jednolitą i nie klejącą masę, schowała ciasto do miski i nakryła wilgotną ściereczką na około 30 minut. TERAZ DODATKI. Moja przyjaciółka nie mogła się zdecydować i zrobiła 4 różne, duże placki. Podstawa to sos pomidorowy. Jak nie masz gotowego, to podsmaż na patelni jedną pokrojoną cebulę z liściem laurowym i szczyptą soli. Po około 5 minutach dodaj jedną puszkę pomidorów(...)drugiej pieczarki i kukurydzę.Na trzeciej i czwartej połówce znalazły się pokrojone oliwki, tuńczyk w sosie własnym, papryka słodka świeża i papryczki ze słoika łagodne. Całość sypiemy startym serem, w ilości jaka Wam odpowiada. Wkładamy do piekarnika nagrzanego 200 ° na 20 minut. SMACZNEGO . CMOK
Pasje JolkiCIASTO Z TRUSKAWKAMI,SEREM I KOKOSOWĄ KRUSZONKĄ PROSTE DO ZROBIENIA CIASTO ,JEST WILGOTNE I PYSZNE,LEPIEJ SMAKUJE NIŻ WYGLĄDA,KOKOSOWA KRUSZONKA IDEALNIE PASUJE DO TRUSKAWEK,I GO TEGO MASA SEROWA I UCIERANA.....CHYBA NIE MUSZĘ DODAWAĆ NIC WIĘCEJ -PO PROSTU SPRÓBUJCIE SAMI SKŁADNIKI: 150 g mąki+3 łyżki 100 g cukru+3 łyżki 2 łyżeczki cukru waniliowego 1 łyżeczka(...)STOPNI PIEKARNIKU-20 MIN W TYM CZASIE OBIERAMY I KROIMY TRUSKAWKI, I PRZYGOTOWUJEMY KRUSZONKĘ Z WIÓRKÓW KOKOSOWYCH,3 ŁYŻEK MĄKI,3 ŁYŻEK MASŁA,3 ŁYŻEK CUKRU NA PODPIECZONY PLACEK,WYKŁADAMY TRUSKAWKI I POSYPUJEMY KRUSZONKĄ I PONOWNIE PIECZEMY 20-25 MIN I GOTOWE
Swojskie jedzonkoNaszło mnie na cukinię i to pod różnymi postaciami. Była już tarta cukinią, upiekłam mężowi ciastka z cukinią i daktylami. Przyszła pora na ciasto. Ale ciasto
Mieszam w GarnkuPrzepis oglądałam na jednej stronce internetowej. Według przepisu miała powstać rolada ziemniaczana z nadzieniem. Robiłam wszystko krok po kroku według filmiku, a wyszedł klops… znaczy
kuchniabellissima.wordpress.comciepłego mleka 25 g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru 700 g mąki pszennej RESZTA SKŁADNIKÓW: 2 jajka 200 ml ciepłego mleka 200 ml oleju NADZIENIE: 250 g mielonego, białego sera 2-3 łyżki kandyzowanej skórki cytrynowej wraz z syropem (ewentualnie starta skórka z wyparzonej i wyszorowanej cytryny lub aromat cytrynowy) 1 żółtko cukier do smaku DO DEKORACJI rozpuszczona czekolada(...)nadzienia dokładnie mieszamy, dodajemy cukru do smaku. Gdy ciasto już nam pięknie wyrosło dzielimy je na 5 części. Każdą część chwilkę wyrabiamy, formujemy kulę i wałkujemy z niej okrągły placek o grubości około 4 mm. Następnie placek dzielimy na osiem części (tak jak pizzę), na każdy trójkącik nakładamy około 1 nadzienia (na brzegach koła), naciągamy trochę ciasto, przykrywamy
Rozpustne gotowanieJeżeli w kuchennej szafce z zapasami macie ukryte puszki z fasolami a w lodówce leżą wczorajsze naleśniki - przygotowanie obiadu zajmie wam parę minut. Trochę dłużej, jeżeli
Stare Garyupiekłam pizzę bianco i pizzę z jajkiem sadzonym. Pizza z jajkiem to moja ulubiona pizza. Dzisiaj znalazły się na niej szparagi, szpinak, pomidory i boczek. Jest to pizza bez sera nad czym ja zbytnio nie ubolewam. Pizza przypomina jest mocno wypieczona, bo piekłam ją na kamieniu. Pisałam o kamieniu do pizzy całkiem niedawno, piekę na nim niemalże całe moje pieczywo(...)odstaw do wyrośnięcia na 45 minut. W tym czasie nagrzewam kamień w piekarniku nastawionym na 2225ºC. Wyrośnięte ciasto podziel na 3 równe części i z każdej uformuj okrągły placek. Możesz użyć wałka. Posmaruj placek sosem. Szpinak podsmaż na maśle, tylko do zwiędnięcia i ułóż na spodzie. Następnie rozłóż plastry boczku po bokach i przekrojone na pół pomidorki
codojedzeniaPolsce. Kartacze są sztandarowym produktem regionalnym wielokulturowego Podlasia. Zazwyczaj masę ziemniaczaną wypełnia się mielonym mięsem. Spotyka się również inne farsze jak np. grzyby,kapusta kiszona, jajka lub ser. Składniki na ciasto: na około 10 sztuk 1 kg. ugotowanych ziemniaków 0,5 kg. surowych ziemniaków skrobia, która osadziła się na dnie naczynia do którego(...)pokrojoną cebulkę z posiekanym czosnkiem. Wszystko wymieszałam i dobrze wyrobiłam. Najlepiej ręką. Wlałam jeszcze kilkanaście łyżek zimnej wody. Mięso będzie wtedy pulchne. Z ziemniaczanego ciasta uformowałam dość grube placki wielkości dłoni, do środka wkładałam mięso (ok. 5 - 6 dag na kartacza) dokładnie zlepiłam i formowałam podłużne, owalne kształty.Wyjdą nam wtedy cepeliny. Okrągłe, kuliste kształty
potrawyregionalnePaluchy drożdżowe z ciasta pizzowego są wspaniałym „finger food” na imprezę. Przypominają w smaku pizzę. Posypuję je obficie serem, czasami nadziewam salami lub kabanosami. Paluchy drożdżowe powstały z typowego ciasta na pizzę . Właściwie obok wypieku tradycyjnej pizzy zawsze można sobie upiec kilka takich paluchów. Paluchy z ciasta pizzowego w łapę i gotowe. Paluchy to fajna przekąska na karnawał(...)folią spożywczą i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 40 minut. Wyrośnięte ciasto rozwałkuj na prostokąt o grubości 1 cm. Przecier, oliwę, wodę i przyprawy wymieszaj i posmaruj placek. Posyp placek cienkimi plasterkami kabanosa i utartą mozzarella lekko dociskając. Potnij na paski o szerokości 2 cm i ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Nastaw piekarnik
codojedzeniaPaluchy drożdżowe z ciasta pizzowego są wspaniałym „finger food” na imprezę. Przypominają w smaku pizzę. Posypuję je obficie serem, czasami nadziewam salami lub kabanosami. Paluchy drożdżowe powstały z typowego ciasta na pizzę . Właściwie obok wypieku tradycyjnej pizzy zawsze można sobie upiec kilka takich paluchów. Paluchy z ciasta pizzowego w łapę i gotowe. Paluchy to fajna przekąska na karnawał(...)folią spożywczą i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 40 minut. Wyrośnięte ciasto rozwałkuj na prostokąt o grubości 1 cm. Przecier, oliwę, wodę i przyprawy wymieszaj i posmaruj placek. Posyp placek cienkimi plasterkami kabanosa i utartą mozzarella lekko dociskając. Potnij na paski o szerokości 2 cm i ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Nastaw piekarnik
codojedzeniamożna dostać na każdym rogu (a na Słowacji na co drugim). Właściwie przekąska nie jest chyba dobrym określeniem, bo trudno mi sobie wyobrazić, żeby ktoś po zjedzeniu takiego drożdżowego placka mógł jeszcze myśleć o obiedzie lub kolacji. Nie, to niemożliwe! ;) Muszę się przyznać, że nie jestem wielkim miłośnikiem czosnkowych aromatów, ale w wypadku langoszy jest inaczej - chociaż istnieje wiele(...)Pozostawić na 15 - 20 minut. Na patelni rozgrzać olej i smażyć każdego langosza z obu stron do przyrumienienia (bardzo krótko!). Podawać gorące z kwaśną śmietaną, posiekanym czosnkiem i startym serem, lub z masłem czosnkowym
zadanie-gotowanierodzinnego domu, gdzie na każde święta musiały być rurki z kremem budyniowym postanowiłam je odtworzyć. Z taką różnicą ze nie z kremem budyniowym a z bitą śmietaną i serem mascarpone a dodatkowo z dżemem porzeczkowym. Oczywiście dżem czy powidło możecie dodać wedle własnych upodobań. A więc zapraszam! Składniki; 2,5 szkl. mąki pszennej 20 dag margaryny lub masła 1 szkl(...)dżemu zależy od naszych upodoban, więc sami decydujcie ile cukru dodacie. Dodatkowo; kilka łyżek cukru 2 jajka Rurki metalowe nasmarować dokładnie margaryną. Z lodówki wyjąc ciasto, rozwałkować na cienki placek około 3-4 mm. Pociąć go na paski o szerokości ok 2 cm. Każdą rurke szczelnie owinąć paskami ciasta. Przygotować dwa talerze - do jednego wsypać kilka łyżek cukru
Radość kipiąca uśmiechem.paski. Użyłam do tego obieraczki do warzyw – mam jedną, która nie obiera szczególnie cienko i sprawdza się do takich zadań. Dobrze może się sprawdzić też łopatka do krojenia sera (przynajmniej w przypadku cukinii) albo standardowo ostry nóż. Tarta warzywna w paski też ma swój urok. Tym razem postanowiłam poeskperymentować również z ciastem i zrobiłam go z mąki, oliwy, soli(...)sól i tymianek, wlać oliwę i wodę. Zarobić ciasto i jeśli potrzeba, wlać jeszcze trochę wody, żeby ciasto dało się rozwałkować. Utworzyć kulę, przenieść na stolnicę i rozwałkować. Rozwałkowany placek przenieść do formy i wyłożyć pokrojonymi w paski warzywami. Ja je układałam spiralnie od krajuszka do środka. Kiedy tarta wypełni się warzywami, roztrzepać jajka i wymieszać je z jogurtem
Dietologsprzeczne z ideą sałatki zużywającej stare pieczywo. Aby być bliżej oryginałowi możecie wykorzystać suche wrapy czy inne flatbready. Ja zazwyczaj mam takie w szafce kuchennej - po otwarciu opakowania placki szybko robią się suche i kruche, idealne do tego przepisu. Ale jakikolwiek czerstwy chleb, pokrojony w kostkę, sprawdzi się równie dobrze. Zrobicie wtedy coś bardziej przypominającego włoską panzanellę . Klasyczny(...)stopni C, aż będzie je można połamać na kawałki) na sos: sok z 1 cytryny, 2 ząbki czosnku, 2 łyżeczki sumaku, sól, 6 łyżek oliwy 8 kulek domowego sera labneh odsączonych z oliwy (można pominąć) Przygotowanie sałatki fattoush: W dużym garnku zagotuj osoloną wodę. Wrzuć do niej zieloną fasolkę i bób i gotuj przez ok. 5 minut (mają być nadal
Chilli Czosnek i Oliwasię do jednej z łódzkich pizzerii, gdzie spróbowali czegoś zupełnie innego i do tej pory im nieznanego, a mianowicie takiej własnie pizzy bez tradycyjnego sosu pomidorowego i tłustego żółtego sera. Byłam zaskoczona ich wyborem, a jeszcze bardziej zdziwiło mnie to, że ta pizza bardzo im smakowała. Chwalili ją jako ciekawostkę i coś odmiennego od tego co znali do tej pory(...)instant 360ml ciepłej wody mozzarella mielony czarny pieprz szynka parmeńska rukola parmezan semolina oliwa z oliwek extra virgin *Jest to dość duża porcja ciasta - wyjdzie z niej 6-8 placków. Przygotowanie : Do dużej miski przesiać mąkę, dodać sól i drożdże, dokładnie wymieszać. Stopniowo dolewać ciepłą wodę mieszając ciasto drewnianą łyżką, aby się zlepiło. Dodać oliwę i ponownie wyrobić. Przełożyć
Codzienne Gotowanie