łóżka wyciągną niejednego śpiocha. Samo robienie ciasta twarogowego i formowanie bułek to jakieś 10 minut, odstawienie i ich pieczenie- około 40. Czas na prysznic i poranną toaletę. Ser twarogowy- tłusty- ucieramy w misce z jednym całym jajkiem. Na dość puszystą masę- wygodnie będzie to zrobić mikserem z mieszadłami do zagniatania ciasta, w misie Kitchen Aida, ale ręcznie też nie powinno(...)wymagało dodatkowego lekkiego podsypania mąką. Dzielimy ciasto na 8 lub 6 równych części, rękoma lekko oprószonymi mąką formujemy okrągłe bułeczki- wygodnie zrobić to rozpłaszczając kulkę ciasta na blacie na placek, później zeszczypując jego krawędzie do środka i tocząc w dłoniach. Wykładamy bułki w odstępach na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Możemy je teraz delikatnie naciąć na krzyż- tu świetnie
Karo in the Kitchennazwać czyszczeniem lodówki, ale za to wyszło pysznie i dietetycznie. Jeśli nie boicie się nowych smaków, to polecam wypróbować ten przepis. Jedna porcja ma 269kcal (B/T/W- 9.87/6.17/20.69), sam placek bez serka i łososia ma zaledwie 190kcal i można dowolnie kombinować z nadzieniem. Spróbujcie Składniki: – 1 jajko – 60g ogórków konserwowych – 30g jogurtu naturalnego typu greckiego(...)razowej – 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia – zioła i przyprawy wg smaku ( u mnie czubryca zielona, pieprz) – nadzienie wg smaku ( u mnie 25g łososia wędzonego i 20g sera twarogowego) Ogórki zetrzeć na tarce na dużych oczkach, dodać jajko, jogurt, przyprawy, mąkę i proszek do pieczenia i wszystko dokładnie wymieszać. Nieprzywierającą patelnie mocno rozgrzać, posmarować kapką oleju, przelać ciasto
Smaki Armineżółty ser jaki się lubi, użyłam goudę, wszystko wymieszać forma żaroodporna posmarowana masłem i posypana tartą bułką, wlać masę ziemniaczaną, piekarnik nagrzany na 200 C, grzanie góra/dół, piec około 45 minut, następnie na termoobiegu w 160 C z 10 minut, skórka będzie przypieczona na wierzchu wg opisu na opakowaniu przygotować sos grzybowy, dodać śmietanę - placek ziemniaczany jest
W Mojej Kuchni LubięGotowy placek po upieczeniu zwiń w roladę i okręć ściereczką. Jak rolada ostygnie delikatnie ją rozwiń i napełnij masą truskawkową, znowu zwiń roladę i całość owiń folią aluminiową. Roladę wstaw do lodówki na 2 h. Roladę pokrój na kawałki o grubości 1 cm i wyłóż nimi spód oraz boki tortownicy. masa serowa w naczyniu miksującym zmiksuj ser na gładką
Niezły Młynekłyżki cukru, łyżka cukru waniliowego, szczypta soli, 300g truskawek. Wykonanie Biały ser rozgnieść widelcem. Białka ubić ze szczyptą soli. Żółtka utrzeć z cukrami na puszystą masę. Dodać rozgnieciony ser oraz przesiane mąki. Dokładnie połączyć. Na koniec dodać ubite białka, delikatnie wymieszać. Truskawki umyć, przepołowić lub pokroić w plastry. Masę nakładać łyżką na olej rozgrzany na patelni, tworząc małe placuszki(...)Smacznego;)) Przepis dodaję do akcji Placki i racuchy organizowanej
Z miłości do słodkościpotem było już tylko lepiej. Drugie śniadanie iście jajeczne – awokado z jajkiem i jajeczne muffiny. Obie potrawy banalnie proste w wykonaniu. Na obiad krem z białych warzyw i placki ziemniaczane z cukinią na mące kukurydzianej. Na podwieczorek mini serniczki z owocami o jogurt wiśniowy z płatkami owsianymi. Tortilla z łososiem i szynką prosciutto czeka zawinięta w lodówce(...)zetnie się białko jajka. Awokado można upiec na wiele różnych sposobów. To, czym wypełnimy miejsce po pestce zależy tylko od naszej wyobraźni i stanu lodówki. Bardzo dobrze smakuje z serem typu feta. Można zrobić farsz z kawałka łososia wymieszanego z fetą. Może być całkowicie wegetariańskie – tofu z warzywami. Muffiny jajeczne – na 4 sztuki. Plastrem szynki parmeńskiej lub prosciutto
KucharzycaSzybka i smaczna odmiana obiadowego menu ;-) Składniki -30 dag ciasta francuskiego -opakowanie mrożonego szpinaku -cebula -2 ząbki czosnku -50 dag pieczarek -3 łyżki masła -sól, pieprz
Zielona KuchniaUwielbiam naleśniki. Właściwie w mojej rodzinie każdy wprost za nimi przepada. Naleśniki na słodko, wytrawnie... Każdy może wybrać coś dla siebie. Dodając ulubione nadzienie zmieniamy ich
Słodkie okruszkiNiespodziewanie dostałam- okazałą, świeżą i zerwaną prosto z ogródka- botwinkę od sąsiadki (dziękuję Pani Wiesiu) i już miałam robić zupkę botwinkową (z tego przepisu) , ale
Kraina Miodem Płynącaplacki ziemniaczane, pasztety, zupy (grzybowa, żurek, krupnik, barszcz, szczawiowa) pierogi ( oczywiście też), gulasz, wątróbka, zrazy, kopytka, leniwe, buraczki, marchewka z groszkiem czy ciasta – makowiec, sernik, mazurek. Szczególnie bliski mi był rozdział ze śniadaniami – czytając go czułam się jakbyśmy się wychowywały z Zuzą w tym samym domu! Jajecznica z cebulką, kasza manna z sokiem malinowym, naleśniki z serem
Cooking for Emilyser, dodać go do chłodnej cebuli wraz z śmietaną. Doprawić do smaku pieprzem, gałką oraz w razie konieczności solą. Z wyrośniętego ciasta urywać kawałki, formować płaskie placuszki, układać je na lekko oprószonej mąką stolnicy. Przykryć ściereczką by nie obeschły i pozostawić na pół godziny do podrośnięcia. W każdym placuszku robić wgłębienie za pomocą szklanki - lub rozszerzając placek palcami
Poezja Smaków - blog kulinarnyplacka powinna być nieco inna ale o wszystkim napiszę :) Muszę dodać ,że jest bardzo mięciutkie no i co za tym idzie ? Przepyszne :) dzisiejszymi testerkami były dziewczyny z roku :) Składniki: 280 gram cukru 220 gram mąki 5 jajek 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 125 ml oleju 125 ml wody 3 łyżki kakao 500 gram zmielonego białego sera
W Moim Magicznym Domuser, gotową masę wylać na blaszkę wyłożoną folią aluminiową (folię dodatkowo smarujemy pędzelkiem oliwą). Całość włożyć do piekarnika na 15 minut, lekko zapiec w temperaturze 180º C. W tym czasie przygotowujemy nadzienie. Piersi z kurczaka rozbijamy jak na kotlety, przyprawiamy. Pieczarki myjemy, kroimy w plasterki, doprawiamy solą i pieprzem i delikatnie obsmażamy na patelce. Na upieczony placek
Kuchenne aromatyszpinakiem a drugi zabek z cebula Na rozgrzanej patelni podsmarzamy stopniowo dodajac boczek, cebule i na koncu szpinak Potem czekamy az wszystko ostygnie i dodajemy do sera Ricotta Wszystko razem mieszamy doprawiajac do smaku sola i pieprzem Nalesniki 0,5 l mleka 500 g maki 2 jajka sol Do misy wsypujemy make, wbijamy jaja(...)dodajemy mleko ( powinno byc w temp. pokojowej) Wszystko razem mieszamy mikserem Na koniec dodajemy szczypte soli Na rozgrzana patelnie wylewamy ciasto i smarzymy palcki na cala patelnie Placki osmarzamy z dwoch stron Krokiety farsz nalesniki bulka tarta 1 jajko Na nalesniki nakladamy farsz Zawijamy nalesniki obtaczamy w jajku a potem w bulce tartej
Klaudynkowa kuchnia