Babci przenoszę się w czasie do dużej jasnej kuchni.... Już od progu czuć zapach drożdży i cynamonu. I wiem już, że będzie albo ciasto z kruszonką, albo bułeczki z serem i cynamonem. Chwilę ogrzewam ręce przy piecu z pomarańczowych kafli i wchodzę do kuchni, w której krząta się Babcia Tosia. Mijam duże lustro, które wisi na ścianie. Potem przystaję jeszcze(...)wyrośnięcia na 1-1½ godziny. Ciasto powinno wyraźnie podwoić swoja objętość. Po tym czasie drożdżówkę odgazować, uderzając w nią pięścią (raz w zupełności wystarczy ;) ). Chwilę zagnieść, rozpłaszczyć na placek i złożyć do środka "na trzy", tak aby powstał kształt prostokąta o wymiarach dna formy. Ciasto przełożyć do foremki, ponownie przykryć i odstawić do wyrośnięcia na 35-40 minut
Pełny talerzkremem) zmiksować w robocie lub utłuc dokładnie wałkiem. Dodać stopione masło i zagnieść. Ciasteczkami wyłożyć dno tortownicy (23 cm) i dokładnie docisnąć. Wstawić do lodówki na 30 minut. Sernik: Ser wymieszać ze śmietaną, dodać cukier puder i esencję waniliową. Zmiksować na gładką masę. Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i odstawić do lekkiego przestudzenia. 3/4 litra jagód ugnieść tłuczkiem. Ugniecione jagody(...)wsypać mąkę, wlać mleko, dodać wyjęty rdzeń ze środka wanilii i zmiksować wszystko razem. Białka ubić na sztywno połączyć z ciastem delikatnie wymieszać. Smażyć na małej ilości oleju pojedyncze placki . Gdy przestygną posmarować czekoladowym kremem, każdy zwinąć w rulon i ostrym nożem pokroić na kawałki tworząc ślimaczki. Na wierzchu ułożyć po plasterku banana mandarynki i jednym owocu winogrona spiąć
Malinowe Pocałunkikolendra lub pietruszka, ew. dymka) 2 puszki całych pomidorów Mała puszka czerwonej fasoli 100 g sera, np. cheddara lub bursztynu (może być to co macie w lodówce Kilka plasterków sera pleśniowego lub Camemberta Opakowanie tortilli pszennych (my robimy tortille domowe według tego przepisu) Makaron spaghetti 250 g makaronu chińskiego pszennego Ryż 2 kromki ciemnego chleba Jogurt naturalny Ze spiżarni: Majonez(...)Burrito Burrito to potrawa meksykańska, ale zarazem klasyk kuchni amerykańskiej. Świetnie zastępuje kanapki – jest sycące i zdrowe – i doskonale nadaje się do spożytkowania #leftovers . Do pszennego placka można wrzucić właściwie wszystko, zawinąć, podgrzać i zjeść solo lub z jakimś sosem. Burrito chodziło za nami od dawna, bo na każdym amerykańskim blogu o ekonomiczniej kuchni stanowi niemal kamień
Niedzielny kucharzodsączamy z zalewy. Cebulę kroimy w kostkę. Czosnek ścieramy na tarce lub siekamy. Ser żółty ścieramy na dużych oczkach tarki. W misce umieszczamy brokuły, jajka, cebulę, kukurydzę, czosnek i ser żółty. Dodajemy jogurt grecki i doprawiamy solą i pieprzem. Całość energicznie mieszamy. Wstawiamy na lodówki na godzinę, aby składniki dobrze się przegryzły. Sałatkę brokułową podajemy z ulubionym pieczywem. Gryczotto(...)czarnuszką. Dodajemy wodę i oliwę z oliwek. Wyrabiamy elastyczne, łatwo odchodzące od dłoni ciasto. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 minut w ciepłe miejsce. Następnie rękami formujemy prostokątny placek. Ostrym końcem drewnianej łyżki nakłuwamy ciasto w kilkunastu miejscach. Na wierzchu układamy liście bazylii. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym na 200 stopni przez
My Chcemy Jeśćokupacji nie było masła to się nie dawało, ale teraz się trochę daje. Myśmy to przeważnie jedli z ziemniakami. Do tego chleb. Na wsi to jedli z białym serem, bo jednak mleka było więcej. U nas mleko było na kartki, ale takiej jakości, że było koloru szarego. Czasami, żeby sobie urozmaicić trochę to jedzenie, to się kroiło skibkę suchego chleba(...)wyobrazić. My byliśmy zawsze gorszy sort. Nie to co Niemcy. Np. białego chleba my nie mogliśmy kupić nigdzie, bo był tylko dla Niemców. Co piątek moja mama robiła placki ziemniaczane. Plendze u nas się to nazywało. Smażyliśmy to nie na tłuszczu, tylko na tranie. Kupowało się w aptece świeży tran i na nim się piekło, bo tłuszcz był
Kryzysowa Książka KucharskaSushi :) Razem z moim Najukochańszym je uwielbiamy i możemy spożyć w ilościach przez rozsądek niepojętych i niewskazanych. To właśnie ze słabości do tego przysmaku rodem z
Taste Of My Dayprzechodzą z pokolenia na pokolenie. Odkąd pamiętam babcia przygotowywała stosy rogalików drożdżowych z dżemem, "dołki", czyli dość spore placuszki ciasta drożdżowego pieczone na blasze starego, kaflowego pieca, jak również placki drożdżowe z jabłkami lub innymi owocami, z kruszonką, oprószone cynamonem i oczywiście obowiązkowo na święta makowce, takie zawijane, hojnie nadziane bakaliami. Mama również piecze niesamowite ciasta drożdżowe, również makowce(...)jeśli ktoś przez ten wpis przebrnie, mam nadzieję, że znajdzie coś dla siebie. W każdym razie trzymam kciuki i polecam przepis na bułeczki drożdżowe z dżemem i serem , zwoje bawełny , buchty , chałkę lub rogaliki drożdżowe z powidłami śliwkowymi , czy jagodzianki z serem . Powodzenia
Rozpustne gotowanie