Kto nie zna tego dania, dodatek wędzonego twarogu dodaje mu specyficznego smaku. Jest to potrawa dla całej rodziny. Gotowe od razu po ugotowaniu ja również smażone
kgwjanczewoPrzepis autorski (mój). Nie wiem ile czasu minęło jak wszystkie placuszki zniknęły, ale była to dosłownie chwilka. Wyszły rewelacyjne i od razu kusiły swoim przepysznym aromatem
Di gotujeblat lekko podsypany mąką. Ciasto podzielić na 8 w miarę równych części. Uformować z ciasta zwarte kule, następnie rozklepać je dłonią lub rozwałkować na grubość około pół centymetra. Placki zostawić na podsypanej mąką stolnicy lub ściereczce i rozgrzać piekarnik. Pita podczas pieczenia pęcznieje, nadyma się jak mała poduszka. Para w środku ciasta rozpycha je, tworząc kieszonkę. W oryginale(...)wtedy gorące i chrupkie pity szybko zmiękną i baz szwanku dadzą się pokroić. Pitę można zjeść nadzianą falafelami z warzywami, z hummusem , z kebabem lub gyrosem, tofu. Tuńczyk, jako, ser, majonez, pomidor – i mamy kieszonkową kanapkę. Bez nadziewania pita przyda się na przykład do tureckich jajek na jogurcie czy do pałaszowania shakshuki . SKŁADNIKI 3 szklanki po 250ml mąki pełnoziarnistej (około
Karo in the Kitchenpokojowej na ok. 30 min. Ciasto rolujemy na wałek i dzielimy na równe części (ok. 12 szt.). Z każdego kawałka ciasta robimy kulę i rozwałkowujemy na placek o grubości ok. 1 cm. Rada: ciasto na proziaki można rozwałkować i pokroić na prostokąty, każdy kształt jest dobry, mają po prostu smakować. Pieczemy z dwóch(...)garncarze, kowale, koronkarze, wytwórcy przedmiotów z drewna i wikliny itd. Jedną z atrakcji turystycznej są stragany pszczelarzy i sprzedawców wyrobów z wosku, wytwórców regionalnych serów, producentów zdrowej żywności oraz osób serwujących tradycyjne potrawy i wypieki. Imprezie towarzyszą występy zespołów, koncerty, prezentacje okolicznych kół gospodyń wiejskich . Tradycyjne wypiekanie proziaków
Moniki SmakołykiDziś zdradzę Wam, co najchętniej jem na kolację! Uwielbiam, po prostu uwielbiam omlet w tej wersji! Tak, tak, wiem, że omlety to bardziej na śniadanie
Kulinarne InspiracjeMini calzone z brokułami, oliwkami i mozzarellą Mini penne rigate z chrupiącą cukinią i czerwoną fasolą Mini penne rigate z ciecierzycą w pomidorach Naleśniki Naleśniki z jabłkami Naleśniki z serem Pappardelle z brokułami, czosnkiem i szczypiorkiem Pappardelle z mięsem, cukinią, papryką i pieczarkami w pomidorach Pappardelle w pomidorach z orzechami włoskimi Pełnoziarniste penne ze szpinakiem i pieczarkami Pełnoziarniste rigatoni(...)Pierożki z kurczakiem, cukinią i pomidorem z dodatkiem natki i czosnku Pierogi ruskie Pierogi ze szpinakiem z dipem z ricotty Pikantna wieprzowina w pomidorach Placuszki z kukurydzy z ziołami Placki ziemniaczane z kremowym serkiem, czarnuszką i ostrą papryką Rozgrzewający gulasz warzywny z czerwoną fasolą i kaszą gryczaną z parmezanem Rozgrzewającą zapiekanka bez mięsa Smażona kiełbasa podwawelska na sałatce
Moja smaczna kuchniaSezon na nasz ogródkowy czosnek niedźwiedzi trwa. Wpadł mi w ręce przepis na kotleciki z komosy ryżowej z dodatkiem czosnku. A ponieważ podał go
Stare GaryCześć :D Sobota, dzień wolny :D Cóż innego można w takim razie robić jak....sprzątać, prać, gotować i biegać ze szlaufem po ogródku? :D :D :D
Pieprzyć z Fantazjąoleju Kilka łyżek sosu pomidorowego lub przecieru pomidorowego rozrzedzonego wodą Po 2 łyżki tartego sera na każde calzone (mozzarella i parmezan) Lub inne składniki które akurat masz w lodówce (ser, warzywa, wędliny) Posypka na każde calzone: Łyżeczka słodkiej papryki Łyżeczka suszonego czosnku Łyżeczka tymianku Łyżeczka oregano Przygotowanie: Krok 1 Wsyp do dużej miski suche składniki na ciasto i wymieszaj(...)ciastem. Krok 3 Posyp stolnicę mąką, chwilę wyrabiaj ciasto, a potem utocz kulkę i podziel na cztery części, z których utocz cztery kulki. Każdą kulkę rozwałkuj, starając się nadać plackowi okrągły kształt. Posmaruj ciasto sosem pomidorowym i nadziej je farszem. Posmaruj brzegi rozbełtanym jajkiem i sklej mocno, dociskając widelcem, lub robiąc warkocz, sklejając na zakładkę. Generalnie stosujemy technikę, która sprawi
Niedzielny kucharzcuda. Przy pieczeniu można zwariować, czując te aromaty wydobywające się z piekarnika… Do zjedzenia w formie kanapki – pokrojona na trójkąty i przecięta na pół, będzie świetna z kozim serem, figami. Z szynką serrano, sosem balsamicznym i sałatą. Świetna baza do bruschetty. Nada się też na grzanki do sałatki Cezar. Albo sama, jeszcze lekko ciepła, podana z oliwą wymieszaną(...)podwojenia objętości. Gotowe i wyrośnięte delikatnie wyjmujemy z miski na lekko podsypany mąką blat, tak żeby go nie odgazować, i dzielimy na pół. Delikatnie robimy z każdej części placek. Dwie tortownice dokładnie smarujemy oliwą z oliwek – używając papierowego ręcznika lub szczeciniastego pędzla. Rozkładamy między nie porcje ciasta i formujemy równe, okrągłe placki, cały czas starając się jednocześnie zbytnio
Karo in the Kitchennową dietę. Wegańska kuchnia wciąż udowadnia mi, że nie ma produktu czy dania którego nie dałoby się przerobić na wersję roślinną. Niezależnie od tego z jakiego powodu wykluczacie jajka, sery, mięso czy mleko, wpis na pewno pokaże Wam, że rezygnacja z ulubionych produktów wcale nie jest taka straszna. Ba, próbując nowych rzeczy i szukając zamienników otwieramy się na nieznane dotąd(...)lodówce zmienia konsystencję na stałą) pozostałe oleje rafinowane w niektórych ciastach dojrzałe awokado JAJKA DO JAJECZNICY – tofu + czarna sól imitująca smak jajek (powstaje tofucznica) DO CIAST, PLACKÓW, NALEŚNIKÓW -to co widać na poniższej tabeli źródło: truetastehunters.com MLEKO Tu oczywiście w zamian wprowadzamy mleko roślinne. Takie mleko możecie przygotować w domu (jeśli macie blender) lub kupić gotowe, wybór
Powiedz dietom niejestem poza domem - to staram się też, aby Natalka na przekąskę miała coś bardziej treściwego niż zwykły chrupek lub paluszek, bo na jej apetyt nie mogę narzekać. Oprócz dwóch placków, które zjadła Natalia reszta była moja i przyznam, że później smażyłam je kilkakrotnie oraz w zwiększonej ilości. Oczywiście dla Niej praktycznie bez soli... Placuszki są przepyszne i bardzo aromatyczne(...)placuszek.) Placuszki smażyć (*) z obu stron na złoty kolor i podawać bezpośrednio po przygotowaniu. (Choć ja oraz moja córka uwielbiamy je podjadać również na zimno.) (*) Aby ser nie wypływał i placuszki nie rozpadały się podczas smażenia to należy je przypiec na małym ogniu, a następnie przełożyć na drugą stronę
Di gotujeOlgaSmile zobaczyłam pomysł na placki z kaszy jaglanej i ryżu. Pomyślałam, że warto zobaczyć jak taka mieszanka sprawdzi się, jako spód do tarty i oto efekty :) Szalejecie teraz z jedzeniem szparagów, czy nie macie pomysłu na ich wykorzystanie i omijacie je szerokim łukiem ? Tarta z kaszy jaglanej i ryżu ze szparagami Składniki: Tarta: - 100 g ryżu naturalnego - suchego(...)pieczeniu albo zrobić dodatkowe nacięcia, jeśli zobaczysz, że ciasto się podnosi)*. Farsz: - 1/2 pęczka szparagów - 1 pomidor pokrojony w kostkę - garść oliwek - 2 jajka - 1 łyżka masła - starty ser (opcjonalnie) - sól, pieprz, np. zioła włoskie Zmiksuj jajka z masłem, ewentualnie serem i przyprawami. Na podpieczony spód ułóż szparagi, pomidora i oliwki. Zalej masą jajeczną i piecz jeszcze przez kolejne
Corner With Recipesmąki 10 g drożdży łyżeczka cukru ok. 150 ml ciepłej wody (dolewamy stopniowo) sól, 1 łyżka oliwy z oliwek Na obłożenie: oliwa z oliwek do posmarowania ser gorgonzola w kawałkach 100 g szpinaku świeżego lub rozmrożonego 2-3 pomidory pokrojone w kostkę czosnek niedźwiedzi grubo pokrojony oregano, pieprz czarny, zioła prowansalskie do przyprawienia 1. Drożdże rozkruszamy do miski(...)objętość. Piekarnik nagrzewamy do 230°C. 4. Przekładamy wyrośnięte ciasto na wysypaną mąką stolnicę, formujemy 4 - 6 kulek, podsypujemy lekko każdą kulę mąką z wierzchu i wałkujemy na okrągły placek ok. 1 cm grubości. Placki przekładamy do wysmarowanych oliwą foremek lub przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. 5. Każdy placek smarujemy oliwą, posypujemy nieregularnie cząstkami
Kuchnia Prezydentowej