przekładamy do małej tortownicy, wyłożonej papierem i wkładamy do piekarnika nastawionego na 160 stopni. Pieczemy 55-60 minut.Wyjmujemy z formy i studzimy.Przekroić na trzy części i przełożyć powidłami.Polewa:Czekoladę i kremówkę topimy nad parą i delikatnie studzimy. Oblewamy naszego piernika.Następnie dekorujemy kokosowymi wiórkami.Pierniki najlepiej smakują po dwóch, trzech dniach.Smacznego
Moje pyszne gotowanieTrzy smakowite warstwy ciasta i dwie warstwy sera w polewie czekoladowej z kokosem...można się skusić na małe co nie co :) A po piękne i klimatyczne dodatki do kuchni zajrzyjcie na www.ziołowo.pl Ciasto - składniki: 4 szklanki mąki pszennej 10 dag smalcu 10 dag margaryny 4 jaja 1 szklanka cukru pudru 2 łyżeczki proszku do pieczenia kwaśna śmietana,(tyle(...)cukier, cukier waniliowy, dobrze wymieszać, podgrzewać ciągle mieszając, aż masa będzie lejąca. Następnie dodać roztrzepaną w mleku mąkę lub budyń, wymieszać i zagotować. Masą przekładać placki, a wierzch ozdobić polewą i kokosem. źródło ,,ciasta Anastazji
Apetyczna babeczkamasła jajko opakowanie cukru waniliowego 1/4 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Krem: 150 g marshmallows opakowanie mascarpone opakowanie śmietanki 3 łyżki cukru pudru pół szklanki wody Polewa 1/4 kostki masła 2 tabliczki białej czekolady 2 łyżki śmietany 18% 2 łyżki żelatyny Mąkę, cukier, proszek do pieczenia i sól mieszamy dokładnie ze sobą. Dodajemy posiekane
sama złodyczIlony Dąbrowy i Kingi Osmyckiej. I wuala - no jest... Pozmieniany po mojemu - zamiast rodzynków - czekoladowe kropelki, a do tego wanilia i duuużo mniej cukru niż w oryginale ;) Do kompletu polewa z miodową nutką - pycha! Czytaj dalej
Kraina Tysiąca Smakówuwagi na na dodatek bananów, ciasto charakteryzuje się ciemną, lekko przypieczoną skórką, choć sam jego smak nic na tym nie traci. Ale ze względów estetycznych najlepiej ciasto oblać polewą czekoladową (przepis na idealną polewę tu ). Zaszczyt mnie kopnął :) Moje ciasto bananowe zostało wklejone przez Smakera na główną stronę portalu Interia :) Pięknie dziękuje za wyróżnienie :) Poniżej zrzut ekranu z dnia
Grunt to przepis!Przepis pochodzi z bloga Kuba Pichci. Polecam, muffinki są na zewnątrz wspaniale chrupiące a w środku puszyste i wilgotne ;) Od siebie dodałam polewę z białej czekolady :) Z porcji wyszło mi 12 muffinek. Składniki: Suche: 1,5 szklanki mąki pszennej 2/3 szklanki cukru 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 3/4 łyżeczki sody Mokre: 1 jajko 100 ml maślanki naturalnej 1/2 szklanki(...)się z ciastem. Ciasto wkładamy do foremek i pieczemy 30 minut w temperaturze 190 stopni. Czekoladę łamiemy na kostki, dodajemy mleko i rozpuszczamy wszystko w rondelku. Rozpuszczoną czekoladą polewamy upieczone i zimne muffinki. SMACZNEGO
Czerwona Porzeczkaforemkach umieszczamy tylko do 2/3 ich wysokości (będzie rosło). Pieczemy około 40 minut w temperaturze 160 stopni. Gdyby zbyt mocno się rumieniły należy zmniejszyć temperaturę pieczenia. Po ostygnięciu szykujemy polewę’ Polewa czekoladowa: – 2 łyżki cukru – 2 łyżki kakao – 50 g masła – 2 łyżki wody Wszystkie składniki umieszczamy w garnuszku. Po podgrzaniu należy je około(...)minuty pogotować i zdjąć z palnika. Nie zapominamy o mieszaniu, żeby nic się nie przypaliło. Gdyby polewa była bardzo gęsta, można dodać 1 lub 2 łyżki wody. Polewa stygnąc zacznie tężeć. Trzeba nią udekorować babeczki zanim całkowicie stężeje. Do jej ozdoby użyłam kilka płatków migdałowych. W moim przypadku jedna babeczka to 150 kcal. Babeczki migdałowe na każdą okazję
Relaxtimeparą wodną. Za pomocą pędzelka wysmarować czekoladą , dno i boki foremek, odstawić do lodówki do stężenia. W tym czasie przygotować nadzienie. Do metalowego garnuszka wlać ajerkoniak, dodać białą polewę, mieszając nad parą wodną, doprowadzić do rozpuszczenia polewy i połączenia składników, ostudzić. Następnie nadzienie nałożyć w czekoladowe wgłębienie, wstawić do lodówki. Rozpuścić pozostałą czekoladę, ostudzić, zalać wierzch czekoladek, odstawić(...)Polewa biała : Polewa BAKELS NON TEMP jest produktem gotowym do użycia bezpośrednio po rozpuszczeniu w kąpieli wodnej lub mikrofalówce - nie wymaga czasochłonnego procesu temperowania. Skład: cukier, tłuszcz roślinny, olej roslinny, odtłuszczone mleko w proszku, emulgator: lecytyna sojowa, sól, wanilia. Polewa nadaje się do modelowania dekoracji cukierniczych, nadaje się do napisów, korpusów do pralin, lub rysunków
Kuchnia Danusipodanych proporcji, polewy wystarczy na pokrycie ciasta o wymiarach 25 cm x 25 cm Link do filmu z przygotowania: Polewa czekoladowa https://www.youtube.com/watch?v=4kkfzrWkxEw Przygotowanie: Wszystkie składniki polewy przekładam do rondelka: cukier puder, wodę, kakao. Rondelek stawiam na gazie i mieszając zagotowuję. Od momentu zagotowania polewę cały czas mieszając gotuję 4 minuty – mam ustawiony mały płomień aby polewa delikatnie się gotowała. Po ugotowaniu polewę odstawiam do przestudzenia od czasu do czasu mieszając aby nie powstał na górze ''grzybek, skórka''. Letnią polewą dekoruję ciasta, ciastka. Mam nadzieję że przepis na polewę czekoladową państwu się przyda i udekorują tak przygotowaną polewą wspaniałe domowe wypieki. Pozdrawiam Babcia
Uwaga Babcia Gotujepiekarniku 35 - 40 minut (do suchego patyczka). Upieczone ciasto wystudzić i przekroić na pół. Gęstniejący krem wyłożyć na jedną część, drugą przykryć z góry. Wierzch ciasta polać gorącą polewą. Wstawić do lodówki na około 2 godziny, a najlepiej na całą noc. Na następny dzień ciasto jest delikatnie wilgotne. krem wykonanie: Kakao zalać gorącą wodą i dokładnie wymieszać, jeśli trudno będzie(...)wolnym ogniu gotować do rozpuszczenia cukru, ciągle mieszają. Gdy polewa będzie gęstnieć i spływać z łyżki w formie lekko ciągnącej się kropli, zdjąć z ognia i gorącą polewą polewać wierzch ciasta (robić nierówne esy floresy). Polewa dość szybko gęstnieje i staje się krucha, więc polewać ciasto należy dość szybko
Kuchcik gotujestopiony tłuszcz oraz aromat. Wymieszać. Ciasto wylać na blaszkę. Piec 30min. w temp.170stop. Upieczone ciasto posmarować dżemem pomarańczowym. Daktyle pokroić na małe kawałki i rozłożyć na dżemie. Przygotować mleczną polewę. Do miski wsypać : mleko w proszku, cukier ,wymieszać. Wlać wodę pomarańczową i wodę wrząca, wymieszać. Stopić masło i wlać do masy. Wymieszać dobrze i polać daktyle. Wierzch posypać ziarnami goyi
Kulinarny karnet ChristopheraZamiast tradycyjnej bułki tartej na maśle proponuję coś o wiele smaczniejszego i zdrowszego - polewę z mielonego sezamu i siemienia lnianego. Świetna również do kalafiora. Pycha, polecam :) Składniki : mielony sezam 1 łyżeczka siemię lniane mielone 1 łyżeczka masło lub margaryna bezmleczna 2 łyżki olej lniany lub sezamowy 1 łyżka Przygotowanie: Siemię lniane (używam złociste odtłuszczone) wymieszać z mąką sezamową
głodny alergikstopni na 25 minut, następnie pozostawiamy w wyłączonym piekarniku przez kolejne 5 minut, by nie opadły. W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę z dodatkiem wody i łyżeczki brązowego cukru. Czekoladą polewamy wystudzone muffiny, dekorujemy malinkami i borówkami. Gotowe
Mango Papajaherbatników czekoladowych 150 g masła Składniki na masę serową: 1 kg sera trzykrotnie mielonego 5 jajek 1 szklanka cukru 6 łyżek mąki pszennej 100 ml śmietanki 30% Składniki na polewę: 1/2 puszki masy kajmakowej/krówkowej Przepis: Herbatniki miksujemy za pomocą melaksera na "piasek" lub za pomocą wałka rozgniatamy je w woreczku. Masło roztapiamy w garnuszku i dodajemy do ciasteczek. Następnie
Emcia Pichcikremu budyniowego zwieńczone polewą czekoladową z rodzynkami. Idealne ciasto na październik. Dzięki przyprawie korzennej smak gruszki jest jeszcze bardziej uwypuklony w cieście, a dodatek rodzynek sułtańskich zatopionych w polewie nie tylko dodaje uroku ciastu ale też dostarcza dużej ilości słodyczy ;-) Zapraszam Składniki na ciasto: 400 g margaryny 6 jajek 4 łyżeczki proszku do pieczenia (mieszamy z mąką(...)mleka, Wymieszane wlewamy do gotującego się mleka ciągle mieszając aż masa stanie się gęsta. Na całkowicie wystudzone ciasto wylewamy masę budyniową. Układamy rodzynki sułtańskie całe jedno opakowanie. Polewamy polewą czekoladową. Polewę czekoladową można uzyskać na trzy sposoby: - kupić gotową w sklepie ;-) - rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej - bądź zrobić samemu, jak ja. Polewa czekoladowa
SMYKWKUCHNIciepłą polewą ozdabiamy ciasto. Wstawiamy na ok. 2 godz. do lodówki. Tak przygotowana polewa nigdy do końca nie zastygnie. Pozostanie trochę lepka, ciągnąca i miękka. Ja taką właśnie polewę wymyśliłam do tego ciasta i efekt bardzo mi się spodobał. Taka polewa ma nie tylko karmelowy smak, ale i charakter :) Jeśli jednak chcemy polewę gęściejszą, możemy mleczną czekoladę zastąpić
Ratunku obiadgęsty. Od czasu do czasu zamieszać i sprawdzać czy masa nie przywiera do dna garnka. Sos ostudzić. Orzeszki wymieszać z 1/4 sosu i udekorować nimi wierzch sernika. Resztą sosu polewać kawałki sernika na talerzach. Sos można przed podaniem lekko podgrzać. Smacznego
Smaczne Zdrowerękawiczkach :) Układamy na formę wyłożoną papierem do pieczenia I wkładamy do piekarnika na 180 C na 18-20 min. Po upieczeniu na złoty kolor, studzimy . Robimy swoją ulubioną polewę czekoladową, maczamy do połowy I ciasteczka są gotowe. :) Polecam I życzę smacznego
Smaki Edyty