podudzia z kurczaka - 1043 przepisów (strona:4/70)

Tom Yum z kurczakiem 372

drugie. Pochwiaki zbierane są niedojrzałe - przed  pęknięciem osłony. Z tego powodu młody kapelusz grzyba widoczny jest dopiero po przepołowieniu. Składniki (na średni garnek): 1 podwójna pierś kurczaka 4 podudzia kurczaka 3 szalotki 2 pędy trawy cytrynowej 2 ząbki czosnku 3 papryczki chilli 2 cm kawałek imbiru 6 liści limonki (kaffiru) skórka i sok z 1 limonki 1 puszka pochwiaków(...)łyżka trzcinowego cukru 2 łyżki pasty tom yum 1 l mleka kokosowego 1,5 l wody 3 łyżki sosu rybnego liście kolendry do przyzdobienia Sposób przygotowania: Podudzia kurczaka umyć i włożyć do garnka. Dodać pokrojone w kostkę piersi, zalać wodą i doprowadzić do wrzenia. Gotować ok 45 minut na małym ogniu. Dodaję podudzia z kością, bo bulion ugotowany na samej

W SMAK
Jak ugotować rosół – przepis 1603

wołowiny (antrykotu lub szpondra wołowego, najlepiej odrobinę jednego i drugiego, szponder ma bowiem mniej mięsa i więcej kości) – ok 1 kg mięsa drobiowego: korpus z kurczaka, podudzie kurczaka lub podudzie indyka, może być mieszane – 3 marchewki – 1 por – 2 pietruszki – kawałek selera – 1 cebula – pęczek natki pietruszki + siekana pietruszka do podania – przyprawy: 4 liście laurowe, kilka kulek ziela angielskiego

nietylkopasta.pl
OBIAD Z WORKA 173

stać i go pilnować. Banalnie prosty i szybki w przygotowaniu - tylko 10 minut naszej pracy! Idealny obiad, gdy nie mamy czasu na stanie w kuchni.  Podudzia z kurczaka pieczone z marchewką i ziemniakami w ziołach z nutą limonki...   Składniki: (2-3 porcje) 6 podudzi z kurczaka 2 marchewki 2-3 ziemniaki 1 limonka 1 łyżeczka rozmarynu 1 łyżeczka(...)sokiem z limonki i przyprawami: solą, pieprzem, imbirem, papryką słodką, rozmarynek, tymiankiem, majerankiem i szałwią.  Marchewki i ziemniaki obieramy ze skórki, myjemy i kroimy w grubsze słupki. Podudzia z kurczaka myjemy, osuszamy i oczyszczamy. Do każdego worka wkładamy po 3 podudzia z kurczaka, połowę pokrojonych ziemniaków i marchewek oraz połowę startej skórki z limonki. Dodajemy połowę przygotowanego sosu ziołowego

Kuchnia MagdaLeny
Kurczak satay 149

mięso ryb pokrojone na mniejsze kawałki a następnie grillowane w formie saszłyka. Podawane z sosem albo sojowym albo na bazie masła orzechowego. Czerpiąc inspirację z kuchni tajskiej przygotowałam podudzia kurczaka w marynacie satay. Podałam je z ryżem jaśminowym i surówką z kapusty pekińskiej. Marynatę możecie oczywiście wykorzystać do zamarynowania kawałków mięsa i zrobić z nich saszłyki. Jeśli zdecydujecie się(...)zachęcam Was do dzielenia się zdjęciami w zakładce Komentarz. Zapraszam do śledzenia mojego Instagrama: mecooksblog oraz polubienia Facebooka: MeCooks Smacznego Składniki potrzebne do przygotowania kurczaka satay. 1 kg podudzi z kurczaka sok i skórka z 1 cytryny 1 łyżka świeżo tartego imbiru trawa cytrynowa (5 centymetrów) 2 duże ząbki czosnku 2 łyżki masła orzechowego 1/2 łyżeczki mielonego kminku 1/2 łyżeczki

mecooks
PIECZONE PODUDZIA Z KURCZAKA Z MIODEM I SEZAMEM + FRYTKI Z BATATÓW 171

Bardzo klasyczny niedzielny obiad trochę w innej odsłonie. Pieczone podudzia z kurczaka w marynacie słodko-ostrej, obsypane sezamem a do tego pieczone w ziołach frytki z batatów. Składniki: 0,5 kg podudzi z kurczaka (tzw. pałki) 2 łyżki miodu 2 ząbki czosnku sok z 1/2 cytryny ok. 2-3 cm imbiru 2-3 łyżki sezamu 1 łyżka sosu sojowego(...)łyżek oliwy 0,5 kg batatów mielona słodka papryka mielona papryka chili zioła prowansalskie sól, pieprz Wykonanie: Podudzia z kurczaka najlepiej zamarynować dzień wcześniej. Marynata : Czosnek obieramy i bardzo drobno siekamy. Imbir obieramy ze skórki i ścieramy na tarce o małych oczkach. W misce łączymy ze sobą 2 łyżki oliwy, sok z cytryny, miód, sos sojowy, posiekany czosnek, starty imbir

Kuchnia MagdaLeny
Roladki z podudzia z kurczaka nadziewane kurkami i serem pleśniowym 126

surowiec i warunki przechowywania. To daje nam pewność, że otrzymujemy produkt wysokiej jakości, umożliwiający przygotowanie zdrowego i smacznego posiłku. Takiego choćby jak mój dzisiejszy przepis na pyszne rolady z podudzia kurczaka nadziewane kurkami i serem pleśniowym! * SKŁADNIKI na 2-4 porcje 1 opakowanie podudzi z kurczaka (około 5 sztuk) 100 g sera pleśniowego z niebieską lub zieloną pleśnią(...)kurek 8 plastrów surowego boczku kilka gałązek rozmarynu masło klarowane do smażenia 2 bataty 1 łyżka oliwy z oliwek garść rukoli sól, pieprz do smaku * PRZYGOTOWANIE Podudzia z kurczaka wyjmij z opakowania, umyj i oczyść z błonek. Kurki wyczyść z piasku pod silnym strumieniem wody. Na patelni rozgrzej masło, wrzuć gałązki rozmarynu oraz kurki. Smaż kilka minut, a następnie przypraw

Food Square
Podudzia kurczaka w młodej kapuście 145

Smaczne połączenie młodej kapusty z młodą marchewką, a do tego udka kurczaka - polecamy ! Składniki 4 podudzia kurczaka 2 cebule 2 młode średnie marchewki 2 ząbki czosnku pół główki średniej młodej kapusty 125 ml słodkiego białego wina oliwa do smażenia sól pieprz 1 łyżka gęstej śmietany Przygotowanie   W rondlu, na paru łyżkach oliwy zrumieniłem pokrojoną w talarki cebulę. Dodałem posiekany(...)czosnek, marchewkę pokrojoną w pół talarki ,wymieszałem, dodałem poszatkowaną kapustę, podsmażyłem na średnim ogniu bez przykrycia około 8 minut.. Od czasu do czasu mieszałem. Podudzia kurczaka odsmażyłem na oliwie, włożyłem pod kapustę. Dodałem wino, sól i sporo pieprzu. Przykryłem i dusiłem na średnim ogniu, od czasu do czasu obracałem podudzia i mieszałem kapustę. Pod koniec duszenia dodałem łyżkę gęstej

R'n'G Kitchen
Pieczone paprykowe podudzia z kurczaka 96

Bardzo aromatyczne, pieczone paprykowe podudzia z kurczaka to nasza propozycja obiadowa. Tak upieczony kurczak jest soczysty, miękki (mięso ładnie odchodzi od kości) i pięknie pachnie. Jeśli dodatkowo użyjecie odrobiny suszonej, wędzonej papryki wtedy potrawa dodatkowo nabierze wyjątkowego, „węgierskiego” smaku :) Składniki: 5 podudzi z kurczaka 1 płaska łyżeczka soli 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu 2 łyżeczki słodkiej papryki 0,5 łyżeczki ostrej(...)papryki wędzonej (opcjonalnie) 1 ząbek czosnku (lub 0,5 płaskiej łyżeczki czosnku granulowanego) 1/3 łyżeczki suszonego majeranku 1/4 łyżeczki suszonego rozmarynu 2-3 łyżki oleju (lub oliwy) Wykonanie: Podudzia z kurczaka myjemy pod bieżącą wodą. Osuszamy je ręcznikiem kuchennym i wkładamy do miski. Wszystkie przyprawy wraz z olejem i ząbkiem czosnku umieszczamy w moździerzu i dokładnie rozcieramy na papkę. Przygotowaną

MyCookBook.pl
Kurczak chrzanowy na puree pomarańczowym 154

Podudzia z kurczaka zamarynowałam, oliwy z oliwek dolałam, do piekarnika  mięso włożyłam, a ziemniaki,  marchewki z sokiem z pomarańczy na puree "zmieniłam".  Jeśli będziecie czytać składniki i etapy przygotowania, to zauważycie, że ani szczypty soli nie dodałam do tego dania.  Zapewniam, że wszystko ma swój smak, pomimo, że soli brak! Dzięki kremu na bazie(...)octu balsamicznego  i oliwy z oliwy której dodałam, ciekawe połączenie o owocowo - kwaskowej nucie i słodyczy uzyskałam. Składniki: oliwa z oliwek MONINI extra vergine Classico, 8 podudzi z kurczaka, 3 łyżki tartego chrzanu, 4 ząbki czosnku, 1 łyżka posiekanego świeżego rozmarynu, 1 płaska łyżeczka czarnego pieprzu świeżo zmielonego, 2 łyżki płynnego miodu, 400 g ziemniaków, 300 g marchwi

Moniki Smakołyki
Podudzia kurczaka z porami i suszonymi pomidorami 154

zwolennikami tego trunku, wystarczy zamienić go na bulion drobiowy lub warzywny i myślę, że wyjdzie równie smacznie. Nam danie smakowało bardzo i pewnie niebawem znów je powtórzymy. 10 sztuk podudzi kurczaka pół słoiczka suszonych pomidorów 2 większe pory 2 ząbki czosnku 180 ml jasnego piwa (lub bulionu) 3-4 cebule olej rzepakowy masło 1 łyżeczka suszonej bazylii (ja podmieniłam(...)doprawiamy sporą szczyptą soli, dokładamy pomidory oraz suszoną bazylię. Po chwili podlewamy piwem/bulionem i podgotowujemy jeszcze 2-3 minuty. Mieszankę piwno-warzywną przekładamy do naczynia żaroodpornego. Na wierzchu układamy podudzia kurczaka. Naczynie przykrywamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 210 stopni (góra-dół) na około 45 minut. Po około 30 minutach przykrywkę zdejmujemy. W razie konieczności mięso dopiekamy kilka

Smaki Na Talerzu
Rzymskie podudzia z kurczaka 127

Rzymskie podudzia z kurczaka Rzymskie podudzia , są mocno napakowane suszonymi pomidorami z oliwy , prawie jak łydki rzymskiego legionisty mięśniami " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Oczywiście kurczak, już na nich, nigdzie , nie pomaszeruje , chyba, że do piekarnika lub naszego brzucha " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height(...)Smakowite kąski kurczaka , na obiad , kolację lub imprezę " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Składniki : 6 podudzi z kurczaka ze skórą 1 słoiczek suszonych pomidorów w oliwie z bazylią 2 ząbki czosnku 1/2 łyżeczki suszonej bazylii sól , chilli do smaku Podudzia płukamy , osuszamy ręcznikiem papierowym . Pomidory wyjmujemy

Ogrodnik w podróży
Kurczak z warzywami i ryżem po chińsku 89

recipeCuisine":["Chi\u0144ska"],"recipeYield":["4","4 porcje"],"nutrition":{"@type":"NutritionInformation","calories":"215 cal"},"recipeIngredient":["1 torebka ry\u017cu d\u0142ugiego","2 torebki kaszy gryczanej","200 g mi\u0119sa z podudzi kurczaka","1 cebula","1 marchewka","1 niewielki broku\u0142","1 cukinia","1 papryka","1 ostra papryczka jalapeno","100 g zielonej fasolki szparagowej","1\/3 szklanki kukurydzy z puszki(...)połączeniu z ryżem i kaszą gryczaną. Risotto i kaszotto w jednym. Pomysł na urozmaicony obiad. Składniki: 1 torebka ryżu długiego 2 torebki kaszy gryczanej 200 g mięsa z podudzi kurczaka 1 cebula 1 marchewka 1 niewielki brokuł 1 cukinia 1 papryka 1 ostra papryczka jalapeno 100 g zielonej fasolki szparagowej 1/3 szklanki kukurydzy z puszki DODATKOWO 50 ml oleju rzepakowego

ProstePesto.pl
PIECZONE PODUDZIA Z KURCZAKA- MARYNOWANE W MUSZTARDZIE I CZOSNKU 67

Pieczone podudzia z kurczaka to doskonały pomysł na obiad . Dziś mam dla Was propozycję na pieczone podudzia z kurczaka marynowane w musztardzie i czosnku . Wystarczy mięso zamarynować a potem tylko upiec. Mięso jest pyszne , delikatne , soczyste z wyczuwalnym smakiem musztardy i czosnku. Idealne mięso na obiad w towarzystwie ziemniaków i ulubionej surówki. Składniki na pieczone podudzia z kurczaka- marynowane(...)musztardzie i czosnku : * 4 większe podudzia z kurczaka * 1/3 szklanki oleju * 5 łyżek musztardy sarepskiej (użyłam  Orzech ) * 3 ząbki czosnku * niepełne pół łyżeczki soli * pół łyżeczki przyprawy do kurczaka Wykonanie: Do miski wlać olej, dodać musztardę, przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawy. Marynatę dobrze wymieszać. Mięso z kurczaka obtoczyć w marynacie, odstawić najlepiej do lodówki na minimum

Zrób to smacznie
Zupa spalająca tłuszcz 112789

paprika - ja użyłam czerwonej 6-8 łodyg selera 2-3 marchewki 1 puszka pomidorów sok z połówki cytryny szczypior natka pietruszki 1-2 łyżeczek kminku 1/4-1/2 łyżeczki cayenne podudzia kurczaka Najpierw ugotowłam rosół z podudzi kurczaka, dodałam sól do smaku. Wyciągnełam kurczaka. Skroiłam kapustę, paprykę, marchew I seler. Popłukałam kalafior, pokroiłam szczypior. Wszystkie warzywa dodałam do rosołu. Doprawiłam kminkiem

Smaki Edyty