placek z serem - 3325 przepisów (strona:163/222)

Szybkie placuszki z ricottą na śniadanie 199

Placuszki z ricottą to jedno z naszych ulubionych śniadań. Przygotowanie jest niezwykle szybkie, a same placuszki są delikatne w smaku, bardzo lekkie i przepyszne :) Placuszki możecie

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Tortilla ze szparagami 166

minuty. Odcedzić i natychmiast ostudzić w zimnej wodzie. Ostudzone odsączyć i  osuszyć, pokroić na mniejsze kawałki - 2 - 3 cm.  W misce wymieszać jajka, śmietanę, starty ser, sól, pieprz, dodać posiekany szczypiorek i paprykę w płatkach.  Na dużej patelni żeliwnej rozgrzać oliwę i wrzucić cebulę. M ieszając  smażyć na małym ogniu, parę minut aż cebula zmięknie(...)minut. Przed wyjęciem sprawdzić wykałaczką, czy masa się ścięła. Wyjąć patelnię z piekarnika, przyłożyć do patelni drewnianą deskę lub talerz i odwrócić patelnię  dnem do góry, tak aby placek  znalazł  się na talerzu.  Pokroić na kawałki i podawać z zieloną sałatą. Smacznego

Stare Gary
Quiche z kurkami 266

masła (pół kostki) 1 duże jajko 1 płaska łyżeczka soli 1-2 łyżki wody (opcjonalnie) 2 jajka 1/2 szklanki mleka 1/2 szklanki śmietany 30% 1/2 szklanki tartego sera (użyłam cheddara) 1 i 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich sól, pieprz'; document.write(" "); Wszystkie składniki na ciasto wkładamy do malaksera i pulsacyjnie miksujemy (można też zagnieść ręcznie). Gdyby nie chciało się połączyć w jedną(...)dodajemy masło i wrzucamy kurki. Podsmażamy przez ok. 5 minut. Na końcu dodajemy przyprawy: rozmaryn, sól i pieprz. Odstawiamy do przestudzenia. Ciasto wyjmujemy z lodówki i wałkujemy na okrągły placek o grubości ok. 0,5 cm. Wykładamy nim dno i boki tortownicy (do połowy wysokości) o średnicy 23-24 cm. Ciasto nakłuwamy widelcem. Podpiekamy ok. 10 minut

Poezja smaku
Podsumowanie miesiąca - czerwiec 185

szukać inspiracji wśród wspaniałych propozycji, które można tam znaleźć Porażki: Zrobiłam ciastka francuskie o wymyślnym kształcie, smakowały nieziemsko, ale wyglądały tragicznie - pyszne i brzydkie, niestety :P Nie wyszły mi placki bananowe - moje ukochane! Jak one mogły? Niestety nie wiem, co się stało, przypalały się na każdej patelni i skończyło się tym, że wylądowały w koszu. Widać nawet dania robione(...)Dania obiadowe: Polędwiczki wieprzowe z purée z batatów i glazurowanymi w miodzie marchewkami Jajka sadzone w papryce, purée z batatów i szparagi Gulasz wieprzowy z suszonymi pomidorami Makaron "3 sery" Zupa pomidorowa z serowymi grzankami Słodkości: Ciastka francuskie z serkiem i truskawkami Chrupiące bułeczki na truskawkach Ciasto drożdżowe z truskawkami, rabarbarem i kruszonką Ciasteczka owsiane z bakaliami Cytrynowe ciasteczka owsiane

Cooking Monster
Sernik gotowany 183

kruchych spodów: Ze wszystkich składników zagnieść szybko gładkie ciasto, zawinąć w folię i schłodzić minimum 30 minut w lodówce. Schłodzone ciasto podzielić na 3 równe części, każdą rozwałkować na placek o wielkości tortownicy. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia, na dno położyć rozwałkowane ciasto. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 25 minut w temperaturze 180 stopni C do momentu(...)cukru 1/3 szklanki mleka ekstrakt waniliowy Sposób wykonania: Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Nie przerywając ucierać dodać stopniowo po jednym żółtku. Gdy masa będzie puszysta, dodać stopniowo ser dalej ucierając. W oddzielnym naczyniu ubić białka na sztywno, dodać do masy serowej i delikatnie wymieszać. Dodać ekstrakt waniliowy. Masę serową włożyć do garnka i podgrzewając na średnim ogniu doprowadzić

Na słodko lub wytrawnie
Pyszny sernik z czekoladową masą budyniową 154

Trudno wyobrazić sobie ważną uroczystość rodzinną czy święta bożonarodzeniowe bez przepysznego sernika na stole. Niezwykle smaczny jest nieco inny od tradycyjnego, sernik z budyniem czekoladowym. sernik

sierotka maRysia w kuchni
Placek pasterski czyli shepherd’s pie 195

Bardzo lubię jagnięcinę i ziemniaki ugniecione na puree. A w tym daniu jest wszystko co lubię połączone. Danie brytyjskie ,więc nie dziwi, że znowu sięgnęłam po

Stare Gary
Polskie potrawy regionalne, które warto spróbować 168

Dzięki potrawom możemy poznać od kuchni życie mieszkańców. Jakie smakołyki czekają na nas w Polsce? Oto kilka z nich. Kartacze z Suwalszczyzny Kartacze lub też cepeliny to znane podlaskie placki z farszem mięsnym podawane z masłem i skwarkami. Można je porównać do poznańskich pyz. Ciasto wyrabiane jest z ziemniaków. To pożywne, syte, aczkolwiek ciężkostrawne danie. Mięsny farsz jest zazwyczaj(...)granica Bliny przywędrowały do nas zza wschodniej granicy, a konkretnie z Rosji. Są także bardzo popularne na Litwie. Bliny w tym wydaniu to placuszki ziemniaczane nadziewane aromatycznym mięsem lub serem, podawane z dodatkiem gęstej śmietany. Bliny podaje się także na słodko Rolada wołowa – Śląsk Rolada wołowa to jedno z najsmaczniejszych dań z regionu Górnego Śląska. Podawana z modrą kapustą

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Pizza chorizo e rucola 157

oliwek 2/3 szklanki mleka rozcieńczonego z wodą (pół na pół) - można mleko pominąć pół łyżeczki soli szczypta pieprzu i zioła (bazylia, oregano, tymianek) dodatki do ciasta: 1 kulka sera mozarella, 1/2 pęta kiełbasy chorizo,  1 garść rukoli kilka pomidorków koktajlowych pół czerwonej cebuli sos balsamiczny można dodać czarne oliwki i tarty parmezan (ja pominęłam) składniki na uproszczony sos pomidorowy(...)dodać oliwę z oliwek i trochę rozcieńczonego z wodą mleka.Wyrabiać ciasto dodając stopniowo resztę wody z mlekiem. Odstawić w ciepłe miejsce na około 1h. Następnie rozwałkować na placek grubości ok. 1 cm zagniatając brzegi. Finał: Później ciasto smarujemy sosem, plastry mozzarelli, krążki cebuli, połówki pomidorków, oraz plasterki chorizo. Pieczemy z dodatkami około 20 min w 220 stopniach

Bon Appetit Małgorzaty
Ciasto drożdżowe z serem i kremem budyniowym 205

dłoni. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 40 minut (musi podwoić swoją objętość). Jeżeli użyliśmy suchych drożdży ciasto nie musi rosnąc, jest gotowe do pieczenia. Ser przekładamy do miski, dodajemy cukier, jajko, budyń i aromat. Dokładanie mieszamy i odstawiamy do lodówki.    Budyń gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu, tylko używając mniejszej ilości mleka(...)Blachę smarujemy tłuszczem i posypujemy mąką. Przekładamy ciasto do formy, następnie wykładamy na nie masę serową, potem masę budyniową i posypujemy wierzch kruszonką. Ustawiamy piekarnik na 180 stopni. Wkładamy placek do piekarnika. W czasie kiedy będzie się nagrzewał ciasto będzie miało szanse jeszcze urosnąć. Pieczemy około 30-40 minut, do suchego patyczka. Jeśli wierzch ciasta podczas pieczenia za bardzo

Mania Gotowania
Sernik z ananasami 127

Bardzo dobry sernik z pysznym ananasem, który zasmakuje całej rodzinie. Wystarczy niecałe 2 godziny i placek może być wasz. Zróbcie, a naprawdę nie pożałujecie. Dzisiejsza pogoda nie nastraja, żeby wyjść na zewnątrz i warto ten czas poświęcić w kuchni. TRUDNOŚĆ: średnie CZAS: powyżej 60 min PORCJE: 20   Do przygotowania ciasta użyłam Ananasów z puszki firmy Dole, które otrzymałam(...)CIASTO 1 1/2 szklanki mąki 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 3/4 szklanki cukru 1/2 kostki margaryny 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 cukier wanilinowy 2 jajka MASA SEROWA 1 kg sera białego 1 szklanka cukru 1 szklanka mleka 1/2 szklanki oleju 2 budynie śmietankowe 4 żółtka 1 jajko 1 puszka ananasów Dole   CIASTO: Do miski dajemy margarynę, obie mąki wymieszane

Gotuję Testuję
Paluch we włoskim stylu 136

milimetrów. Placek powinien mieć taką szerokość jak forma do pieczenia. Za pomocą pędzla smarujemy placek oliwą z oliwek. W miarę równomiernie rozkładamy suszone pomidory i oliwki. Następnie placek zwijamy jak roladę. Boki zawijamy pod spód i zaklejamy delikatnie smarując ciasto wodą. Palucha umieszczamy w keksówce nasmarowanej tłuszczem. Wierzch można delikatnie posmarować olejem z suszonych pomidorów. Wstawiamy(...)bogate w kwas oleinowy i błonnik. Oliwki zawierają witaminy z grupy B, A, C i E oraz fosfor, miedź, żelazo i potas. Są świetnym dodatkiem do rożnych sałatek, serów, mięs, pizzy i makaronów. To także smaczna przekąska

My Chcemy Jeść
Gruzińskie pierogi Chaczapuri 215

użyć sera wędzonego) starłem na tarce o dużych oczkach, podobnie jak 100 sera koziego. Umieściłem je w jednym naczynie, do którego następnie pokruszyłem 100 gram twarogu półtłustego. Do mieszanki serów dodałem dwa przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, niewielką ilość czarnego świeżo mielonego pieprzu i jedno jajko. Całość dokładnie wymieszałem za pomocą łyżki i odstawiłem do lodówki na 20 minut(...)zagęszczenie lub rozrzedzenie ciasta - poprzez dodanie większej ilości mąki lub maślanki. Po wyrobieniu ciasta odłożyłem je na 10 minut przykryte ściereczką, a następnie podzieliłem na pół i rozwałkowałem na placek o grubości około 5 mm. Z rozwałkowanego ciasta powycinałem przy użyciu małej miseczki koła o średnicy około 7 cm i na środku każdego wyciętego koła ułożyłem łyżkę farszu serowego

Wyprawy kulinarne
Trendy kulinarne na 2017 114

jeść i gotować oszczędniej to naucz się, żeby nie kupować za dużo, nie przesadzać z terminami ważności dobrego jeszcze jedzenia, wykorzystywać całe warzywa (np. nie obierać jabłek czy robić placki z liści rzodkiewki). Gotowanie “na bogato”, które kończy się marnowaniem żywności wyszło już z mody.   Ucieczka od nudnych śniadań Ile można jeść kanapki i jajecznice? W 2017 modnym(...)pomagać stanąć na nogi, kiedy czujemy się podle, leczyć naszą psychikę i przypominać miłe chwile z dzieciństwa. Nie ma to jak miska czegoś ciepłego i pysznego. Najlepiej z żółtym serem. Zobacz moje przepisy na dania na niepogodę.     Uczymy się gotować Będziemy chcieli dowiadywać się więcej o pochodzeniu i właściwościach produktów wykorzystanych do przygotowania naszych potraw. W dalszym ciągu

Ugotowane pozamiatane
Pierożki z serem ricotta 186

Delikatne, malutkie pierożki z serkiem ricotta i borówką amerykańską. Osobiście uważam, że jagody byłyby lepsze, jednak w lodówce miałam tylko borówki :)  Składniki na około 70

Zabawa smakiem
Pierogi „Szwaby wiejskie” – kuchnia podkarpacka 1251

Składniki na 20 dużych sztuk: Ciasto: 1,5 kg ziemniaków 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki mąki pszennej 1 jajko sól Farsz: 0,5 kg ziemniaków 200 g białego sera (twarogu) 1 łyżka roztopionego masła sól i pieprz Ziemniaki na ciasto i na farsz obieramy i gotujemy razem w posolonej wodzie. Ugotowane ziemniaki odcedzamy i tłuczemy lub przeciskamy przez praskę(...)Jeśli ciasto klei się do rąk, podsypujemy je  mąką. Z zagniecionego ciasta formujemy wałek o średnicy około 6 cm . Dzielimy go na 20 kawałków. Każdy kawałek rozpłaszczamy na placek o grubości ok. 1 cm , nakładamy na niego farsz i zlepiamy brzegi, formując owalne kluski. Zagotowujemy wodę, solimy ją i wkładamy do niej szwaby. Gotujemy partiami po kilka sztuk

Trzeci talerz
Mini calzone z brokułami, oliwkami i mozzarellą 119

drożdży, jednak z doświadczenia wiem, że ciasto najlepiej wyrasta z tych świeżych na nadzienie 1/2 brokuła 2 czerwone papryki 4 ząbki czosnku 1 szklanka drylowanych czarnych oliwek 2 kule sera mozzarella 3 łyżki suszonego oregano sól, pieprz do smaku dodatkowo oliwa z oliwek mąka do posypania blatu Przygotowanie: Do miski dodajemy pokruszone drożdże, mąkę oraz sól. Dolewamy wodę oraz oliwę(...)będą al dente. Doprawiamy do smaku, na koniec dodajemy suszone oregano. Mieszamy i odstawiamy. Mozzarellę kroimy w kostkę. Wyrośnięte ciasto delikatnie wyrabiamy, aż będzie gładkie. Wałkujemy na cienki placek i wykrawamy krążki. Na każdy z krążków nakładamy farsz z mozzarellą, zlepiamy jak pierogi, dociskając dokładnie brzegi ciasta widelcem. Układamy na blasze wysmarowanej oliwą lub wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch

Moja smaczna kuchnia
Sałatka z fetą i grzankami 213

Często zdarza się tak, że nie mamy z eM pomysłu na śniadanie/kolację. Przecież nie można jeść ciągle placków albo jajecznicy. W takich sytuacjach często sięgamy po serek feta. Zawsze mamy jakiś skitrany głęboko w lodówce. Poza możliwością dodania go do tart, mięs czy innych ciepłych posiłków, uwielbiam dodawać go do sałatek. Świetnie łączy się z ogórkiem kiszonym, więc(...)ogórek 2 małe kiszone ogórki  połowa serka feta świeża bazylia czerwona papryka pieprz kolorowy sól lawendowa garść prażonych pestek słonecznika 3 kromki świeżego pieczywa Sposób przygotowania: Warzywa myjemy. Ser feta kroimy na małe kwadraciki ( 0,5 x 0,5 ). Sałatę kroimy na niewielkie kawałki, wrzucamy do miski.  Ogórki obieramy i kroimy również na małe kwadraty, z pomidorów usuwamy

Słodkie Przyjemności

Proponowane wyszukiwania