parą wodną. Za pomocą pędzelka wysmarować czekoladą , dno i boki foremek, odstawić do lodówki do stężenia. W tym czasie przygotować nadzienie. Do metalowego garnuszka wlać ajerkoniak, dodać białą polewę, mieszając nad parą wodną, doprowadzić do rozpuszczenia polewy i połączenia składników, ostudzić. Następnie nadzienie nałożyć w czekoladowe wgłębienie, wstawić do lodówki. Rozpuścić pozostałą czekoladę, ostudzić, zalać wierzch czekoladek, odstawić(...)Polewa biała : Polewa BAKELS NON TEMP jest produktem gotowym do użycia bezpośrednio po rozpuszczeniu w kąpieli wodnej lub mikrofalówce - nie wymaga czasochłonnego procesu temperowania. Skład: cukier, tłuszcz roślinny, olej roslinny, odtłuszczone mleko w proszku, emulgator: lecytyna sojowa, sól, wanilia. Polewa nadaje się do modelowania dekoracji cukierniczych, nadaje się do napisów, korpusów do pralin, lub rysunków
Kuchnia Danusipodanych proporcji, polewy wystarczy na pokrycie ciasta o wymiarach 25 cm x 25 cm Link do filmu z przygotowania: Polewa czekoladowa https://www.youtube.com/watch?v=4kkfzrWkxEw Przygotowanie: Wszystkie składniki polewy przekładam do rondelka: cukier puder, wodę, kakao. Rondelek stawiam na gazie i mieszając zagotowuję. Od momentu zagotowania polewę cały czas mieszając gotuję 4 minuty – mam ustawiony mały płomień aby polewa delikatnie się gotowała. Po ugotowaniu polewę odstawiam do przestudzenia od czasu do czasu mieszając aby nie powstał na górze ''grzybek, skórka''. Letnią polewą dekoruję ciasta, ciastka. Mam nadzieję że przepis na polewę czekoladową państwu się przyda i udekorują tak przygotowaną polewą wspaniałe domowe wypieki. Pozdrawiam Babcia
Uwaga Babcia Gotujepiekarniku 35 - 40 minut (do suchego patyczka). Upieczone ciasto wystudzić i przekroić na pół. Gęstniejący krem wyłożyć na jedną część, drugą przykryć z góry. Wierzch ciasta polać gorącą polewą. Wstawić do lodówki na około 2 godziny, a najlepiej na całą noc. Na następny dzień ciasto jest delikatnie wilgotne. krem wykonanie: Kakao zalać gorącą wodą i dokładnie wymieszać, jeśli trudno będzie(...)wolnym ogniu gotować do rozpuszczenia cukru, ciągle mieszają. Gdy polewa będzie gęstnieć i spływać z łyżki w formie lekko ciągnącej się kropli, zdjąć z ognia i gorącą polewą polewać wierzch ciasta (robić nierówne esy floresy). Polewa dość szybko gęstnieje i staje się krucha, więc polewać ciasto należy dość szybko
Kuchcik gotujestopiony tłuszcz oraz aromat. Wymieszać. Ciasto wylać na blaszkę. Piec 30min. w temp.170stop. Upieczone ciasto posmarować dżemem pomarańczowym. Daktyle pokroić na małe kawałki i rozłożyć na dżemie. Przygotować mleczną polewę. Do miski wsypać : mleko w proszku, cukier ,wymieszać. Wlać wodę pomarańczową i wodę wrząca, wymieszać. Stopić masło i wlać do masy. Wymieszać dobrze i polać daktyle. Wierzch posypać ziarnami goyi
Kulinarny karnet ChristopheraZamiast tradycyjnej bułki tartej na maśle proponuję coś o wiele smaczniejszego i zdrowszego - polewę z mielonego sezamu i siemienia lnianego. Świetna również do kalafiora. Pycha, polecam :) Składniki : mielony sezam 1 łyżeczka siemię lniane mielone 1 łyżeczka masło lub margaryna bezmleczna 2 łyżki olej lniany lub sezamowy 1 łyżka Przygotowanie: Siemię lniane (używam złociste odtłuszczone) wymieszać z mąką sezamową
głodny alergikstopni na 25 minut, następnie pozostawiamy w wyłączonym piekarniku przez kolejne 5 minut, by nie opadły. W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę z dodatkiem wody i łyżeczki brązowego cukru. Czekoladą polewamy wystudzone muffiny, dekorujemy malinkami i borówkami. Gotowe
Mango Papajaherbatników czekoladowych 150 g masła Składniki na masę serową: 1 kg sera trzykrotnie mielonego 5 jajek 1 szklanka cukru 6 łyżek mąki pszennej 100 ml śmietanki 30% Składniki na polewę: 1/2 puszki masy kajmakowej/krówkowej Przepis: Herbatniki miksujemy za pomocą melaksera na "piasek" lub za pomocą wałka rozgniatamy je w woreczku. Masło roztapiamy w garnuszku i dodajemy do ciasteczek. Następnie
Emcia Pichcikremu budyniowego zwieńczone polewą czekoladową z rodzynkami. Idealne ciasto na październik. Dzięki przyprawie korzennej smak gruszki jest jeszcze bardziej uwypuklony w cieście, a dodatek rodzynek sułtańskich zatopionych w polewie nie tylko dodaje uroku ciastu ale też dostarcza dużej ilości słodyczy ;-) Zapraszam Składniki na ciasto: 400 g margaryny 6 jajek 4 łyżeczki proszku do pieczenia (mieszamy z mąką(...)mleka, Wymieszane wlewamy do gotującego się mleka ciągle mieszając aż masa stanie się gęsta. Na całkowicie wystudzone ciasto wylewamy masę budyniową. Układamy rodzynki sułtańskie całe jedno opakowanie. Polewamy polewą czekoladową. Polewę czekoladową można uzyskać na trzy sposoby: - kupić gotową w sklepie ;-) - rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej - bądź zrobić samemu, jak ja. Polewa czekoladowa
SMYKWKUCHNIciepłą polewą ozdabiamy ciasto. Wstawiamy na ok. 2 godz. do lodówki. Tak przygotowana polewa nigdy do końca nie zastygnie. Pozostanie trochę lepka, ciągnąca i miękka. Ja taką właśnie polewę wymyśliłam do tego ciasta i efekt bardzo mi się spodobał. Taka polewa ma nie tylko karmelowy smak, ale i charakter :) Jeśli jednak chcemy polewę gęściejszą, możemy mleczną czekoladę zastąpić
Ratunku obiadgęsty. Od czasu do czasu zamieszać i sprawdzać czy masa nie przywiera do dna garnka. Sos ostudzić. Orzeszki wymieszać z 1/4 sosu i udekorować nimi wierzch sernika. Resztą sosu polewać kawałki sernika na talerzach. Sos można przed podaniem lekko podgrzać. Smacznego
Smaczne Zdrowerękawiczkach :) Układamy na formę wyłożoną papierem do pieczenia I wkładamy do piekarnika na 180 C na 18-20 min. Po upieczeniu na złoty kolor, studzimy . Robimy swoją ulubioną polewę czekoladową, maczamy do połowy I ciasteczka są gotowe. :) Polecam I życzę smacznego
Smaki EdytyCzęsto jest tak, że to właśnie dobra polewa „robi” ciasto. Dzisiaj przepis na polewę czekoladową idealną do wszelkiego rodzaju ciast: babek, mazurków, pierników, murzynków… wymieniać można by długo. Doskonała w smaku, świetnie zabezpiecza ciasto przed wysychaniem. Niestety, nie jest to wersja polewy do ciasta dla osób dbających o linię dla tych polecamy… wersję ciast(...) wystyga dość długo, więc spokojnie zdążycie udekorować ciasto ulubionymi dodatkami jak wiórki, orzechy czy owoce. Przepis zaczerpnięty z któregoś z przepisów Doroty z mojewypieki.com z lekkimi modyfikacjami. Drukuj Polewa czekoladowa do ciast window.ajaxurl = "http://mieszamwgarnku.pl/wp-admin/admin-ajax.php"; Składniki 1 łyżka miodu 75 g czekolady min 70% kakao 75 ml śmietany kremówki Wykonanie W garnuszku mocno podgrzewamy śmietanę wraz
Mieszam w Garnkułączy się z mnóstwem orzechów.... Po prostu pycha! Dla mnie taka wersja jest wystarczająca, ale Wy możecie ciasto przełożyć kremem (np. z bitej śmietany, serka mascarpone) lub użyć dowolnej polewy. (Tortownica o średnicy 18 cm) Ciasto: 100g rukoli 150 ml oleju (polecam rzepakowy z Olejowego Raju ) 2 jajka (duże) 3/4 szklanki cukru/ksylitolu (można dodać nieco więcej) 2 szklanki mąki pszennej(...)niepełne) 1 łyżka cukru waniliowego 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej Dodatkowo: 150g orzechów włoskich Polewa czekoladowa (wg gustu): 60g masła/margaryny 4 łyżki cukru 3 łyżki mleka 2 łyżki kakao Polewa czekoladowa: Polewa krówkowa (opcjonalnie): 3 cukierków "krówki" (większe) 2 łyżki mleka
Di gotujepieczemy 20 minut. Po tym czasie temperaturę zwiększamy do 180'C i pieczemy kolejne 35-40 minut. Upieczone ciasto studzimy na kratce. Ciasto może popękać, ale to zupełnie naturalne. Polewa czekoladowa Do rondelka wlewamy mleko, dodajemy cukier i podgrzewamy do momentu, aż cukier się rozpuści. Dodajemy masło pokrojone na mniejsze kawałki i dalej podgrzewamy. Kiedy masło się rozpuści zdejmujemy(...)ognia i dodajemy kakao. Przy pomocy rózgi kuchennej mieszamy energicznie, aby powstała gładka i lśniąca polewa. Odstawiamy na około 5-10 minut do przestudzenia. Po tym czasie polewamy ciasto polewą. Bardzo ważna jest kolejność rozpuszczania składników jest. Gwarantuje nam to, że polewa będzie lśniąca i gładka. Polewa nie zważy się i nie rozwarstwi. Notatki * można zastąpić wodą
Wędrówki po kuchniłó ż papierem, przelej masę, każdą gruszkę napełnij łyżeczką masy, wstaw do ciast, dociśnij do dna. Piecz 40 minut w 175'C . Wystudź, polej polewą. Polewa W rondlu podgrzej masło, mleko i Malibu , kiedy masło się stopi zdejm ij z ognia, dodaj czekoladę. Po 2 minutach wymieszaj do uzyskania(...)gładkiej masy, polej ciasto kiedy polewa zacznie zastygać. Wersja na thermomix Przygotowanie : Gruszki Gruszki o bierz, zetn i j ko ńce z resztką kwiatostan ów i wydrąż przy pomocy n oża , zostaw ogonek ma górze. Pomarańczę i cytrynę wyszoru j , sparz wrzątkiem, cienko obierz (bez albedo). W rondlu zagotuj
SzczyptaSmaQkwaśnej śmietany 18% lub jogurtu greckiego 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia 1 płaska łyżeczka sody 1 łyżka białego octu winnego lub jabłkowego polewa: 150 g czekolady deserowej polewa: 100 ml śmietany kremówki 30% opcjonalnie: posypka do ciast listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content='500 g ugotowanych buraków (ok. 3 średnie sztuki - ja kupiłam już ugotowane(...)szklanki cukru trzcinowego 2 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany 18% lub jogurtu greckiego 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia 1 płaska łyżeczka sody 1 łyżka białego octu winnego lub jabłkowego polewa: 150 g czekolady deserowej polewa: 100 ml śmietany kremówki 30% opcjonalnie: posypka do ciast'; document.write(" "); Ugotowane i obrane buraki kroimy na mniejsze części. Dolewamy do nich olej rzepakowy
Poezja smakucukier puder. Rondelek stawiam na gazie, podgrzewam go i rozpuszczam mieszając składniki polewy. Należy pamiętać aby polewa się nie zagotowała. Gdy składniki się rozpuszczą i powstanie jednolita lśniąca polewa rondelek zdejmuję z gazu i odstawiam na kilkanaście minut do przestudzenia . Tak przygotowaną polewą dekoruję babkę ( można polać lub pomalować pędzelkiem) i odstawiam do zastygnięcia polewy . Babka drożdżowa jest
Uwaga Babcia Gotujekażdym elemencie wypieku. Polewa, którą udekorowałam tartę, jest w smaku tylko delikatnie pomarańczowa, spełnia bowiem rolę bardziej wizualną, oddzielając czekoladowy kolor nadzienia od posiekanej czekolady. Tarta bez polewy smakować będzie również wspaniale, ale nie namawiam Was do rezygnacji z tej części przepisu, gdyż tworzy on tzw. "kropkę nad i" tego wypieku. Tartę upiekłam w dużej formie o średnicy 28cm(...)dyniową przełożyć na podpieczony spód z ciasta kruchego, wyrównać, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180-190 stopni, piec przez 30-35 minut do ścięcia się masy - upieczoną tartę ostudzić POLEWA POMARAŃCZOWA - do rondelka przełożyć masło, cukier i sok pomarańczowy, podgrzewać do rozpuszczenia się składników, dodać śmietankę, jeszcze chwilę podgrzewać, żeby całość była gorąca, zdjąć z palnika - do gorącej polewy
Smakołyki Berenikipieca i na gorące ciasto wylać gorącą masę kokosową. Równomiernie rozprowadzić na wierzchu posypać owocami goji i ponownie włożyć na 20 minut do piekarnika. Po upieczeniu odłożyć do ostudzenia. Polewa czekoladowa: Czekoladę połamać na mniejsze kawałki dodać cukier, masło, wodę i rozpuścić w kąpieli wodnej. Gorącą polewą polać zimne ciasto i odłożyć do stężenia polewy. Przepis od Beaty Niebo(...)jajka biała masa kokosowa - 3 szklanki mleka - 7 łyżek kaszy manny - 150 g wiórków kokosowych - nieco więcej niż pół szklanki cukru - kilka garści żurawiny lub innych ulubionych bakalii polewa : - tabliczka gorzkiej czekolady - łyżeczka cukru - łyżeczka masła - dwie łyżki wody - See more at: http://niebonatalerzu.blogspot.com/2015/04/atwe-ciasto-kokosowe-ciasto-z-czekolada.html#sthash.Tr3sbTU1.dpuf dwie szklanki mąki - czubata łyżeczka proszku do pieczenia - 3 łyżki kakao - 3/4 szklanki
Ala piecze i gotujeboczne herbatniki i jednocześnie złożyć w trójkąt, docisnąć. 10. Folią zakryć całą chatkę. 11. Wstawić do lodówki na parę godzin, aby herbatniki zmiękły (najlepiej na całą noc). Następnie polać polewą. Po wyjęciu z lodówki chatka wygląda tak: 12. Przed polaniem chatki polewą, proponuję przenieść ją z folii aluminiowej na talerz, na którym będziemy ją podawać. Ja najpierw polałam ciasto polewą(...)przez co później miałam problem z odklejeniem folii aluminiowej. 13. Polewa: Wykonujemy ją w dwóch partiach, tzn. połowę składników rozpuścić w rondelku i lekko przestudzoną (ale nadal płynną) polewą polać chatkę. Następnie przygotować drugą porcję polewy i znów polać chatkę. Wstawić na chwilę do lodówki, aby polewa stężała. Oczywiście można wykonać polewę z połowy porcji, tak początkowo
Domowa Cookierenka AgiUwielbiam wszelkie ciasta przekładane kremem. Ale to po babkę sięgam najchętniej. Nie jest za słodka, nie sprawia mi tyle problemów co nieszczęsne biszkopty. A przede wszystkim
Pink EnvelopeW sobotę miałam mnóstwo kuchennych zadań. Oprócz chleba orkiszowego, waniliowych chałek, o których niebawem, kotletów na dziś oraz pizzy na kolację musiałam przygotować ciasto niespodziankę dla
Dzieje kuchennej WiewiórySezon śliwkowy w pełni, małymi krokami zaczyna się dyniowy, a ja dzisiejszym ciastem kończę okres jagodowy :)Wilgotne i miękkie ciasto, które w swoim składzie nie zawiera
Kraina Miodem PłynącaAleż to jest pyszne ciasto, mówię Wam ! Coś specjalnie dla wielbicieli orzechów włoskich a my do takich na pewno się zaliczamy. Przygotowuje się je łatwo i
Smaczna PyzaPrzepis z tamtego roku ale bardzo bardzo aktualny i popularny! Zapraszam! PRZEPIS ZNAJDZIESZ TU
SMYKWKUCHNINajzdrowsza wersja pączków jaką znam. Te pączki są małe, pieczone prawie bez tłuszczu i polane wartościowym kakao :-) Składniki : 600 g mąki (typ 480 -650) 25 g
w kuchni i w ogrodziePrzeglądając rodzinny notes z przepisami natknęłam się na sernik, o którym wcześniej nawet nie słyszałam. Ciasto jest naprawdę dobre i cieszę się, że je upiekłam. Sernik
Przepisy Aleksandryprzygotowujemy polewę. Wszystkie składniki umieszczamy w niewielkim garnuszku, rozpuszczamy i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy ok. 15 min. Gdy polewa zgęstnieje, odstawiamy do lekkiego przestygnięcia. (Jeśli się zagapimy, a polewa wystygnie całkowicie i zgęstnieje zbyt mocno, wystarczy dodać ok. 1-2 łyżki(...)płynnej śmietanki 36% i chwilę podgrzać. Później staramy się polać nią ciasto, zanim stanie się zbyt gęsta. ;)) Całkowicie wystudzone ciasto przekrawamy na dwa równe krążki, przekładamy kremem i polewamy przygotowaną polewą. Dekorujemy m&m'sami zanim polewa zastygnie. Przechowujemy w lodówce. Ciasto okazało się strzałem w 10 i zniknęło bardzo szybko. Byłam dumna, bo na stole wielkanocnym wyglądało
Ratunku obiadPropozycja dla dzieci, które niekoniecznie w święta lubią jeść piernik za to na pewno lubią jeść muffinki, a dzięki dodatkowi przyprawy do piernika chętnie je zjedzą
Bernika - moj kulinarny pamietnik