tylko zamarynować mięso sprawdzonym połączeniem cytryny i rozmarynu, potem podsmażyć i przerzucić na ziemniaki w piekarniku. Jeszcze tylko sałatka i gotowe! Składniki dla 4 osób: Kurczak 8 (1 kg) podudzi kurczaka 1 główka czosnku + 2 ząbki 1 łyżka świeżego rozmarynu (lub 1½ łyżeczki suszonego) 1 łyżeczka soli pieprz 2 łyżki soku z cytryny 2 łyżki oleju 1-2 cytryny(...)naczynia żaroodpornego posmarowanego olejem. Wymieszać ze szczyptą soli i rozmarynem. Podpiec w 200°C przez 30 minut. Zamarynowanego kurczaka obsmażyć z każdej strony na rozgrzanej patelni. Pozostałą marynatę wymieszać z miodem. Cytryny pokroić na ćwiartki, czosnek w poprzek na pół. Podudzia ułożyć na podpieczonych ziemniakach, polać marynatą, obłożyć cytryną, dołożyć czosnek. Temperaturę zmniejszyć do 190°C, piec razem jeszcze
Pełny talerzdelikatny posmak czosnku. Jeśli lubicie ziołowe marynaty to zachęcam do przygotowania w ten sposób pałek z kurczaka. Marynata z 500 ml maślanki wystarczy na więcej podudzi niż podałam [...] Artykuł Ziołowe podudzia kurczaka pieczone w maślance pochodzi z serwisu Pieprzyć z fantazją
Pieprzyć z FantazjąKurczak tandoori to danie, które wywodzi się z rejonu Pundżab w północnych Indiach. Tradycyjnie kurczak tandoori pieczony jest w specjalnym, glinianym piecu zwanym tandoor, który ma swoje korzenie w Persji. W domowych warunkach takiego indyjskiego kurczaka można spokojnie przygotować na grillu, a nawet w piekarniku. Kurczak tandoori idealnie sprawdzi się podczas letnich spotkań przy grillu, z dodatkiem raity(...)tego regionu możecie spotkać się z wykorzystaniem ghee na którym przesmaża się przyprawy, aby wydobyć z nich jak najwięcej aromatu. Kurczak tandoori Składniki: 1kg pałek i/lub podudzi z kurczaka bez skóry na marynatę: 10 nasion zielonego kardamonu 2 łyżeczki nasion kminu rzymskiego 1 łyżeczki nasion kolendry 1 łyżeczka kurkumy 0,5 łyżeczki mielonego cynamonu 0,25 łyżeczki mielonych
Codzienne Gotowanietakie danie. Z czym podać pieczonego kurczaka w słodkim sosie z ananasem? Świetnie sprawdzi się podany z ryżem, makaronem ryżowym lub makaronem. Myślę, że będzie się również dobrze komponował z frytkami lub pieczonym ziemniakami, choć jeszcze tej wersji nie próbowałam. Składniki na pieczonego kurczaka w słodkim sosie z ananasem: 1 kg podudzi z kurczaka (mogą też być ćwiartki(...)mięsie układamy warzywa. Całość zalewamy sosem i wkładamy z powrotem do piekarnika. Pieczemy jeszcze przez około 50 minut. Pieczony kurczak w słodkim sosie z ananasem – pyszny obiad Zobacz inne przepisy na kurczaka: Kurczak z kurkami w sosie śmietanowym – przepis na podudzia z kurczaka Udka z kurczaka pieczone z warzywami – prosty i pyszny obiad Kurczak duszony w cebuli – przepis na pyszny
e-PrzepisyKulinarneNasz Kurczak , polegający na najładniejszej aranżacji dania. W konkursie udało mi się zdobyć nagrodę, a przepis tak przypadł mi do gustu, że postanowiłam się nim podzielić :) Składniki: 4 podudzia z kurczaka 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżka cukru sok z 1/2 cytryny sok z 1 pomarańczy 1/4 szklanki oleju 2 ząbki czosnku na dip paprykowy: 1 papryka czerwona(...)łyżeczka oliwy z oliwek 1 ząbek czosnku sól, pieprz Przygotowanie: Przygotowujemy z podanych składników marynatę, obtaczamy w niej podudzia z kurczaka i odstawiamy do lodówki na godzinę. Po tym czasie podudzia grillujemy co jakiś czas obracając je i smarując pozostałą marynatą. Paprykę na dip myjemy, pozbawiamy gniazd nasiennych, zawijamy w folię aluminiową i także grillujemy. Kiedy będzie gotowa
Symfonia smakowaDość często na niedzielny obiad robię pieczonego kurczaka. Czy to pieczony w całości czy całe ćwiartki lub skrzydełka albo podudzia staram się zmieniać dodatki lub marynaty(...)smakował za każdym razem inaczej. Dzisiaj na obiad zrobiłam pałki z kurczaka marynowane w cytrusowej zalewie. PAŁKI Z KURCZAKA w CYRTUSOWEJ MARYNACIE Składniki: 10 podudzi kurczaka na marynatę: 5 posiekanych szalotek 5 rozgniecionych ząbków czosnku kawałek imbiru garść posiekanej natki pietruszki, kolendry i tymianku sok z 2 limonek i z 2 cytryn oraz z 2 pomarańczy
Bon appetit mon amieKurczak w roli głównej, pora na PODUDZIE W MARYNACIE Z MIODU(...)MUSZTARDY. Pyszne chrupiące danie, niewymagające wielkich umiejętności. Danie dla smakoszy mięsa ze słodkawym i pikantnym posmakiem. KURCZAK W MARYNACIE Z MIODU I MUSZTARDY SKŁADNIKI: • 8 kawałków podudzia kurczaka • natka pietruszki do posypania • 1 kg ziemniaków GLAZURA: • 125 ml płynnego miodu • 4 łyżki musztardy Dijon • 4 łyżki musztardy francuskiej, gruboziarnistej • 4 łyżki białego octu winnego • 2 łyżki oleju
Kuchnia BeatyAromatyczne pieczone podudzia z kurczaka – doskonały pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny! Artykuł Aromatyczne pieczone podudzia z kurczaka pochodzi z serwisu Pogotujmy.pl
Pogotujmy.plPropozycja dla smakoszy mięsa drobiowego. Prosty i smaczny wariant na podanie kurczaka. Składniki 8 szt podudzi kurczaka 1/3 szklanki oliwy 5 ząbków czosnku 1 łyżka tymianku 2 szklanki płynnego przecieru pomidorowego sól pieprz gałązka pomidorków koktajlowych Przygotowanie Podudzia umyłem, osuszyłem. Przyprawiłem solą i pieprzem. Obsmażyłem na rozgrzanej oliwie. Przełożyłem do żaroodpornej formy . Na tym samym tłuszczu podsmażyłem lekko ząbki czosnku
R'n'G Kitchenwersję nieco bardziej ostrą ( choć nie jest taka ostra jakby nazwa wskazywała ;) ) Świetnie nasycą , ale i też rozgrzeją w te coraz chłodniejsze dni! Do dzieła! SKŁADNIKI : * podudzia z kurczaka – 3 szt * cytryna – 1 szt * czosnek – 3 ząbki * tymianek – 3 gałązki * masło – 30 g * mąka pszenna – 1 łyżka * olej rzepakowy – 50 ml * kolorowy pieprz(...)smaku * sól – do smaku SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Podudzia z kurczaka myjemy , osuszamy , oprószamy solą i świeżo zmielonym kolorowym pieprzem ( jego ilość zależy od tego jak ostrą chcemy mieć potrawę ). Wyparzoną cytrynę kroimy w plastry , czosnek obieramy. Naczynie żaroodporne smarujemy olejem rzepakowym. Wkładamy nasze mięso. Obok dodajemy cytryny , czosnek i tymianek. Całość skrapiamy resztą oleju. Wkładamy do nagrzanego na 180C
Ostra na Słodkokolendra, czosnek, pieprz czarny i pieprz kajeński. Ja pieca tandoor nie posiadam, więc przygotowałam kurczaka tandoori w klasycznym piekarniku. Wyśmienicie też smakują z grilla :) No to zaczynamy! Składniki: 4 podudzia kurczaka 3 łyżeczki tandoori masala 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka ostrej papryki 1/2 łyżeczki kozieradki całej 1/2 łyżeczki nasion kolendry 1/2 łyżeczki czarnuszki całej 150 ml gęstego jogurtu(...)imbiru 2 ząbki czosnku czerwony barwnik (ja nie dodałam) olej arachidowy 1/ Z kurczaka ściągamy skórę i wyrzucamy. Podudzia myjemy, osuszamy i nacinamy w wielu miejscach, aby dokładnie przeszły zapachem marynaty. 2/ Nasiona kolendry, kozieradkę i czarnuszkę wkładamy do moździerza i rozcieramy (unosi się wtedy przepiękny zapach!), przesypujemy do miski. Czosnek i imbir ucieramy na tarce o małych oczkach
Tajskie smakiMięso z kurczaka jest wdzięcznym obiektem do gotowania . Można przyrządzać na różne sposoby. Oto jeden z nich. Składniki 1 pomarańcza 8 podudzi kurczaka ( u mnie udka , skrzydełka, podudzia ) 2 łyżki miodu 1 łyżeczka przyprawy chińskiej 5 smaków 2 łyżki białego octu winnego 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżki wytrawnego sherry pieprz Przygotowanie Wyparzoną pomarańczę cienko obrałem, wycisnąłem sok. Wlałem
R'n'G KitchenNiektórzy dodają do rosołu więcej marchwi – ja nie. Dla mnie rosół ze zbyt dużą jej ilością jest wyczuwalnie za słodki. Równe proporcje warzyw dadzą bardziej zbalansowany smak. Udka lub podudzia kurczaka bardzo dokładnie oczyszczamy ze zbędnych odstających kawałków tłuszczyku, wszelkich ścięgien i paprochów, luźnych kawałków skórek i kości. Zależy nam na tym, żeby mięso ze skórką było jedną, jak najbardziej(...)posypany świeżo posiekaną natką pietruszki lub lubczyku. Nic tak nie poprawia samopoczucia w szary, deszczowy dzień jak miska pełna aromatycznego, esencjonalnego domowego rosołu. SKŁADNIKI 1,2 kg podudzi lub udek z kurczaka 3 średnie marchewki 3 średnie pietruszki ½ bulwy dużego selera korzeniowego 4-5 łodyg selera naciowego 1 mała cebula 5 ziaren ziela angielskiego 3 liście laurowe 3-4 łyżki
Karo in the KitchenKiedy zobaczyłam tego kurczaka na Kalejdoskopie kulinarnym od razu trafił na listę - do zrobienia! Smakuje i wygląda jak smażony w głębokim tłuszczu, ale jest pieczony! Marynowany w maślance, dobrze przyprawiony. Miękki i soczysty w środku, z zewnątrz pysznie chrupiący! Robiony(...)już wielokrotnie, marynowany w jogurcie i maślance, czasami w gęstszych wersjach jogurtu greckiego - w każdej jest pyszny! Przepis pochodzi z książki "Najlepsze dania Billa" Billa Grangera. Składniki: 12 podudzi kurczaka, 375 ml maślanki lub jogurtu, 1 łyżeczka soli morskiej, 1 łyżeczka mielonego imbiru, 1 łyżeczka kurkumy, 2 łyżeczki mielonej kolendry, 2 łyżeczki mielonej papryki
Plate of JoySkładniki: skrzydełka kurczaka 4 sztuki, kawałki podudzia kurczaka 4 sztuki papryka ostra 1 łyżeczkaka, olej rzepakowy 1 łyżka, pieprz mielony 1/2 łyżeczki te pyszne porcje kuczaka przygotowałam w urządzeniu do testowania z Platformy Ambasadorskiej Philips "strona jest TUTAJ" otrzymałam do testowania Airfryer hd9240/30 "kliknij i ZOBACZ-Airfryer hd9240/30" dla mnie po operacji żołądka urządzenie jest doskonałym pomocnikiem w dbaniu(...)mojej rodzinki skorzystałam z książki z przepisami, która jest razem z urządzeniem, duże ułatwienie choćby dla czasu czy temperatury obróbki, ja troche przepisy zmieniam "po swojemu" skrzydełka i kawałki podudzia gotowałam z 15 minut w wywarze do zupy, po wyjęciu na talerz posmarowałam olejem i posypałam przyprawami na talerzu głębokim 18 cm, pasuje do kosza Airfryer hd9240/30 ustawić
W Mojej Kuchni Lubię