Dzisiaj zapraszam Was do Włoch ;-) foccaccia to rodzaj pieczywa będącego podstawą pizzy jednak bez sosu pomidorowego i sera , natomiast z ziołami, oliwkami, solą morską czy innymi smacznymi dodatkami... Składniki; 35 dag mąki pszennej pół łyżeczki soli 3 dag drożdży świeżych 2 łyżki oliwy 250 ml. wody 2-3 łyżki krojonych oliwek ( mogą być zielone lub czarne) Wierzch(...)godzinę. Po tym czasie ciasto wykładamy na stolnicę i dodajemy pokrojone oliwki. Wyrabiamy jeszcze przez chwilę. Ciasto dzielimy na 4 części i formujemy placuszki, układamy je na blachę. Na plackach układamy plastry cebuli, pokrojone oliwki a następnie skraplamy oliwą i posypujemy solą i pieprzem. Przykryć i odstawić do wyrośnięcia na około pół godziny. Piec w temp. w 190C
Radość kipiąca uśmiechem.Składniki: Ciasto: 200 g mąki pszennej 2 jaja 250 ml mleka 250 ml wody gazowanej 1 łyżeczka cukru szczypta soli olej do smażenia Nadzienie: 0,5 kg sera (najlepiej twarogu sernikowego) cukier (do smaku) Wykonanie: Mąkę należy przesiać, a mleko wymieszać z wodą. Jaja miksujemy (lub roztrzepujemy) na puszystą masę, dodajemy do niej mąkę i mleko wymieszane z wodą. Starannie(...)niej spływać, powinny tworzyć się także bąbelki powietrza. W razie potrzeby można dosypać troszkę mąki lub dolać wody. Ciasto nie może być za gęste (jeśli chcemy uzyskać cienkie placki). Konsystencję ciasta można również zmodyfikować po usmażeniu pierwszego naleśnika (wtedy będzie wiadomo czy ciasto powinniśmy zagęścić czy też rozrzedzić). Na rozgrzany tłuszcz wlewamy porcję ciasta i obracając powoli patelnią rozprowadzamy
MyCookBook.plcebulą pokrojoną w kostkę, w małej ilości oleju lub oliwy. W czasie smażenia doprawić solą, pieprzem i majerankiem. Pozostawić do ostygnięcia. Gdy mięso ostygnie wymieszać je razem ze startym serem żółtym. Koncentrat pomidorowy Pudliszki wymieszać razem z posiekaną świeżą bazylią. Ciasto: Mąkę wymieszać z solą, cukrem, bazylią i oregano. Mąkę odgarnąć na boki i w środek wlać olej lub oliwę(...)części. Ciasto rozwałkować. Gdy robisz to na silikonie nie ma potrzeby podsypywania mąki pod ciasto, w innych przypadkach lepiej użyć mąki by nie było problemu z przyklejaniem się. Placek ciasta posmarować koncentratem pomidorowym Pudliszki, położyć farsz (tak jak na zdjęciu poniżej). Kładąc farsz w drugą stronę uzyskuje się dłuższe frykasy. Ja osobiście robię i krótkie i długie. Ciasto
W kuchni u Monikiszybka i rustykalna do granic. Jej bazą jest kruche ciasto bez dodatku masła – zamiast niego równie dobrze sprawdza się włoska oliwa. Wytrawne nadzienie z duszonego pora, cebuli, odrobiny śmietanki, sera i ziół wciąga. Uwierzcie, od tej galette naprawdę nie można się oderwać! CIASTO KRUCHE NA OLIWIE Z OLIWEK Wybierzcie jak najlepszą oliwę z oliwek jaką uda się Wam dostać(...)kruche i delikatne, nie zależy nam na długim mieszaniu, wygniataniu i uwalnianiu glutenu – za długo wyrabiane ciasto zacznie się ciągnąć. Zarabiamy ciasto szybko na kuchennym blacie, spłaszczamy na placek grubości 2cm, zawijamy w folię spożywczą żeby nie obsychał i schładzamy w lodówce przez minimum godzinę. To ciasto możecie spokojnie przygotować sobie z wyprzedzeniem – można je bez problemu zamrozić
Karo in the Kitchenoliwek wytwarzają przede wszystkim bardzo dobrą jakościowo oliwę, a także marynują oliwki w ziołach i przyprawach. Hodują owce i kozy, od których pozyskują mleko na jogurt naturalny oraz sery ( feta, graviera, manouri ). Kreteńskie pszczoły pozyskują pyłek z kwiatów i ziół - będąc na Krecie warto zakupić miód tymiankowy o ciemnej, głębokiej barwie. Jak nie przepadam za miodem, tak każdy dzień(...)południowych Kreteńczycy zwykle mają sjestę. Restauracje są otwarte o tej porze: możemy liczyć na orzeźwiającą cafe frappe , a także na lekkie zimne i ciepłe przystawki ( meze ): pita - mały okrągły placek wypiekany z mąki, wody i drożdży, podawany do różnego rodzaju past i dipów, a także do zawijania gyrosu tzatziki - dip z jogurtu greckiego z czosnkiem, świeżym ogórkiem i oliwą
W kuchni Katiehttps://www.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Placuszki smakują rewelacyjnie i są bardzo proste w przygotowaniu. Zawsze nie nadążam ich smażyć - tak szybko znikają! Polecam! 300g filetów z
Di gotujebułek a'la pizza. Na 2 mi zabrakło więc na szybko coś dorzuciłam co było pod ręką, wiec podaje przykładowe przepisy na farsze. Składniki na ciasto (mi wyszło 10 placków o średnicy 14 cm) 1,5 szklanki mąki pszennej 0,5 szklanki wody 2 łyżki oleju 20 g świeżych drożdży 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru Składniki na I farsz(...)równie dobrze można dodać oliwki zamiast ogórka kiszonego, ja byłam w sytuacji kryzysowej bo zostało ciasto i farszu brakło więc korzystałam z tego co pod ręką. Dodatkowo starty żółty ser do środka bułek oregano do posypania bułek sól do posypania na bułki 1 rozmącone jajko do posmarowania bułek Do szklanki z letnią wodą wrzucamy pokruszone drożdże i dokładnie mieszamy
Piekielna Kuchnia PatiPlacuszki z cukinii i kaszy 2018-08-06 16:38:15 Porcje 3 Wystarczy odrobina fantazji, by z kilku prostych i zesonowych składników wyczarować pyszne danie. Zazwyczaj preferuję placki i naleśniki w wersji na słodko. Tym razem jednak postanowiłam postawić na bardziej wytrawny smak. I okazało się to strzałem w dziesiątkę. Wytrawne placuszki z cukinii to bardzo smaczny pomysł(...)cukinii 120 g mix kasz (bulgur, komosa ryżowa biała i czerwona) 2 łyżki mielonych otrąb * 3 ząbki czosnku 3 jajka pieprz biały sól Dodatkowo 100 g miękkiego sera pleśniowego 1 czerwona cebula 2 łyżki oleju rzepakowego cebula dymka Instructions Kaszę dokładnie płuczemy w zimnej wodzie. Wypłukane ziarna zalewamy 400 ml wody, dodajemy 1/3 łyżeczki soli i doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy
Wędrówki po kuchniidentycznie jak włoska pizza, ale ja wolę właśnie taką łódeczkową odmianę pide. Taki kształt pozwala na umieszczenie większej ilości farszu, który pozostaje bardziej wilgotny niż ten cienko rozsmarowany na placku. To dobrze. A przynajmniej dzisiaj miałem ochotę na takie rozwiązanie: dużo świeżego, jędrnego szpinaku, cebula, czosnek i jajko. No i feta oczywiście. Czy tę fetę wymyśliłem sam, czy mi się(...)wyglądającego obłędnie w ramach kolejnego hasła, którego oczywiście zdradzić nie mogę, ale będzie fajne :) Składniki: Farsz: 300 g świeżego szpinaku 1 cebula 1 ząbek czosnku 75 g słonego białego sera (np. fety) 2 małe jajka (lub przepiórcze) oliwa Ciasto: 300 g mąki 1 łyżeczka drożdży instant 1 - 2 łyżki oliwy 1 łyżeczka soli 200 ml letniej wody lub mleka
zadanie-gotowanieLato zbliża się wielkimi krokami, a wraz z nim coraz więcej świeżych, przepysznych warzyw i owoców. Staram się korzystać z tego sezonu maksymalnie i w moich
HealthyCreationsPrzepyszne rogaliki z makiem i serem na cieście drożdżowym, pyszne od razu po upieczeniu, jeszcze ciepłe jak i następnego dnia. Z podanej porcji wychodzą dwie blaszki, polecam je również na Święta Bożego Narodzenia(...)ściereczką do wyrośnięcia na około 30 minut. Gdy ciasto podwoi swoją objętość wykładamy je na stolnicę i posypując mąka zagniatamy. Dzielimy je na cztery części, każdą rozwałkowujemy na okrągły placek, w miarę cienki. Okrąg dzielimy na 8 części, powstaną małe trójkąty. Na każdy trójkąt nakładamy po łyżeczce masy makowej i serowej, lekko je rozsmarowując. Zwijamy od podstawy trójkąta
Kulinarne Fantazje MarioliOszukana pizza, czyli ciasto bez drożdży z kurczakiem i warzywami. Bo cóż innego zrobić, gdy dzieciaki mają chęć na pizzę, ale już nie mają chęci czekać
Kucharzycatwarogu półtłustego, zmielonego dwukrotnie, 2 łyżki mąki ziemniaczanej lub budyniu w proszku, 125 g. miękkiego masła, 3 jajka, 1 szklanka cukru, SPOSÓB PRZYGOTOWANIA masy serowej: Mielimy dwukrotnie ser. Żółtka jaj utrzeć z połową cukru , dodać masło, po trochę przesianą mąkę i porcjami twaróg, dalej ucierając, ( aż do dokładnego połączenia ) Białka ubić z pozostałym cukrem i dodać do masy serowej , delikatnie(...)kawałki brzoskwiń. Następnie równo wyłożyć ubitą pianę. Na wierzch zetrzeć na tarce drugi kawałek ciasta wyjęty z zamrażarki. Pieczemy ok. 1 godziny w temp. 180 st . C ( gdyby wierzch placka za bardzo się spiekał , należy przykryć go folią aluminiową, błyszczącą stroną do ciasta ) Przestudzony sernik lukrujemy : lukrem : puder cukier rozrobiony sokiem z brzoskwiń ( taka ilość , aby powstała gęsta polewa
Pysznosci Babci Basijakiej skosztowałam była kanapka z serii "Czarny Baron" pod uroczą nazwą Byk :) Również w oszałamiającej cenie 5 PLN :) Składały się na nią czarne pieczywo własnego wypieku lokalu / rostbef wołowy / ser żółty / ogórek kiszony / cebula czerwona / rukola / domowy cytrynowy majonez. 2016: Cytrynowy majonez pobił tu na głowę wszystkie inne sosy jakich można było tu użyć! Dawno nie jadłam kanapki tak dobrze(...)pewno zacna dawka swojskiej, domowej kuchni. Bo do Tawerny nie przychodzi się na frymuśne frykasy, tylko po to żeby porządnie i smacznie zjeść ! 2016: Był placek, i po placku... Z racji ekstrawagancko dużej porcji i solidnej dozy płynnego, piwnego szczęścia, nie udało mi się niestety w tym roku skosztować więcej. Może to i dobrze, bo drugiego tak długiego oczekiwania
Grunt to przepis!można na wiele sposobów jak kto lubi. Najbardziej znany sposób podania jest ze śmietaną oraz żółtym serem. Choć na pewno dobrze smakuje też z okrasą czosnkową, śmietaną z czosnkiem, serem oraz podsmażoną paprykową kiełbasą (typowo węgierską), czy też z gulaszem. Przepis na mojego langosza pochodzi z ze strony przepisy.pl i jest podany z sosem ze śmietany i szczypiorkiem. Proponuję(...)sobą przemielone ziemniaki, zaczyn oraz mąkę. Przykrywamy szmatką i odstawiamy na godzinkę do wyrośnięcia. Ciasto wyjmujemy na omączoną stolnicę i dzielimy na 4 lub 6 części, z każdej robimy placek i odkładamy jeszcze na 15 minut do wyrośnięcia. Smażymy na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor z obydwu stron. Odsączamy na papierowym ręczniku. Podajemy z sosem. Składniki na sos: około
Mam apetyt na ...