placek z serem - 3325 przepisów (strona:145/222)

Płaski chlebek pełnoziarnisty z kabanosami 137

ser, siemie lniane i całość dokładnie mieszamy. Stopniowo dodajemy pozostałą część mąki. Na początku możemy wszystkie składniki mieszać mikserem, końcówką świder (póki ciasto daje się mieszać), a po dodaniu pozostałej części mąki należy ciasto wyrabiać rękoma. Ciasto powinno być miękkie i lekko klejące. Ciasto przekładamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Dłonie delikatnie moczymy w wodzie i formułujemy płaski placek

Moniki Smakołyki
Pizza/ tarta na pełnoziarnistym spodzie 141

zmielonych na mąkę 70g mąki razowej pszennej 0,5 łyżeczki sody około 70 ml jogurtu naturalnego łyżka oleju rzepakowego (7g) około 50ml wody jako dodatki: koncentrat, oliwki, kurczak, papryka, ser feta Sposób przygotowania: W jednej misce mieszamy suche, a w drugiej mokre składniki  do suchych składników dodajemy mokre i dokładnie mieszamy, a następnie ugniatamy ręką (jeśli będzie za mało(...)się kleić to dodajcie więcej wody) tak przygotowane ciasto rozwałkowujemy pomiędzy dwoma kawałkami foli spożywczej (dzięki temu nie będziemy potrzebować więcej mąki a ciasto nie będzie się kleić) na placek grubości kilku mm :) z powstałego placka wycinamy okrąg (nie jest to konieczne, ja chciałam żeby ładnie wyglądał:) rozsmarowujemy sos/koncentrat pomidorowy i wykładamy ulubione dodatki pieczemy w temp

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Domowe nachosy z mięsem mielonym w pomidorach, dipem czosnkowym i serem. 204

sypka Mieszamy widelcem wszystkie sypkie składniki poza papryką. Dodajemy olej. Wyrabiamy ciasto podlewając je wodą. Zużywamy tyle wody, by ciasto było zbite i odklejało się od rąk. Wałkujemy na placek do grubości 2-3mm. Wycinamy równe trójkąty, podsypujemy papryką i smażymy bez tłuszczu na mocno rozgrzanej patelni. Gdy przewrócimy trójkąty na drugą stronę znowu podsypujemy papryką. Mięso(...)gram mielonej szynki wieprzowej; może być wołowina -oregano, łyżeczka -sól, pieprz -cebula posiekana -papryka ostra sypka -kukurydza z puszki -fasola czerwona z puszki -pomidory z puszki -oliwa -starty żółty ser do posypania Cebulę szklimy na oliwie, dorzucamy mięso, przyprawiamy je oregano, papryką, solą i pieprzem. Podsmażamy kilka minut i dodajemy kukurydzę i fasolę, zalewamy pomidorami z puszki. Smażymy do momentu

BaRepas
Meksykańska pikanteria i domowe tortille - najlepsze! 171

delikatnie wyrób ciasto.  Wyłóż na posypaną mąką stolnicę i wyrabiaj chwilę. Zostaw na 10 minut.  Podziel ciasto na 8 części, uformuj z nich kulki. Rozwałkuj na cienkie placki.  Rozgrzej (aby była naprawdę gorąca) małą patelnię, delikatnie ją natłuść i smaż tortille chwilę z obu stron.  FARSZ DO TORTILLI: Składniki (4 duże porcje, 8 małych(...)puszka kukurydzy 1 puszka fasoli czerwonej 1 puszka pomidorów bez skórki + 1 świeży 2 cebule średnie sól, pieprz, majeranek, pieprz cayenne, papryka ostra, zioła prowansalskie 4 łyżki sera Corregio sałata olej Przygotowanie: Skrój cebulkę, podsmaż, duś pod przykryciem, aż się ładnie zeszkli. W międzyczasie wsadź mięso mielone do miski, posiekaj nożem, dopraw solą i pieprzem, dodaj trochę oliwy oraz

Gotowanie to kochanie
Akcja kulinarna "Włoskie smaki" - Podsumowanie 250

bloga Poznaj smaki świata Kurczak cacciatore - Mirabelka z bloga Mirabelkowy blog Pollo rustico con patate - włoski kurczak rustykalny z ziemniakami - Karola z bloga Kuchnia z wyrakiem Pulpety drobiowe z serem - Janiołka z bloga Eksperyment sobotni Pozostałe dania obiadowe: Caponata di mele - jabłkowa caponata - Maria T. z bloga SycyliaSi! Cukinia faszerowana krewetkami w pomidorach - koxmarta z bloga Marciocha Kucharzy Bakłażan(...)zapiekany z pomidorem i mozzarellą - Kasia J z bloga Pełny talerz Parmigiana z bakłażanów - Ola z bloga Poznaj smaki świata Pierogi włoskie - Młoda Mężatka z bloga Przepisy młodej mężatki Placek z cukinii prawie jak pizza - slodkamama z bloga Słodziutka Mama Pomidori ripieni - pomidory faszerowane - Maria T. z bloga SycyliaSi! Zapiekanka z bakłażanem i papryką - Monika Olczak z bloga Cynamon

Chilli Czosnek i Oliwa
Pierogi z bryndzą i dynią oraz "Zakochaj się Julio" 130

obrać i pokroić w drobną kostkę. Zeszklić (nie podsmażać!) na rozgrzanym oleju. Bryndzę i dynię rozgnieść widelcem i mieszać do połączenia. Natkę pietruszki i listki selera rozdrobnić. Dodać do sera z dynią.  Do farszu dodać zeszkloną cebulę. Całość dobrze wymieszać i doprawić do smaku solą. Mąkę wymieszać z solą. Wyrabiać ciasto, stopniowo dolewając gorącą wodę. Uważać, by się(...)Ciasto po wyrobieniu powinno być gładkie i elastyczne. Odstawić na kwadrans pod przykryciem wilgotną ściereczką, by ciasto odpoczęło. Ciasto podzielić na 4 części. Każdą rozwałkować na cienki (2 mm) placek na blacie oprószonym mąką. Nie należy sypać zbyt dużo mąki, bo pierogi nie będą chciały się lepić . Lepiej podsypywać mąkę stopniowo . Wykrawać kubkiem koliste placki. Ja najpierw zużywam

Weekendy w domu i ogrodzie
FIT PIZZA na cienkim cieście 168

sera mozzarella w małych kulkach (polecam dostępny w Tesco Zott Zottarella Light Ser mozzarella : bez GMO, składniki naturalne i ma tylko 157 kcal w 100 g produktu) 50 g sera gouda  1 garść liści rukoli PRZYGOTOWANIE Drożdże kruszymy do szklanki i mieszamy w szklance z wodą i cukrem przez około 5 min (tak aby nie było grudek). Następnie(...)wsypujemy mąkę, dodajemy oliwę oraz miksturę z drożdży. Energicznie wyrabiamy ciasto. Ciasto jest gotowe gdy będzie odchodzić od ręki. Tak powstałą kulkę obtaczamy w mące i formujemy na płaski placek. Rozgrzewamy piekarnik do 170-190 stopni. Przekładamy placek na blachę posypaną mąką. Rozprowadzamy na nim sos przecieru pomidorowego, bazylii, oliwy i przypraw. Kładziemy startą goudę i połowę kulek

Better Life By Auntie Ju
Pierogi z boczkiem i twarogiem 152

cebulę kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła lub oleju, dodajemy boczek i podsmażamy kilka minut, następnie wsypujemy cebulę i smażymy aż się zeszkli. Odstawiamy do wystygnięcia. Ser rozgniatamy widelcem, mieszamy ze śmietaną, dodajemy boczek z cebulą i przyprawy. Mieszamy wszystko dokładnie. Przygotowujemy ciasto: mąkę przesiewamy do miski, dodajemy sól i olej. Wodę podgrzewamy, aby była dość ciepła(...)gorąca. Zagniatamy ciasto przez kilka minut. W razie konieczności podsypujemy mąką. Ciasto odstawiamy na pół godziny. Następnie dzielimy je na trzy części, które kolejno rozwałkowujemy na cienki placek. Pamiętamy, żeby najpierw obsypać stolnicę mąką. Z ciasta szklanką wykrawamy kółka. Na środek każdego nakładamy farsz, następnie brzegi dokładnie zlepiamy (ja dla pewności dociskam je jeszcze widelcem – wychodzi ładny wzorek

e-PrzepisyKulinarne
Votà'-Votà' – sycylijska przekąska teściowej 223

cebulka dymka -cukinia baby starta na dużych oczkach -oliwa z oliwek -brokuł ugotowany na parze -ser koryciński swojski suszony pomidor i szczypiorek od  CZESŁAWY ZARZECKIEJ  To wyjątkowy ser. Bardzo przypomina mi Sycylie, stąd ta przekąska, sentymentalna i przepyszna.Pokrój go w kosteczkę. -sól,pieprz Rozpuść drożdże w wodzie i wlej do mąki, dodaj sól, dodaj 2 łyżki oliwy(...)wyrób ciasto . Odstaw w CHŁODNE miejsce, najlepiej do lodówki na około 2 godziny.Jest to typ ciasta , który wyrasta w chłodzie. Wyjmij z lodówki i wałkuj cienkie i długie placki, jakbyś robił pizzę. Dodaj po trochę składniki- nadzienie. Skrop oliwą z oliwek i zawijaj mniej więcej jak...nasze krokiety. Lekko dociśnij wierzch.Posmaruj każdą przekąskę oliwą z oliwek. Połóż delikatnie

Z Kuchni Do Kuchni
Z dalekich wypraw #2 "Po prostu weź dużo dobrego sera i jakieś ciasto" 267

Gruzińskie chaczapuri  z kolorowymi warzywami Ciasto drożdżowe: o,5 kg mąki pszennej 20 g świeżych drożdży 0,5 szklanki jogurtu naturalnego 1 jajko 1 łyżeczka soli Nadzienie: 400g sera (ja miałam twarogowy półtłusty) 1 jajko szczypta soli Wszystkie składniki ciasta połączyłam ze sobą i odstawiłam do wyrośnięcia w ciepłe miejsce (ok. 1h).  W międzyczasie przygotowałam serowe nadzienie: twaróg(...)miski, dodałam jajko i nieco posoliłam. Wymieszałam na jednolitą masę. Odstawiłam na bok. Wyrośnięte ciasto wyrobiłam na omączonym blacie, podzieliłam na 2 części i każdy rozgniotłam na płaskie placki o grubości 1 cm. Rozłożyłam na nich serowe nadzienie, pozostawiając ok. 1 cm od brzegu. Zebrałam boki do środka i utworzyłam sakiewkę, którą ostatecznie spłaszczyłam na placek.  Zapiekałam

bastalena
Pizza na cienkim cieście – przepis i poradnik 327

sekwencja prostych ruchów, która pozwala uzyskać naprawdę cieniutki i okrągły placek ciasta z niskim i lekko puszystym rantem. Sprawdza się i przy małych (do 30cm) i przy dużych plackach ciasta (45-50cm). Film pokazuje jak uformować ciasto i jednocześnie go nie odgazować. To samo u mnie na zdjęciach (jak zawsze – zdjęcia się powiększają). PIECZENIE Nie korzystam(...)zależności od użytych składników nadzienia przez 4,5 do 6minut, na ostatnie 30-50 sekund przekładam blachę pod górną grzałkę, do momentu ciemnych kropek pokazujących się na serze i lekkiego zrumienienia (bez pieca chlebowego ta pizza zawsze będzie bladzioszkiem, no, chyba że ją spalicie). UWAGI W przepisie ważna jest kolejność umieszczania składników w misie miksera – najpierw woda, potem mąka. Robot

Karo in the Kitchen
Tarta z boczkiem, warzywami i serem ricotta 249

przy pieczeniu *folia spożywcza *folia aluminiowa SKŁADNIKI na masę do tarty: 1 czerwona papryka 1 żółta papryka 1 cukinia 200 g boczku parzonego 200 g sera ricotta 200 g sera mozzarella (wiórki) 3 jajka 3 łyżki śmietany 18% 1 cebula dymka 1 ząbek czosnku szczypiorek natka pietruszki sól, pieprz PRZYGOTOWANIE kruchego ciasta: Mąkę i sól przesypujemy na stolnicę. Dodajemy zimne(...)PRZYGOTOWANIE tarty z boczkiem i warzywami: Formę na tartę smarujemy masłem.  Schłodzone ciasto wykładamy na stolnicę wyłożoną folią spożywczą. Przykrywamy ciasto folią spożywczą i rozwałkowujemy na 4 mm placek. Zdejmujemy wierzchnią warstwę foli i całość nawijamy na wałek w rulon. Rulon z ciasta rozwijamy na formę do pieczenia tart. Dociskamy ciasto do spodu i boków formy. Zdejmujemy folię

kulinarnyJa
Quiche Lorraine - francuska miłość podniebienia 183

dziś jedna z najpopularniejszych potraw tamtych stron, którą można nabyć prawie w każdym spożywczaku i piekarni. Na moim stole Quiche Lorraine, znany u nas także jako Placek Lotaryński, pojawił się po raz pierwszy i od razu zawładnął podniebieniami wszystkich jedzących. To było, jak wypieczona podróż na jedną z bocznych uliczek urokliwego francuskiego miasteczka z małymi kafejkami i piekarenkami, przed(...)prostych składników i rozkochajcie swoje podniebienia w smaku francuskiej tradycji :) Quiche Lorraine Potrzebujesz: Spód: 110g mąki 50g masła szczypta soli 2 łyżki zimnej wody Nadzienie: 140g wędzonego boczku 75g sera Gruyere (lub innego wyrazistego, ja użyłam długo dojrzewającej Goudy) 2 jajka 1 żółtko 280ml śmietany (18%) szczypta soli 3 szczypty czarnego mielonego pieprzu Sposób przyrządzenia: Spód: 1. Z podanych składników

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Pizza makaronowo- serowa 146

jednak dopiero po upieczeniu, ale dzielę się nim, bo fajnie jest Was inspirować do działania, tak jak mnie zainspirowała #Lubella. Składniki:   150g makaronu Lubella mini 5 warzyw 150g sera mozzarella 1 jajko 1 łyżka mąki Pieprz 1 łyżka oleju 1 łyżeczka soli Kilka plastrów wędzonego boczku Ok 3 łyżeczki kapar Sposób przygotowania: Makaron gotujemy al’dente w osolonej wodzie(...)dodatkiem oleju. Odcedzamy. Mozzarellę drobno kroimy lub ścieramy na tarce, dodajemy do makaronu razem z jajkiem i mąką. Doprawiamy odrobiną pieprzu, mieszamy. Przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem i formujemy placek o śr ok 20 cm. Układamy plastry boczku i posypujemy kaparami. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170⁰C z termoobiegiem przez ok 15 min (do zrumienienia). Podajemy z ulubionym

Kuchnia w czekoladzie
Domowe krakersy z czarnuszką 179

upiec i wypróbować, a przy okazji zaskoczyć przyjaciół i gości 😊. Domowe krakersy z czarnuszką Czas przygotowania: 90 minut Składniki na ciasto: 2 szklanki mąki pszennej 2 łyżki startego żółtego sera 4 łyżki oliwy z oliwek 3/4 szklanki zimnej wody 1/2 łyżeczki soli Dodatkowo: czarnuszka do posypania gruba sól morska do posypania jajko Wykonanie: Ze składników zagniatamy gładkie ciasto (gdyby było(...)suche dodajemy nieco więcej wody), owijamy je w folię i wkładamy do lodówki na 60 minut. Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni. Ciasto wałkujemy na omączonym blacie na cienki prostokątny placek.  Następnie radełkiem dzielimy go na kwadraty czy też inne figury 😏 i układamy na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia.  Malujemy je rozkłóconym jajkiem, posypujemy solą

Kulinarne przygody Gatity
Sernik z bialej czekolady 648

minut. Foremke o wymiarach 26 cm smarujemy maslem. Ciasto wyciagamy z lodwki. Wkladamy miedzy dwa kawalki foli lub paperu do pieczenia, poniewaz jest dosc lepkie. Walkujemy na placek o srednicy okolo 30cm. Wykladamy nim tortowine, spod i boki na wysokosc 2cm. Ponownie odstawiamy do lodowki na 2 godziny. W piekrniku nagrzanym do 160°C pieczemy ciasto stawiajac tortownice(...)blache. Ciasto przykrywamy papierem do pieczenia i pieczemy przez 20 minut. Po tym czasie sciagamy papier i pieczemy na zloty kolor jeszcze 5-10 minut. Ciasto nalezy dobrze wystudzic. Ser ubijamy z cukrem i ekstraktem z wanili na kremowa mase. Dodajemy mleko i rozpuszczona i wystudzona czekolade, na koncu dodajemy ubite jajka. Dobrze mieszamy na kremowa mase. Gotowa mase wykladamy

Przysmaki Karolki
Prawdziwa włoska pizza z szynką włoską, figami, gorgonzolą i rukolą 164

łyżka mąki pszennej 1 łyżeczka tymianku, najlepiej świeżego 3-4 ząbki czosnku 1 łyżeczka pieprzu 1 łyżeczka soli dodatki: 1 gruszka, raczej twardawa 100g sera gorgonzola lub innego sera pleśniowego ok. 80 g szynki parmeńskiej w cienkich plastrach (ok. 5-6 plastrów) 3-4 dojrzałe figi 2 garści rukoli kilka orzechów włoskich ok. 150g mozzarelli (może być taka w zalewie(...)blachy) lub podzielić na 2 części i uformować 2 klasyczne placki. Ciasto przed rozwałkowaniem należy trochę (naprawdę trochę) podsypać mąką i rozwałkować na grubość maks. 5 mm (amerykańskim plackom – nie mylić z pizzą – mówimy „nie”). Ciasto ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej oliwą z oliwek. Odstawić znów do wyrośnięcia

Pociąg Do Kuchni
Roladki z piersi kurczaka z szynką, serem i ogórkiem konserwowym. 158

zostały wyróżnione. I powiedzcie jak to jest....gdy je opublikowałam spotkałam się z opiniami, że wydziwiam, że to komiczne robić placki z ryżem. I proszę te dziwne placki zostają docenione przez fachowców. Ja jestem w stanie zrozumieć, że bezpiecznie jest się schować za schabowym i ziemniakami, które osobiście też bardzo lubię. Skoro komuś tak wygodnie to nich sobie(...)się dobrze miewam , czego i Wam życzę. :) Czas na przepis, proste, łatwe do zwijania roladki z aromatycznym wnętrzem.  3 piersi kurczaka 3 plastry dobrej szynki 3 plastry żółtego sera 2 niewielkie korniszony szczypta soli i pieprzu łyżka masła 0,5 łyżeczki słodkiej papryki Czyste mięso rozbijamy na cienkie płaty, na każdym układamy po plastrze  szynki, sera

Dieta moja pasja

Proponowane wyszukiwania