pyszne! Takie pieczone ziemniaczki maczane w sosie tzatziki to prawdziwy przysmak. Do tego dania użyłam całych nóg kurczaka, z kością i skórą. Równie dobrze można wykorzystać same udka lub podudzia. Kurczaka natarłam dobrze solą i pieprzem, a następnie piekłam przez 1,5 godziny, dzięki czemu skórka wyszła rumiana i chrupiąca, a mięso miękkie, z łatwością odchodzące od kości. Do kurczaka(...)godziny (u Nigelli 45 minut, ale kurczak według mnie nie jest wtedy dość miękki, a skórka nie chrupie) Składniki: 4 całe nogi kurczaka ze skórą i kością (lub 8-12 udek lub podudzi) sok z 1 cytryny 4 łyżki oliwy sól i pieprz ziemniaki do upieczenia (opcjonalnie) na pikantne tzatziki: 500 ml naturalnego jogurtu greckiego 4 cebulki dymki, pokrojone
Chilli Czosnek i Oliwanagrzanego piekarnika do 180°C pieczemy 30 minut. Po tym czasie podudzia odwracamy dając sos pod spód, pieczemy 15 minut, następnie ponownie odwracamy i pieczemy jeszcze 15 minut. Smacznego :)) kurczak, podudzia, por, pomidory
Bułka z Chlebemrazem romans z Pascalem i kurczakiem. Kuchnia Lidla - ciąg dalszy (kopiuję ze strony Lidla), jednak moja miłość skierowana jest w stronę Okrasy. Składniki: podudzie kurczaka: 8 szt. suszone pomidory: 150 g por: 300 g czosnek: 2 ząbki jasne piwo: 0,5 l cebula: 390 g olej rzepakowy: 80 ml masło: 30 g suszona bazylia: 1 łyżeczka ryż 2 torebki sól(...)każdej strony do momentu, aż się pięknie zarumieni. Cebulę kroimy w piórka. 2 posiekane ząbki czosnku rozcieramy z solą. Odstawiamy. Obsmażonego kurczaka wykładamy na talerz, nadmiar tłuszczu z garnka odlewamy do miseczki. Do garnka, w którym smażyliśmy podudzia, wkładamy teraz 10 g masła, czosnek roztarty z solą i cebulę pociętą w piórka. Całość smażymy. Po chwili zmniejszamy ogień i dodajemy
Brzuszki ŁakomczuszkiSylwestra, raczyłam się pysznymi pikantnymi pałkami z kurczaka. Przepis zasięgnęłam z gazetki "Apetyt". Oczywiście trochę zmieniłam składniki, ale i tak wyszły rewelacyjnie. Są wyraziste w smaku, aromatyczne i bardzo soczyste. Podałam je na kolację z surówką, a mój był nimi zachwycony. W Nowy Rok miałam Was powitać pysznym deserem(...)niestety szybko znikł z pucharków i za późno było, żeby zrobić zdjęcia :-(. Ale nie martwcie się nic straconego, zrobię go ponownie :-). Pozdrawiam i trzymajcie się cieplutko. PODUDZIA Z KURCZAKA W PIKANTNEJ MARYNACIE. Składniki: 1 kg podudzi z kurczaka 1 mała cebula czerwona 1 cebula dymka 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka pieprzu cayenne 1/3 łyżeczki
Zakątek rozkoszy kulinarnychKurczak zawsze się sprawdza Składniki 6 szt podudzi kurczaka 2 łyżki miodu 4 łyżki masła klarowanego sól 1 łyżka zmielonych orzechów włoskich pół łyżeczki tymianku Przygotowanie Miód i dwie łyżki masła podgrzałem w rondelku, aż się dokładnie połączyły ( nie gotujemy ). Umyte podudzia natarłem solą. Naczynie do zapiekania wysmarowałem pozostałym masłem, włożyłem mięso. Piekłem 50 minut
R'n'G Kitchenkurczakiem i kuskusem to idealne danie, dla osób dbających o linię, czyli w dzisiejszych czasach dla nas wszystkich :) Składniki: - 1 bakłażan - 300 g pieczarek - 1 średnia cebula - 2 podudzia z kurczaka - 2 szklanki kuskusa - 1 papryka - 1 ogórek Przygotowanie: Podudzia z kurczaka zalewamy wodą, doprawiamy solą, pieprzem i gotujemy do miękkości.Bakłażana kroimy w plasterki i solimy. Po około
Zainspirowana w kuchniSkładniki 1 kg podudzia kurczaka cebula 5 ząbków czosnku sól, pieprz, estragon, lubczyk papryka słodka i ostra sos sojowy tymianek białe pół wytrawne wino ok szkanki Przygotowanie Mięso przyprawić, przełożyć do brytfanki z cebulą i piec w 180 st C ok 45 min z pokrywką. Na ok 15 min przed końcem wlać wino i już bez przykrycia trzymać w piecu
Gaździnka warzySkładniki 500 g podudzia kurczaka 3-4 łyżki ciemnego sosu sojowego łyżka octu ryżowego 1-2 łyżki brązowego cukru łyżeczka miodu kilkanaście kropel soku z limonki 2-3 ząbki czosnku sól, pieprz, imbir, słodka i ostra papryka łyżka masła i oleju kokosowego Przygotowanie Mięso umyć - osuszyć, wyluzować z kości. Pokroić na kawałki i przyprawić solą, pieprzem, papryką i imbirem
Gaździnka warzywinnego sosu... Co powiecie na taki obrazek? Wkrótce natura powinna stworzyć odpowiednie tło, a reszta należy do nas! :) Skł adniki: 1 opakowanie udek kurczaka (najczęściej 4 części) 1 opakowanie podudzi kurczaka (najczęściej 4 części) 2 łyżki oliwy 100 - 150 ml białego wina 1 łyżeczka przyprawy do kurczaka sok z 1/2 cytryny 500 g pomidorów koktajlowych (najlepiej różnych rodzajów i kolorów
zadanie-gotowanieSkładniki: 400g podudzia z kurczaka bez kości 3 łyżki oliwy z oliwek 1 litr bulionu drobiowego 1 marchew 1 seler 1 pokrojona w piórka cebula 1 łyżka masła 50g pokrojonych w paseczki suszonych pomidorów 100g ugotowanych i pokrojonych w plastry borowikow 100ml śmietany Sól, czarny pieprz, papryka ostra i słodka Majranek, ziele angielskie, liść laurowy Przygotowanie: Umyte i osuszone(...)podudzia z kurczaka kroimy w paski i smażymy na oliwie. Dodajemy je puźniej do gotującego się bulionu i gotujemy do miękkości. Marchew i seler obieramy, kroimy w słupki, a następnie podsmażamy na maśle z cebulą, borowikami i suszonymi pomidorami. Doprawiamy ostrą i słodką papryką i dodajemy do wywaru. Zupę doprawiamy do smaku solą, pieprzem, majrankiem, zielem angielskim i liściem laurowym
Smakowity Blog Kulinarnyeleganckich przekąsek. Dzisiaj wykorzystaliśmy je do przygotowania poduszeczek nadzianych farszem, którego główny składnik stanowiło mięso z kurczaka z rosołu. Zwykle do gotowania rosołu używamy (oprócz indyka lub wołowiny) podudzi z kurczaka. Dzięki temu unikamy nadmiaru tłuszczu w zupie, a jednocześnie otrzymujemy zbalansowany smak. Filety z podudzi wrzucamy do zamrażalnika i kiedy jest ich już wystarczająca ilość przygotowujemy paszteciki. Idealne jako(...)farszami wielokrotnie i tym razem wyszedł nam na tyle smaczny, że postanowiliśmy się podzielić przepisem. SKŁADNIKI (16 poduszeczek) : 2 opakowania ciasta francuskiego mięso z 2-3 filetów z podudzi z kurczaka pół papryki pół ostrej świeżej papryczki 6 pieczarek 15 dag goudy lub edamskiego 2 ząbki czosnku pół cebuli curry papryka słodka wędzona sól pieprz olej do smażenia jajko sezam
Kuchnia od dwojgaobiad musi być nudny? Oczywiście, że nie! Zwykłe podudzia z kurczaka można podać w niecodzienny sposób. U mnie w zapiekance marchewkowo-ziemniaczanej z sosem serowym. Składniki: Mięso • 8 podudzi z kurczaka • sól, pieprz czarny, papryka słodka • 3 łyżki oleju Warzywa • 3 duże marchewki • 6 ziemniaków Sos serowy • 200 g sera feta • 1 łyżka
To co kochamtakże w Kraju Basków. Kurczaka można zastąpić mięsem jagnięcym. W oryginalnym przepisie jest cały kurczak pokrojony na 8 części. Ja użyłem tylko udek. Składniki po 4 udka i podudzia kurczaka 100 g szynki serrano 1 cebula 2 średnie czerwone papryki 400 g pomidorów 10 ml czerwonego wina 30 ml bulionu drobiowego 1 łyżka słodkiej papryki olej sól pieprz świeżo(...)mielony Przygotowanie Udka i podudzia umyłem i osuszyłem. W brytfance rozgrzałem olej, podsmażyłem na nim szynkę serrano. Wyjąłem i odłożyłem. Na tym samym tłuszczu podsmażyłem kurczaka. Także wyjąłem i odłożyłem. Cebulę i paprykę pokroiłem w cienkie plasterki a pomidory w kostkę. Na tym samym tłuszczu zeszkliłem cebulę, dodałem paprykę, bulion, pomidory, wino i paprykę w proszku. Włożyłem udka kurczaka
R'n'G Kitchenkurczak w tej wersji idealnie sprawdzi się na imprezy i większe spotkania. Ponadto takiego kurczaka możemy przygotować także na grillu. Kurczak w sosie barbecue (BBQ) Całość 8 szt podudzia z kurczaka 5 łyżek sosu bbq ((gotowego lub domowego)) 1 pęczek szczypioru 10 g sezamu jasnego ((1 łyżka)) Przyprawy: sól, pieprz, papryka, do mięs Domowy sos BBQ 2 łyżki keczupu ((najlepiej(...)dobrej jakości)) 1 łyżka musztardy ((gładkiej)) 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżka miodu Przyprawa: papryka wędzona Całość Podudzia z kurczaka umyj i włóż do miski. Dodaj przyprawy i dokładnie wymieszaj. Następnie dodaj 3 łyżki sosu bbq i dokładnie wymieszaj. Odstaw do lodówki na 30 min. (jeśli masz możliwość, to przygotuj kurczaka wieczorem i zostaw na noc w lodówce). Ułóż pałeczki
Przepisy na widelcunazwa kurczak po węgiersku pochodzi od nazwiska osoby, która je wymyśliła, ponieważ poza ostrym smakiem nie posiada ona żadnych przypraw charakterystycznych dla kuchni Węgierskiej. Składniki 1/5 kg podudzi z kurczaka 1 opakowanie przyprawy złocistej do kurczaka 3 średniej wielkości cebule 1kg pieczarek 1 ketchup pikantny Pudliszki 1/2 słoiczka koncentratu Pudliszki Około 50 ml oleju Krok po Kroku 1 Podudzia
uDolores.pl - tylko sprawdzone przepisy