polewą polać ciasto. Dodatkowo paczka biszkoptów 2 paczki krakersów/herbatników prażone orzeszki ziemne, solone Złożenie ciasta ciasto ciemne krem I - krówkowy biszkopt krem II - cappucino krakersy/herbatniki pozostała część podgrzanego kajmaku orzeszki ziemne, solone polewa Smacznego
coolinarnastrefa.blogspot.comprzemian mąkę i pianę z białek. Przygotowaną masę przełożyć do przygotowanej wcześniej formy, dodatkowo smarując jej ścianki masłem powyżej ciasta. Ciasto piec około 25 minut. Wystudzić. Polewa czekoladowa Julii. Czekoladę i rum rozpuścić w kąpieli wodnej. Dodawać stopniowo masło i łyżką mieszać do uzyskania jednolitej masy. Ostudzić do momentu aż konsystencja będzie umożliwiała rozsmarowanie polewy na cieście(...)małym rondelku wymieszać cukier puder, kakao i wodę. Podgrzać wymieszaną masę na ogniu ok. 3 minut. Zdjąć z ognia. Dodać masło. Mieszać do uzyskania jednolitej konsystencji. Jeszcze ciepłą polewą polać ciasto. Bon Apetit
coolinarnastrefa.blogspot.commleka (do przygotowania budyniu) 1 łyżka mąki ziemniaczanej (dodać do proszku budyniowego) 0,5 szkl. cukru 200 g masła 1 puszka ananasów Dodatkowo biszkopty (ok 30 szt. małych biszkoptów) Polewa czekoladowa 2 łyżki kakao 3 łyżki cukru pudru 3 łyżki wrzącej wody ok. 1 łyżki margaryny 2-3 łyżki czubate śmietany 18% kilka kostek czekolady (opcjonalnie Przygotowanie Ciasto. Białka(...)drobną kostkę. Masło utrzeć z cukrem, dodać ostudzony budyń, zmiksować na gładką masę. Dodać pokrojone ananasy, wymieszać. Gotową masę wyłożyć na ostudzone ciasto makowe. Na kremie ułożyć biszkopty. Polewa czekoladowa. W rondelku wymieszać kakao, cukier puder i wodę. Postawić na ogniu i chwile podgrzać. Zdjąć z ognia, dodać łyżkę margaryny i śmietanę. Energicznie mieszać do uzyskania jednolitej polewy. Jeszcze
coolinarnastrefa.blogspot.comsposób. Masa budyniowa: Dwie szkl. mleka należy zagotowac z cukrem. Dodajemy mąkę i budyń w proszku wymieszaną z mlekiem i gotujemy budyń. Do gorącej masy dodajemy masło , energicznie mieszamy. Polewa czekoladowa: Do garnuszka wsypujemy cukier , kakao i wleamy wodę , rozpuszczamy składniki mieszając. Następnie dodajemy margarynę i na małym ogniu mieszamy(...)polewa zrobiła się pięknie jednolita. Królewiec: Połowę gorącej masy budyniowej wylewamy na jeden płat kruchego ciasta. Przykrywamy biszkoptem. Resztę masy rozprowadzamy na biszkopcie. Przykrywamy drugim płatem kruchego ciasta. Polewamy polewą. Możemy posypac wiórkami kokosowymi na wierzchu. Smacznego
Słodkości i nie tylkoproszku. Gotowy krem odstawiamy na chwilę do lodówki, po czym wyciągamy i smarujemy jeden krążek i przykładamy drugim. Odstawiamy do lodówki na 15 minut po czym zanurzamy w przygotowanej polewie. Ja robiłam to za pomocą długiego patyczka do szaszłyków. Polewa: W rondelku topimy margarynę, dodajemy kakao, cukier puder, olejek rumowy i rum. Cały czas mieszamy na małym ogniu, żeby(...)się nie przypaliło. W ciepłej polewie zanurzać przygotowane wcześniej i schłodzone wafelki. Pozostawić na stojąco do stężenia polewy, po czym rozpuścić białą czekoladę, polać z jednej strony i posypać orzeszkami
Kuchnia w czekoladziesody i proszku do pieczenia – 2 łyżeczki przyprawy do piernika – po 1/2 szklanki orzechów włoskich i drobnych rodzynek, u mnie koryntki Polewa – 250 g serka mascarpone – 2 łyżki cukru pudru – 2 łyżki soku z cytryny Wykonanie: – Białka ubić na sztywno, dodać połowę cukru(...)wmieszać rodzynki i posiekane orzechy włoskie. – Ciasto wylać do średniej tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. – Piec w temp. 180 st.C przez 50 minut. Polewa – Wymieszać serek mascarpone z cukrem pudrem i sokiem z cytryny na gładką masę. – Wystudzone ciasto posmarować białą polewą serową
To co kochamzmielonego twarogu 200 gram waniliowego serka homogenizowanego 2 żółtka 1/2 opakowania przyprawy do sernika marki Delecta skórka otarta z 1 pomarańczy sok z 1/2 pomarańczy 3 łyżki cukru pudru Polewa z masła orzechowego: 2 czubate łyżki masła orzechowego 50 gram masła 2 łyżki cukru pudru 2 łyżki mleka Ponadto: karmelizowane orzechy włoskie i migdały do dekoracji posypka karmelowa marki(...)temperatury pokojowej a następnie w lodówce przez noc. Składniki polewy rozpuszczam w garnuszku i gotuję przez 3-4 minuty do momentu aż zgęstnieje. Schłodzony sernik (lub serniczki) polewam gotową polewą, dekoruję karmelizowanymi orzechami i posypką marki Delecta, która świetnie podkreśla smak tego orzechowego sernika. Udanych wypieków na Święta życzy Wam Klaudia
Mango Papajapuree z dyni 200 g cukru 3 szt. jajek 1 szt. pomarańczy (otarta skórka i sok) 3 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka pasty waniliowej (lub ekstraktu waniliowego) Polewa 100 g białej czekolady 50 g mlecznej czekolady 50 g jogurtu naturalnego (opcjonalnie) Sposób przygotowania Spód Roztopić masło. Ciasteczka dokładnie zmielić w melakserze, dodać roztopione masło i ponownie dokładnie zmiksować. Masę(...)wyciśniętym sokiem) i zmiksować na jednolitą masę. Masę serową przelać do wcześniej przygotowanej tortownicy. Wstawić do piekarnik. Piec około 60 minut. Po upieczeniu sernik wyjąć z piekarnika i wystudzić. Polewa czekoladowa Białą czekoladę połamać na kosteczki i rozpuścić w kąpieli wodnej. Dodać jogurt i wymieszać na jednolitą masę. Polać sernik. Opcjonalnie rozpuścić mleczną czekoladę w kąpieli wodnej i zrobić
Wypieki i RumieńceUkładać w pewnej odległości od siebie, ponieważ rosną w trakcie pieczenia. Z przepisu uzyskałam w sumie 70 pierników (w tym 30 nadziewanych). Upieczone i ostudzone pierniczki polukrować lub polać polewą czekoladową. Polewa czekoladowa: 100 g gorzkiej czekolady 3/4 szklanki cukru pudru 2 łyżeczki miodu 1 łyżka kakao 5 łyżek wody W małym garnku zagotować wodę z miodem i cukrem(...)Czekoladę roztopić (w kąpieli wodnej lub mikrofalówce), dodać do miski z rozpuszczonym cukrem i mieszać do uzyskania jednolitej masy. Pierniczki zanurzać w polewie i układać na kratce do ocieknięcia. Gotowe pierniki przechowywać w szczelnie zamkniętych puszkach. W przepisie wykorzystałam miód wielokwiatowy z Gospodarstwa Pasiecznego „Złoty Ul” – https://www.facebook.com/zloty.ul
Bulliojest już zimy, ucieramy masło na puch i dodajemy budyń ciągle miksując, ale na niewielkich obrotach. Po połączeniu wszystkiego przekładamy masę na ciasto, wstawiamy je do lodówki i szykujemy polewę kakaową. Gdyby coś wam się nie udało tak jak mi to ubijcie 250 ml śmietany 36% z z łyżką cukru pudru też będzie do zaakceptowania. Polewa kakaowa(...)łyżka wody – 70 g masła Wszystkie składniki wrzucamy do garnka i podgrzewamy, do momentu, aż się rozpuszczą i dokładnie połączą. Nie gotujemy. Zdejmujemy z gazu i gdy polewa zacznie delikatnie tężeć przelewamy ją na masę budyniową. Ciasto przechowujemy w lodówce. Z ciasta wykroiłam 12 porcji. Jedna to 370 kcal Fale Dunaju – wersja nieudana Dwukolorowe ciasto ucierane
Relaxtimeniej ciasto. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez około 1 godzinę (do suchego patyczka). Po upieczeniu odstaw do ostygnięcia, następnie polej polewą czekoladową. Wykonanie (polewa): Mleko podgrzej w garnuszku, dodaj cukier, następnie masło. Wymieszaj do rozpuszczenia składników, na sam koniec dodaj kakao i ponownie wymieszaj dokładnie całość. Odstaw do ostudzenia. Polej ciasto. Na koniec
Garniec Magalie