kuchnia to po prostu tradycja! Gotowały tak nasze babcie, może czasem mamy, a więc pełna jest smaków naszego dzieciństwa. Gdy powiedziałam mojej drugiej mamie (teściowej :) o serowych plackach, bardzo się ucieszyła, bo jak się okazało, dokładnie takie placuszki piekła jej mama, tylko przepis gdzieś utknął. Dzięki siostrze, wszyscy mogliśmy posmakować tych wspaniałych smaków :) Placuszki serowe to po prostu takie(...)kaszy manny 60 dag białego twarogu, tłustego ( twardego - nie homogenizowanego) 3 łyżki mąki *1 łyżeczka cukru waniliowego Dodatkowo: Olej do smażenia Ok. 1 łyżka cukru pudru do posypania placuszków Ser ucieramy na gładką masę, dodajemy do niego żółtka, cukier puder i cukier waniliowy. Całość mieszamy, dodajemy kaszę manną i ponownie mieszamy. Białka ubijamy na sztywną pianę, którą łączymy razem
Smakowy Raj500 g mąki pszennej 250 ml letniej wody 20 g drożdży 2 łyżeczki cukru pół łyżeczki soli 2 łyżki oleju nadzienie 500 g mięsa mielonego 1
Gotowanie jest łatwedrożdży 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 3 łyżki oliwy /oleju + 1 łyżka Oregano, Bazylia Przecier pomidorowy Składniki: 200 g pieczarek 2 garście kukurydzy 1 cebula Ser Gouda 200 g Wykonanie: Drożdże rozkruszamy i zalewamy letnią wodą. Mieszamy aż drożdże się rozpuszczą. Dodajemy: Przesianą mąkę 450 g (50 g - zostawmy sobie do podsypania), sól, cukier,przyprawy, olej. Wyrabiamy(...)kulki olejem dajemy do miski i odstawiamy w ciepłe miejsce przykrywając ciasto ścierką. Ciasto powinno leżakować 20-30 minut, aż podwoi swoją objętość. Bierzemy i z jednej kulki robimy placek na pizze. Kwadratową, okrągłą - jak kto woli. Smarujemy przecierem pomidorowym (gdyby przecier był za gęsty warto dodać trochę wody), dodajemy nasze składniki i pieczemy pizze w 220*C przez
W Moim Magicznym DomuPyszna ,mięciutka,puszysta pizza.Ciasto niesamowicie delikatne,szybkie do zrobienia.Rozpływający się ser w ustach ,niebiańska rozkosz.Bardzo polecam ten przepis. 100 ml.ciepłego lekko mleka 20 dag.maki pszennej 1/2 op.świeżych drożdży po 1 łyżeczce cukru i soli 3 łyzki oliwy z oliwek oregano czosnek w proszku 2 pomidory 10dag.szynki wędzonej 1 zielona papryka -u mnie suszona 10dag.czarnych oliwek(...)cheddar sos meksykański lub keczup pieprz młotkowany ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Mleko mieszamy z drożdżami i cukrem,zostawiamy na 10 min.Dodajemy przesianą mąkę,oliwę i sól,zagniatamy ciasto.Wałkujemy na 1 cm. placek i układamy na dużą ,płaską blachę,smarujemy sosem lub keczupem i posypujemy czosnkiem i oregano.Następnie układamy szynkę pociętą w paseczki,plasterki pomidora,oliwek i pieczarek,paski papryki oraz
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkiwypłynie na wierzch (około 15 - 20 minut) – ciasto podwoi swoją objętość. Ciasto wyciągnąć z woreczka, podzielić na 4 części. Każdą część rozwałkować na koło o średnicy około 30 cm (placek nie musi być idealnie okrągły), podzielić na 8 trójkątnych części. Na podstawie każdego trójkąta ułożyć po łyżeczce konfitury i zwinąć rogaliki. Rogaliki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia(...)stopni i piec około 15 - 20 minut do ładnego zrumienienia. nadzienie z cebuli1-2 sztuki i szynki 4-5 plastrów , plus sos salsa.........Szynkę kroimy w małą kostkę. Ser ścieramy na tarce o dużych oczkach. Ciasto rozwałkowujemy. Wycinamy trójkąty Układamy ser i szynkę. Posypujemy szałwią,lub bazylią. Formujemy rogaliki. Smarujemy roztrzepanym żółtkiem. Rogaliki układamy w odstępach na blasze wyłożonej
w mojej kuchniKrakersy mogą być wspaniałą przekąską w podróży, na pikniku, grillu, dodatkiem do humusu, albo po prostu zastępstwem dla występujących na rynku chipsów! Przepis dzięki uprzejmości
Przepisy na domowy ser i chlebdań. Możemy ją podawać do potraw meksykańskich jak na przykład gulasz, krem z kukurydzy. Możemy zrobić z niej wrapy wypełnione naszymi ulubionymi składnikami. Ja ostatnio zasmakowałam w tortilli z serem feta, oliwkami, pomidorem oraz mieszanką sałat. Jest to moim zdaniem całkiem oryginalne i na pewno jest to coś innego niż zwykłe kanapki do szkoły lub pracy. Składniki (6 sztuk(...)części i smaż na suchej patelni z każdej strony. Postaraj się nie przetrzymać placków zbyt długo na patelni bo łatwo mogą się przypalić. Po usmażeniu ułóż je na talerzu i zawiń folią spożywczą i odłóż na co najmniej godzinę wtedy placki zmiękną
wysmienitykaszy jaglanej 1 1 / 2 szklanki mleka 1 szklanka mąki 1 / 2 łyżeczki cynamonu 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 jajka 2 jabłka łyżeczka miodu Placki z kaszy jaglanej sposób przygotowania: 1. Kaszę jaglaną ugotować jak zwykle i zostawić do przestudzenia. 2. Do kaszy wlać mleko i zblendować całość na gładką masę. 3. Dodać pozostałe(...)więc należy dobrze przesmażyć je z jednej strony przed przewróceniem. Gdyby ciasto było zbyt rzadkie należy dodać trochę mąki. Polecam Wam również mój przepis na pierogi leniwe z serem
Pani domowaSezon na cukinię trwa w najlepsze, więc warto przemycać ją do obiadów, bo jest nie tylko bogata w witaminy ale także wpływa dobroczynnie na nasz układ
Poezja Smaków - blog kulinarnyNaleśniki można przygotować na tysiące przepysznych sposobów, zarówno na ciepło i zimno, na słodko jak i wytrawnie, a dziś przedstawiam jeden z nich- pod postacią chrupiących
Kraina Miodem Płynącałynny placek lotaryński to nic innego jak wytrawna tarta gdzie kruchy spód wypełnia migaine czyli masa śmietanowo-jajeczna i dodatki wg. własnych upodobań. Jakie dodatki? najlepiej te, które najbardziej lubicie lub te, które macie pod ręką :) Składniki: Ciasto kruche: 250 g mąki pszennej, 150 g schłodzonego masła w kawałkach, 1 łyżka zimnej wody, 1 jajko, masło do posmarowania(...)formy, szczypta soli . Nadzienie: 100 g carpaccio wołowego, 1/2 pęczka zielonych szparagów, 2 młode marchewki, 20 liści czosnku niedźwiedziego, 100 g startego żółtego sera, olej Kujawski "Pomidor, czosnek i bazylia", 3 jaja, 175 g śmietany 30%, 125 g serka kremowego Arla Apetina pomidory i bazylia, 1/2 łyżeczki startej gałki muszkatołowej, biały pieprz, sól morska. Do posypania świeży krwawnik, rukola
SzczyptaSmaQWielu osobom wydaje się, że samą zupą nie da rady się najeść. Zainspirowani przepisem na innym blogu w tym wpisie postaram się pokazać Wam jak przygotować
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!francuskie. Podstawowe ciasto na kluski krojone(łazanki): Składniki: 200 g mąki pszennej 2 jajka około 20 ml wody(kilka łyżek) Ciasto zagniatamy(powinno mieć konsystencje makaronu). Rozwałkowujemy na cienkie placki, które kroimy na pasy o szerokości 1,5 centymetra. Składamy 4 pasy jeden na drugi. Kroimy kwadraty. Zostawiamy do przeschnięcia. Gotujemy w wodzie do wypłynięcia. Podstawowe ciasto na kluski(...)zagotowujemy. Łyżką metalową formujemy kluseczki. Umieszczamy w wodzie, zagotowujemy. Gotujemy 3 minuty. Możemy okrasić masłem. Podstawowe ciasto na kluski leniwe: Składniki: 400 g masła 150 g mąki 3 jajka Ser zmielić. Do sera dodać jajka i mąkę. Wymieszać . Uformować wałek. Pokroić na cienkie małe kluseczki. Wodę zagotować z olejem i solą. Wrzucać kluski. Gotować do wypłynięcia. Odcedzić. Podawać z bułką
Ciasta z tradycjamisernik na zimno.Przygotowałam go na pełnoziarnistym spodzie. Składniki: ciasto: 1 szkl mąki pszennej pełnoziarnistej 1 jajko 100 g masła 2 łyżki cukru masa: 200 g masła 500 g sera twarogowego z wiaderka 1/2 szkl cukru 1 op. bitej śmietany w proszku 1 galaretka wiśniowa blaszka 24x24 Przygotowanie: Zagotowujemy w garnuszku 1/2 l wody, wsypujemy galaretkę i mieszamy do rozpuszczenia(...)robimy kuleczkę i wkładamy do woreczka foliowego. Następnie wkładamy ciasto do lodówki na 30 minut. Po tym czasie wyjmujemy ciasto z lodówki i chwilę wyrabiamy. Następnie rozwałkowujemy na cienki placek ok. 5 mm. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i wykładamy ciasto na spód, lekko ugniatając do dna. Nakłuwamy widelcem w kilku miejscach. Wstawiamy blaszkę do nagrzanego piekarnika i pieczemy
słodkie i nie tylko historie kulinarne